خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد: واقعا نمی دانیم به توافق می رسیم یا نمی رسیم برای آنکه آمریکا هنوز آن اراده لازم را برای رسیدن به یک توافق نشان نداده است.
به گزارش جماران؛ سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: خطوط قرمز رعایت شده است و اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کنیم، چند ماه پیش توافق می کردیم.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی که در وزارت امور خارجه برگزار شد، در واکنش به نامه نمایندگان مجلس به رئیس جمهور درباره مذاکرات وین گفت: متنی نهایی نشده که ما درباره آن صحبت کنیم.
خطیب زاده افزود: خطوط قرمز تا به امروز رعایت شده است، اگر قرار بود ما خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل به دست میآمد.ما هنوز به آن نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد به تعهدات پایبند است و برای ما انتفاع قطعی مردم از رفع تحریمها مهم است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: واقعا نمیدانیم به توافق میرسیم یا نمیرسیم برای آنکه آمریکا هنوز آن اراده لازم را برای رسیدن به یک توافق نشان نداده است.
وی در مورد اظهارات وزیر خارجه در مورد شروط جدید آمریکاییها گفت: البته نمیشود به نتیجه آنچه که در جریان است صحبت کرد، انتفاع اقتصادی مردم ایران از رفع تحریمها در دستور کار است و ما با آگاهی کامل این ها را به طرف مقابل اعلام کردیم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ما هنوز به نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد اراده قطعی برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دارد. متأسفانه ایالات متحده تلاش میکند و انرژی و وقت همه را مصروف این کرده که اجزا و عناصری از فشار حداکثری را حفظ کند. آنچه برای ما حائز اهمیت است انتفاع اقتصادی و قطعی مردم ایران از رفع تحریمهاست. سدهایی را طرف آمریکایی پیاده کرده که منافع مردم از برجام به حداقل برسد. ما با آگاهی کامل این موارد را به طرف مقابل اعلام کردیم.
وی ادامه داد: تحت تاثیر کمپینها و کارزارهای رسانهای و اظهارات ضد و نقیض قرار نمیگیریم . منافع قطعی ملت ایران چراغ راهنمای ماست و نمیدانیم آیا به توافق میرسیم یا نمیرسیم چراکه آمریکا هنوز اراده لازم را برای رسیدن به توافق نشان نداده است. متعهدیم که به یک توافق خوب برسیم و اگر برسیم حتما عازم وین خواهیم بود.
*بیش از یک موضوع میان ما و آمریکا باقی مانده است
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در مورد باقی ماندن نیروی قدس سپاه در لیست تحریمها از سوی آمریکا، گفت: تمامی فشارهای حداکثری باید برداشته شود، آنچه که باقی مانده است بیش از یک موضوع است و تمامی اجزای فشار حداکثری باید برداشته شود و تا آن روز ما منتظر تصمیم واشنگتن میمانیم و در چارچوب منافع قطعی ملت ایران حرکت میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد لغو یا انجام سفر اردوغان به ایران گفت: روابط ایران و ترکیه بادوام بوده است و امن ترین و باثبات ترین مرز را در یکصد سال گذشته بین دو کشور تجربه کردیم. کشورهایی که اشتباه محاسباتی در ارتباط با رژیم اشغالگر قدس کردند بارها نتیجه آن را دیدند. این رژیم هیچ جا پا نمیگذارد مگر اینکه ناامنی با خودش ببرد.
وی درباره بدهی کره جنوبی به ایران گفت: کره جنوبی بدهی قطعی از فروش نفت و میعانات گازی دارد که به ۸۰ میلیون ایرانی بدهکار است. کره جنوبی اقدام موثری برای بازپرداخت آن صورت نداده است. این دوجانبه است و در چارچوب دوجانبه باید حل و فصل شود و گمانه زنیهای رسانهای نیز تایید نمیشود.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی پیرامون تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل، گفت: حقوق بشر ارزش والایی دارد و نباید قربانی ملاحظات سیاسی شود و سازوکارهای ملل مختلف نباید مورد اغراض کشورهای خاص قرار بگیرد. شورای حقوق بشر باید وظایف خود را بدون توجه به سو استفاده کشورهای غربی دنبال کند. ایران به قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی رای منفی داد.
* قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل علیه روسیه کاملا سیاسی بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: این این قطعنامه کاملا سیاسی بوده و برای سوءاستفاده از سازوکارهای ملل متحد برای پیشبرد اهداف سیاسی کشورهای غربی بوده است.
وی درباره تکرار ادعاهای برخی کشورها پیرامون جزایر سهگانه گفت: جزایر سهگانه ما در خلیج همیشه فارس جزو لاینفک و ابدی خاک ایران هستند و همیشه در خاک ایران بوده و تا ابد در خاک ایران خواهند بود. تکرار ادعاهای بیاساس تغییری در وضعیت حقوقی آن ایجاد نمیکند. کشورها دست از این بیانیههای ملال آور و تکراری بردارند.
* آمادگی کویت برای تحدید حدود مرزهای دو کشور
خطیبزاده درباره اقدامات ایران در واکنش به توافق کویت و عربستان درباره میدان نفتی و گازی آرش گفت:وزارت نفت به عنوان مرجع تخصصی اعلام کرده این حوزه نفتی مشترک است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ادامه داد: بین ما و کویت مرزهای تحدید نشدهای وجود دارد که باید تحدید حدود شود. ایران اعلام کرده پیش از تحدید حدود نباید بهرهبرداری صورت بگیرد. یادداشتی به کویت دادیم که حقوق ایران محفوظ است و باید مشترک بهرهبرداری شود، همچنین کویت اعلام کرده است که این آمادگی دارد.
وی درخصوص موج ایران هراسی در افغانستان و موج افغان هراسی در ایران، گفت: ایران بیش از ۴ دهه گذشته میزبان کریمانهای بوده برای همسایگان و عزیزانش در افغانستان. بهترین شاهد برای این رفتار کریمانه و میزبانی محترمانه موج بلاانقطاعی از آوارگان افغانستانی است. همه ما در کنار خودمان اتباع افغانستانی را میبینیم که با ما زندگی میکنند و از تمامی یارانهها و امکانات مردم ایران به صورت یکسان استفاده میکنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: متاسفانه برخی تلاش میکنند اینها نادیده گرفته شود و موج ایران هراسی را در افغانستان ایجاد کنند و از ظرفیت فضای مجازی استفاده کنند تا واقعیات را تبدیل به مجاز کنند و در ذهن و جان عزیزان در افغانستان منتقل کنند یا برخی در داخل ایران موج افغانستان هراسی ایجاد کنند.
خطیب زاده ادامه داد: دو ملت ایران و افغانستان دو ملت نزدیکی به هم هستند.هیأت حاکمه سرپرستی فعلی افغانستان باید به مسؤولیت خود عمل کند موج آوارگان به ایران نمیتواند ادامه یابد و مسؤولیت بر دوش یک همسایه قرار بگیرد و هر چه ایران تلاش کند ظرفیتهای ما محدود است.
* آل صادق سفیر جدید ایران در عراق شد
سخنگوی وزارت خارجه در مورد سفر وزیر خارجه عراق به تهران گفت: احتمال دارد در یکی از روزهای پایانی این هفته وزیر خارجه عراق به تهران بیاید و محمدکاظم آل صادق سفیر جدید ایران تعیین شده است و بزودی عازم عراق میشود.
وی درمورد دستور رییس جمهور در مورد وظایف شورای عالی امنیت ملی در مورد مذاکرات وین گفت: شورای عالی امنیت ملی یعنی ۱۰ عضو حقیقی و حقوقی و رئیس جمهور اسلامی ایران رئیس این شوراست و پنج وزیر و پنج عضو حقوقی هم عضو این شورا هستند. شورای عالی امنیت ملی مسئولیت راهبری مذاکرات را دارد و وزارت خارجه چه در داخل وین و چه در تهران مجری است.
خطیب زاده درخصوص تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی گفت: متأسفانه شورای امنیت سازمان ملل، در حوادث مختلف نشان داده از مسئولیت پذیر کردن رژیم اشغالگر قدس ناتوان است. رژیم اشغالگر قدس به تهدید مداوم کشورهای مختلف در منطقه غرب آسیا ادامه می دهد. اقدامات تحریک آمیز انجام می دهد. ترور و خشونت و بمباران را به طور منظم درخاک سوریه و در برخی کشورهای دیگر پیگیری کرده است. اظهارات مقامات رژیم جعلی قدس بسیار نگران کننده است. شورای امنیت سازمان ملل باید مسئولیت خود در این زمینه را بشناسد و این رژیم را مسئولیت پذیر کند. ما این اقدامات را محکوم کردیم و فکر می کنیم مادامی که رژیم اشغالگر قدس دست از تجاوزها به خاک سوریه برندارد سوریه نمیتواند مسیر توسعه خود را پیگیری کند.
وی در خصوص منشاء ریزگردها و دیپلماسی آب گفت: نهادهای تخصصی باید در خصوص منشاء این ریزگردها نظر قطعی بدهند. باید حواسمان باشد دیپلماسی آب ابعاد مختلفی دارد. این بدان معنا نیست که ما صرفاً به سدسازی های زیاد ترکیه در مجرای ورودی آبها در دجله توجه کنیم. همانطور که قبلاً گفتم باید گفتوگوهای جدی بین کشورهای منطقه انجام شود، باید مدیریت مشترک آبهای مرزی در این مناطق داشته باشیم، اینها میراث همه ما در این منطقه هست، صرف مرزهای جغرافیایی نمی تواند تعیین کننده مدیریت آنها باشد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: حجم بسیار زیاد آبریز رودی مثل دجله در داخل خود عراق هست، خشک شدن هورهای جنوب عراق برای امروز و دیروز نیست و به تصمیمات سیاسی دولت صدام حسین باز می گردد و مدیریت کنترلی گسترده ای که بر روی دجله در داخل خود عراق انجام می شود و این سبب خشک شدن بسیاری از نقاط و متضرر شدن کشورهای منطقه شده است.فارغ از اینکه منشا ریزگردها کجاست باید همه کشورهای همسایه فارغ از نگاه سیاسی به مدیریت مشترک آبها در این منطقه بپردازند.
وی در مورد تحولات کنونی پاکستان گفت: ما به سازوکارهای دموکراتیک و قانونی مندرج در قوانین پاکستان احترام میگذاریم و به انتخابهای نمایندگان مجلس ملی پاکستان اطمینان داریم و احترام میگذاریم و روابط ایران و پاکستان هم مستقل از همه این تغییرها و رفت و آمدها میان رهبران دو کشور در بالاترین سطح همواره پیگیری شده و مطمئنم در آینده در همین چارچوب ادامه خواهد یافت.