اروپایی ها تلاش می کنند آتشی که به جان جنگل های کشورهای مختلف این قاره افتاده است را خاموش کنند.
به گزارش جماران، اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۹ اوت (۱۸ مرداد) اعلام کرد به منظور مقابله با آتشسوزیهای اخیر در یونان، آلبانی، مقدونیه شمالی و ترکیه کمکهایی شامل هواپیمای آبپاش، هلیکوپتر و همچنین نیروهای آتشنشان به این کشورها ارسال خواهد کرد.
در مجموع اتحادیه اروپا تا کنون ۱۴ هواپیمای اطفاء حریق، ۳ هلیکوپتر، ۲۵۰ خودرو و ۱۳۰۰ آتشنشان را برای کمک به این کشورها بسیج کرده است.
تنها در یونان علاوه بر ۹ هواپیمای تامین شده توسط فرانسه، سوئد، کرواسی، اسپانیا و قبرس؛ نزدیک به هزار آتشنشان و ۲۰۰ خودروی اعزامی اتحادیه اروپا مستقر شدهاند تا در مهار آتش به این کشور کمک کنند. این در حالی است که چندین کشور دیگر اروپایی از جمله آلمان و اتریش نیز برای اعزام امدادرسان اعلام آمادگی کردهاند.
بستههای کمکرسانی در چارچوب مکانیسم «امداد و نجات اتحادیه اروپا» ارائه میشود و کمیسیون اروپا حداقل ۷۵ درصد از هزینههای آن را تقبل میکند.
در این طرح و با هدف پشتیبانی از آلبانی ۲ هلیکپوتر توسط جمهوری چک و هلند به این کشور اعزام شده و آتشنشانانی از بلغارستان و اتریش نیز روانه مقدونیه شمالی شدهاند. چندین هواپیمای آبپاش نیز از طرف اتحادیه اروپا به ترکیه ارسال شده است.
«یانز لنارچیچم کمیسر مدیریت بحران اروپا، با تشکر از کشورهای مشارکت کننده در طرح امدادرسانی گفت: «ما یکی از بزرگترین برنامههای اطفای حریق در سراسر اتحادیه را برای مقابله با آتشسوزیهای متعدد در کشورهای عضو به مرحله اجرا گذاشتهایم. این نشان میدهد که لازم است واکنش به بحران در سطح کمیسیون اروپا در اولویت قرار گیرد.»
آتشسوزی در یونان طی روزهای اخیر تقریبا مهار شده است، با این حال دومین جزیره بزرگ یونان همچنان گرفتار آتشسوزی است. آتشنشانان در جزیره اویا در ۲۰۰ کیلومتری شرق آتن تلاش میکنند آتش جنگلها را مهار کنند. در آتشسوزیهای یونان تا کنون بیش از ۴۰ هزار هکتار جنگل طعمه حریق شده است.
گارد ساحلی این کشور تا کنون ۲۶۰۰ نفر را از منطقه جزیره اویا تخلیه کرده و در ناوهای نظامی خود به طور موقت اسکان داده است. این در حالی است که مقامات یونان میگویند وضعیت در منطقه کرت کنترل شده و در پلوپونز نیز تثبیت شده است.
«کریستوس استایکوراس»وزیر دارایی یونان، اعلام کرده است که تا ۶ هزار یورو به ازای هر خانوادهای که خانهشان آسیب دیده و همچنین مبلغ ۴۵۰۰ یورو به مجروحان آتشسوزی اخیر اختصاص مییابد.
به گزارش یورونیوز، آتشسوزیها اخیر در یونان و ترکیه که عمدتا به دلیل خشکسالی و دمای سوزان رخ دادهاند، در مجموع حدود ده کشته برجا گذاشته و دهها نفر مجروح نیز در بیمارستان بستری شدهاند. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، گفته است آتشسوزیها در این کشور «اکنون تحت کنترل است».
در مقابل آتشسوزیهای جنگلی در جنوب ایتالیا، آلبانی، مقدونیه شمالی و مونتهنگرو نیز ادامه داشته است. در مقدونیه شمالی هزاران هکتار جنگل کاج، راش و بلوط نابود شده است.
در همین حال آتشسوزی در جنگلهای سیبری در روسیه نیز به صورت ویرانگری ادامه دارد. آژانس هواشناسی روسیه گفته است بیش از ۳.۴ میلیون هکتار از جنگلهای این ناحیه در حال سوختن است و دود غلیظ حاصل از آن در مناطق وسیعی شمالی پخش شده است.
سازمان فضایی آمریکا، ناسا، گفته است حجم این دود مسیری به طول ۳ هزار کیلومتر را طی کرده و به قطب شمال رسیده است که احتمالا اولین مورد ثبتشده در نوع خود در تاریخ است. این در حالی است که آتشنشانان و مقامات محلی در اواخر ماه ژوئیه گفته بودند فاقد افراد آتشنشان و تجهیزات کافی برای مقابله با آتشسوزی هستند.
طرفداران محیط زیست با زیر سوال بردن سیاست اطفاء حریق جنگلهای روسیه، میگویند فرمان سال ۲۰۱۵ دولت یکی از عوامل تشدید کننده این وضعیت بوده است. این فرمان به مقامات محلی اجازه میدهد که اگر هزینههای اطفاء حریق بیش از خسارت تخمین زده شده باشد، آتشسوزیها را نادیده بگیرند.
به گفته «الکسی یاروشنکو» کارشناس محیط زیست در سازمان صلح سبز روسیه، از ابتدای سال جاری تا به حال حدود ۱۵ میلیون هکتار جنگل در روسیه بر اثر آتشسوزی از بین رفته است.
هشدار سازمان ملل
کارشناسان سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود در مورد شرایط اقلیمی کره زمین تاکید کردهاند که بشر «بدون هیچ حرف و حدیثی» مسئول تغییرات آب و هوایی محسوب میشود.
در این گزارش آمده است که انسانها برای جلوگیری از تبعات مخرب تغییرات آب و هوایی راهی جز کاهش چشمگیر میزان انتشار گازهای گلخانهای ندارند. کارشناسان سازمان ملل همچنین هشدار دادهاند که دمای کره زمین تا سال ۲۰۳۰ میلادی یک و نیم درجه سانتیگراد نسبت به دوران پیش از انقلاب صنعتی افزایش خواهد یافت.
این در حالی است که پیش از این تصور میشد که بشر تا سال ۲۰۴۰ با افزایش یک و نیم درجهای کره زمین روبرو خواهد شد. گزارش سه هزار صفحهای جدید با همکاری ۲۳۴ کارشناس و دانشمند تهیه شده است.
به گفته دانشمندان برخی از تبعات تغییرات آب و هوایی مانند افزایش سطح آب دریاها «غیرقابل بازگشت» است. از سوی دیگر افزایش پدیدههای آب و هوایی نامتعارف «بی سابقه» توصیف شده است.
این در حالی است که بنا به گزارش کارشناسان سازمان ملل ظرفیت اقیانوسها و جنگلها برای جذب گازهای کربنی کاهش یافته است.
بریتانیا: این یک هشدار شدید درباره تاثیر فعالیت بشر بر کره زمین است
دولت بریتانیا که ماه نوامبر سال جاری میزبان کنفرانس سازمان ملل متحد درباره تغییرات آب و هوایی خواهد بود گزارش جدید کارشناسان این سازمان را «هشداری شدید» درباره تاثیر فعالیت بشر بر کره زمین خواند.
«بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا در بیانیهای ابراز امیدواری کرد که این گزارش «زنگ خطر» را برای کل جهان به صدا درآورده باشد.
«جان کری» نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور اقلیمی نیز در واکنش به گزارش کارشناسان سازمان ملل گفت که جهانیان باید اکنون گردهم بیایند تا پیش از آنکه دیر شود تبعات گرمایش زمین و تغییرات آب و هوایی را به افزایش یک و نیم درجه ای دمای هوای کره زمین محدود کنند.
اتحادیه اروپا: برای تغییر روند امور دیر نیست
اتحادیه اروپا نیز ضمن تاکید بر لزوم واکنش فوری به تغییرات آب و هوایی اعلام کرد که هنوز برای «تغییر روند امور» در این زمینه دیر نیست. اتحادیه اروپا همچنین برگزاری کنفرانس تغییرات آب و هوایی ماه نوامبر در گلاسکو را فرصتی برای واکنش به گرمایش زمین و تبعات تغییرات آب و هوایی ارزیابی کرد.
دولت آلمان هم در واکنش به گزارش کارشناسان سازمان ملل تاکید کرد که زمان اندکی برای نجات کره زمین باقی مانده است.
گرتا تونبرگ: جای شگفتی ندارد
گرتا تونبرگ، فعال سرشناس در عرصه مقابله با تغییرات آب و هوایی گفت که بشر همچنان امکان پیشگیری از «بدترین تبعات» آن را دارد. او در عین حال اظهار داشت که گزارش کارشناسان سازمان ملل نکته «شگفت انگیزی» ندارد و تنها تائیدکننده نتیجه هزاران پژوهشی است که پیش از این منتشر شده بود.