نیاز به خون در جامعه همیشگی است و اهدای آن بخشش و وقفی است که هیچ اتفاقی حتی بحرانی نظیر شیوع ویروس بیماری کرونا نیز نمیتواند آن را متوقف کند.
هر چند هر ساله با فرارسیدن ماه مبارک رمضان به سبب روزهداری مسلمانان اهدای خون کاهش مییافت اما این کمبود با تامین خون از بانکهای ذخیره جبران میشد اما امسال که بیش از ۲ ماه است بحران ویروس کرونا در کشور همه گیر شده و برای پیشگیری از شیوع بیشتر این ویروس خانه نشینی مردم تنها راهبرد در مبارزه با این بیماری است، از طرفی وجود ترس غیر واقعی از احتمال ابتلا به ویروس در هنگام خونگیری به علت آلوده بودن وسایل، محیط و افراد حاضر در محل یا پایین آمدن ایمنی بدن در نتیجه خون دهی مسئولان انتقال خون استان بوشهر احتمال میدهند که در میانه ماه رمضان ذخیره بانکهای خون این استان رو به کاهش بگذارد.
آنان با اطلاع رسانی در این زمینه که براساس تایید پزشکان، اهدای خون هیچگونه زیانی برای سلامت روزه دار و تاثیری در کاهش ایمنی بدن ندارد و اطمینان از ضدعفونی شدن محیط و وسایل و رعایت همه پروتکلهای پیشگیری از شیوع کرونا و اصول بهداشتی خونگیری در پایگاههای انتقال خون استان بوشهر از مردم خواستند تا با توجه به اینکه بیماران تالاسمی و هموفیلی بصورت پیوسته و افرادی که دچار تصادفهای رانندگی، سانحهها، عملهای جراحی و عارضه خون ریزی میشوند نیازمند تازه ترین خون اهدایی هستند، از این عمل خیر را متوقف نکنند و بصورت صدقه و همیشه جاری تداوم یابد.
خونگیری با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر گفت: مردم این استان ضمن رعایت همه توصیههای بهداشتی و اصل در خانه ماندن در این برهه حساس کمک به همنوعان را امری بسیار ضروری بدانند و با آسودگی خاطر و مهرانگیزی همیشگی برای کمک به بیماران نیازمند خون ما را تنها نگذارند.
دکتر نرگس عبیدی افزود: با توحه به اینکه نگرانی از ابتلا به ویروس کرونا ممکن است برخی از افرادی که تمایل به اهدا خون دارند را از حضور در پایگاههای انتقال خون بازدارد اما مردم از استریل، سلامت و رعایت پروتکلهای بهداشتی در پایگاههای انتقال خون این استان مطمئن باشند.
وی راهاندازی میز سلامت با تبسنجی، ضدعفونی دستها و دادن ماسک و دستکش به اهدا کنندگان در بدو ورود به مرکز، راهاندازی سیستم نوبت دهی اینترنتی با هدف پیشگیری از تجمع اهداکنندگان و دوبار ضدعفونی تمامی سطوح مراکز در روز را از اقداماتی عنوان کرد که برای اطمینان بخشی به شهروندان برای حضور بی واهمه در این مراکز است.
مدیر کل انتقال خون استان بوشهر بیان کرد: مردم از استریل، بهداشتی بودن، سلامت و رعایت پروتکلهای بهداشتی در پایگاههای انتقال خون این استان مطمئن باشند.
عبیدی ادامه داد: همین اقدامات به همراه اطلاعرسانی کافی سبب شدهاست که از دهم تا پایان فروردین ماه امسال ۲هزار و ۸۰۰ نفر در استان بوشهر خون اهدا کنند که باعث افزایش ۲۲ درصدی کل اهدای خون نسبت به مدت مشابه سال گذشته در این استان و رشد ۴۵ درصدی اهدای خون بانوان بوشهری شد.
مدیر کل مرکز انتقال خون استان بوشهر گفت: با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان هر سال دچار کاهش مراجعه میشویم انتظار میرود مردم با برنامهریزی مناسب در پایگاههای انتقال خون حاضر باشند تا همچنان ذخایر خونی استان در شرایط مناسب باشد و با کمبود روبرو نشویم.
عبیدی افزود: درصورت برنامه ریزی مناسب هیچ مشکلی برای اهدای خون در ماه مبارک رمضان وجود ندارد برهمین اساس نیم ساعت بعد از افطار تا ساعت ۲۴ شب در شهرهای بوشهر و کنگان از اهداکنندگان خونگیری انجام میشود و شهرهای گناوه و برازجان تنها در شیفت صبح آماده خونگیری هستند.
مدیرکل انتقال خون استان بوشهر گفت: حداقل فاصله برای اهداء خون ۳ماه است و حداکثر دفعات خوندهی برای بانوان سه و برای آقایان چهار بار در سال است. افرادی که به طور پیوسته خون خود را اهدا میکنند تا ۶۵ سالگی میتوانند اهدا کننده خون باشند تا علاوه بر اجر اخروی به جریان خون و زندگی در شریانهای نیازمندان کمک کنند.
عبیدی افزود: افراد در گروه سنی ۱۸ تا ۶۰ سال و وزن بالای پنجاه کیلوگرم میتوانند برای اهدای خون خود به چهار پایگاه انتقال خون استان مراجعه کنند. بوشهر، برازجان، کنگان و گناوه دارای پایگاه انتقال خون هستند که از این میان برازجان و گناوه تنها در شیفت صبح فعالیت دارند.
اهدای خون نیاز همیشگی
مدیرکل انتقال خون استان بوشهرگفت: در زمان حاضر در کنار ۵۰۰ بیمار تالاسمی و کم خونی داسی شکل در استان بوشهر بیماران سرطانی در حال درمان، هموفیلی، زنان بارداری که در زمان زایمان نیاز به خون دارند و افرادی که دچار سانحه میشوند به طور مستمر نیاز به خون احساس میشود.
وی گفت: هر چند اکنون ذخایر خون و فرآوردههای خونی در استان بوشهر وضعیتی مطلوب دارد اما هیچگاه نیاز به اهداب خون به صفر نخواهد رسید.
مدیرکل مرکز انتقال خون استان بوشهر اضافه کرد: با توجه به اینکه افرادی که در تصادفهای رانندگی و اعمال جراحی دچار عارضه خونریزی میشوند نیاز به تازهترین خون دارند، نیاز به اهدا خون نیازی همیشگی است.
عبیدی گفت: با اینکه تعداد بیمارانی که پیوسته به انتقال خون نیاز دارند مشخص است، به خاطر افرادی که به شکل اورژانسی به خون نیاز پیدا میکنند، درخواست میکنیم همه گروههای خونی برای اهدا خون خود مراجعه کنند.
وی اضافه کرد: در این میان گروههای خونی منفی به سبب فراوانی کمتر در جامعه، بیشتر با کاهش ذخیره روبرو میشوند.
عبیدی گفت: نیاز به خون و فرآوردههای خونی همیشگی است زیرا زمان نگهداری پلاکت تنها ۳ تا ۵ و گلبولهای قرمز ۳۵ روز است.
خون دهی حتی در روزهداری و کرونایی هم برای ایمنی بدن مفید است
فوق تخصص هموتولوژی وآنکولوژی در استان بوشهر گفت: اهدای خون باعت تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و نه تنها ضرری برای روزهدار ندارد بلکه ممکن است در این روزهای کرونایی مفید هم باشد.
دکتر الهه وفایی افزود: همچنین خون دهی سبب پیشگیری از برخی بیماریهایی چون سرطان، قلبی و عروقی و کمک به بهبود کنترل بیشتر دیابتهای کنترل شده میشود.
وی با اشاره به نگرانی افراد از ضعف و افت فشار پس از اهدای خون در ماه مبارک رمضان، گفت: این ضعف موقتی است و در همه اهدا کنندگان نیز اتفاق نمیافتد، با این حال با یک سری اقدامات پیشگیرانه میتوان از آن جلوگیری کرد.
وفایی ادامه داد: اهدا کنندگانی که میخواهند در نوبت صبح برای خوندهی مراجعه کنند در وعده سحری غذایی حاوی پروتئین و با چربی کم و حداقل ۲ لیوان آب مصرف و پس از ۶ ساعت برای اهدا خون مراجعه کنند.
وی افزود: در صورتی که پس از افطار مراجعه میکنند نیز در وعده افطار غذای کمچرب مصرف کنند و پس از خون دهی ۲ لیوان آب بنوشند.
این فوق تخصص هموتولوژی و آنکولوژی اطمینان داد: اهدا کنندگان برای روزه گرفتن در روزهای پس از اهدای خون مشکلی نخواهند داشت.
وفایی توصیه کرد، افرادی که غلظت خون متوسطی دارند برای جلوگیری از افت آهن خونشان، چند روز قبل از اهدا از غذاهایی با آهن بالا از قبیل تخم مرغ، فرآوردههای گوشتی، اسفناج و پسته استفاده کنند و از مصرف موادی که جذب آهن را کاهش میدهد مانند چای، قهوه و لبنیات پرهز کنند.
وی اضافه کرد: افرادی که غلظت خون بالایی دارند نیاز به رعایت این موارد ندارند و اهدا خون با گرفتن آهن اضافی خونشان به سلامتشان کمک خواهد کرد.
این فوق تخصص هموتولوژی و آنکولوژی نیاز به خون را نیازی مبرم دانست و گفت: با توجه به زمان ۳ روزه نگهداری پلاکت، اگر ۳ روز اهدا کننده خون نداشته باشیم با مشکل روبرو میشویم.
وفایی گفت: اهدا کنندگان خون علاوه بر اینکه به هموطنان خود کمک میکنند، احساس بهتری هم از خود خواهند داشت.
اهدای خون سبب ابطال روزه نمیشود
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر گفت: اهدا خون چنانچه باعث ضعف بدنی نشود که روزهدار توان ادامه روزه را نداشته باشد، به تنهایی سبب ابطال روزه نمیشود.
حجتالاسلام رضا خدری افزود: همانگونه که هر کار خیری مانند عبادت و تلاوت قرآن در این ماه ارزش چند برابری دارد، ارزش اهدای خون نیز به عنوان کمک مومنانه در این ماه بسیار بیشتر است.
وی ادامه داد: ما نیز پیوسته مومنان را به انجام این کار خیر در ماه مبارک رمضان توصیه و سفارش میکنیم.
مدیر حوزه علمیه استان بوشهر گفت: افرادی که با اهدای خون دچار ضعف میشوند، پس از افطار خون خود را اهدا کنند تا ضرری به روزه آنان نرسد.
فعالیت میز سلامت در پایگاههای انتقال بوشهر
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر گفت: مردم سخاوتمند و خونگرم استان بوشهر موضوع اهدا خون را فراموش نکنند زیرا هیچ خطری اهداکنندگان خون را در مراجعه به این پایگاهها تهدید نمیکند.
مجید خورشیدی اضافه کرد: از شهروندان می خواهم با هدف انجام کار سخاوتمندانه و تاثیری که اهدا خون بر سلامت افراد دارد در ماه مبارک رمضان هم بانک انتقال خون را دریابند تا ذخایر این سازمان دچار کمبود نشود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر گفت: مردم نوع دوست این استان در این شرایط سخت شیوع ویروس کرونا بیماران نیازمند به گروههای مختلف خونی را فراموش نکنند.
وی افزود: مردم نگرانی بابت حضور در این سازمان و اهدای خون خود نداشته باشند زیرا این مکان به طور کامل استریل شده و با راهاندازی میز سلامت قبل از انجام هر کاری با تب سنجی و گرفتن شرح حال از سلامت اهدا کنندگان اطمینان حاصل میشود.
وی بیان کرد: هرچند در این شرایط ماندن در خانه مورد تاکید همه مسئولان است اما مردم در کنار توجه به این توصیه اهدای خون را بعنوان یک کار ضروری بدانند و با اهدای خون خود به بیماران نیازمند به خون کمک کنند.
خورشیدی تاکید کرد: مردم در این روزهای سخت و شرایطی که ویروس کرونا در همه جا شیوع پیدا کرده است بدانند بیماران نیازمندی از جمله بیماران تالاسمی هستند که نیاز به خون دارند پس به یاری همنوعان خود بشتابید و با اهدای خون خود زندگی دوباره به این بیماران ببخشید.
ایمنی بهداشتی بالای پایگاههای انتقال خون
دبیر ستاد مبارزه با کرونا در استان بوشهر نیز گفت: مردم با اهدای خون ما را در مبارزه با کرونا در استان بوشهر تنها نگذارید.
دکتر سعید کشمیری افزود: نیاز به خون و فرآوردههای خونی همیشگی است و در این روزها که پزشکان و پرستاران در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا در خدمترسانی به هموطنان هستند نیازمندان دیگری مانند بیماران تالاسمی، سرطانی، حوادث و تصادفی هم هستند که به خدمات پزشکی ازجمله خون احتیاج دارند.
وی بیان کرد: همزمان با شیوع ویروس کرونا میزان مراجعه به انتقال خون در استان کاهش یافته این در حالی است که این اطمینان را به مردم میدهیم انتقال خون با رعایت حداکثری استانداردهای بهداشتی و سلامت یکی از ایمنترین مراکز خدمترسانی است و مردم با آسودگی خاطر و مهرانگیزی همیشگی خود برای کمک به نیازمندان ما را در مبارزه با کرونا تنها نگذارند.
دبیر ستاد مبارزه با کرونا در استان بوشهر گفت: مردم استان ضمن رعایت تمام توصیههای بهداشتی و اصل در خانه ماندن اما در این برهه حساس کمک به همنوعان را امری بسیار ضروری بدانند و اهدای خون را فراموش نکنند.