امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران در نشست خبری با وزیر خارجه ارمنستان گفت: به صراحت مخالفت خود را با هرگونه تغییر ژئوپلتیک و مرزها در قفقاز اعلام کردیم. درگیری‌های نظامی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان نگرانی‌هایی را در منطقه ایجاد کرد منطقه قفقاز شرایط حساسی را پشت سر می‌گذارد معتقدیم احترام به تمامیت ارضی کشورها در منطقه قفقاز بعنوان یک اصل باید مورد توجه فرا بگیرد.

به گزارش جماران؛ حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به ایروان سفر کرده امشب (پنجشنبه) با آرارات میرزویان وزیر خارجه ارمنستان دیدار و گفت‌وگو کرد.

وزیر خارجه ارمنستان در این دیدار به روابط دیرینه دو کشور اشاره کرد و گفت: ما آماده تعمیق هر چه بیشتر روابط دو کشور هستیم. میرزویان افزود: این اظهارات من در بستر تحولات اخیر منطقه بیشتر تاکید می‌شود.

از سال ۲۰۲۰ آذربایجان علیه ارمنستان حملاتی را انجام می‌دهد و آخرین تهاجم ۱۳ سپتامبر صورت گرفته است.

وی گفت: صریح ترین رویکرد و موضع را از سوی ایران شنیدیم.

وی افزود: در طول ماه‌های اخیر چندین بار پیام‌های صریحی از ایران درباره مصونیت مرزهای ارمنستان شنیدیم. ما این را به دقت دنبال کرده و قدردانی می‌کنیم.

امیرعبداللهیان نیز در این دیدار ضمن قدردانی از حسن استقبال به عمل آمده گفت: ماه گذشته در نیویورک با هم گفتگو داشتیم و به فاصله کمی در اینجا هستیم که این نشانگر عمق مناسبات دو کشور است.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: خوشحالیم در این سفر شاهد افتتاح سرکنسولگری ایران در قاپان خواهیم بود این تحول هم دلیل دیگری است بر عمق مناسبات تاریخی ایران و ارمنستان.

وزیر خارجه ایران گفت: به صراحت مخالفت خود را با هرگونه تغییر ژئوپلتیک و مرزها در قفقاز اعلام کردیم. درگیری‌های نظامی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان نگرانی‌هایی را در منطقه ایجاد کرد منطقه قفقاز شرایط حساسی را پشت سر می‌گذارد معتقدیم احترام به تمامیت ارضی کشورها در منطقه قفقاز بعنوان یک اصل باید مورد توجه فرا بگیرد.

خرسندیم مناسبات د‌و کشور در مسیر درست خود قرار دارد و در حال پیشرفت است ما امنیت ارمنستان را امنیت ایران و منطقه می‌دانیم و نگرانی خود را از هر اقدامی که باعث حضور نیروهای خارجی در منطقه شود اعلام کردیم.

وی پس از این دیدار در نشست خبری مشترک حضور یافت و به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت و سپس به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد. وزیر خارجه گفت: حجم تبادل تجاری بین دو کشور به بیش از یک میلیارد دلار وجود دارد.

امیرعبداللهیان افزود: گشایش سرکنسولگری ایران در قاپان از جمله برنامه‌های در دستورکار فردای مشترک ماست. ایران معتقد است حضور نیروهای بیگانه و مداخلات خارجی در منطقه در هر بخشی از منطقه از جمله آذربایجان و ارمنستان به نفع مردم منطقه نخواهد بود و امیدواریم مسائل منطقه در قالب فرمت‌های پیش بینی شده از جمله ۳+۳ در سطح کشورهای منطقه حل و فصل شود. ایران هرگونه تغییر در ژئوپلتیک منطقه را تحمل نخواهد کرد و این را خط قرمز خود می‌دانیم و همه گونه تدابیر لازم را برای جلوگیری از چنین نیاتی به کار خواهیم گرفت.

 

وی از حسن استقبال و مهمان نوازی وزیر خارجه ارمنستان قدردانی کرد.

وزیر خارجه درباره کریدور دریای سیاه و خلیج فارس و حضور هند در آن بیان کرد: یکی از موضوعات دردستورکار ما این کریدور است و در نظر داریم با توجه به اهمیت و جایگاه هند و نقشی که می‌تواند ایفا کند یک فرمت سه جانبه بین ایران، هند و ارمنستان طراحی شود تا بتوانیم در تحقق اهداف این مسیر مهم ترانزیتی بیش از پیش تاثیرگذار باشیم.

امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤالی درباره تغییر مرزها گفت: رئیس جمهور آذربایجان در گفت‌وگوهای دیپلماتیک گفته که هیچ برنامه‌ای آذربایجان برای تغییر ژئوپلتیک منطقه و مرزهای منطقه نخواهد داشت ولی ما در عالیترین سطوح نسبت به تغییر ژئوپلتیک و مرزهای منطقه به مقامات ذیربط هشدارها را داده‌ایم و ایران از همه ظرفیت‌ها برای ممانعت از این اقدام برخوردار است.

وزیر خارجه در پاسخ به خبرنگار ریانوستی درباره فرآیند مذاکرات رفع تحریم‌ها نیز اظهار داشت: ما در هفته‌ها و روزهای گذشته در تبادل پیام‌هایی که با طرف‌ آمریکایی داشتیم و هم طرف آمریکایی داشت. گفت‌وگوهایی که با آقای بورل یک ساعت قبل از پروازم به ایروان داشتم می‌توانم بگویم همه چیز در مسیر درست خودش قرار دارد. توافق کردیم همکاری‌های نیرومندتری بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی شکل بگیرد.

وی افزود: اتهاماتی بی اساس در آژانس متوجه فعالیت هسته‌ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران است. توافق کردیم چگونه به سؤالات آژانس پاسخ دهیم و پروتکل لازم بین دو طرف تنظیم شده و درباره آن توافق شده است. همزمان برای تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی پیشرفت خوبی در هفته‌های گذشته انجام شد و در تهران هیأتی به نمایندگی از طرف آمریکایی از کشور ثالث حضور یافت و ما در این رابطه در یک اقدام انساندوستانه یکی از زندانیان دوتابعیتی ایرانی - آمریکایی را چند روز پیش تحویل کشور عمان دادیم. تبادل پیام‌ها با طرف آمریکایی برای رسیدن به نقطه نهایی توافق ادامه دارد. هر چند در اغتشاشات و آشوب‌های اخیر ایران، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی شتاب زده، نسنجیده و مداخله گرانه عمل کردند. امروز همه چیز در مسیر طبیعی خود در ایران قرار دارد.

وی گفت: حساب آشوبگران را از مردمی که مطالبات مسالمت آمیز دارند جدا کردیم. احدی در ارتباط با مطالبات مسالمت آمیز در ایران دستگیر نشد. آمریکا اقدام به تحریک آشوبگران و تروریست‌ها در ایران نکنند و علیرغم این فضا تبادل پیام‌ها و گفت‌وگوها برای رسیدن به مرحله نهایی توافق و بازگشت طرف ها به توافق در مسیر خود جریان دارد.

همچنین «آرارات میرزویان» وزیر خارجه جمهوری ارمنستان امشب (پنجشنبه) پس از دیدار و گفت وگو با حسین امیرعبداللهیان در ایروان در نشست خبری مشترک حضور یافت و به تشریح مذاکرات انجام شده پرداخت.

وی گفت: روابط دو کشور براساس منافع طبیعی و مشترک ما می‌باشد به صورت مداوم در همه زمینه‌ها در حال گسترش است. 

وزیر خارجه ارمنستان بیان کرد: معتقدیم مشکلات بین کشورهای منطقه باید از طریق گفت‌وگو و نفی استفاده از زور حل شود. از موضع اصولی و صریح ایران در قبال تمامیت ارضی ارمنستان قدردانی‌ می‌کنیم. درباره همکاری‌ها در چارچوب‌های دو و چندجانبه گفت‌وگو کردیم و آمادگی را برای تقویت روابط اعلام کردیم.

وی گفت: ادامه و تکمیل پروژه‌های مشترک را مورد گفت‌وگو قرار دادیم. درباره همکاری با ایران در حوزه زیرساخت‌های جاده‌ای اهمیت قائلیم. خوشحالم سفر وزیر خارجه ایران همراه با افتتاح سرکنسولگری ایران در قاپان است که به همراه همتای خود در مراسم افتتاح شرکت می‌کنم.

وی گفت: مطمئنم سرکنسولگری ایران در توسعه استان سیونیک تاثیر خواهد گذاشت.

وی گفت: ادامه و تکمیل پروژه‌های مشترک را مورد گفت‌وگو قرار دادیم. درباره همکاری با ایران در حوزه زیرساخت‌های جاده‌ای اهمیت قائلیم. خوشحالم سفر وزیر خارجه ایران همراه با افتتاح سرکنسولگری ایران در قاپان است که به همراه همتای خود در مراسم افتتاح شرکت می‌کنم.

وی گفت: مطمئنم سرکنسولگری ایران در توسعه استان سیونیک تاثیر خواهد گذاشت.

وزیر خارجه ارمنستان درباره ملاقاتی که در پراگ بین اردوغان و پاشینیان انجام شد نیز گفت: این ملاقاتی که در پراگ انجام شده است مثل ملاقات‌هایی است که تاکنون برگزار شده است. در خصوص معاهده صلح و مناقشات بین ارمنستان و آذربایجان درباره قره باغ گفت‌وگوهای زیادی برگزار شده و همواره سعی کردیم سازنده باشیم و راهکارهای سازنده و مورد قبولی را پیدا کنیم. 

وی افزود: مبالغه نخواهد بود که اگر بگویم در هر طرف توانستیم به توافقاتی برسیم و انتظارات جاه طلبانه آذربایجان را به تناسب برسانیم و به راهکارهای دو طرف دست یابیم و امیدوارم این مانع برطرف شود که در آینده نزدیک به راهکار مورد توافق دو طرف برسیم.

وزیر خارجه ارمنستان درباره کریدور دریای سیاه - خلیج فارس گفت: ارمنستان علاقه‌مند به این کریدور است از دریای سیاه به خلیج فارس. ما و ایران و بلغارستان توافق خود را امضا کردیم و مذاکرات با دیگر کشورها در حال انجام است و حتی کشورهایی که از ابتدا در این برنامه مشارکت نداشتند. فکر می‌کنم این کریدور برای خیلی می‌تواند قابل توجه باشد از جمله هند و بتوانیم این پروژه را اجرایی کنیم.

وی افزود: من در پاسخ به پرسش قبلی به آمادگی مذاکرات سازنده طرف ارمنی اشاره کردم ولی از سوی آذربایجان دیدگاه‌های افراطی وجود دارد. 

وزیر خارجه ارمنستان در پاسخ به سؤالی درباره احداث کریدور بین آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان نیز اظهار داشت: در طرح سؤال اشتباهاتی وجود داشت. بالطبع بعد از مناقشه‌ای که در ۲۰۲۰ نسبت به قره باغ اتفاق افتاد و متوقف شد و بعد از آن بیانیه‌هایی بین روسای سه کشور تصویب شد، به مسیرهای ارتباطی و رفع انسداد مسیرهای تجاری و اقتصادی اشاره شد و در چارچوب تمام مسیرها که باید رفع انسداد شود مسیر اتصال بین آذربایجان و نخجوان را شامل می‌شود در قالب گروه کاری سه جانبه این موضوع رابررسی می‌کنیم و آماده‌ایم راه‌ها را برای حمل مسافر و بار برای آذربایجان باز کنیم.

وی گفت: البته با این دیدگاه که تمام مسیرهای ارتباطی که باید باز شود در همه جهات باید تحت نظارت و کنترل و قانون اساسی کشوری باشد که این مسیر از آن کشور عبور می‌کند. هر مسیری که رسیدن به نخجوان به آذربایجان را ایجاد می‌کند برای اتباع دو کشور و اتباع ثالث می‌توانیم راه‌های زیادی را برای این بررسی کنیم. نمی‌خواهم وارد جزییات شوم ولی خواسته اصلی طرف ارمنی این است که مسیرهای عبوری از خاک ارمنستان باید طبق قانون و کنترل ارمنستان باشد، ولی متاسفانه با رویکرد بدون سازش طرف آذربایجان مواجه بودیم که حاضر به کوتاه آمدن و سازش نبودند. گاهی وقت‌ها کشورهای ثالث و حتی کشورهایی که مورد انتظار نبودند در راستای اجرای این پروژه نظرات و مداخلاتی می‌کنند که صحبت‌‌هایی درباره ایجاد کریدور می‌کنند که این موضوع امکانپذیر نیست.

وزیر خارجه ارمنستان درباره روند عادی سازی روابط بین ترکیه و ارمنستان نیز اظهار داشت: این یکی از موضوعات مهم در ارتباط با ژئوپلتیک منطقه است هر دو کشور نمایندگان مربوطه را تعیین کنند که تا به حال چهار ملاقات داشتند ملاقا‌ت‌های خوبی برای برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور و افتتاح مرز بسته شده دو کشور بررسی شده است. اینجانب به دعوت ترکیه در نشست دیپلماتیک شرکت کردم و در نشست مشترک در پراگ دیدار نخست وزیر ارمنستان و نخست وزیر ترکیه انجام شد و این فرآیند روند مثبت و رو به جلویی دارد. هدف اصلی ما برقراری و عادی سازی روابط و باز کردن مرزهاست. دوستان و سخنگویان ما در ترکیه باید خیلی کمتر این روند را به روند آذربایجان و ارمنستان ارتباط دهند و درک کنند که موفقیت در مذاکرات بین ارمنستان و ترکیه می‌تواند تاثیر مثبتی بر روابط آذربایجان و ارمنستان داشته باشد.

وی گفت: در خصوص یکسری از مسائل مطالبی مطرح می‌شود که باعث می‌شود دیدگاه‌های فراتری نسبت به موضوعات موجود داشته باشد و اینگونه به نظر می‌رسد که ترکیه توجه بیشتری روی مسیرها بین ارمنستان و ترکیه داشته باشد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.