سندیکاهای کار اعلام کرده اند که قصد دارند اعتصاب را تا زمانی که «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه دست از طرح نظام بازنشستگی بکشد، ادامه دهند.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری رویترز، اعتصابی که شبکه حمل و نقل عمومی را فلج کرده و باعث بسته شدن مدارس در سراسر فرانسه شد امروز جمعه وارد دومین روز خود شد.
سندیکاهای کار اعلام کرده اند که قصد دارند اعتصاب را تا زمانی که «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه دست از طرح نظام بازنشستگی بکشد، ادامه دهند.
این اعتصاب ماکرون 41 ساله که یک بانکدار سابق است و قدرت را در سال 2017 به دست گرفت و وعده تحقق گشایش در اقتصاد فرانسه داده بود را در مقابل سندیکاهای قوی کارگری قرار می دهد.
نتیجه رویارویی بستگی به این دارد که کدام طرف اول عقب نشینی کند. سندیکاهای کارگری از این می ترسند که اگر مدت توقف ارائه خدمات بیش از اندازه طول بکشد حمایت و تأیید مردمی را از دست دهند اما دولت می ترسد که رای دهندگان به سمت سندیکاها بروند و در نهایت گناه بحران را گردن مسئولان بیندازند.
دولت ماکرون و شهروندان عادی فرانسوی طرح هایی را برای کنار آمدن با اعتصاب طی تعطیلات آخر هفته تهیه کردند اما چه بسا اگر اعتصاب وارد هفته دوم خود شود موضع گیری متفاوتی را اتخاذ کند.
این در حالی است که طبق آمار وزارت کشور فرانسه ۸۰۶ هزار نفر در سراسر این کشور در روز پنجشنبه پنج دسامبر (۱۴ آذر) در اعتراض به اصلاح قانون بازنشستگی تظاهرات کردند. این در حالی است که «کنفدراسیون عمومی کار» موسوم به «ث ژ ت» شمار تظاهرات کنندگان را یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برآورد کرده است.
بر اساس آمار وزارت کشور و« ث ژ ت» در پاریس بین ۶۵ تا ۲۵۰ هزار نفر به اصلاحات در قانون بازنشستگی اعتراض کردند.
طبق آمار پلیس در شهر «تولوز» نیز دستکم ۳۳ هزار نفر، در مارسی ۲۵ هزار نفر و در لیون، مونپلیه و بوردو ۲۰ هزار نفر به خیابانها آمدهاند.
مانند بسیاری از برآوردها، آمار اتحادیهها با آمار پلیس و وزارت کشور متفاوت است به طوریکه بر اساس آمار کنفدراسیون عمومی کار، در مارسی ۱۵۰ هزار معترض به خیابانها آمدند که شش برابر بیش از برآورد پلیس است. بهطور کلی روز پنجشنبه ۲۴۵ تظاهرات در سراسر فرانسه برنامهریزی شده بود.
طبق گفته یکی از شبکههای تلویزیونی فرانسه این تظاهرات میتواند در میان بزرگترین تجمعهای اعتراضی در ۲۵ سال گذشتۀ فرانسه جای بگیرد و حضور مردم بیشتر از انتظار برگزار کنندگان آن بوده است. تظاهرات امروز پس از راهپیمایی بزرگ سال ۲۰۱۰ میلادی نیز پرشمارترین اعتراض محسوب میشود.
در اکتبر سال ۲۰۱۰ طبق آمار وزارت کشور فرانسه بیشتر از یک میلیون نفر در اعتراض به اصلاح قانون بازنشستگی در دولت «نیکلا سارکوزی» تظاهرات کرده بودند البته اتحادیههای فرانسوی این رقم را نیز در آن سال سه میلیون تفر اعلام کردند.
پلیس فرانسه روز پنجشنبه برای متفرق کردن معترضان در مرکز شهر پاریس اقدام به شلیک گاز اشک آور کرد. طبق آمار رسمی ۹۰ نفر نیز در این شهر بازداشت شدهاند.
همزمان با تظاهرات در سراسر فرانسه، اعتصابهای سراسری نیز در این کشور برگزار شد.
شرکت راه آهن ملی فرانسه اعلام کرد که در روز پنجشنبه ۹۰ درصد قطارها به دلیل اعتصاب کارکنان این شرکت حرکت نکردند. بنا به گفته شرکت حمل و نقل عمومی پاریس و حومه نیز روز پنجشنبه ۱۱ خط مترو در پایتخت فرانسه تعطیل بودند. کارکنان این شرکت اعتصاب را تا روز دوشنبه آینده تمدید کردند.
شرکتهای هواپیمایی فرانسه نیز اعلام کردند که ۲۰ درصد پروازها روز پنجشنبه به دلیل اعتصاب کارکنان این شرکتها انجام نشده است. بنا به اعلام این شرکتها روز جمعه نیز ۲۰ درصد پروازها لغو خواهد شد.
بسیاری از مدارس نیز به دلیل اعتصاب معلمان در اعتراض به اصلاح نظام بازنشستگی تعطیل شدند. سندیکای «اف اس یو» بزرگترین اتحادیه معلمان فرانسه از اعتصاب ۷۰ درصد معلمان در دبستانها خبر داده است.
به گزارش رسانههای فرانسه فقط در پاریس بیش از 70 نفر در این ناآرامیها دستگیر شدهاند.
پلیس در اطراف کاخ ریاست جمهوری تدابیر شدید امنیتی اتخاذ کرد و 6000 مامور پلیس از جمله 180 موتورسوار در خیابانهای پاریس حاضر شدند.
جلیقه زردها نیز در اعتراضات روز گذشته حضور داشتند. برج ایفل بسته و حرکت اکثر سفرهای قطارهای سریعالسیر نیز لغو شده است.
کاخ الیزه در اولین واکنش به اعتصاب و تظاهرات گسترده روز پنجشنبه اعلام کرد که «ادوارد فیلیپ» نخستوزیر فرانسه اواسط هفته آینده جزئیات لایحه اصلاح نظام بازنشستگی را اعلام خواهد کرد. در بیانیه کاخ الیزه آمده است که «امانوئل ماکرون» با «آرامش مصمم به اجرای این لایحه اصلاحی» است.
طبق طرح جدید دولت امانوئل ماکرون سن بازنشستگی از 62 به 64 افزایش مییابد و برای بازنشستگی قبل از آن حقوق کمتری پرداخت میشود.