وزیر خارجه آمریکا امروز جمعه اعلام کرد که کشورش رسما از معاهده موشک های کوتاه برد و میان برد امضا شده با مسکو خارج شد.

به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا امروز جمعه اعلام کرد که کشورش رسما از معاهده موشک های کوتاه برد و میان برد امضا شده با مسکو خارج شد.

پمپئو در بیانیه ای درباره خروج آمریکا از این معاهده گفت: ایالات متحده آمریکا در معاهده ای که روسیه عمدا آن را نقض می کند یک طرف باقی نمی ماند.

وزیر خارجه آمریکا افزود:تن ندادن روسیه به این معاهده منافع عالی آمریکا را تهدید می کند.

در همین حال، وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که واشنگتن به معاهده موشک های کوتاه برد و میان برد که میان اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا امضا شده بود،پایان داد.

 

واکنش ها

«میخائیل گورباچف» آخرین رهبر شوروی سابق که امضایش برپیمان تاریخی منع موشک های هسته ای میان برد با آمریکا نقش بسته در واکنش به اعلام خروج رسمی واشنگتن از این پیمان تاکید کرد که این اقدام زمینه گسترش هرج و مرج در جهان را فراهم خواهد کرد.

 گورباچف که با خبرگزاری روسی اینترفاکس گفتگو می کرد در این خصوص یادآور شد که تصمیم واشنگتن برای خروج از پیمان منع توسعه و استفاده از موشک های هسته ای میان برد موسوم به به غیر قابل پیش بینی شدن سرنوشت سیاست جهانی منجر خواهد شد.

میخائیل گورباچف در ادامه از «استارت نو»، پیمانی که طی دوره جنگ سرد در سال ۲۰۱۱ به همراه پیمان «آی ان اف، INF» میان آمریکا و روسیه به امضاء رسید به عنوان آخرین دستاویز برای تحکیم ستون های امنیت راهبری جهان یاد کرده و خواستار حفظ آن شده است.

«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد که پیشتر خواستار تمدید پیمان یاد شده از سوی آمریکا و روسیه شده بود تاکید کرده است که خروج هر یک از طرفین از آی ان اف تهدید ناشی از موشک های بالیستیک را افزایش خواهد داد.

«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان اعلام کرده است که پایان یافتن پیمان منع گسترش موشک های هسته ای میان آمریکا و روسیه زمینه به راه انداختن مسابقه تسلیحاتی جدید در جهان را فراهم خواهد کرد.

به اعتقاد وزیر امور خارجه آلمان چالش های احتمالی ناشی از منقضی شدن پیمان منع گسترش موشک های هسته ای میان برد تنها به اروپا محدود نمی شود و باید پیمانی جامع برای منع توسعه و استفاده از سلاح های هسته ای جایگزین آن شود.

واشنگتن اوایل فوریه در اعتراض به ساخت موشک های غیر متعارف و مغایر با پیمان آی ان اف عضویت خود را در این پیمان به حال تعلیق درآورد تا دوره ای انتقالی برای خروج کامل از پیمان منع گسترش موشک های هسته ای میان برد آغاز شود.

ساخت و توسعه موشک های 9M729 توسط روسیه منشا اصلی نگرانی های واشنگتن در این خصوص بوده است. مایک پمپئو گسترش این نوع موشک ها را «تهدیدی مستقیم» برای آمریکا و متحدانش در ناتو قلمداد کرده، در حالی که مسکو تاکید دارد که برد حداکثری این موشک ها ۴۸۰ کیلومتر است.

در تحولی دیگر،سازمان پیمان آنتلانتیک شمالی، ناتو نیز به انقضای آی ان اف واکنش نشان داده و در این راستا انگشت اتهام را به سوی مسکو نشانه رفته است. ناتو امروز جمعه مسکو را برای پایان یافتن پیمان منع گسترش موشک های هسته ای میان برد مورد سرزنش قرار داد و تاکید کرد که به گونه ای «مسئولانه و حساب شده» به تهدیدهای ناشی از موشک های جدید روسیه پاسخ خواهد داد.

در بیانیه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی آمده است: «روسیه مسئول اصلی منقضی شدن این پیمان است و ناتو تهدیدهای ناشی از موشک های 9M729 را برای متحدان خود بی پاسخ نخواهد گذاشت.

از سوی دیگر دبیر کل ناتو نیز امروز جمعه اعلام کرد که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی قصد ندارد پس از منقضی شدن آی ان اف وارد یک رقابت جدید تسلیحاتی شود اما به گونه ای عمل خواهد کرد که «ظرفیت های دفاعی و بازدارندگی کشورهای عضو» همچنان حفظ شود.

 مسکو پیش از این نیز در واکنش به تصمیم واشنگتن برای خروج از پیمان بین المللی منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد این اقدام آمریکا را «مخاطره آمیز» توصیف کرده بود.

پیمان منع تولید و آزمایش موشک‌های هسته‌ای کوتاه‌برد و میان‌برد، در سال ۱۹۸۷، توسط «رونالد ریگان» رئیس‌جمهوری وقت آمریکا و میخائیل گورباچف، دبیر کل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی، امضا شد.

این پیمان سبب شد تا سایت های هسته ای دو کشور به مدت ده سال مورد بازرسی قرار گیرد و بیش از دو هزار موشک هسته ای کوتاه و میان برد نابود شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.