سه تحول بسیار مهم در سوریه رخ داده است که حاصل ایستادگی دولت و ارتش این کشور طی ده سال گذشته است.

 

به گزارش جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در سرمقاله روزنامه رأی الیوم به آخرین تحولات سوریه پرداخت و نوشت: اگر دولت سوریه دیگر به اتحادیه عرب بر نمی گردد اما پر واضح است که کشورهایی که کرسی این کشور را ده سال پیش با درخواست آمریکا به تعلیق درآوردند به تدریج و با دستور یا عدم مخالفت آمریکا به دمشق بر می گردند.

سه تحول مهم بازتاب دهنده تغییر در بسیاری از مواضع در قبال دولت سوریه و «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه و حکومتش در روزهای گذشته بوده است:

نخست: سفر سری ای که مسئولان آمریکایی بلندپایه به دمشق در ماه آگوست گذشته انجام دادند؛ «راجر کارستینس» فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور ربوده شدگان و «کاش پاتل» دستیار رئیس جمهور آمریکا و مدیر مبارزه با تروریسم در کاخ سفید.این دو مسئول بلندپایه آمریکایی با «علی المملوک» رئیس دفتر امنیت ملی سوریه در دفترش در دمشق دیدار کردند.

دوم: از سر گیری پروازهای رسمی سوریه به کشورهای قطر و امارات متحده عربی پس از توقفی تقریبا ده ساله.

سوم: دولت ترکیه یک مرکز نظامی کنترل و نظارت را در «پایگاه مورک» در استان «حماه» پس از محاصره اش توسط نیروهای ارتش عربی سوریه تخلیه کرد و ده ها کامیون ترکیه پر از سرباز و تجهیزات سنگین با همراهی خودروهای وابسته به پلیس نظامی روسیه برای حمایت از آنها برای جلوگیری از رویارویی ای که نتیجه آن مشخص است، منطقه را ترک کردند.

نکته قابل توجه این است که همه این تحولات یا به عبارتی دیگر موفقیت ها و دستاوردها در حالی رخ می دهد که دولت سوریه به گفته همه ناظران حتی یک امتیاز هم نداده است؛ناظرانی که تأکید کردند این تحولات به دلیل ایستادگی ارتش عربی سوریه در جبهه های نبرد و پایبندی دولت سوریه به همه ارکان سیاست های منطقه ای و جهانی اش و فروخوردن خشم اش و صبر طولانی رخ داده است.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا که در فشار آوردن بر دو کشور عربی امارات و بحرین  برای ایفای نقش در «جشنواره» عادی سازی روابط با دولت اشغالگر اسرائیل موفق شد و چه بسا سودان نیز به زودی به آنها ملحق شود و دو معامله آزادی بازداشت شدگان با ایران و کره شمالی منعقد کرد، فرستادگان خود را مخفیانه به دمشق به امید آن فرستاد که در آزادی شش شهروند آمریکایی بازداشت شده در سوریه موفق شود تا فرصت های پیروزی اش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تقویت شود اما صلابت سوریه این فرصت را از او گرفت.

ترامپ در حالتی از یأس و سراسیمگی به دلیل مخالفت بشار اسد در پاسخ به نامه دست نویس اش که برایش فرستاد و از او خواست این آمریکایی ها را آزاد کند، به سر برده و همچنان به سر می برد. یکی از این بازداشت شدگان یعنی «آستین تایس»خبرنگار مستقل توصیف می شود اما منابع سوری وی را با سازمان اطلاعات آمریکا مرتبط می دانند.

دولت سوریه هرگز به گزارش  روزنامه «وال استریت ژورنال» آمریکا که برای نخستین بار  پرده از این سفر مخفیانه فرستادگان آمریکایی برداشت واکنش نشان نداد و کار را به روزنامه غیر رسمی «الوطن» واگذار کرد تا این خبر را تأیید کند و بگوید که طرف سوری بر خروج نیروهای آمریکایی به طور کامل از شمال و شرق سوریه قبل از رایزنی درباره هر موضوع دیگری اصرار کرده است.

دولت ترامپ سیاست چماق و هویج را با سوریه به کار برد به امید آن که درخواست های یاد شده در بالا را برآورده کند.چماق همان قانون سزار است که تحریم ها را علیه سوریه تشدید می کند اما هویج سخنان «جیمز جفری» فرستاده آمریکا در امور سوریه است که گفت واشنگتن نمی خواهد نظام در سوریه تغییر کند بلکه می خواهد رفتارش تغییر کند ولی دولت سوریه را نه چماق ترساند و نه هویج مسموم آمریکایی وسوسه اش کرد.

بیشتر توضیح می دهیم و می گوییم که فرستادن دو فرستاد ویژه به دمشق که دستیار شخص ترامپ هستند «برخلاف» قاعده آمریکا در گفت و گو با یک کشور دشمن است زیرا معمولا این مذاکرات مخفیانه در کشور سوم بی طرف و مورد قبول برای طرفین مانند سوئیس یا عمان صورت می گرفته است اما رفتن فرستاده های آمریکایی به پایتخت کشور دشمن نشان دهنده سردرگمی و ضعف و تلاش برای موفقیت آمیز بودن معامله آزادی بازداشت شدگان به هر شیوه ممکن و صلابت طرف مقابل است.

بعید نمی دانیم که فرستادگان آمریکایی پیشنهادهای وسوسه انگیزی با خود بردند و آنها را طی دیدار با سرلشکر المملوک روی میزش گذاشتند ولی کمتر از شرط سوریه برای خروج نیروهای آمریکایی بوده است به همین دلیل این پیشنهادها در سطل بزرگ مهملات ریخته شد و دو فرستاده سرافکنده به کشورشان بازگشتند.

فرستادن نامه دست نویس توسط ترامپ به اسد رئیس جمهور سوریه و بعد از آن دو فرستاده از کاخ سفید و نه از وزارت خارجه تأکیدی بر این است که ترامپ پس از ناکامی است در تغییر نظام سوریه مجبور می شود وی را «به رسمیت بشناسد»؛ همین قاعده درباره کشورهایی که فرودگاه های خود را چهارتاق برای پذیرش هواپیماهای خطوط هوایی سوریه باز کردند انطباق دارد؛کشورهایی که میلیاردها دلار در جنگ سوریه هزینه کردند.

بشار اسد رئیس جمهور سوریه جمله مشهوری دارد که می گوید بهای تسلیم شدن بسیار بیشتر از بهای «ایستادگی» است و به نظر می رسد که سه تحولی که در بالا ذکر کردیم میزان درست بودن این جمله را ثابت می کند...و چه بسا اولین ثمره ایستادگی باشند. ماه های آینده نیز پر از سورپرایز خواهد بود...و خدا بهتر می داند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
2 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.