نتایج یک مطالعه نشان می دهد که برخلاف ذهنیت موجود، مصرف داروهای سوزش معده موجب افزایش خطر مرگ پیش از موعد می شود.
به گزارش جماران به نقل از روزنامه تلگراف، این داروها که به بازدارنده های پمپ پروتون یا PPIs معروف هستند و معمولا برای درمان سوزش معده، زخم معده و دیگر مشکلات دستگاه گوارش و اغلب بدون نسخه پزشک مصرف می شوند، پیش از این نیز با ابتلا به انواعی از مشکلات سلامتی از جمله آسیب جدی کلیه، شکستگی های استخوان و زوال عقل ارتباط داده شده بودند؛ به گفته محققان، اکنون زمان آن رسیده است که استفاده از این قرص ها محدود شود.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در این مطالعه سوابق پزشکی بیش از 275 هزار نفر را که PPI مصرف می کنند و حدود 75 هزار نفر را که طبقه دیگری از داروها به نام مسدود کننده های H2 را برای کاهش اسید معده مصرف می کردند، بررسی کردند.
داروهای PPIs و مسدود کننده های H2 هر دو برای وضعیت های جدی پزشکی از جمله خونریزی قسمت فوقانی دستگاه گوارش، بیماری ریفلاکس معده و سرطان مری تجویز می شوند .
داروهای PPIs که بدون نسخه پزشک به فروش می رسند، بیشتر برای سوزش معده و عملکرد هاضمه استفاده می شوند.
محققان با مقایسه دو گروه مصرف کننده داروهای PPI و مسدود کننده های H2 متوجه یک افزایش خطر مرگ 25 درصدی در گروه اول شدند.
بر اساس محاسبه محققان، به ازای هر 500 نفری که برای مدت یکسال داروهای PPIs مصرف می کنند، یک مرگ اضافی وجود دارد که در غیر مصرف رخ نمی دهد.
علاوه بر این دکتر 'زیاد العلی' محقق ارشد این مطالعه و متخصص کلیه و استاد یار پزشکی در دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در ایالت 'سنت لوییس' آمریکا، گفت: هر چه مدت مصرف PPIs طولانی تر باشد، خطر مرگ پیش از موعد بیشتر می شود.
این محقق تاکید کرد که برخی بیماران واقعا نیازی به مصرف PPIs برای مقابله با مسائل پزشکی ندارند.
این مطالعه نشان داد، افرادی که برای مدت یک سال یا بیشتر داروهای PPIs مصرف می کنند، خطر مرگ پیش از موعد آنها 51 درصد افزایش می یابد که این رقم بای افرادی که این داروها را برای شش ماه تا یک سال مصرف می کنند 31 درصد و افرادی که برای سه تا شش ماه مصرف می کنند 17 درصد است.
با این حال بر اساس یافته های این مطالعه، به نظر نمی رسد که مصرف کوتاه مدت داروهای PPIs تا 90 روز تاثیری بر خطر مرگ داشته باشد.
نحوه عملکرد بازدارنده های پمپ پروتون از طریق مسدود کردن سیستم آنزیمی است که اسید معده تولید می کند. PPIs یکی از شایع ترین طبقه داروهایی است که در سراسر جهان مصرف می شوند.
با این حال، نگرانی ها درباره عوارض این داروها در سال های اخیر در حال افزایش است زیرا مطالعات مصرف PPIs را با بیماری کلیه، بیماری قلب، ذات الریه، شکستگی استخوان و زوال عقل ارتباط داده اند.
نتایج این مطالعه در شماره سوم ژوئیه مجله BMJ Open منتشر شده است.