در آخرین حمله هوایی که روز شنبه گذشته توسط نیروهای آمریکایی به منطقه «تلوکه» شهر «قندوز» در شمال افغانستان انجام شد 13 نفر از اعضای یک خانواده از جمله 10 کودک کشته شده اند.

 

به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری آناتولی، کشته شدن صدها کودک و غیرنظامی در جریان حملات هوایی نیروهای خارجی به ویژه جنگنده‌های آمریکایی در برخی مناطق مسکونی افغانستان که در سال جاری به شدت افزایش یافت واکنش‌ تند نهادهای مدنی و غضب مردم این کشور را برانگیخته است.

در این راستا نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان «یوناما» اخیرا اعلام کرده که بر اثر حملات هوایی روز شنبه گذشته نیروهای خارجی در منطقه «تلوکه» شهر «قندوز» در شمال افغانستان 13 نفر از اعضای یک خانواده از جمله 10 کودک کشته شده اند. تمام قربانیان حمله هوایی یاد شده غیرنظامی و اغلب آن‌ها کودک بوده‌اند.

«عصمت مرادی» سخنگوی والی قندوز نیز در مصاحبه‌ تلفنی با خبرنگار «آناتولی» ضمن تایید حمله هوایی روز شنبه نیروهای بین‌المللی در منطقه تلوکه در فاصله 3 کیلومتری مرکز این ولایت، گفت: «مخالفان مسلح در اطراف شهر قندوز و در خانه‌هاى مسکونى موضع گرفته و از غیرنظامیان به عنوان سپر استفاده می‌کنند. در این حمله هوایی که با هماهنگی نیروهای هوایی افغانستان صورت گرفته حدود 58 شبه نظامی از جمله 11 فرمانده ارشد مخالفان مسلح کشته و 15 تن دیگر زخمی شده است. در این میان تعدادی از غیرنظامیان از جمله شمار قابل توجهی کودک 7 الی 8 ساله و زنان نیز جان باخته و اجساد آن‌ها به بازماندگان‌شان تحویل داده شده است».

از سوی دیگر، «دبرال ریچاردسون» سخنگوی ارتش آمریکا در توجیه کشتار غیرنظامیان به ویژه کودکان افغانی خطاب به رسانه‌ها اعلام کرده که گروه طالبان در کشته شدن غیرنظامیان در این عملیات مقصر بوده است. اعضای این گروه در خانه‌های غیرنظامیان پنهان شده بودند و بدون نگرانی از آسیب رساندن به غیرنظامیانی که در آن منطقه زندگی می‌کنند، تردد می‌کردند.

«قیس منگل» سخنگوی وزارت دفاع ملی افغانستان هم اعلام کرد که این وزارتخانه هیئتی را برای بررسی این رویداد و میزان تلفات به منطقه مذکور اعزام و یافته‌های خود را پس از بررسی منتشر خواهد کرد.

به گزارش رسانه‌های افغانستان، ده‌ها تن از ساکنان منطقه تلوکه در حومه شهر قندوز با حمل جنازه افراد کشته شده، دست به راهپیمایی اعتراض‌آمیز زدند. معترضان اعلام کرده اند که هواپیماهای آمریکایی مناطق مسکونی را بمباران کرده، زنان و کودکان را به شهادت رسانده اند.

ماموریت حمایت قاطع ناتو در افغانستان پیش از این اعلام کرده بود که دو سرباز آمریکایی در جریان عملیات نظامی در قندوز کشته شده اند. برخی منابع خبری افغانستان اعلام کرده اند که به نظر می‌رسد این حمله هوایی در واکنش به کشته شدن دو سرباز آمریکایی در شهرستان «گل‌تپه» ولایت قندوز صورت گرفته است. نیروهای افغان و آمریکایی از نخستین روز سال جدید هجری شمسی عملیات نظامی را در منطقه تلوکه و شهرستان گل‌تپه ولایت قندوز علیه شبه نظامیان طالبان آغاز کرده‌اند.

در این میان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان تلفات ناشی از عملیات شبانه و هوایی نیروهای امنیتی و دفاعی در اطراف شهر کندز و شهرستان گل‌تپه آن ولایت را محکوم کرده و از افزایش تلفات غیرنظامیان در سال جاری شدیدا ابراز نگرانی کرده است.

این نهاد هدف قرار دادن شهروندان و منازل مسکونی آنان را نقض صریح مبانی حقوق بشر و خلاف موازین بین المللی حقوق بشر، حقوق بشردوستانه بین المللی، قوانین نافذه این کشور و احکام اسلام دانسته و از مخالفان مسلح دولت افغانستان خواسته است از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده نکرده و مسئولان قضایی نیز عاملان این حملات را شناسایی کنند.

بر اساس گزارش نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان سال 2018 مرگبارترین سال برای غیرنظامیان در این کشور بوده، به گونه ای که حدود 3 هزار و 804 غیرنظامی از جمله زنان و کودکان در جریان حملات هوایی نیروهای بین المللی به رهبری آمریکا و حملات شبه نظامیان طالبان و اعضای داعش جان باخته و 7 هزار و 189 نفر دیگر زخمی شده اند. همچنین دست‌کم 500 غیرنظامی نیز در حملات هوایی کشته شده‌اند.

این درحالی است که «گروه دادخواهی حفاظت از غیرنظامیان» در افغانستان در آ‌خرین گزارش خود آورده است: «آمار کشته شدگان و مجروحان غیرنظامی در سراسر افغانستان در سال 2018، 6 هزار و 687 تن بوده است. در میان آنان، کودکان، زنان و کهن‌سالان وجود دارند. همچنین 6 درصد تلفات غیرنظامیان در سال گذشته، به دلیل حملات هوایی نیروهای هوایی ارتش افغانستان با پشتیبانی نیروهای بین المللی به رهبری آمریکا صورت گرفته است».

«پاتریشیا گسمن» کارشناس ارشد بخش افغانستان در نهاد دیده‌بان حقوق بشر طی گزارشی که در تارنمای رسمی این نهاد منتشر شده، آورده است: «یک سوم تلفات ناشی از انفجار مواد منفجره و حملات هوایی افراد زیر 18 سال هستند. عملیات هوایی نیز به طور مداوم باعث کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از کودکان می شوند، زیرا حملات هوایی و حملات به وسیله هلیکوپترها توسط نیروهای آمریکایی و افغان درماه های اخیر به شدت افزایش یافته است.»

در تحولی دیگر،وزارت امورخارجه افغانستان با انشار بیانیه ای اعلام کرد که در اعتراض به اظهارات اخیر «عمران خان» نخست وزیر پاکستان سفیر خود در اسلام آباد را فراخوانده است.

عمران خان گفته بود که با آغاز مذاکرات صلح در افغانستان حکومت موقت در افغانستان تشکیل خواهد شد.

در این بیانیه آمده است: اظهارات اخیر عمران خان دخالت آشکار در امور داخلی افغانستان است و دولت کابل در واکنش به آن سفیر خود در اسلام آباد را فراخوانده است.

«زلمای خلیلزاد» نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان نیز در این زمینه اظهار داشت: هرچند که پاکستان در روند صلح افغانستان نقش سازنده ای داشته است اما سخنان اخیر عمران خان اینگونه نبود. آینده افغانستان را تنها مردم این کشور تعیین خواهند کرد. جامعه جهانی تنها می تواند در زمینه تشویق مردم افغانستان به همبستگی تلاش کند.

اما وزرات امور خارجه پاکستان نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد:  سخنان عمران خان اشتباه برداشت شده و از جانب رسانه ها نادرست انعکاس داده شد که این باعث واکنش اقشار مختلف شد.

در این بیانیه آمده است: نباید اظهارات عمران خان به عنوان دخالت در امور داخلی افغانستان برداشت شود. عمران خان تنها برگزاری انتخابات پاکستان تحت نظارت دولت موقت را به عنوان الگو مطرح کرده بود.

در ادامه این بیانیه آمده است:پاکستان تنها خواستار برقراری صلح در افغانستان با رهبری مردم افغان است. نباید حمایت پاکستان و عمران خان در روند مصالحه سیاسی در افغانستان را به شکل نادرست انعکاس داد. 

 عمران خان در جمع خبرنگاران گفته بود که تنها راه برقراری صلح در افغانستان برگزاری انتخاباتی شفاف و آزاد توسط دولت انتقالی با مشارکت تمام ذینفعان میسر خواهد بود.

عمران خان دولت افغانستان را مسئول بی نتیجه ماندن روند صلح در این کشور خوانده بود.

از جهتی دیگر، وزارت امور خارجه آمریکا طی اطلاعیه ای اعلام کرد که زلمای خلیل‌زاد، نماینده ویژه این کشور در امور صلح افغانستان ششمین دور از سفرهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خود به افغانستان، بلژیک، انگلستان، پاکستان، ازبکستان، اردن و قطر را آغاز کرده و با مقامات آن کشورها دیدار خواهد کرد.

در این اطلاعیه عنوان شده، هدف از ششمین دور سفرهای خلیل‌زاد که از 25 مارس تا 10 آوریل به طول خواهد انجامید، تلاش برای ایجاد هماهنگی، تسهیل روند صلح و آغاز مذاکرات فراگیر در داخل افغانستان است.

همچنین خلیلزاد در سفر خود به کابل با مقامات دولت افغانستان و دیگر رهبران سیاسی این کشور درباره وضعیت مذاکرات آمریکا با طالبان، تشویق تلاش‌ها برای تشکیل یک تیم فراگیر مذاکره کننده و بحث در مورد مراحل بعدی از جمله آغاز مذاکرات در داخل خاک افغانستان تبادل نظر خواهد کرد.

نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان در سفر به کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای با همکاران بین المللی در مورد وضعیت مذاکرات صلح و هماهنگی تعهد پایدار جامعه بین المللی به صلح و توسعه در افغانستان ملاقات خواهد کرد.

خلیل‌زاد در مطلبی در حساب توئیتری خود نوشت: «پس از دو هفته خوب و مثبت در واشنگتن، دوباره به راه افتادم تا آنچه را که در اوایل ماه جاری به دست آمده را ادامه دهم. برای پایان دادن به جنگ 40 ساله در افغانستان تلاش می‌کنیم».

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.