آمریکا در 50 سال گذشته مدیریت پروسه صلح خاورمیانه را دردست داشته که حاصل آن 'صفر' بوده است، روز به روز موضع فلسطینی ها را تضعیف و متقابلا موضع رژیم اسراییل را تقویت کرده ، موضوع فلسطین را کاملا به حاشیه رانده،جهان عرب هم تسلیم شده و میدان را برای ادامه ترکتازی های این کشور بازگذاشته است.
«سید حسین موسویان» پژوهشگر ارشد دانشگاه پرینستون و عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای در کنفرانسی که در مراکش در مورد روابط آمریکا با جهان اسلام برگزار شد، گفت: آمریکا منافع جهان اسلام را قربانی رژیم صهیونیستی کرده است.
به گزارش جماران، در نشست تخصصی «روابط جهان اسلام با آمریکا در دوران ترامپ»، علاوه بر موسویان، «عمر موسی» دبیرکل پیشین اتحادیه عرب، «سمیرا رجب» نماینده خاندان سلطنتی بحرین، «محمود محمدو» وزیر خارجه پیشین موریتانی، «موفق حرب» تحلیلگر سعودی و رییس سابق دفتر روزنامه الحیات عربستان سعودی در واشنگتن و «مصطفی کمال» معاون وزیر خارجه و سفیر پیشین پاکستان در سازمان ملل به عنوان سخنران حضور داشتند .
در این کنفرانس که با حضور بیش از 2000 شرکت کننده و 120 سخنران از شخصیتهای فعلی و سابق جهان برگزار شد ، موسویان هشت فاکتور تعیین کننده درروابط آمریکا با جهان اسلام را تشریح کرد .
موسویان در این نشست، 8 عامل مهم در روابط آمریکا با جهان اسلام را تشریح کرد:
1-آمریکا در 60 سال گذشته در روابط با جهان اسلام، شعار دموکراسی و حقوق بشر را در حرف داده اما در عمل از دیکتاتورها و رژیم های فاسد حمایت کرده است.
2-آمریکا در 50 سال گذشته مدیریت پروسه صلح خاورمیانه را دردست داشته که حاصل آن 'صفر' بوده است، روز به روز موضع فلسطینی ها را تضعیف و متقابلا موضع رژیم اسراییل را تقویت کرده ، موضوع فلسطین را کاملا به حاشیه رانده،جهان عرب هم تسلیم شده و میدان را برای ادامه ترکتازی های این کشور بازگذاشته است.
3-استراتژی جنگ طلبانه آمریکا ازطریق مشارکت و راه اندازی چندین جنگ علیه کشورهای اسلامی همچون افغانستان، عراق، لیبی، یمن و تجاوز صدام به ایران موجب فرو پاشی ثبات ، رشد تروریسم و افراط گرایی و پیدایش حکومتهای به گل نشسته درخاورمیانه و جهان اسلام شده است.
4-درمورد روابط خارجی آمریکا، ترامپ شعار ' اول آمریکا' را عنوان کرده است. اما سیاست آمریکا در رابطه با جهان اسلام همیشه برمبنای ' اول اسراییل' بوده و بر اساس منافع این رژیم تنظیم و اجرا شده است. این واقعیت روابط آمریکا با جهان اسلام در چند دهه گذشته است که متاسفانه همیشه آمریکا منافع جهان اسلام را قربانی منافع رژیم صهیونیستی کرده است.
5-ایران و عربستان نقش مهمی در تحولات جهان اسلام دارند. در دوره ریاست جمهوری ترامپ، اسراییل میان عربستان و ایران نشسته است و عامل اصلی تشدید خصومت های عربستان و متحدانش با ایران است. بطوریکه امروز این رژیم موفق شده، برخی از کشورهای اسلامی را برای مقابله با ایران متحد کند.
6- در چند دهه گذشته درجهان اسلام یک جبهه مقاومت علیه سلطه و هژمونی آمریکا و اسراییل وجود داشته که آمریکا تمام عیار با آن مقابله کرده است. این جبهه مقاومت اعم از شیعه و سنی مثل حزب الله و جهاد اسلامی و کشورهایی همچون ایران و اخیرا ترکیه بوده است. مقاومت با سلطه طلبی آمریکا و اسراییل هم از هر دو جناح شیعه یا سنی بوده وتقابل آمریکا با این جبهه همچنان ادامه دارد.
7-آمریکا درایجاد گروههای افراطی و تروریست درجهان اسلام نقش کلیدی داشته است. ترامپ سال گذشته اوباما را متهم به ایجاد داعش کرد و «هیلاری کلینتون» هم اعتراف کرد که آمریکا در پیدایش القاعده و طالبان نقش داشته است.
8-درگذشته سیاست آمریکا برمبنای سلطه برنفت در کشورهای نفت خیز جهان اسلام بود. اخیرا آمریکا از نفت منطقه بی نیاز شده، اما ترامپ سیاست افزایش نجومی صدور سلاح به برخی از کشورهای اسلامی را در اولویت قرارداده که نمونه آن قرارداد اخیر 350 میلیارد دلاری فروش اسلحه به عربستان است.
لذا آینده روابط جهان اسلام با آمریکا به این بستگی خواهد داشت که آیا آمریکا به این سیاست های هشتگانه خود ادامه خواهد داد یا روش خود را اصلاح خواهد کرد.
در بخش دیگری از این نشست، نماینده بحرین تصریح کرد که حضور ایران درعراق مخرب و موجب بی ثباتی و گسترش تروریسم شده است، افزون بر اینکه کشورهای عربی هم درچارچوب مقررات بین الملل پیگیر پروسه صلح هستند.
موسویان در این مورد گفت :شما به مقررات بین الملل اشاره کردید. طبق مقررات بین الملل، کشور عراق مستقل و دارای دولت قانونی و مشروع است. دولت عراق همانطور که از آمریکا برای مقابله با داعش و تروریسم دعوت کرده است، از ایران هم دعوت کرده است. نخست وزیر عراق هم گفته بدون ایران، بغداد بدست داعش سقوط می کرد. بارزانی رییس وقت حکومت کردستان عراق هم همین واقعیت را درمورد اربیل اعلام کرده است. لذا شما باید به خواست دولت عراق احترام بگذارید و از نقش موثر ایران درمقابله با داعش درعراق قدردانی کنید.
وی ادامه داد :اما درمورد پروسه صلح و اینکه گفتید کشورهای عربی در چارچوب مقررات بین الملل، این مهم را دنبال می کنند به یک واقعیت توجه ندارید که طرف مقابل یعنی رژیم اسراییل ، برای قطعنامه های سازمان ملل پشیزی ارزش قائل نبوده و نیست و به همین دلیل در پنجاه سال گذشته دستاورد اعراب در موضوع فلسطین صفر بوده است.
موسویان در پرسش نماینده عربستان مبنی بر اینکه ایران چه نقشی درپیشبرد پروسه صلح داشته است؟ افزود :ایران عضو مذاکرات پروسه صلح نبوده و نیست. ابتدای انقلاب، ایران سفارت اسراییل درتهران را تعطیل و آن را تحویل نماینده فلسطین داد و تا به امروز هم ادامه دارد و از هیچ کمکی به فلسطینی ها دریغ نکرده است. آمریکا و قدرتهای جهانی و اعراب مذاکرات پروسه صلح را درچند دهه داشته اند با دستاوردی صفر. اگر با همین روال هم ادامه دهید هیچگاه به نتیجه نخواهید رسید.
«عمر موسی» دبیرکل پیشین اتحادیه عرب نیز ابراز داشت :نقش آمریکا درجهان اسلام مبهم اما تحریک کننده بوده است. آقای موسویان درست می گوید که ایران به عراق کمک کرده است و حقیقت این است که ما کشورهای عربی هیچگاه نتوانسته ایم، چنین نقشی داشته باشیم. اما می خواهم به آقای موسویان بگویم که دعوای شیعه و سنی مخرب است، اسلام سیاسی خطرناک است و من ایران را دعوت می کنم که به ابتکار صلح اعراب درمورد پروسه صلح بپیوندد.
موسویان در این باره گفت: درمورد دعوای شیعه و سنی من کاملا با آقای عمرموسی موافقم که به هیچ وجه به نفع جهان اسلام نیست و تا زمانیکه این دعوا مطرح است، جهان اسلام بازنده خواهد بود. لذا معتقدم چهار قدرت اسلامی ایران، مصر، عربستان و ترکیه باید با هم وارد همکاری و گفتگو شوند چون این چهار قدرت اسلامی در صورت همکاری مشترک، ظرفیت حل بحرانهای منطقه را دارند.
دیپلمات سابق ایران ادامه داد :اما درمورد پروسه صلح و ابتکار اعراب باید به این واقعیت توجه کنیم که ایران کشوری به نام اسراییل به رسمیت نمی شناسد و معتقد است که این سرزمین متعلق به فلسطین و جهان اسلام است. واقعیت دیگر هم این است که اعراب، آمریکا، اروپا و سایر قدرتهای جهانی با وجود قطعنامه های متعدد سازمان ملل، در مورد پروسه صلح شکست خورده اند و نباید تقصیرها را به گردن ایران بیاندازند.درعین حال مقام معظم رهبری ایران تصریح کرده اند که ایران به هر راه حلی که فلسطینی ها بپذیرند، احترام خواهد گذاشت.