به گزارش جماران، مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه یکی از اولویت های اصلی این ستاد، تثبیت ریزگردهای نمکی است، گفت: برای جلوگیری از بروز توفان های نمک، بیش از 80 درصد از مناطق دچار ریزگردها مالچ پاشی شده است.
فرهاد سرخوش روز دوشنبه با اشاره به مضررات ریزگردهای نمکی، اظهار کرد: طبق پژوهش های دانشگاه های علوم پزشکی آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی که در راستای طرح 'کوهورت' انجام شده، آثار زیانبار ریزگردهای نمکی بر سلامت انسان و حوزه کشاورزی به اثبات رسیده است.
وی ادامه داد: آزمایش های تخصصی بررسی تاثیر خشک شدن دریاچه ارومیه و ریزگردهای نمکی بر سلامت انسان ها همچنان در مرکز تحقیقات مدل سازی سلامت (کوهورت) در شهر قوشچی ارومیه و آذربایجان شرقی ادامه دارد.
سرخوش با بیان اینکه طبق مصوبه های ستاد احیای دریاچه ارومیه 940 هکتار از زیر حوضه این دریاچه بوته کاری شده که اجرای این طرح یکی از عوامل مهم جلوگیری از بروز ریزگردهای نمکی در این مناطق بوده است، گفت: عملیات مقابله با کانون های تولید گرد و غبار حاصل از خشکی دریاچه ارومیه از سال 92 در آذربایجان غربی کلید خورده است.
به گفته وی عملیات بیومکانیکی، بیولوژیکی، ترسیب کربن، مقابله با بیابان زایی و احداث ایستگاه کمّی سازی میزان فرسایش بادی و تولید گرد و غبار از جمله طرح های اجرایی بوده است.
مدل روستایی طرح ترسیب کربن یکی از بارزترین طرح های سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری است که اجرای آن در کشور توام با موفقیت بوده است.
طرح ترسیب کربن در خصوص مسائل مربوط به منابع طبیعی، جذب کربن و توسعه فضای سبز و حفظ منابع طبیعی است و به جذب دی اکسید کربن اضافی جو توسط اندام های هوایی و زیرزمینی گیاهان مرتعی به منظور کاهش اثرات سوء پدیده گرمایش زمین اطلاق می شود.
مالچ (Mulch) به هر گونه پوششی اطلاق میشود که برای محافظت و ارتقاء کیفیت خاک، روی سطح خاک گسترده میشود و در قالب اجرای طرح مالچ ماشی دریاچه ارومیه نیز این پوشش به عنوان تثبیت کننده ماسه های روان مورد استفاده قرار می گیرد تا از بروز پدیده گرد و غبار و ریزگردها جلوگیری کند.
حجم آب دریاچه ارومیه با تدبیر دولت روحانی از 500 میلیون مترمعکب در دوران بحرانی و زمان آغاز به کار دولت یازدهم به 2.5 میلیارد مترمکعب در زمان حاضر رسیده است.
ستاد احیای دریاچه ارومیه در گام نخست مطالعاتی برای احیا این دریاچه آغاز کرد اما در سریع ترین زمان ممکن طرح های 44 گانه نهایی برای احیای دریاچه ارومیه بر روی میز اعضای ستاد احیا قرار گرفت و این ستاد کارهای عملیاتی خود را برای احیای بزرگترین پهنه آبی داخلی کشور شروع کرد.
412 کیلومتر لایروبی رودخانه های اصلی منتهی به دریاچه ارومیه، ساماندهی سردهنه های رودخانه ها، انسداد یکهزار و 200 چاه غیرمجاز و اصلاح آبیاری در 6 هزار و 200 هکتار از اراضی کشاورزی از اقدام های زودبازده دولت یازدهم برای تثبیت وضعیت این دریاچه بوده است.
دریاچه ارومیه در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه قرار است تا ظرف مدت 10 سال به سطح تراز اکولوژیک خود برسد و یکی از مهمترین مصوبه های این ستاد کاهش 40 درصدی مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز این دریاچه به واسطه انتقال آب با لوله های پلی اتیلنی از منبع تامین تا سر مزرعه است.
در سال های 93 و 94 در مجموع 414 کیلومتر عملیات انتقال آب با لوله پلی اتیلنی به اجرا درآمده و 12 هزار هکتار از زمین های کشاورزی شهرستان های آذربایجان غربی که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، تحت پوشش انتقال آب مدرن قرار گرفته است.
طرح تشکیل و تجهیز شبکه سنجش منابع آب سطحی و زیرزمینی استان نیز در راستای اجرای مصوبه های ستاد احیای دریاچه ارومیه در زمان حاضر 68 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
تصفیه خانه گلمان که از دیگر طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه برای احیای نگین آبی آذربایجان است، در سال جاری به بهره برداری می رسد و سالانه 2.5 میلیون مترمعکب آب به دریاچه ارومیه روانه می کند.
تاکنون ستاد احیای دریاچه ارومیه 100 میلیارد ریال برای مقابله با ریزگردهای این دریاچه هزینه کرده است.