موصل یکی از آخرین مناطق تحت کنترل داعش در عراق به شمار می رود. تروریست های داعش از سال 2014 تاکنون، کنترل شهر موصل را در اختیار گرفته اند.
بر اساس گمانه زنی ها انتظار می رود عملیات آزادسازی موصل در ماه اکتبر آغاز شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، روزنامه تایمز در گزارشی نوشت: داعش اخیرا آسیب های جدی در زمینه بودجه، رهبری، عناصر خارجی و تسلیحات دیده است اما بزرگترین نبرد در شهر شمالی عراق «موصل» - جایی که «ابوبکر البغدادی» دو سال پیس خلافت ادعایی خود را اعلام کرد - در پیش است.
تروریست های داعش بیش از نیمی از اراضی اشغالی خود را در سوریه و چیزی در همین حدود را در عراق از دست داده اند اما مراکز خلافت ادعایی خود در این دو کشور یعنی موصل و «رقه» را هنوز در اختیار دارند.
اکنون آماده سازی های نظامی و بشردوستانه برای باز پس گرفتن موصل، بزرگترین شهر تحت کنترل داعش تکمیل شده است. نیروهای آمریکایی در حال ایجاد یک مرکز لجستیک در جنوب هستند، در حالی که سازمان ملل متحد در خصوص پیچیده ترین عملیات انساندوستانه در جهان در سال جاری هشدار می دهد.
پس گرفتن پایگاه هوایی «القیارة» و مناطق اطراف آن در امتداد رود دجله در 60 کیلومتری (نزدیک به 40 مایلی) جنوب موصل صحنه را برای یک عملیات بزرگ در این شهر که فرماندهان می گویند اواخر اکتبر آغاز خواهد شد، آماده کرده است. ( قرار است از منطقه القیارة به عنوان محور عملیات علیه داعش استفاده شود.)
اینکه داعش تسلیم شود یا با تمام قوا مبارزه کند هنوز مشخص نیست اما بغداد یک نبرد شدید را پیش بینی کرده است.
نیروهای داعش در موصل بین سه تا نه هزار نفر برآورد می شوند و انتظار می رود مقاومت اندکی داشته باشند.
به گفته سرلشکر «نجم الجبوری» فرمانده عملیات موصل، عناصر اصلی داعش در حال حاضر از طریق بیابان به سوریه گریخته اند؛ در حالی که بسیاری از رهبران ارشد و عناصر خارجی در حملات هوایی کشته شده اند.
او به رویترز گفت که با توجه به وعده «حیدر العبادی» نخست وزیر، پیروزی تا پایان سال میسر خواهد بود.
جبوری با اشاره به مناطق تحت کنترل داعش به ترتیب در 70 کیلومتری (44 مایلی) و 140 کیلومتری (87 مایلی) در غرب موصل که می تواند برای رسیدن به سوریه مورد استفاده قرار گیرد، گفت: «ما به موصل خواهیم رفت، آنها به «تلعفر» خواهند رفت. ما به تلعفر خواهیم رفت، آنها را به «البعاج» خواهند رفت.»
وی افزود: «و ما شاید به البعاج برویم. بستگی به وضعیت سوریه دارد. آنها می توانند به سوریه بروند اما وضعیت در آنجا مانند قبل نیست. دیگر آنجا یک پناهگاه امن برای آنها نیست.»
«وینسنت استوارت» ژنرال آمریکایی و رئیس سازمان اطلاعات وزارت دفاع آمریکا روز پنجشنبه گفت که او انتظار دارد عملیات موصل دو یا سه ماهه باشد اما جنگی سخت و نفس گیر خواهد بود.
استوارت در نشست امنیت ملی در شهر «واشنگتن» گفت: «جنگ شهری جنگ آسانی نیست و این شهر بزرگی است که حداقل دو سال برای آماده سازی برای دفاع از موقعیت آن وقت صرف شده است ... این یک مبارزه چند بعدی است.»
در یک سال و نیم گذشته، داعش قلمروها و پایگاه های استراتژیک خود را از دست داده است. در عراق، تکریت و سنجار در شمال، پالاشگاه بیجی، و در نهایت رمادی و فلوجه در استان الانبار در غرب، همگی پایگاه های پیشین داعش بوده اند.
در سوریه نیز شکست های داعش محسوس بوده است. در عین حال ترکیه با حمایت از مخالفان مسلح در سوریه، ماه جاری 20 روستا را در جنوب مرز خود از کنترل داعش خارج کرد؛ در حالی که در لیبی هم نیروهای دولتی در آستانه بیرون راندن عناصر داعش از شهر «سرت» هستند.
در میان این از دست دادن های اراضی، داعش حملات جهانی خود را در سال جاری به ورای مرزهای خاورمیانه توسعه داده است. بر اساس اطلاعات نامعلوم، کشورهای اروپایی از ترس حملات تروریستی در حالت آماده باش قرار دارند.
با این حال ارتش آمریکا گفته است عراق در مسیر باز پس گرفتن موصل در پایان سال جاری است. در طول دو هفته گذشته، کاروان هایی از وسایل نقلیه با مهندسی پیچیده در حال نزدیک شدن به پایگاه هوایی قیارة دیده شده اند.
این پایگاه در دست تعمیرات است تا از آن برای آموزش 20 هزار تا 30 هزار نیروی عراقی استفاده شود. تا آن زمان، از نیروهای آموزش دیده توسط نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا استفاده خواهد شد.
عملیات موصل همچنین به یک برنامه ریزی بشردوستانه در مقیاس بزرگ منجر شده است و سازمان ملل پیش بینی کرده است تا یک میلیون نفر در این شهر در مسیرهای مختلف فرار کنند.
جبوری فرمانده ارشد عراق، نگرانی ها در این خصوص که چنین برنامه هایی ایمنی شهروندان را به خطر می اندازد، رد کرد و گفت: «اگر برخی مناطق هدف چنین حملاتی قرار گیرند، این به چه معناست؟ این پایان جهان نیست. ما در عراق هستیم، نه در سوئیس.»
موصل در ژوئن سال 2014 به اشغال داعش درآمد.