عضو مجلس خبرگان رهبری از این مجلس به عنوان مجلس اعتبار یاد کرد و با تاکید بر اینکه مجلس خبرگان مجلس جوانگرایی نیست، گفت: قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری باید از نو نوشته و به روز شود.
آیت الله هاشم هاشمزادههریسی، با اشاره به تغییر در قانون انتخابات مجلس خبرگان، گفت: مجلس خبرگان دو قانون جداگانه مشتمل بر آییننامه داخلی و انتخابات دارد که آییننامه داخلی توسط خبرگان به تصویب رسیده اما قانون انتخابات اصل آن تغییر پیدا نکرده و در آن اصلاحاتی در هر دوره انجام گرفته است ، بنابراین برای برآورد خواستههای مردم یک قانون انتخابات به روز ضروری است.
وی با بیان اینکه در هر دوره در اجلاسیه خبرگان برخی از مواد آییننامه داخلی به صورت جزئی مورد بحث و تغییرات قرار میگیرد که چندان مساله جدیدی نیست، اظهار داشت: قانون خبرگان تاکنون دو بار تغییر پیدا کرده است که در دوره سوم یک تغییر کلی در آن ایجاد شد. اما در تغییرات اثرگذاری کلان انجام نمیگیرد برای اینکه سیستمی که وجود دارد رضایت همه را در بر گرفته و چندان حرف و حدیثی در مورد آن وجود ندارد.
مرز سنی در خبرگان دارای حساسیت نیست
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به بحث مساله سنی در انتخابات خبرگان گفت: در رابطه با مرز سنی این موضوع در مجلس خبرگان دارای حساسیت نیست که بخواهد تغییراتی در این باره ایجاد شود و به تصویب برسد اما در مقام سخن در جامعه مطرح و بزرگ میشود که در مقام عمل به تصویب قانون در نمیآید.
وی با بیان اینکه مجلس خبرگان مانند مجلس شورای اسلامی و نهادهای دیگر نیست که در آن جوانگرایی ایجاد شود و ضروری باشد که نیروهایی با توان بیشتر در آن فعالیت کنند، گفت: سالی دوبار اجلاس خبرگان برگزار میشود که فعالیت سنگینی ندارد و اعضایخبرگان رهبری کار بدنی و دوندگی ندارند. بنابراین سن افراد در آن تاثیر گذار نیست که بگوییم باید افراد با توان و قدرت و تحرک بیشتر در آن حضور داشته باشد و سن آنها نباید بالا باشد.
هاشمزاده هریسی با تاکید بر اینکه مجلس خبرگان مجلس جوانگرایی نیست، ادامه داد: البته معنای آن این نیست که جوانان در مجلس خبرگان حضور نیابند چرا که حضور آنها هم خوب است اما جوهره مجلس خبرگان جوانگرایی نیست که اکثریت قاطع آن را جوانان تشکیل دهند.
مجلس خبرگان رهبری، مجلس اعتبار است
وی با بیان اینکه مجلس خبرگان رهبری، مجلس اعتبار است، اظهار داشت: اصل در این مجلس اعتبار علمی، کشوری، سوابق و فعالیتهای انقلابی، موقعیت اجتماعی و مردمی است که تعیینکننده است؛ محصول مجلس خبرگان نظر دادن درباره رهبری است و وقتی این مجلس رهبری را انتخاب میکند اطاعتش بر همگان واجب میشود بنابراین باید اعتبار داشته باشد تا وقتی که استمرار شرایط را تعیین میکند نیازمند است دارای اعتبار بین المللی ، جهانی و داخلی باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری،ادامه داد: این اعتبار سازی از کسانی ساخته است که دارای سن و تجربه بالا هستند و همچنین در کشورهای اسلامی، حوزهها ، مراجع از اشتهاد و شهرت علمی برخوردار باشند و بیشتر در کسانی که کهنسال هستند تحقق پیدا میکند.
هاشم زاده هریسی بیان کرد: البته منظور این نیست که اصلا جوانان در مجلس خبرگان حضور نیابند و یا این که تنها کهنسالان و افراد کارافتاده که نتوانند در اجلاسیه شرکت کنند. لذا برخی سن بالا دارند اما از قدرت و توان قوی برخوردارند و تحرک لازم را در کارها از خود بروز میدهند و البته در مقابل افرادی با سن پایینتر از تحرک لازم برخوردار نیستند، بنابراین شرایط سنی خاصی برای کاندیدای انتخابات خبرگان مطرح نیست و در کل این مسایل مهمی تلقی نمیشود و در آیین نامه قانون خبرگان وجود دارد.
وی با بیان اینکه قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری باید از نو نوشته و یک قانون به روز تصویب شود،گفت: اولین قانونی که برای این مجلس نوشته شده قبل از تشکیل مجلس خبرگان توسط شورای نگهبان تدوین و تصویب شد و با توجه به اینکه شورای نگهبان این قانون را در نبود خبرگان نوشت باید درم جلس اول مجلس خبرگان رهبری قانون جدید برای این مجلس نوشته میشد که این کار انجام نشد و قانون شورای نگهبان را حفظ کردند که البته این خلاف قانون نیست .
قانون انتخابات خبرگان متناسب با مجلس اول بود
هاشمزاده هریسی،افزود: این قانون متناسب با مجلس اول بود و در مجلس خبرگان بررسی و اصلاح نشد و در هر دوره و اجلاسی تغییرات جزئی حاصل شد اما اینکه قانون جدید نوشته شود این کار صورت نگرفت و به جای اینکه پراکنده اصلاحات انجام شود باید یک قانون جدید به تصویب برسد .
وی گفت: در صورت تدوین قانون جدید انتخابات مسایل سنی، مدرک و تایید صلاحیت کاندیداها انتخابات خبرگان رهبری و دیگر مسایل در آن قابل طرح است و همانطور که درباره آیین نامه داخلی خبرگان قانون جدید تصویب شده است ضروری که قانون جدید انتخابات تصویب شود.