علاوه بر رسوایی مالی نواز شریف مدتهای طولانی با اعتراضات و مخالفت‌های رقبای خود روبرو بود. در هفته‌های اخیر تظاهرات گسترده ای توسط مخالفان شریف در شهرهای بزرگ پاکستان برگزار شد که خواستار کناره گیری وی از قدرت بودند.

به گزارش جماران؛ دادگاه عالی پاکستان نخست وزیر را در ارتباط با رسوایی پرونده پاناما مجرم شناخته و رد صلاحیت کرد. در پی اعلام این حکم نواز شریف استعفا کرد.

نواز شریف و خانواده وی پس از افشای اسناد پاناما در خصوص دارایی‌های خود و همچنین فساد مالی پس از تشکیل پنج جلسه دادگاه در ‌‌نهایت برای ادامه حضور در پست نخست‌وزیری رد صلاحیت شد.این دادگاه حکم به عدم کفایت «اسحاق دار» وزیر خزانه‌داری پاکستان نیز داد. 

وی متهم به میلیون‌ها روپیه پولشویی به نفع خانواده شریف است. به گزارش خبرگزاری رویترز، پنج قاضی دادگاه عالی پاکستان به ریاست قاضی "آصف سعید خوسا" و با همراهی "اعجاز افضل خان"، "گلزار احمد"، "شیخ عظمت سعید" و "اعجاز الاحسان" این تصمیم را اعلام کردند.در پی اعلام رد صلاحیت نواز شریف، نیروهای امنیتی حضور سنگینی در شهرهای راولپندی و اسلام‌آباد دارند و تجمعات بیش از پنج نفر هم ممنوع شده است. 

بر اساس حکم دیوان عالی نواز شریف دیگر تا آخر عمر حق ندارد فعالیت سیاسی داشته باشد. هم‌چنین بر اساس حکم دادگاه نواز شریف و خانواده‌اش ممنوع‌الخروج شده‌اند.دادگاه عالی پاکستان در آوریل سال جاری میلادی اعلام کرد که شواهد کافی برای برکناری نواز شریف، نخست وزیر در ارتباط با اتهاماتی که علیه خانواده‌اش و فساد مالی آنها مطرح شده، در دست ندارد و دستور داد تا برای بررسی این پرونده تیم تحقیق تشکیل شود.

این تیم متشکل از بازرسان غیر نظامی‌و نظامی‌متوجه شدند که یک تناقض آشکار میان درآمدهای خانواده نواز شریف و نحوه زندگی‌شان در گزارشی که به دادگاه در اوایل ماه جاری میلادی ارائه شده، وجود دارد.خانواده شریف و بستگانش این ادعاها را مکررا رد کرده‌اند و حزب حاکم "مسلم لیگ پاکستان" شاخه نواز در ماه جاری میلادی گزارش این تیم را رد کرد و آن را بیهوده و بی پایه و اساس خواند.دادگاه عالی پاکستان سال گذشته میلادی توافق کرد پس از آنکه اپوزیسیون تهدید کردند دست به اعتراض می‌زنند، تحقیقاتی را درباره ثروت خانواده نواز شریف به عمل آورد.

 این تهدید از سوی اپوزیسیون پس از رسوایی افشای "اسناد پاناما" صورت گرفت.دادگاه عالی در آوریل سال جاری میلادی حکم کرد که به دلیل نبود شواهد کافی نمی‌تواند نواز شریف را از سمت نخست وزیری کنار بزند اما دستور داد تا هیات تحقیقاتی را در این باره انجام دهد.این تیم مشترک تحقیقاتی در ماه جاری میلادی در گزارش ۲۵۴ صفحه‌ای خود اعلام کرد که دارایی‌های خانواده نواز شریف با درآمدهایشان برابری نمی‌کند.  این هیات تحقیقاتی همچنین فرزندان نواز شریف من جمله "مریم شریف" دخترش را به مالکیت آپارتمان‌هایی در لندن، انگلیس متهم کرده است.با رای دیوان عالی، نواز شریف دیگر حق ندارد تا آخر عمر فعالیت سیاسی داشته باشد. این برای بار سوم است که نواز شریف نمی‌تواند دوره ۵ ساله کاری خود را به پایان برساند. وی دو بار دیگر در دهه ۹۰ میلادی نخست وزیر پاکستان شد اما هر دوبار از مقامش عزل شد. اما حزب شریف یعنی حزب مسلم لیگ پاکستان، می‌تواند تا انتخابات بعدی که در سال ۲۰۱۸ انجام می‌گیرد در قدرت باقی بماند. رای دادگاه عدم صلاحیت شخص نواز شریف را اعلام کرده است و در عمل پارلمان منحل نشده است. 

پیشتر و در سال ۲۰۱۲ میلادی نیز اتفاقی مشابه برای دولت وقت حزب مردم افتاد و آن هنگامی‌بود که یوسف رضا گیلانی به اهانت به دادگاه متهم شد و از مقامش کنار گذاشته شد، بدون آنکه پارلمان منحل شود و حزب حاکم "راجه پرویز اشرف" را به جای او معرفی کرد.  

علاوه بر رسوایی مالی نواز شریف مدتهای طولانی با اعتراضات و مخالفت‌های رقبای خود روبرو بود. در هفته‌های اخیر تظاهرات گسترده ای توسط مخالفان شریف در شهرهای بزرگ پاکستان برگزار شد که خواستار کناره گیری وی از قدرت بودند. با کناره گیری شریف از قدرت صحنه سیاسی پاکستان پس از مدتها تغییر را تجربه کرد.

به گزارش خبرگزاری آلمان هواداران عمران خان روز پنجشنبه از شهر لاهور به سمت پایتخت حرکت کردند و در یک راهپیمایی طولانی پس از ۳۴ ساعت به اسلام‌آباد رسیدند. آن‌ها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته معترض‌اند و مدعی‌اند که در انتخابات تقلب صورت گرفته است. 

هواداران قادری، امام جمعه‌ی مسلمانی که تظاهرات دیگری را از لاهور به اسلام‌آباد هدایت کرد نیز همزمان با هواداران عمران خان به اسلام‌آباد رسیدند و کمپی دیگر در نزدیکی آن‌ها برپا کردند. آن‌ها نیز خواهان کناره‌گیری نوازشریف و بازداشت او شدند.

هنوز مشخص نیست چه کسی جانشین نواز شریف می‌شود اما در روزها گذشته از افرادی مانند "شهباز شریف" (برادر نواز شریف و سروزیر پنجاب) و یا "چودری نثار" از اعضای حزب نام برده شده است.

 دیوان عالی پاکستان همچنین از وزیر دارایی پاکستان هم سلب صلاحیت کرده است.تاکنون در پاکستان هیچ نخست‌وزیر غیرنظامی‌نتوانسته است دوره پنج ساله نخست‌وزیری را تکمیل کند. برخی نزدیکان نواز شریف ارتش را متهم می‌کنند که مخفیانه و به شکل غیرمستقیم از عمران خان و هواداران او حمایت می‌کند. ارتش پاکستان رابطه‌ی پرچالش و سردی با نواز شریف دارد. هزاران نفر از هواداران عمران خان، ستاره سابق کریکت در پاکستان و سیاست‌مدار و رهبر حزب "تحریک الانصاف" به شهر اسلام‌آباد رسیدند.

اوراق پاناما

جایزه معتبر پولیتزر سال ۲۰۱۷ به شبکه‌های رسانه‌ای و روزنامه‌هایی تعلق گرفت که در افشای اوراق پاناما نقش داشت. رسوایی «اوراق پاناما» اوایل سال ۲۰۱۵ رو شد. فردی که هویت او افشا نشد انبوهی از اسناد را در اختیار این شبکه‌ها و رسانه‌ها قرار داد.

 با بررسی این اسناد معلوم شد که عده زیادی از ثروتمندان و سیاستمداران توسط شرکتی به نام «موساک فونسکا» در پاناما برای فرار از پرداخت مالیات یا معاملات غیرقانونی پولشویی می‌کردند.بیش از 11 میلیون سند افشا شده که تاریخ برخی از آنها به چهار دهۀ پیش می‌رسد، با شرکت حقوقی پانامایی به نام موساک فونسکا ارتباط دارند. 

کنسرسیوم بین‌المللی روزنامه‌نگاران تحقیقی گزارش داده است که این شرکت در تاسیس شرکتهای صوری مخفی و افتتاح حسابهای خارجی به بازیگران قدرت بین‌المللی کمک می‌کرده است.

به گزارش کنسرسیوم روزنامه‌نگاران، بر اساس یک حسابرسی در سال 2015، مشخص شده که موساک فونسکا از هویت صاحبان واقعی تنها 204 شرکت از 14086 شرکتی که در سیکلس گنجانده مطلع بوده است. سیکلس مجمع الجزایری در اقیانوس هند است که یک بهشت مالیاتی محسوب می‌شود. در این اسناد، رد پای 12 رهبر فعلی و پیشین جهان و همچنین 128 سیاستمدار و مسئول دولتی دیگر دیده می‌شود. علاوه بر اتهاماتی که در مورد نزدیکان پوتین (نام رهبر روسیه مستقیماً در اسناد نیامده است) و فیفا در این اسناد وجود دارد، این اسناد زیگموندور دیوید گونلاگسون، نخست وزیر ایسلند، را متهم می‌کنند که از طریق همسرش با شرکتی خارجی در ارتباط است و همچنین مائوریسیو ماکری، رییس جمهور آرژانتین نیز متهم شده است که در اعلام دارایی‌های خود ارتباطش با یک شرکت را مخفی نگاه داشته است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.