دبیرکل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با اشاره به توافق رییسان جمهوری ایران و ترکیه مبنی بر افتتاح بانک مشترک، گفت: تاسیس بانک مشترک می تواند با تسریع روابط تجاری و اقتصادی، نقل و انتقال پولی و مالی و سرمایه گذاری مشترک، به توسعه روابط دوجانبه کمک کند.
به گزارش جماران، بهمن عشقی امروز یکشنبه در همایش مشترک ایران و ترکیه با حضور رئیس اتاق بازرگانی و صنایع آنتالیا در اتاق تهران، افزود: حجم روابط تجاری غیرنفتی میان ایران و ترکیه اکنون حدود 4.3 میلیارد دلار است که با توجه به ظرفیت ها و امکانات موجود دو کشور، این رقم ناچیز به نظر می رسد.
وی ادامه داد: دولت های دو کشور هدف 30 میلیارد دلار را برای روابط تجاری تعیین کرده اند که دور از دسترس نیست.
وی تاکید کرد: برای تحقق این هدف لازم است دو کشور تلاش کنند تا از یک سو موانع موجود از قبیل بانکی، پولی، گمرکی، ترانزیت، تعرفه های ترجیحی و ... را حل کرده و از سوی دیگر با تغییر در رویه تجارت سنتی و تبدیل آن به اشکال نوین، از جمله سرمایه گذاری مشترک برای تولید و مصرف در داخل دو کشور و صادرات به کشورهای منطقه به یک تجارت و همکاری باثبات و دراز مدت بپردازند.
دبیرکل اتاق تهران با تاکید بر اینکه حجم روابط دوجانبه ایران و ترکیه به هیچ وجه در شان دو کشور نیست، گفت: این مساله دلایلی مختلف دارد؛ اعمال تحریم های ظالمانه علیه ایران یکی از دلایل آن است که در بسیاری موارد موانع توسعه و گسترش روابط تجاری ایران با کشورهای دیگر از جمله ترکیه می شد.
وی اضافه کرد: اکنون که تحریم ها لغو شده است، فرصت جدیدی پیش آمده تا هر دو کشور بتوانند از فرصت پیش آمده و توانایی های خود به نفع گسترش روابط تجاری و اقتصادی بهره مند شوند.
عشقی افزود: دو کشور ایران و ترکیه با جمعیتی حدود 160 میلیون نفر – با سهم گسترده جمعیت جوان و تحصیلکرده - و همچنین وجود 15 همسایه با جمعیتی حدود 400 میلیون نفر، بازار بزرگی را تشکیل می دهند؛ علاوه بر این، با توجه به امکانات صنعتی، فنی و کشاورزی که دو کشور در اختیار دارند می توانند با همکاری و نه رقابت با یکدیگر درهای نوینی را به روی خود بگشایند.
به گفته وی، لازمه این همکاری ها شناخت و تفاهم با یکدیگر است که اعزام هیات های تجاری و ملاقات، مذاکرات و بازدید از توانایی های دو طرف می تواند این راه را تسهیل کند.
عشقی افزود: اتاق بازرگانی تهران به عنوان بزرگترین تشکل بخش خصوصی کشور که بیش از 50 درصد از تولید ناخالص ملی کشور را در اختیار دارد، آماده همکاری کامل با طرف ترکیه برای تحکیم و توسعه هر چه بیشتر روابط تجاری است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع روابط دو کشور در زمینه گردشگری اشاره کرد و گفت: سالانه بیش از 2 میلیون نفر ایرانی از کشور ترکیه بازدید می کنند؛ البته تعداد بازدیدکنندگان ترک از ایران رقم ناچیزی را تشکیل می دهد.
** پیشنهاد اتاق آنتالیا برای همکاری در زمینه های کشاورزی و گردشگری
داود چتین (Davut Cetin) رئیس اتاق بازرگانی و صنایع آنتالیا (President of the Executive Board Antalya Chamber of Commerce and Industry) نیز در این همایش گفت: دو طرف می توانند در زمینه های مختلف با یکدیگر همکاری داشته باشند اما در این میان توریسم و کشاورزی در اولویت قرار دارد.
وی حجم روابط تجاری آنتالیا را یک میلیارد و 750 میلیون دلار ذکر کرد و گفت: با توجه به ظرفیت های دو کشور، ایران می تواند سهم قابل توجهی از حجم روابط تجاری آنتالیا را به خود اختصاص دهد.
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع آنتالیا افزود: با توجه به اینکه دو کشور ایران و ترکیه از نظر سیاسی و دینی به یکدیگر نزدیک هستند، فعالان اقتصادی ترکیه تمایل دارند روابطشان را با ایران گسترش دهند.
به گزارش جماران، هیات 20 نفره تجاری آنتالیای ترکیه را کارآفرینان این استان در بخشهای ساختمان، طراحی داخلی، ماشینآلات صنعتی، انرژی، مبلمان، گردشگری، کشاورزی، املاک، مجموعههای ورزشی، حمل و نقل، پتروشیمی، مواد غذایی و نساجی تشکیل می دهند.
در سال های اخیر اتاق بازرگانی تهران سه هیات بلندپایه تجاری به ترکیه اعزام کرده و در این مدت پذیرش و میزبانی هیات های زیادی را از ترکیه را برعهده داشته است.
منبع:ایرنا
کپی شد