رئیس جمهور بلاروس در اظهاراتی عجیب خواستار اخراج دانشجویانی شد که در اعتراض های ضد دولتی شرکت می کنند.
به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، «الکساندر لوکاشنگو» رئیس جمهور بلاروس گفت که دانشجویانی که در اعتراض های بدون مجوز شرکت می کنند باید از دانشگاه هایی که در آنها درس می خوانند اخراج شوند.
لوکاشنکو در جریان یک نشست گفت:« دانشجویان برای درس خواندن به دانشگاه ها می روند،بنابراین باید درس بخوانند.هر کس دوست دارد درس بخواند،بخواند اما هر کس بر خلاف قانون برای شرکت در اعتراض هایی ها که مجوز ندارند به خیابان برود حق خود را برای آن که دانشجو باشد از دست می دهد. باید برخی از این دانشجویان را برای خدمت به ارتش فرستاد و برخی دیگر را به خیابان ریخت تا خیابان گرد شوند ولی در هر صورت باید از دانشگاه اخراج شان کرد.
لوکاشنگو در ادامه گفت با معلم ها و استاد هایی که در اعتراض ها شرکت می کنند همین کار را باید کرد.
وی گفت:درباره استادها نیز باید بگویم که تعداد بسیار اندکی از آنها در اعتراض ها شرکت می کنند ولی به شکل نفرت انگیزی در دانشگاه ها رفتار می کنند.
پیش از لوکاشنگو بارها توجه ها را به شماری از جوانان و دانشجویان جلب کرد که در اعتراض های بدون مجوز شرکت می کنند که از 9 آگوست و پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور برگزار می شود. در 20 اکتبر نیز روسای سه دانشگاه در بلاروس به دلیل آن که تبدیل به مراکزی برای فعالیت های اعتراضی دانشجویی شدند، اخراج شدند.
در تحولی دیگر،«سوتلانا تیخانووسکایا» رهبر اپوزیسیون بلاروس روز دوشنبه در کشور اعتصاب سراسری اعلام کرد تا به این وسیله الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس را وادار به کنارهگیری کند.
رهبر مخالفان دولت همچنین در حساب تلگرام خود تصریح: «از امروز صبح، کارکنان ادارات و شرکتهای دولتی، کارکنان حملونقل، معادن، استادان و دانشجویان اعتصاب خود را آغاز کردهاند.» و افزود: «اعتصاب در شرکتهای دولتی اهرم فشار اقتصادی و در بخش خصوصی، نشانه همبستگی همگانی، و به یک میزان مهم است.»
خانم تیخانووسکایا روز شنبه نیز اعلام کرده بود که تظاهرات روز یکشنبه «اولتیماتوم مردم» به دولت بوده و خواستار آن شد که الکساندر لوکاشنکو تا نیمه شب استعفا دهد، دولت زندانیان سیاسی را فورا آزاد کرده و از سرکوب معترضان دست بردارد.
روز یکشنبه دهها هزار تن از مخالفان دولت بلاروس راهی خیابانهای مینسک، پایتخت این کشور شدند. پلیس با نارنجکهای صوتی کوشید تا معترضان را متفرق کند.
رهبر مخالفان دولت بلاروس که به لیتوانی پناه برده، در یک گفتگوی تلویزیونی که روی یوتیوب قرار گرفته اعلام کرد: «این تنها آغاز ماجراست» و افزود که تا کنون «بیش از ۷ میلیون دلار برای کمک به اعتصابکنندگان در کشور جمعآوری شده است.»
ازآنجا که بخش عمدهٔ اقتصاد بلاروس دولتی است، ارعاب و تهدید کارکنان به اخراج، سبب شده تا اعتصابهای پیشین در شرکتهای بزرگ چندان دوام نیاورند. این درحالی است که تلویزیون مستقل تیاوتی، تصاویری را از برخی کارکنان در حال اعتصاب در دستکم پنج شرکت و کارخنه دولتی منتشر کرد.
در انتخابات ریاست جمهوری بلاروس که دو ماه پیش برگزار شد الکساندر لوکاشنکوی ۶۶ ساله که از سال ۱۹۹۶ تا کنون بر بلاروس فرمان رانده اعلام پیروزی کرد و سوتلانا تیخانووسکایا، رقیب اصلی وی تنها ده درصد آرا را از آن خود کرد، امری که موجی از اعتراضهای داخلی و خارجی را نسبت به نتیجهٔ این انتخابات برانگیخت. طبق اعلام سازمانهای محافظ حقوق بشر، حدود ۱۵ هزار تن در این جریان اعتراضها بازداشت شدهاند.