ورشکستی شرکت گردشگری بزرگ انگلیسی«توماس کوک»صنعت گردشگری ترکیه و یونان و مسافرانی را که در حال حاضر در این کشورها به سر میبرند با دردسر جدی روبرو کرده است.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری آلمان، ورشکستی شرکت گردشگری بزرگ انگلیسی«توماس کوک»صنعت گردشگری ترکیه و یونان و مسافرانی را که در حال حاضر در این کشورها به سر میبرند با دردسر جدی روبرو کرده است.
سالن پروازهای خروجی فرودگاه «آنتالیا» را انبوه چمدان مسافرانی که باید به کشورهایشان بازگردند و چهرههای نگران پر کرده است. اما این تنها فرودگاه آنتالیا نیست که با وضعیت بحرانی روبرو شده، در دیگر فرودگاههای ترکیه هم وضعیت همینگونه است و بدتر از همه وضعیت تقریبا ۲۱ هزار مسافری است که سفر خود را مستقیما از طریق توماس کوک در انگلیس خریداری کردهاند. بسیاری از آنها در فرودگاه آنتالیا در انتظار امکانی برای بازگشت به کشورهایشان هستند.
توماس کوک، غول خدمات مسافرتی انگلیس، پس از آنکه دولت انگلیس حاضر به تأمین کمک مالی ۱۵۰میلیون پوندی برای نجات این شرکت چندملیتی نشد، اعلام ورشکستگی کرد. شرکت غولپیکر توماس کوک در سال ۱۸۴۱ تاسیس شد و شمار زیادی هتل، اماکن گردشگری وخطوط هوایی را اختیار دارد و سفرهای دریایی را ترتیب میدهد. این شرکت ۲۱ هزار کارمند در سراسر جهان دارد.
پیامدهای این ورشکستگی اما نه تنها گریبانگیر کارمندان این کنسرن است که شامل حال یک میلیون مشتریای هم میشود که سفرشان را خریده اما هنوز آغاز نکردهاند و ۶۰۰ هزار مسافری که در حال حاضر از طریق سفر با این شرکت در تعطیلات و در کشور دیگری به سر میبرند.
پیامدهای ورشکستگی توماس کوک تنها در انگلیس شامل حال تقریبا ۱۵۰ هزار توریست این کشور است که در حال حاضر در کشورهای دیگر در سفر به سر میبرند. دولت انگلیس به سازمان نظارت و ارزیابی شرکتها و خطوط هواپیمایی انگلیس مأموریت داده است که مسافران را به خانه برگرداند. این مأموریت در حال حاضر برای بازه زمانی دو هفتهای در نظر گرفته شده است. گفته میشود بازگرداندن چنین جمعیتی در دوران صلح بیسابقه بوده است.
ترکیه یکی از کشورهایی است که صنعت توریسم اش از ورشکستگی توماس کوک زیان میبیند. «مهمت نوری ارسوی» وزیر گردشگری این کشور نگران این مسئله است که بحران ورشکستی و ناروشنی چگونگی بازگشتها یا ادامه سفر، تنها شامل حال توریستهای انگلیسی نمیشود. بسیاری از مسافران آلمانی یا اسکاندیناوی هم که در حال حاضر در ترکیه به سر میبرند، از طریق این کنسرن به سفر آمدهاند.
یک مسافر آلمانی که در فرودگاه آنتالیا منتظر پروازی برای بازگشت به آلمان است، میگوید، در هتل از او خواستند که صورت حساب هتل را خودش در ترکیه شخصا بپردازد. وزیر گردشگری ترکیه که نگران وجههی ترکیه به عنوان کشوری با درآمد اصلی از صنعت توریست است، میگوید، چنین مواردی نباید پیش بیایند، شرکتهای فروشنده تور، این سفرها را بیمه کردهاند.
به گفته این مقام ترکیه، دولت این کشور در صورت عدم توانایی کنسرنهای گردشگری در پرداخت هزینهها، وارد عمل خواهد شد. وزیر گردشگری ترکیه میگوید، توماس کوک درآمد هنگفتی از بازار توریسم در ترکیه کسب کرده است و هتلها و شرکتهای گردشگری باید هنوز پول زیادی از توماس کوک دریافت کنند. ارسوی میگوید شب گذشته با وزیر دارایی ترکیه تماس گرفته است و بر سر این مسئله که به هتلها و شرکتهای متضرر از ورشکستگی توماس کوک وامهای اضطراری پرداخت شود، به تفاهم رسیدهاند.
اتحادیه شرکتهای گردشگری ترکیه بیم آن دارد که ورشکستگی توماس کوک پیامدهای جدی برای تجارت گردشگری در ترکیه به همراه داشته باشد. شش درصد از درآمد صنعت توریسم در ترکیه از بازار انگلیس به دست میآید که در آن توماس کوک سهم عمدهای دارد. مدیر اتحادیه هتلداران ترکیه با ورشکستگی توماس کوک، از احتمال کم شدن شمار مسافران به ترکیه تا سالانه ۷۰۰ هزار توریست سخن میگوید.
اما تنها ترکیه نیست که از ورشکستگی غول گردشگری متضرر شده است. بر پایه گزارشهای منتشر شده، درحال حاضر شمار گردشگرانی که ورشکستگی توماس کوک ادامه سفر یا بازگشتشان را به مخاطره انداخته است در یونان بیشتر است. وزارتهای مربوطه در یونان از ۵۰ هزار توریست که سفرشان به گونهای با این کنسرن گردشگری مرتبط است، سخن میگویند. مقامات یونانی پس ازتشکیل جلسه اضطراری از برنامهریزی برای بازگرداندن ۲۲ هزار توریست در سه روز آینده به کشورهایشان خبر دادهاند. شب گذشته ۱۵ پرواز از سه جزیره یونان برای بازگرداندن توریستها به مقصدهای مختلف برخاستند.