پس از موضع گیری های اخیر آمریکا در تنش میان ترکیه با کشورهای اروپایی به ویژه یونان در دریای مدیترانه که علیه آنکارا بوده است حالا آمریکایی ها با یونانی های در نزدیکی مرزهای زمینی یونان با ترکیه رزمایش نظامی مشترک برگزار می کنند.
به گزارش جماران، اقدامات آمریکا در تقابل با ترکیه در تنش آنکارا با برخی کشورهای اروپایی در دریای مدیترانه شکلی علنی تر و آشکارتر به خود گرفته است و در روزهای اخیر واشنگتن اقدامات سیاسی و نظامی جدیدی را اتخاذ کرده است که نشان می دهد پشت همپیمان ترک خود را خالی کرده و در اردوگاه مقابل این کشور یعنی یونان،قبرس و فرانسه و به عبارتی اتحادیه اروپا قرار گرفته است.
تحرکات ترکیه در دریای مدیترانه به ویژه تحرکات نظامی این کشور باعث شده است که کشورهای غربی به رهبری فرانسه علیه آنکار موضع گرفته و تنش به وجود آمده میان اروپایی ها و ترکیه حالا با ورود آمریکا به گود این تنش ابعاد تازه ای به خود گرفته است.
در جدیدترین تحولات مرتبط با تنش در دریای مدیترانه قرار است از امروز یونان با مشارکت ایالات متحده آمریکا یک رزمایش نظامی با به کارگیری تانک ها و زره پوش ها به مدت 5 روز در مرز خشکی این کشور با ترکیه انجام دهد.
به نوشته روزنامه «اثنوس» یونان این رزمایش با مشارکت تانک های یونانی و آمریکایی از امروز 14 سپتامبر در مرکز آموزشی Xanthi آغاز می شود و تا 18 سپتامبر ادامه می یابد. قرار است در این رزمایش بهترین تانک آمریکایی از نوع آبرامز شرکت کند.
این روزنامه یونانی در ادامه نوشت که در این رزمایش میان تیم های تانک های شرکت کننده در زمینه هنر هدایت آنها و دقت در شلیک رقابت خواهد و لشکرXnthi IV وابسته به ارتش یونان این رزمایش را سازماندهی می کند.
پیش از این شبکه تلویزیونی «اوپن تی وی» یونان اعلام کرد که رزمایش مشترک یونان و ایالات متحده آمریکا با مشارکت تانک ها و زره پوش ها به منظور حفظ بالاترین درجه آمادگی برگزار خواهد شد.
این شبکه تلویزیونی تأکید کرد که این نخستین بار است که در آن آمریکایی ها در چنین رزمایش های زمینی در شمال شرق یونان شرکت می کنند. پیش از این رزمایش های نظامی در یونان با مشارکت یگان های نظامی از فرانسه و امارات متحده عربی برگزار شده بود.
رزمایش نظامی مشترک تانک های یونانی و آمریکایی در 8 سپتامبر در سایه انتشار گزارش هایی درباره انتقال 40 تانک ارتش ترکیه به مرزهای یونان اعلام شد.
در همین حال دور روز پیش یک سناتور برجسته جمهوریخواه اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا امکان جا به جایی نیروهایش از پایگاه هوایی«انجرلیک» ترکیه به یک جزیره یونانی را به دلیل سیاست های نگران کننده ای که آنکار در پیش گرفته است بررسی می کند.
«رون جانسون» سناتور ایالت«ویسکانسن» که رئیس شاخه ویژه اروپا در کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکاست در گفت و گو با مجله واشنگتن اگزماینر گفت که: نمی دانیم برای انجرلیک چه اتفاقی خواهد افتاد. امیدواریم که اتفاق خوب بیفتد اما باید برنامه ای برای سناریوی بدتر تدوین کنیم.
وی تأکید کرد که واشنگتن تلاش می کند که با ترکیه همکاری کند و حضور نظامی در اراضی اش را حفظ کند.
با وجود این این سناتور جمهوریخواه گفت: من بر این باورم که ما تمایلی به تغییر این استرانژی نداریم اما باید از موضع دفاعی به واقعیت اوضاع نگاه کنیم و این تغییر این است که مسیری که رجب طیب اردوغان در پیش گرفته خوب نیست.
جانسون در ادامه اذعان کرد: ایالات متحده آمریکا در حال بررسی یونان به عنوان جایگزین برای جا به جایی نیروهایش است که در انجرلیک حضور دارند.
سناتور جمهوریخواه همچنین گفت:شیوه ای که اردوغان در پیش گرفته تأسف بار است و باعث می شود که واشنگتن همکاری نظامی اش با یونان را به ویژه با توجه به حضور نظامی آمریکا در پایگاه دریایی در جزیره «کرت» تقویت کند.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا همچنان«به شدت نگران»تحرکات ترکیه در دریای مدیترانه است و از کشورهای منطقه خواست که به راه حل دیپلماتیک برای بحران برسند.
پمپئو روز شنبه در دیداری کوتاه از قبرس تأکید کرد:کشورهای منطقه نیاز به راه حل دیپلماتیک و مسالمات آمیز برای حل اختلاف های آنها به ویژه در زمینه مسائل امنیت و منابع انرژی دارند.
وی تصریح کرد که افزایش تنش نظامی به هیچ کس به جز دشمنانی که مایل به دیدن شکاف و چند دستگی کشورهای ناتو هستند کمک نمی کند.
وزیر خارجه آمریکا از ترکیه خواست که نیروهای خود را از شرق دریای مدیترانه، همان جایی که کشتی اکتشافی ترکیه با حمایت ناوچه های جنگی فعالیت می کند، عقب بکشد.
در تحولی دیگر، «کریاکوس میتسوتاکیس» نخست وزیر یونان روز شنبه ضمن اعلام سازماندهی مجدد نیروهای مسلح این کشور از طرح تقویت این نیروها با خرید تجهیزات نظامی خبر داد.
سخنان نخست وزیر یونان در حالی بیان می شود که تنش ها بین این کشور و ترکیه در شرق دریای مدیترانه طی هفته های گذشته افزایش یافته است. به گفته کریاکوس میتسوتاکیس یونان ۱۸ جنگنده فرانسوی رافال و همچنین تعدادی ناوچه و بالگرد خریداری خواهد کرد.
نخست وزیر یونان همچنین از استخدام ۱۵ هزار سرباز دیگر و افزایش بودجه صنایع دفاعی کشورش سخن گفت. وی در بخشی از سخنانش ترکیه را متهم کرد که با «تهدید» مرزهای شرقی اروپا امنیت منطقه را مخدوش کرده است.
در مقابل،« رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه روز شنبه به همتای فرانسوی خود هشدار داد که به دنبال «نزاع» با آنکارا نباشد.
این سخنان پس از آن بیان شد که «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه روز پنجشنبه به همراه شش تن دیگر از رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا از آنکارا خواست تا به سیاست «رویارویی» در دریای مدیترانه پایان دهد.
رهبران هفت کشور جنوب اتحادیه اروپا همچنین در جریان نشست خود در جزیره کرس در جنوب فرانسه تهدید کردند که ترکیه در صورت ادامه سیاست انکار حق یونان و قبرس برای اکتشاف گاز در شرق دریای مدیترانه با تحریم های اتحادیه اروپا روبرو خواهد شد.
«خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه روز جمعه گفته بود که یونان «بازیچه» منافع کشورهای دیگر شده است. او به مقامات یونان توصیه کرده بود که برای کاهش تنش در شرق دریای مدیترانه «ساکت» شوند.
از سوی دیگر،ترکیه روز یکشنبه تایید کرد کشتی اکتشافی متعلق به این کشور که در منطقه مورد اختلاف با یونان در شرق دریای مدیترانه در حال دریانوردی بود، به سواحل ترکیه بازگشته است.
اقدام ترکیه در حالی انجام شده است که تنش ها میان این کشور و یونان بر سر منابع گاز در شرق دریای مدیترانه در هفته های گذشته افزایش یافته است.
وزیر دفاع ترکیه به خبرگزاری دولتی آناتولی گفته است: «بازگشت کشتی ترک از شرق دریای مدیترانه به این معنی نیست که ترکیه از حق و حقوقش در این منطقه می گذرد بلکه هر رفتی، برگشتی دارد.»
نخست وزیر یونان روز شنبه ترکیه را متهم کرده بود که با «تهدید» مرزهای شرقی اروپا، امنیت منطقه را مخدوش کرده است. با این حال آتن روز یکشنبه از بازگشت کشتی ترکیه استقبال و بر لزوم ادامه مذاکره تا حل نهایی اختلافات تاکید کرد.
نخست وزیر یونان گفت: در صورتی که ترکیه گام هایی برای کاهش تنش بردارد، آمادگی مذاکره با این کشور را داریم.
با افزایش تنش میان ترکیه و یونان، برخی کشورهای اروپایی از تحریم ترکیه توسط اتحادیه اروپا در صورت انکار حق یونان و قبرس برای اکتشاف گاز در شرق دریای مدیترانه توسط آنکارا سخن گفته بودند.
فرانسه، در مشاجره بین دو کشور، از یونان حمایت کرده است.؛ اوایل هفته جاری، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه، ترکیه را به رفتارهای غیرقابل قبول متهم کرد و بر اهمیت سیاست روشن و محکم در برابر این کشور تاکید کرده بود.
این در حالی ست که یونان اعلام کرده که مقدار قابل ملاحظه ای سلاح جدید خریداری کرده است.
بنابر اعلام نخست وزیر یونان این سلاح ها شامل 18 هواپیمای جت جنگنده رافال فرانسوی، 4 ناوچه جنگی و 4 بالگرد برای نیروی دریایی این کشور است.
یونان همچنین قرار است طی پنج سال آینده 15 هزار سرباز به نیروی نظامی خود اضافه کند.
ترکیه اخیرا کشتی های تحقیقاتی اش را برای زلزله نگاری تجسسی به آب های نزدیک جزایر یونان فرستاده بود، که منجر به تشدید اختلافات بر سر قلمرو دو کشور شد.
این دو کشور عضو ناتو، ادعاهایی بر سر حقوق دریایی دارند، که باعث نگرانی از امکان افزایش هر چه بیشتر تنش ها بین دو کشور شده است.
خریدهای جدید نظامی، همچنین شامل ضدتانک های جدید، اژدر و موشک خواهد بود.
خرید تسلیحاتی جدید یونان، بزرگ ترین خرید از این نوع در دو دهه اخیر بوده است.
در ماه ژوئیه امسال ترکیه اعلام کرد که کشتی تحقیقاتی خود را برای حفاری های تجسسی به آب های نزدیک به جزیره یونانی «کاستلوریزو» که فاصله کمی با ساحل جنوب غرب ترکیه دارد، اعزام می کند. یونان در پاسخ به این اقدام ترکیه چند مانور دریایی، همراه با یکی از اعضای اتحادیه اروپا و امارات متحده عربی برگزار کرد.
تنش بین دو کشور، به دلیل مسائل دیگری هم شدت گرفته است؛ از جمله دو بخشی شدن جزیره قبرس بین ساکنان یونانی و ترک آن، و نیز ورود مهاجران به یونان از راه ترکیه.
یونان همچنین از تصمیم اخیر ترکیه در تبدیل مجدد موزه «ایاصوفیه» در استانبول به مسجد بسیار خشمگین بود. ایاصوفیه برای قرن ها کلیسای جامع مسیحیان ارتدوکس بود.
بیش از یک ماه پیش «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه از کشف یک میدان گازی با حجم 320 میلیارد متر مکعب خبر داد و آن را بزرگ ترین میدان گازی ترکیه در دریای سیاه خواند.
او گفته بود که با کشف این میدان گازی و استفاده از آن تا سال 2023 ترکیه به صادرکننده گاز تبدیل خواهد شد و احتمال داد که منابع گازی دیگری در این دریا کشف شود.