در حالی رای گیری در دیگر کشورهای اروپایی برای انتخاب نمایندگان پارلمان اروپا آغاز شد که انتظار می رود احزاب مخالف با اتحادیه اروپا کرسی های قابل توجهی کسب کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خبرگزاری فرانسه گزارش داد رای گیری در شش کشور اروپایی برای انتخاب نمایندگان این کشورها در پارلمان اروپا روز یکشنبه آغاز شد؛ جایی که بر اساس نظرسنجی ها انتظار می رود احزاب مخالف با اتحادیه اروپا به میزان قابل توجهی کرسی های خود را افزایش دهند.
در بین 21 کشور اروپایی که امروز انتخابات پارلمانی اروپا در آنجا برگزار می شود، یونان، مجارستان، بلغارستان، رومانی، لیتوانی و قبرس نخستین کشورهایی هستند که شعب رای گیری در آنها در ساعت چهار به وقت گرینویچ کار خود را آغاز کردند.
7 کشور تاکنون رای داده اند و انتظار می رود نتایج اولیه از ساعت 21 به وقت گرینویچ منتشر شود.
احزاب مخالف اتحادیه اروپا امیدوارند یک سوم کرسی ها را به دست آورند تا اجماع حامیان این اتحادیه را بر هم زنند.
احزاب راست افراطی به رهبری «ماتئو سالوینی» معاون نخست وزیر ایتالیا و «مارین لوپن» فرانسوی سردمدار این تلاش ها هستند.
در عین حال، احزاب جریان اصلی بین خودشان سخت در رقابتند تا بر انتخاب نسل جدید مقامات اروپایی ارشد - از جمله رئیس قدرتمند کمیسیون اروپا - تاثیر بگذارند. و حلقه درونی بروکسل، از نزدیک میزان مشارکت ها را دنبال می کنند؛ نگران از اینکه کاهش دیگری در مشارکت، اعتبار پارلمان اروپا را تضعیف می کند.
برای انتخابات پارلمان اروپا، بسیاری احزاب، اتحادیه ها و کارفرمایان فراخوان مشارکت داده اند تا صحنه برای حضور راست گرایان خالی نشود. از جمله اتحادیه کارفرمایان و صاحبان صنایع آلمان و فرانسه در بیانیه هایی جداگانه، بر ضرورت تلاش جهت حفظ اروپای واحد و آزاد تاکید کرده اند. این انتخابات، عرصه هماوردی نیروهای دست راستی و مدافعان مردم سالاری است و همه منتظرند ببینند تناسب آرای مخالفان و موافقان اتحادیه چه خواهد بود.
انگلیس و هلند نخستین کشورهایی بودن که روز پنجشنبه رای دادند و سپس ایرلند و جمهوری چک در روز جمعه، و اسلواکی، مالت و لتونی در روز شنبه رای گیری کردند.
چشم ها به نتیجه انتخابات دوخته شده اما پیش از اعلام نتیجه، یک چیز روشن است: این که ترکیب نمایندگان پارلمان کاملا تغییر می کند. طبق نظرسنجی ها، آرای «حزب مردم اروپا» ریزش می کند و حدود 50 کرسی در پارلمان را از دست می دهد. فراکسیون سوسیال دموکرات ها در این پارلمان نیز جزء بازندگان خواهد بود و دست کم 40 کرسی را واگذار خواهد کرد. به این قرار، حزب مردم و سوسیال دموکراتها که غالبا در تعامل با یکدیگر بودند، دیگر واجد اکثریتی در پارلمان اروپا نخواهند بود.
متقابلا برآورد شده که فراکسیون لیبرال ها به لطف جریان موسوم به «جنبش جمهوری خواهی» در فرانسه، 40 نماینده جدید به پارلمان بفرستد. شانس دست راستی ها و ملی گرایان نیز برای داشتن 40 کرسی بیشتر، زیاد است.
راست گرایان افراطی در انتخابات 2014، یک چهارم 751 کرسی پارلمان اروپا را کسب کردند.
آنچه درباره انتخابات اروپا باید دانست
انتخابات پارلمان اروپا از پنجشنبه آغاز شده و تا پایان وقت امروز ادامه دارد. نکته جالب این است که انتخابات از انگلیس آغاز شد؛ کشوری که شهروندانش در یک همه پرسی به خروج از اتحادیه رای داده اند. به گفته ناظران، در انگلیس حزب مخالف اتحادیه اروپا به رهبری «نایجل فاراژ» پیروز انتخابات می شود و حزب محافظه کار شکست سختی را تجربه خواهد کرد.
● مردم به چه رای می دهند؟
پارلمان اروپا نهاد قانونگذاری و تصمیم گیری برای زندگی اجتماعی 512 میلیون شهروند اتحادیه است. در دوره پنج ساله گذشته، این پارلمان 1100 قانون تصویب کرد. نمایندگان برای دوره ای پنج ساله برگزیده می شوند. پارلمان اروپا تنها ارگان اتحادیه اروپاست که انتخاب نمایندگان آن با رای مستقیم شهروندان صورت می گیرد.
مقر رسمی پارلمان، شهر «استراسبورگ» در فرانسه است اما کارهای اداری و نشست کمیته ها و فراکسیون های آن در «بروکسل» و «لوکزامبورگ» انجام می شود.
پارلمان اروپا قوانین را تصویب می کند و از این نظر که بودجه هنگفت اتحادیه را نیز به تصویب می رساند، قدرت و نفوذ زیادی دارد. علاوه بر این، نمایندگان پارلمان کمیسیون اروپا را نیز کنترل می کنند و به زبان ساده می توان گفت که این کمیسیون، نوعی دولت است که رهبری آن را رئیس کمیسیون اروپا بر عهده دارد. در حال حاضر «ژان کلود یونکر» از لوکزامبورگ در راس کمیسیون اروپا قرار دارد. انتخاب رئیس جدید کمیسیون اروپا پس از پیشنهاد 28 کشورعضو و رای گیری در پارلمان صورت می گیرد.
● چه کسانی می توانند رای دهند؟
هر یک از شهروندان کشورهای عضو اتحادیه که مقیم یکی از این کشورها باشند و به سن قانونی رسیده باشد، حق رای دارد. البته سن قانونی در کشورهای مختلف متفاوت است. مثلا در اتریش 16 سال است اما در آلمان 18 سال.
در پارلمان اروپا بر خلاف انتخابات سراسری آلمان، هیچ محدودیتی برای ورود به مجلس وجود ندارد. همه احزاب کوچک بدون تعیین حد نصاب حق رقابت دارند. در پنج کشور اروپا، از جمله بلژیک و لوکزامبورگ، شرکت در انتخابات اروپا یک وظیفه است.
در مجموع پارلمان اروپا 751 کرسی دارد و آلمان 96 نماینده به آن می فرستد. البته تعداد این کرسی ها پس از برگزیت، به 705 کرسی خواهد رسید.