دولت ترکیه بارها آلمان را متهم به پناه دادن به «کودتاگران» کرده و خواستار استرداد پناهجویانی شده که پس از حوادث تابستان ۲۰۱۶ در این کشور تقاضای پناهندگی دادهاند.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری آلمان، بنابر گزارش رسانهها نیروهای امنیتی ترکیه یک وکیل ترک را که با سفارت آلمان در آنکارا همکاری میکرده بازداشت کردهاند. بر پایه تحقیق مشترک سه رسانه آلمانی این اتفاق حدود دو ماه پیش رخ داده است.
بنا بر تحقیق مشترک روزنامه «زود دویچه» و دو فرستنده رادیویی NDR و WDR یک وکیل ترک که پرونده متقاضیان پناهندگی را برای دفتر نمایندگی دیپلماتیک آلمان در آنکارا ارزیابی میکرده بازداشت شده است.
خبرگزاری آلمان روز چهارشنبه، ۲۰ نوامبر به نقل از این سه رسانه اتهام «یلماز س.» وکیل بازداشت شده را جاسوسی گزارش کرد. پیشتر برخی رسانههای ترکیه اتهام او را «ارتباط با گروههای تروریستی» عنوان کرده بودند.
ظاهرا این شهروند ترکیه ۱۹ سپتامبر بازداشت شده و برای راستیآزمایی اظهارات متقاضیان پناهندگی با اداره فدرال امور مهاجرت و پناهندگی آلمان (بامف) همکاری میکرده است.
سخنگوی «بامف» در گفتوگو با خبرگزاری آلمان تائید کرده که یک «وکیل همکار» سفارت آلمان در آنکارا سپتامبر ۲۰۱۹ توسط ماموران ترکیه دستگیر و به بازداشتگاه منتقل شده است.
او احتمال میدهد در جریان بازداشت این وکیل، اطلاعات مربوط به شماری از پناهجویان در آلمان به دست نیروهای امنیتی ترکیه افتاده باشد. سخنگوی بامف گفته افرادی که اطلاعات مربوط به آنها از این طریق به دست پلیس ترکیه افتاده در جریان این مسئله قرار گرفتهاند یا به زودی از آن مطلع میشوند.
دوندار کلوغلو، وکیل برخی از این متقاضیان پناهندگی به روزنامه زود دویچه و دو فرستنده رادیویی NDR و WDR گفته این یک رسوایی است که آلمان به اندازه کافی از پناهجویان حفاظت نکرده است. او میگوید اداره فدرال در مورد وضعیت «هزاران پناهجو» از وزارت خارجه آلمان نظرخواهی کرده و به این ترتیب وضعیت آنها به خطر افتاده است.
ظاهرا وکیل همکار سفارت آلمان در آنکارا، از جمله وظیفه داشته بررسی کند که آیا علیه متقاضیان پناهندگی پروندهای در دستگاه قضائی ترکیه وجود دارد و آیا در صورت بازگشت آنها به این کشور خطر بازداشت تهدیدشان میکند یا خیر.
به گزارش «اشپیگل آنلاین» اطلاعاتی که احتمال میرود با دستگیری یلماز س. به دست پلیس و نیروهای امنیتی ترکیه افتاده باشد مربوط به حدود ۵۰ متقاضی پناهندگی در آلمان است که اغلب چهرههای شاخص کرد و نزدیکان جنبش گولن هستند.
ترکیه بسیاری از گروههای کرد را به فعالیت تروریستی متهم میکند و فعالان جنبش گولن را عامل کودتای نافرجام تابستان سال ۲۰۱۶ میداند.
منابع نزدیک به وزارت خارجه آلمان میگویند همکاری یلماز س. با سفارت این کشور در آنکارا در چارچوب همکاریهای متعارف بینالمللی و رایج در اتحادیه اروپا صورت گرفته و بر همین اساس بازداشت او غیر قابل توجیه است.
دولت ترکیه بارها آلمان را متهم به پناه دادن به «کودتاگران» کرده و خواستار استرداد پناهجویانی شده که پس از حوادث تابستان ۲۰۱۶ در این کشور تقاضای پناهندگی دادهاند.