پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

به دنبال استعفای جمعی وزیران حزب راست افراطی اتریش؛

پیامدهای یک رسوایی سیاسی برای اتریش و اروپا چیست؟

دو روز پس از استعفای معاون صدراعظم اتریش در پی انتشار ویدئویی از وی که به رسوایی ایبیزا یا «ایبیزا گیت» معروف شده، فضای سیاسی این کشور همچنان بحران زده است.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، مجله «ویک» انگلیس گزارش داد حزب راست‌ گرای افراطی «آزادی» به عنوان نیرومندترین جریان ملی‌ گرای اتریش اعلام کرد تمامی وزرای این حزب از مقام خود در دولت ائتلافی استعفا دادند.

بحران سیاسی در اتریش پس از انتشار یک فایل ویدئویی از مذاکره «هاینتس کریستین اشتراخه» رهبر حزب آزادی با یک زن روس در ویلای «ایبیزا»ی اسپانیا به وجود آمد. در این ویدئو اشتراخه در حال چانه‌ زنی بر سر اعطای قراردادهای دولتی در ازای کسب حمایت سیاسی مشاهده می‌ شود.

روز دوشنبه «هربرت کیکلم وزیر کشور دولت ائتلافی از سوی «سباستین کورتس» صدر اعظم محافظه‌ کار از سمت خود برکنار شد. پس از آن «نوربرت هوفر» رهبر جدید حزب آزادی و وزیر حمل و نقل از تمام هم حزبی‌ هایش خواست دولت را ترک کنند.

رسانه‌ های آلمانی و اتریشی می‌ گویند زنی که در ویدئو دیده می‌ شود با «ایگور ماکاروف» یکی از الیگارش های روسیه نسبت خانوادگی دارد. با این حال مسکو و ماکاروف هرگونه ارتباط با این ماجرا را رد کرده‌ اند.

پس از این جنجال سیاسی، سباستین کورتس با حمایت «الکساندر فن در بلن» رئیس جمهور اعلام کرد که انتخابات زودهنگام پارلمانی ماه سپتامبر امسال برگزار خواهد شد.

کورتس، رهبر حزب محافظه‌ کار مردم اتریش است که پس از انتخابات سال 2017 و به دنبال ائتلاف با راست افراطی، صدراعظم کشورش شد. این رسوایی در دوره ای به خصوص حساس برای این حزب پیش می آید. رای دهندگان سراسر اتحادیه اروپا روزهای 23 تا 26 مه پای صندوق ها خواهند رفت تا اعضای پارلمان اروپا را انتخاب کنند.

انتظار می رود که شمار اعضای احزاب راست افراطی و مخالفان اتحادیه اروپا افزایش یابد. پیش از این رسوایی انتظار می رفت حزب آزادی اتریش 20 درصد آرا را در این انتخابات کسب کند.

ائتلاف میان محافظه‌ کاران با جریان راست افراطی در اتریش، یکی از مدل‌ های به شدت مورد علاقه احزاب مهاجرستیز در اروپا برای کسب قدرت سیاسی به شمار می‌ رود.

در ویلای ایبیزا چه گذشت؟

در ویدئویی که با دوربین مخفی گرفته شده و دو رسانه آلمانی به نام زودویچه تسایتونگ و اشپیگل روز جمعه آن را منتشر کردند، اشتراخه به همراه عده‌ ای دیگر در ویلایی در جزیره ایبیزای اسپانیا دیده می‌ شود. هنوز معلوم نیست این ویدئو را چه کسی گرفته و چه کسی آن را در اختیار رسانه‌ های آلمانی قرار داده است، اما در سندیت آن تردیدی نیست.

ماجرا در ژوئیه سال 2017 اتفاق افتاده و آنها در ویلایی در جزیره ایبیزای اسپانیا هستند. به همین دلیل هم این رسوایی در رسانه‌های اتریش «ایبیزا گیت» نام گرفته است. اشتراخه در این ویدئو آمادگی خود را برای وساطت به نفع یک سرمایه گذار روسی در نزد مقام‌ های اتریشی اعلام می‌ کند. روزنامه‌ های آلمانی گفته‌ اند که این ویدئو شش ساعت است و آنها تنها بخشی از آن را منتشر کرده‌ اند.

در این ویدئو اشتراخه به صورت نیم رخ دیده می‌ شود و به نظر می‌ رسد که کمی مست است. زنی که در اتاق است خود را «آلیونا ماکارووا» خواهرزاده ایگور ماکاروف سرمایه دار الیگارش روسی معرفی می‌کند. این در حالی است که ماکاروف با تکذیب ادعای این زن گفته است که اصلا خواهرزاده ندارد. دولت روسیه نیز روز دوشنبه رسما ادعای نقش داشتن در این ماجرا را تکذیب کرد.

مرد دیگری که در فیلم حاضر است «یوهان گودنوس» نام دارد که افسر اشتراخه است و برای او نقش مترجم زن روس را ایفا می‌ کند.

اشتراخه چه گفت؟

اشتراخه در این ویدئو به زن روس می‌ گوید که اگر «کرونن تسایتونگ» پر فروش‌ترین روزنامه اتریش را سه هفته پیش از انتخابات بخرد و حزب او را به پیروزی برساند، او حاضر است هرگونه گفت و گویی را با طرف روسی بپذیرد. او همچنین می‌ گوید اگر چنین شود تمام قراردادها در تمام بخش‌ ها را که اکنون در اختیار شرکت اتریشی «اشتراباگ» است به آنها می‌ دهد.

در این ویدئو زن روسی چندین بار می‌ گوید که بخشی از پول مورد بحث برای سرمایه‌ گذاری منشا قانونی ندارد و اصطلاحا «کثیف» است.

اشتراخه داستان فردی در مجارستان را یادآوری می کند که «تمام روزنامه‌ ها» را برای پیروزی «ویکتور اوربان» (نخست وزیر) خریده و به کار گرفته است. او سپس نام چند شرکت بزرگ را می‌ آورد و مدعی می‌ شود که تمام آنها به بهانه پول دادن برای کارهای عام المنفعه از مالیات معاف شده‌ اند. این شرکت‌ ها تاکنون این اتهامات را رد کرده‌ اند.

پیامدهای سیاسی داخلی «ایبیزا گیت»

ضربه به حیثیت حزب آزادی از جناح راست افراطی شاید مهم‌ترین پیامد این ماجرا در سپهر سیاسی اتریش باشد.

سباستین کورتس صدر اعظم اتریش که رهبری ائتلاف حاکم از دو جناح محافظه کار و راست افراطی را بر عهده دارد، به دنبال استعفای معاونش جدایی خود را از ائتلاف اعلام کرد و وعده برگزاری انتخابات زودهنگام در ماه سپتامبر را داد. اما همین انتخابات ممکن است به زیان جناح راست تندرو و حتی کلیت گروه‌ های راست گرای حاضر در ائتلاف حاکم تمام شود.

پیامد سیاسی اروپایی

به باور تحلیلگران اروپایی، اهمیت دیگر این رسوایی آن است که امید گروه‌ های راست افراطی در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی اروپا در روزهای دوم تا پنجم خرداد، پیشاپیش متزلزل شده است.

گروه‌ های راست افراطی در کشورهای مختلف اروپا از چند روز پیش با برگزاری نشست‌ های مشترک، تبلیغات گسترده‌ ای را برای پیروزی در انتخابات پیش رو آغاز کرده‌ اند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.