به گزارش جماران، عباس عبدی در روزنامه «اعتماد» نوشت:
«به نظرم آقای قالیباف مرتکب یک نکته اشتباه ناخواسته شد. خواست خودش را محور رقابت کند ناخواسته تبدیل به سیبل هم شد. مشکل دیگر رئیسی و قالیباف این بود که سیاست احمدینژاد را دنبال کردند بدون اینکه توانایی او را در جا انداختن این ایده داشته باشند، لذا دستشان خالی است و نمیتوانند این سیاست را ادامه دهند.»
نخستین مناظره نامزدهای ریاستجمهوری روز گذشته برگزار شد. بنده به صورت برخط نظراتم را در مورد جزییات این مناظره بیان کردم که منقح شده آن تقدیم میشود.
١- حاشیهنشینی
تحلیل آقای میرسلیم از علت رخ دادن حاشیهنشینی واقعبینانه است ولی راهحلی را نگفته است اینکه او چکار خواهد کرد.
- آقای قالیباف حرف دیگری میخواهد بزند، به حاشیهنشینی کار چندانی ندارد.
- آقای رئیسی طوری آمار دادند که چندان معقول نیست. در طول چهار سال ۵ میلیون و به میزان ۴۵ درصد افزایش حاشیهنشینی قابل تصور نیست. بهعلاوه دادن سند مالکیت تثبیت حاشیهنشینی و تشویق آن است و نه حل مساله. سیاستهای مقابله با حاشیهنشینی و بافتهای فرسوده عمدتا کالبدی است یعنی نوسازی خانه و تعریض معابر. رئیسی از این موضع وارد شد که سیاست ناکارایی است.
٢- نابرابری
- یارانهها همیشه به طور موقتی و محدود ضریب جینی را کم میکند. بدون افزایش سهم نیروی کار در ارزش افزوده نابرابری کم نخواهد شد. نظر آقای رئیسی برای کاهش نابرابری مبتنی بر هزینه است که هیچگاه معلوم نیست درآمدش از کجا و به صورتی پایدار تامین میشود. این ادامه سیاست احمدینژاد است و اتلاف منابع. علت اصلی کاهش ارزش یارانهها و افزایش ضریب جینی تورم سالهای ۹۰ تا ۹۲ بود چون منابع پرداخت یارانهها از طریق تولید پول بود الان هم ایده رئیسی اجرای همان طرح شکست خورده است.
- نکته آقای هاشمیطبا مهم است ولی ظاهرا ارایهدهندگان چنین ایدههایی (رئیسی) به محل تامین درآمدهای مذکور هیچ اشارهای نمیکنند.
- مساله مهم رانت فقط در سخنان روحانی بود ظاهرا کسی علاقهای به بیان و تشریح این نکته ندارد.
- عدالت قضایی مورد نظر آقای جهانگیری رکن اصلی عدالت است که آقای رئیسی به آن باید توضیح دهند.
- عدالت مفهومی چند بعدی است و به همه حوزههای زندگی مربوط میشود. نمیشود عدالت اقتصادی وجود داشته باشد ولی عدالت آموزشی یا قضایی را نادیده گرفت. عدالت هم به برابری فرصت اشاره دارد و هم احساس عدالت. این ابعاد در ارزیابی نادیده گرفته شده است. عدالت اجتماعی این معناست و به عدالت اقتصادی محدود نمیشود.
- نظرات آقای قالیباف عجیب بود. بخش مهمی از سیاستهای شهرداری تهران بر محور توزیع رانت استوار است. چرا همانها را حل نمیکند؟
٣- مسکن
- آقای هاشمیطبا در کلیت نظر درستی گفتند ولی این پاسخ او کلانتر از مساله خاص مسکن است.
-آقای رئیسی به گونهای اظهارنظر میکنند که گویی منابع بینهایت در اختیار دولت است فقط باید راهی برای خرج آنها پیدا کرد.
- مشکل مهم مسکن قیمت بالای زمین است که سیاست فروش تراکم آن را بهشدت بالا برده.
- سخنان پایانی آقای هاشمیطبا جامع و درست است. متاسفانه ظاهرا برخی از نامزدهای دیگر هیچ توجهی به این اصول بدیهی ندارند. کاندیداها بگویند برای چه هدفی حاضرند اهداف دیگر را کنار بگذارند.
٤- ازدواج
- اثر فقدان اشتغال و ناامیدی نسبت به آینده در تاخیر ازدواج مهم است ولی اینها بخش محدودی از عوامل است، بخشی از این تاخیر طبیعی است. بخشی هم به دلیل مشکلات قانونی است.
- سوال/ پاسخهای جهانگیری و روحانی به قالیباف را توجیه پذیر میدانید؟
- اینها پاسخهایی جدلی در برابر ادعاهای جدلی است والا نه نقد و نه پاسخهای داده شده علمی نیستند.
٥- بروکراسی
- به نظر من برنامههای اعلام شده آقای جهانگیری کافی نیست شاید فرصت کمی برای بیان داشته ولی در مقایسه با دو نامزد دیگر از شهرداری و قوه قضاییه برنامه خیلی بهتری دارند آنان همیشه غیرشفاف عمل کردهاند.
٦- محیط زیست
قالیباف گفت چرا از گیاهانی که مشکل آب ندارند استفاده نمیکنیم؟ ولی نگفت که فضای سبز شهر تهران مبتنی بر چمن کاری است که روزی دو بار آب میدهند. بارها هم گفته شده ولی اقدام موثری نشده است. آقای قالیباف به عنوان شهردار باید بهتر حرف میزد ولی چون هدفش ضدیت با دولت است حرفهای غیردقیق زد. او باید در مورد تهران حرف میزد که سیاست شهری او علیه محیطزیست است. آقای قالیباف بهتر است خشک کردن باغهای تهران و برجسازی و کسب درآمد و رانت را پاسخ دهند این موضوع نسبت به ایشان مهمتر از ریزگردها است. آقای قالیباف زده روی دست احمدینژاد؛ برجهای بزرگ در کوچه شش متری میدهد و منطقه ۲۲ را میسازد هیچگاه هم اعتراضی نداشته حالا مدعی شده که تقصیر دولت است. پل صدر به عنوان بزرگترین طرح خاص برای ۴ درصدیها است یا ۹۶ درصدیها؟
٧- متفرقه
سال گذشته بیشترین اشتغال متوجه خانمها بوده که جز موفقیتهای دولت است. روند افزایش طلاق هم از دهه پیش شروع شده و هنوز هم ادامه دارد اجرای برخی سیاستهای بهزیستی در این زمینه اثرگذار بوده است. نرخ فعالیت اقتصادی زنان در این دولت افزایش یافته.
نظرات میرسلیم درباره ترافیک و حمل و نقل عمومی درست بود، ولی توضیح نداد اینها پاسخهای یک کارشناس است و نه سیاستمدار.
آقای قالیباف حرف چندانی جز ۴ درصد و ۹۶ درصد ندارد و هرچه سوال شود ذهنش به این گزاره خودساخته میرود که البته بخش مهمی از اقداماتش در تهران در خدمت ۹۶ درصد بوده است.
٨- برداشت کلی
قالیباف در این مناظره سعی کرد رئیسی را حذف کند و خود را رقیب اصلی معرفی کند ولی نکته مهم این بود که جهانگیری خود را طرف قالیباف کرد و اجازه نداد قالیباف دوگانه مورد نظر را شکل دهد بهعلاوه سخنان هاشمیطبا به صورت اصولی نقشه دو نفر اصولگرا را برای جدلی کردن مناظره تا حدی خنثی کرد.
به نظرم آقای قالیباف مرتکب یک نکته اشتباه ناخواسته شد. خواست خودش را محور رقابت کند ناخواسته تبدیل به سیبل هم شد. مشکل دیگر رئیسی و قالیباف این بود که سیاست احمدینژاد را دنبال کردند بدون اینکه توانایی او را در جا انداختن این ایده داشته باشند، لذا دستشان خالی است و نمیتوانند این سیاست را ادامه دهند
به نظرم این مناظره بعید است که تأثیر جدی بر بینندگان و تغییر رأی آنان بگذارد.