هر چه بیشتر به انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نزدیک میشویم، تبلیغات کاندیداها رنگ و بوی جدیتری به خود میگیرد. یکی برخلاف گذشته به ایتام کمک میکند و دیگری با لباس کار در روز ثبت نام کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم حاضر میشود. حال اما در این میان حسن روحانی، هیچ کدام از برنامههای تبلیغاتیاش را آغاز نکرده است. در این حین اما هنوز حسن روحانی لب به سخن نگشوده، موتور تخریب علیه او مدتهاست که در رسانههای مختلف و از جمله صدا و سیما روشن شده است.
مشروح مصاحبه عبدالله ناصری با «امید ایرانیان» را در ادامه میخوانید:
آقای ناصری رابطه صدا و سیما با دولت یازدهم را چه طور ارزیابی میکنید؟
باید به یک نکته درباره صدا و سیما توجه کرد، اینکه صدا و سیما فقط در این دولت عملکردی مخالف دولت نداشته است. دولت اصلاحات هم با صدا و سیما درگیریهای خاص خودش را داشت و حتی صدا و سیما با وضعیت بدتری به دولت اصلاحات حمله میکرد. در این دوره از مدیریت صدا و سیما هم میبینیم که حتی برنامههای طنز و سریالهایی هم علیه دولت ساخته میشود. یعنی شما فقط در برنامههای خبری مقابله با دولت را نمیبینید. اما از آنجایی که در دولتهای قبل مثل اصلاحات هم این چالش بین صدا و سیما و دولت وجود داشته است، میتوان گفت که این پدیده عادی است که ما تجربه آن را سال 76 هم داشتیم.
آیا این رابطه که حسنه هم نیست، به ضرر آقای روحانی با توجه به در پیش بودن انتخابات، است؟
اینجا باید به تاریح بگردیم. دفاعی که صدا و سیما از رقیب آقای خاتمی در آن سالها کرد، یکی از عوامل پیروزی آقای خاتمی شد. دولت هم این را در نظر بگیرد که الزاماً برخوردهای صداو سیما علیه دولت به نفع صدا و سیما و علیه شخص رئیس جمهور تمام نمیشود. چراکه که جامعه ما تشخیص خوبی دارد اگرچه صدا و سیما رسانه پر مخاطب و یا پر مخاطبترین رسانه در کشور است. اما نوع برخوردش زمانی که میگوید من ضد دولت هستم، دقیقاً مردم عکس العمل مخالف نشان میدهند. میخواهم نتیجه بگیریم که دولت اگره راهکارهای خود را برای پیشگیری از روند دور از اخلاق و قانون صداوسیما میتواند راهکارهای قانونی خود را پیش گیرد. حتی تذکرهای قانون اساسی خود را بدهد. اما نباید خیلی نگران بود.
این عملکرد صدا و سیما درحالی که باید بی طرف باشد، مخالف قانون اساسی نیست؟
صداو سیما در دو دهه اخیر کاملاً اعلام کرده که یک طرف رقابتهاست و این برخلاف روح قانون اساسی، قانون صدا و سیما و آنچه مورد تأکید بنیانگذار جمهوری اسلامی بود، است. در این میان هم گه گاه رهبری توصیههایی دارند اما وقعیت این است که صدا و سیما یک مربع مدیریتی است که خیلی ربطی به ریاست فعلی، قبلی و حتی ماقبل از اینها هم ندارد. من این جمله را زمان مدیریت آقای ضرغامی هم گفتم و به آقای ضرغامی هم تأکید کردم که صدا و سیما اساساً جهت گیری خبری و سیاسی خود را از بیرون میگیرد و شما فقط یک مدیر هستید.
به نظر شما تا چه اندازه فضای مجازی در تبلیغات انتخاباتی اثرگذار است؟
فضای مجاری امروز عنصر بسیار تعیین کننده و تأثیرگذار بر رسانههایی چون صدا و سیما و روزنامهها به عنوان رسانههای سنتی، است. بنابراین نمیتوان این فضا را دست کم گرفت و اتفاقاً در چند انتخابات اخیر نیز این موضوع اثبات شده است که فضای مجازی، فضایی است که مردم بیش از رسانههای سنتی در دنیای امروز از آنها استفاده میکنند. امروز همین طور که اشاره شد فضای مجازی، بسیار زیاد میتواند تأثیرگذاری بیشتری داشته باشند و حتی صدا و سیما را بایکوت کند. وقتی میزان نظرسنجیها نسبت به اقبال عمومی برابر صدا و سیما کاهش پیدا میکند، نشان میدهد که این روند در 2 دهه عملکردش در عرصه سیاسی غلط بوده و جامعه هم این را نشان داده است. از این روست که مخاطب به رسانههای خارجی و فضای مجازی روی میآورد.
با توجه به این موضوع، به نظر شما حسن روحانی به عنوان یکی از کاندیداهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم، چه طور باید از این فضا استفاده کند؟
قطعاً وظیفه ستاد و تشکلات حسن روحانی این است که از این فضا بهره لازم را ببرند. یکی از الزامات استفاده از این فضا این است که رابطه دولت یازدهم و صدا و سیما تا حد زیادی درگیر چالش است. از این رو میتوان گفت که تیم رسانه و ستاد روحانی باید روی این فضا با برنامه ریزی، حساب ویژه باز کنند.
به نظر شما با توجه به رابطه صد او سیما و دولت و با توجه به ظرفیت رسانههای مجازی، آیا الزامی برای حسن روحانی برای استفاده از موقعیت مناظرهها و یا نشستهای انتخاباتی در صدا و سیما وجود دارد؟
مناظرهها فرصت خوبی است اما روحانی باید دست پر و با استفاده از روحیات ویژه و خاص روحانیون و با استفاده از فن جدل حضور پیدا کند. چراکه حسن روحانی ویژگیهایی در مناظره و گفتوگو از جمله، غافلگیری و استفاده صحیح از شیوه مجادله و فن بیان دارد. اما اگر سناریویی طراحی کرده باشند که بخواهند افکار عمومی را به هم بریزند، هیچ چیز فایدهای نخواهد داشت. مانند آقای هاشمی که در سال 72 در مناظرههای صدا و سیما شرکت نکرد و فقط در برنامههای فردی شرکت کرد. اما توصیه من این نیست که فرصت مناظرهها را از دست بدهد. اگر مجهز با آمار و ارقام به صحنه بیاید و در موضع تدافعی نباشد و از 2 موضوع استفاده کند، فرصت خوبی است. اول اینکه واقعیتهای هشت سال دولت نهم و دهم را به خوبی برای مردم باز کند که چه اتفاقاتی افتاده و دولت چه ویرانهای را تحویل گرفته که امروز انتظارات جامعه متعادل باشد و در عین حال دستاوردهای خود را بیان کند. نکته سوم اینکه صادقانه مواردی که عملکرد ضعیف داشته و چینش مدیران استانی و ارشد اشکال داشته است را با مردم در میان بگذارد و به مردم قول دهد که آنها را اصلاح خواهد کرد. مردم نشان دادهاند که عنصر اخلاق برایشان مهم است.