روزنامه دولتی ایران نوشت: سفر رئیسی به مسکو در قالب یک «سفر کاری» انجام شد اما طرف روس برخی تشریفات یک سفر رسمی نظیر استقبال و بدرقه در فرودگاه توسط یکی از مقامات عالی و نواختن سرود ملی را نیز برای تکریم میهمان خود انجام داد. به نظر میرسد اهمیت سفر رئیسی به روسیه که منجر به افزایش سطح روابط راهبردی در آیندهای نزدیک خواهد شد، برخی جریانهای سیاسی داخلی و بین المللی را نگران کرده است .
به گزارش جماران؛ روزنامه ایران، روزنامه رسمی دولت درباره سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری کشورمان به مسکو نوشت: نحوه استقبال از رئیسی در فرودگاه مسکو یکی از نکاتی بود که از سوی برخی رسانههای مخالف مورد انتقاد قرار گرفت. وزیر انرژی روسیه که رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور نیز هست، در حالی از رئیس جمهوری اسلامی ایران در فرودگاه استقبال کرد که معمولاً بر اساس پروتکلهای طرف روسی، مقاماتی با یک جایگاه پایینتر به مراسم استقبال میآیند. روسها به دلیل اهمیت و جایگاه این سفر حتی جایگاه مقام استقبال کننده را نیز ارتقا دادند. در دیدارهای پوتین از ایران نیز، معمولاً مقاماتی در سطح پایینتر از رئیس جمهور، از وی استقبال کردند. به عنوان مثال در سفر سال 94، محمود واعظی رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور و وزیر ارتباطات وقت این مسئولیت را برعهده گرفت.
عدم وجود پرچم ایران در صف گارد تشریفات یکی دیگر از نکاتی بود که برخی رسانههای سعی کردند با توسل به آن، برای این سفر مهم حاشیهسازی کنند. براساس اصول و پروتکلهای تشریفاتی، گارد نظامی هر کشوری مراسم استقبال از مقامات عالی کشورهای دیگر را برعهده دارد؛ بر همین اساس، تنها پرچم کشور میزبان و همچنین پرچم یگان نظامی هر کشوری در گارد تشریفات مورد استفاده قرار میگیرد. این مسأله در مراسم استقبال از مقامات سایر کشورها در ایران نیز شاهد و مثالهای فراوانی دارد.
براساس اطلاعات موجود، سرود ملی ایران نیز در فرودگاه و در جریان استقبال از رئیس جمهوری کشورمان نواخته شد. قرار نگرفتن پرچم ایران در پشتسر رئیس جمهور نیز براساس پروتکل کشورها متفاوت است؛ تفاوتی که در برخی دیدارهای قبلی نیز رخ داده و در دیدار مقامات ایران با سایر کشورها هم وجود دارد.
مواردی نظیر نوع دیدار پوتین و رئیسی و شیوه قرار گرفتن رؤسای جمهوری در پشت میز و قرار نگرفتن پرچم ایران روی میز، از دیگر موضوعاتی بود که تلاش شد پیرامون آنها حاشیهسازی شود. این در حالی است که برخی از این تفاوتها نیز از سوی کشورها در دیدارهای مختلف و پیش از برگزاری سفر هماهنگ میشود. به عنوان مثال، در تمامی دیدارهای رسمی مقام معظم رهبری با مقامات ارشد کشورهای دیگر، در گوشه اتاق ملاقات، تنها پرچم جمهوری اسلامی ایران مشاهده میشود؛ این مسأله نشان میدهد که این تفاوت پروتکلها از سوی کشورهای مختلف پذیرفته شده است.
دیدارهای رئیس جمهور روسیه بر اساس اهمیت در اتاقهای مختلفی در کاخ کرملین انجام میشود؛ برگزاری دیدار در اتاقهای کرملین نیز با نظر مستقیم پوتین صورت میگیرد. دیدارهای پوتین بر اساس اهمیت در دو سالن سبز و آبی برگزار میشود که در سالن سبز، معمولاً دیدارهای رسمی و تشریفاتی رئیس جمهور، مذاکرات دوجانبه، امضای اسناد و مصاحبه مطبوعاتی پسادیدارها در این محل انجام میشود و اتاق آبی که دفتر کار رئیسجمهوری روسیه نیز هست، محل دیدارهایی با درجه اهمیت بالاتر است. در جریان دیدارهایی که در این اتاق انجام شده معمولاً از پرچم هیچ یک از دو کشور میزبان و میهمان استفاده نمیشود که نمونه آن نیز در دیدارهای قبلی پوتین با مقامات ارشد دیگر کشورها دیده شده است.
تفاوت سفر کاری و سفر تشریفاتی
سفر رئیسی به مسکو در قالب یک «سفر کاری» انجام شد اما طرف روس برخی تشریفات یک سفر رسمی نظیر استقبال و بدرقه در فرودگاه توسط یکی از مقامات عالی و نواختن سرود ملی را نیز برای تکریم میهمان خود انجام داد.
به نظر میرسد اهمیت سفر رئیسی به روسیه که منجر به افزایش سطح روابط راهبردی در آیندهای نزدیک خواهد شد، برخی جریانهای سیاسی داخلی و بین المللی را نگران کرده است که تلاش خود را برای کم اهمیت جلوه دادن این سفر و حاشیهسازی برای آن به کار گرفتهاند و نشاندهنده آن است که توسعه روابط استراتژیک ایران با کشورهای منطقه، باعث نگرانی جدی کشورهای فرامنطقهای شده است.