پولی که صرف تبلیغات انتخاباتی می شود قطعا از آسمان برای کاندیداها نازل نشده است. این مبلغ از طریق افراد واسطه که کمتر آفتابی می شوند به دست کاندیداها می رسد. رئیس جمهور بعدی معمولا به نوعی این حمایت های مالی را جبران می کند.
به گزارش جماران، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بسیار پرهزینه است؛ هرچند ممکن است چنین به نظر نیاید که ایستادن روی یک صحنه و درخواست رای از مردم، این اندازه هزینه داشته باشد اما چنین است.
به عبارت دیگر، راه به سوی کاخ سفید برای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بسیار طولانی و در عین حال پر خرج است.
در اینجا جا دارد به گفته «مارک هانا» سناتور ایالت اوهایوی آمریکا در سال 1895 اشاره کنیم: دو عامل در امور سیاسی از اهمیت برخوردار است: نخست پول، اما دومی را به یاد نمی آورم؛ با گذشت 125 سال هنوز این سخن طنز آمیز و در عین حال جدی در رابطه با سیاست در آمریکا معتبر است.
مبارزات انتخاباتی در آمریکا دو سال به طول می انجامد؛ یعنی درست از زمانی که لوگو و در کنار آن شعار انتخاباتی روی سایت های اینترنتی کاندیداها قرار می گیرد. و آنها در این مدت صدها میلیون دلار پول صرف تبلیغات برای جلب توجه رای دهندگان می کنند. در این مدت همه کاندیداها سفرهای تبلیغاتی انجام می دهند و از راه های گوناگون تبلیغ می کنند. امسال البته به دلیل محدودیت های کرونایی بسیاری از سفرها لغو شد، اما هزینه تبلیغات دیگر افزایش یافت.
نقش پول در این مبارزات انتخاباتی بیش از هر زمان چشمگیر شده است. افزایش هزینه مبارزات انتخاباتی در آمریکا شامل همه چیز می شود: از قیمت سوخت گرفته تا سفر با هواپیما به سراسر کشور و بهای پخش برنامه های تبلیغاتی در تلویزیون. بدین ترتیب در صحنه سیاسی آمریکا، میزان پول و سرمایه یک کاندیدا به اندازه پیام او ارزش پیدا می کند. کاندیدا برای کارکنان ستاد انتخاباتی نیاز به پول دارد و برای دیدار با مردم باید سفر کند، که برای آن نیز باید پول داشته باشد.
در آمریکا سیستمی وجود دارد که از طریق آن کاندیداهای ریاست جمهوری می توانند کمک های عمومی دریافت کنند. این کمک های عمومی از سوی شهروندان پرداخت می شود.
برای جمع آوری پول، اینترنت به یک وسیله مهم و بزرگ تبدیل شده است. استفاده از اینترنت، دوران خرید تمبر و ارسال پاکت حاوی پول، به فراموشی سپرده است. اکنون کاندیداها تنها با ایجاد یک وب سایت در شبکه اینترنت می توانند کمک های مالی را دریافت کنند .
اگر یک رای دهنده پس از تماشای یک مناظره تلویزیونی، تحت تاثیر یک کاندیدا قرار گیرد و به او علاقمند شود، می تواند به راحتی به وب سایت آن کاندیدا مراجعه کند و در عرض چند ثانیه کمک مالی خود را در اختیار کاندیدا مورد علاقه خود قرار دهد.
بیشترین مبلغی که یک شخص یا سازمان می تواند به طور مستقیم به یک کاندیدای ریاست جمهوری بدهد 2800 دلار است. کاندیداها مجاز به پذیرش پول از منابع خارجی نیستند.
این در حالیست که به نظر می رسد مبارزات این دوره به پرخرج ترین رقابت انتخاباتی در تاریخ آمریکا تبدیل شده است.
یکی از فعالیت های مهم کاندیداها ترغیب مردم به پرداخت کمک های مالی برای رقابت انتخاباتی است.
بر اساس اطلاعات کمیسیون انتخابات فدرال آمریکا، تمامی کاندیداهای انتخاباتی برای انتخابات امسال مبلغ سه میلیارد و 700 میلیون دلار جمع آوری کرده اند که رکورد تازه ای به شمار می رود. (این هزینه برای سال 2004، 693 میلیون دلار به ثبت رسیده بود.)
به گزارش این کمیسیون که بودجه تبلیغات انتخاباتی را تنظیم می کند، تاکنون سه میلیارد و 500 دلار این مبلغ هزینه شده است.(دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون کاندیداهای نهایی جمهوری خواه و دموکرات انتخابات ریاست جمهوری 2016 در کل یک میلیارد و 160 میلیون دلار و به همراه دیگر کاندیداها مجموعا دو میلیارد و 400 میلیون دلار هزینه کردند.)
البته این مقادیر تنها برای کمک به دو کاندیدای نهایی جمهوری خواه و دموکرات نبوده است، بلکه برای رقابت های درون حزبی و هچنین طرفداران احزاب دیگر هم پرداخت شده است. در آمریکا احزاب کوچک مانند «لیبرتین و سبزها» هم وجود دارند که در مبارزات انتخاباتی شرکت می کنند اما سهم ناچیزی از آرا را به دست می آورند. این احزاب گاهی اوقات به کاندیداهای دیگر هم کمک می کنند. امسال بسیاری از مخالفان ترامپ از حزب سبزها خواستند، «هووی هاوکینز» کاندیدای حزب را از شرکت در رقابت انتخاباتی منصرف کنند، زیرا نگرانند که از این طریق آرای بخشی از نیروهای دموکرات طرفدار محیط زیست به هدر برود و به تقویت ترامپ بیانجامد. اما سبزها موافقت نکردند.
به گفته سخنگوی کمیسیون انتخابات فدرال، امسال در مرحله رقابت انتخاباتی کمک های کوچک زیر 200 دلار از جانب شهروندان «خارقالعاده» بوده است. با احتساب این که شمار زیادی از شهروندان آمریکایی به دلیل بحران ناشی از کرونا شغل خود را از دست داده اند و با مشکلات مالی مواجه هستند، افزایش کمک های نقدی به کاندیداهای انتخاباتی اهمیت بیشتری می یابد.
دو روز مانده به انتخابات (3 نوامبر) «جو بایدن» کاندیدای دموکرات ها از نظر کمک های مالی دریافتی به رقیب خود دونالد ترامپ می چربد. امسال کاندیداهای حزب دموکرات مانند «برنی سندرز»، «الیزابت وارن» و کاندیدای فعلی برای پست معاونت رئیس جمهور، یعنی «کامالا هریس» مدتی در رقابت های درون حزبی فعالیت کردند. آنها هم در این دوران از طرفداران خود کمک مالی دریافت می کردند.
برخی می گویند در انتخابات آمریکا کاندیدایی پیروز خواهد شد که بیشترین مبلغ را برای تبلیغات هزینه می کند، ولی برخی از صاحبنظران می گویند مبارزات انتخاباتی و پول از آنچه تصور می شود، کمتر اهمیت دارد.
«جیمز کمپل» استاد علوم سیاسی دانشگاه بوفالو می گوید اشتباهات جزئی، گاف ها و اظهار نظرهای نادرست فقط به درد تیترهای رسانه ای روز بعد می خورد و این، تصویر کلی و بزرگ است که به مهم است و نقش تعیین کننده دارد. او مانند شماری از همکاران خود که تخصصشان پیش بینی نتایج انتخابات است، معتقد است تصمیم رای دهندگان به مبارزات انتخاباتی و آگهی های تبلیغاتی بستگی زیادی ندارد بلکه بر اساس چند عامل مهم است که مهمترین آنها وضعیت اقتصادی است.
البته به گفته برخی کارشناسان، نتیجه انتخابات به شدت وابسته به این هزینه ها و البته استراتژی موثر تبلیغی است. هرچند این قضیه در سال 2016 درست از آب در نیامد و هیلاری کلینتون با وجود صرف هزینه 768 میلیون دلاری یعنی تقریبا 2 برابر مبلغ 398 میلیون دلاری ترامپ، از رقیب خود عقب ماند.
نکته جالب اینکه مجموع هزینه های انتخابات ریاست جمهوری 2016 یک میلیارد و 160 میلیون دلار بوده که در واقع کمتر از هزینه یک میلیارد و 970 میلیون دلاری انتخابات 2012 بود که برای نخستین بار در چند ده سال اخیر رخ می دهد.
جیمز کمپبل می گوید: به ندرت پیش می آید که شخصی، وفاداری حزبی اش را تغییر دهد و به همین جهت اگر کسانی را که در رای گیری شرکت نمی کنند کنار بگذاریم، تعداد کسانی که مبارزات انتخاباتی سبب تغییر تصمیمشان می شود، بیش از دو تا سه درصد نخواهد بود.
ولی در انتخابات تنگاتنگ، همین چند درصد ناچیز، می تواند موجب بردن یا باختن شود. و به همین جهت کسانی هستند که می گویند پول اهمیت دارد و چنانچه یک کاندیدای انتخاباتی تبلیغ کردن برای خود را متوقف کند، در حقیقت از شرکت در انتخابات منصرف شده است.
حال باید دید که آیا این برتری در مورد جو بایدن در زمینه تعداد آرا هم صدق میکند یا مثل چهار سال پیش نقش تعیینکننده ای در گزینش کاندیدای پیروز ندارد.
جو بایدن و دونالد ترامپ به ترتیب مسن ترین افراد تاریخ آمریکا هستند که توسط یک حزب بزرگ برای ریاست جمهوری کاندید شده اند. هر کدام از آنها که در انتخابات پیروز شود، در صورتی که تا پایان دوره 4 ساله خود به ریاست جمهوری ادامه دهد، مبدل به پیرترین رئیسجمهور مشغول به کار تاریخ آمریکا خواهد شد.