رافائل گروسی مدیرکل آژانس اتمی در جواب خبرنگاری که درباره احتمال حصول توافقی دیگر میان سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس طی ماه آتی می‌پرسید، گفت: ما داریم تلاش می‌کنیم تا بر روی مشکلات برجسته تمرکز کنیم. ما سعی نداریم ضرب‌الاجل تعیین کنیم چراکه تعیین ضرب‌الاجل غیرعملی است.

به گزارش جماران؛ مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: با ایران به پیشرفتی درخصوص تاسیسات کرج و دوربین‌هایش دست یافتیم.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه در کنفرانسی خبری گفت:  با ایران به پیشرفتی درخصوص تاسیسات کرج و دوربین‌هایش دست یافتیم.

وی در این نشست با نشان دادن دوربین‌هایی که آژانس در سرتاسر دنیا از آن‌ها استفاده می‌کند، گفت: ما باید این دوربین‌ها را تعویض می‌کردیم. این نمونه دوربین‌هایی است که آسیب دیده بودند. این دوربین‌ها مهر و موم می‌شوند و نمی‌شود آن‌ها را دست‌کاری کرد.

گروسی بیان کرد: نصب دوربین‌ها و دیگر روش‌های نظارتی در سفر ماه فوریه‌ام به دست آمد. ایران قبول کرد که راه‌های اضافی – به جز آن‌هایی که در توافق پادمانی آمده است - برای نظارت و راستی‌آزمایی در برخی نواحی داشته باشیم. ما مذاکره کرده بودیم تا بتوانیم اطلاعات را در حافظه دوربین‌های‌مان ذخیره کنیم و برای نشان دادن حسن نیت جهت شکل‌گیری توافق قبول کردیم تا این اطلاعات در ایران بمانند اما مهر و موم ما بر روی آن باشد؛ این بدان معناست که این اطلاعات از آن ماست اما ما نمی‌توانیم آن‌ها را ببینیم. در حالت ایده آل در یک بازه زمانی که برجام احیا شود، آن وقت این مهر و موم باز می‌شود.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به پرسش خبرنگاری درخصوص ممانعت ایران از به اشتراک‌گذاری تصاویر دوربین‌های نظارتی در ایران گفت: درست لحظه‌ای که توافقی حاصل شود، این تصاویر با ما به اشتراک گذاشته خواهند شد. یکی از ایده‌ها این است توافق زمانی حاصل می‌شود که تحریم‌ها برداشته شوند.

 

مدیرکل آژانس اتمی (1)

 

وی افزود: یک چیز فراموش نشود. این توافقی بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است. زمانی که ایران و آژانس به توافق برسند، ما به این اطلاعات دسترسی پیدا خواهیم کرد. فرض ما هنگام انعقداد این توافق این بود که تفاهم میان ایران و آژانس در زمان رفع تحریم‌ها حاصل خواهد شد اما باز درخصوص این مسئله نیز باید عده‌ای در مذاکراتی دیگر تصمیم‌گیری کنند.

گروسی ادامه داد: من تا به حال نشنیده‌ام که کسی از میان طرف آمریکایی از توافق ما با ایران ناخشنود باشد.

 

مدیرکل آژانس اتمی (1)

 

این مقام ارشد بین‌المللی در پاسخ به سوال خبرنگاری که درباره نگرانی‌ها از عدم دسترسی به اطلاعات درون کارت‌های حافظه و تداوم دسترسی به اطلاعات در سه ماه گذشته می‌پرسید، گفت: من درخصوص این مسائل بسیار نگرانم و این را در تک تک گزارشاتم ذکر کرده‌ام؛ به همین دلیل از زمان بازدیدم از ایران در سپتامبر گذشته که درخصوص تعویض تجهیزات – به جز در تاسیسات کرج – به توافق رسیدیم، نگرانی‌ام را درخصوص از دست رفتن اطلاعات ضروری ابراز کرده‌ام. این نگرانی همچنان وجود دارد اما یکی از راه‌های کم کردن این نگرانی، بازگرداندن دوربین‌هاست و ما در حال انجام این کار هستیم.

وی ادامه داد: بخش دیگری از نگرانی‌ها مخصوص به شکاف اطلاعاتی است که از زمان کار افتادن دوربین‌ها تاکنون بوجود آمده. همانطور که گفته‌ام ما راه‌های مختلفی برای تطبیق دادن حقایق در دسترس با آنچه که ایران به زودی به ما خواهد گفت، داریم. ما بازمی‌گردیم و فعالیت‌ها را رصد می‌کنیم. ما این تاسیسات را به خوبی می‌شناسیم و می‌دانیم چه تجهیزاتی در آنجا وجود دارد پس می‌توانیم بفهمیم که در شرایط عادی در این خط تولید چه مقدار مواد به دست می‌آید. ما می‌فهمیم که تا چه میزان تجهیزات نصب شده است و می‌دانیم که آن‌ها چه ارقامی را در این رابطه اعلام کرده‌اند. متخصصانی که در آژانس کار می‌کنند اطلاعات را دریافت می‌کنند، تکه‌های پازل را کنار هم می‌گذارند و ارزیابی‌شان را منتشر خواهد کرد.

گروسی تصریح کرد: این مسئله غیرممکن نیست. این کار سخت‌تر است چراکه اطلاعاتی از دست رفته و آن‌ها بازیابی نمی‌شوند اما رویکردها و روش‌های مختلفی برای کنارهم گذاشتن داستان داریم که برخی از این روش‌ها شامل استفاده از تصاویر، مدل‌سازی و تحلیل می‌شود.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی دیگر در این باره که چرا پس از توافق کرج بیانیه مشترکی میان ایران و آژانس اتمی منتشر نشده، گفت: اخیرا که به ایران سفر کردم ما بر روی بیانیه‌ای مشترک کار کردیم و در آن زمان گفت‌وگوهای ما ناتمام بود. ناتمام واژه‌ای است که از آن استفاده می‌کنم. من آن طور که انتظار داشتم نتوانستم گفت‌وگوها را به پایان برسانیم. از آن زمان ما درحال همکاری، گفت‌وگو و تبادل‌نظر بوده‌ایم. دلیل اینکه بیانیه مشترک نداشتیم این بود که من نتوانستم به موقع سفر کنم و مهم‌ترین مسئله برای من انجام دادن فوری کارها بود. من می‌خواستم هرچه سریع‌تر دوربین‌ها را نصب کنم پس من در گفت‌وگوهایم با ایران توافق کردیم که تبادل نظر داشته باشیم و یا به یک بیانیه مشترک برسیم و یا اینکه مسائل را همانطور که اتفاق افتاد، پیش ببریم؛ یعنی یک سند آژانس نوشتیم که در آن ذکر کردم درخصوص بخشی از عناصر این توافق به تفاهم رسیده‌ایم.

 

مدیرکل آژانس اتمی (2)

 

مدیرکل آژانس اتمی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص بازرسی سیستم قضایی و امنیتی ایران از تجهیزات آژانس اتمی بیان کرد: این مسئله مهمی است. طبق توافق شما می‌دانید که قرار است به آن‌ها اجازه بررسی این دوربین‌ها را بدهیم. این مسئله جدیدی نیست و قبلا نیز اتفاق افتاده است. وقتی قرار است از کشوری بازرسی داشته باشیم و تجهیزات نصب کنیم، این حق قانونی آن‌هاست آنچه که می‌خواهیم در آنجا نصب کنیم را بررسی کنند. این کاملا عادی است و این اتفاق قرار است بیافتد. آن‌ها نمی‌توانند بدون اجازه ما به این تجهیزات دست بزنند؛ پس این پروسه کاملا آداب و رسوم دارد. بازرسان ما در آنجا خواهند بود و ناظران ایرانی درخواست بازرسی از وسیله‌ای را می‌کنند. همه چیز به این بستگی دارد که آن‌ها بخواهند چه چیزی را ببینند. ما در این خصوص مشکلی نداشته و نداریم و چیز خارج از عرفی وجود ندارد.

گروسی ضمن رد این ابهام که اقدام آژانس مبنی بر ارائه مجوز بازرسی از تجهیزاتش به سیستم قضایی و امنیتی ایران برای کمک کردن به جمهوری اسلامی جهت یافتن اطلاعات درخصوص اتفاقی است که در تاسیسات کرج رخ داده، اظهار کرد: این موضوع فرق دارد. اینکه پیش‌تر چه اتفاقی افتاده است به خودشان و تحقیقاتشان مربوط است و من هیچ دخالتی در آن ندارم. تنها بخشی که من در آن دخیل هستم مرتبط به زمانی که است که تحقیقات به تجهیزات آژانس مربوط شود. به این تجهیزات تنها ذیل نظارت بازرسان آژانس اتمی دسترسی داده خواهد شد.

وی ادامه داد: این مسائل به گذشته مربوط است. آنچه در آینده رخ خواهد است این است که به آن‌ها اجازه بررسی تجهیزات را خواهیم داد تا اطمینان حاصل کنند که چیزی درون آن‌ها نیست و خللی در سیستم امنیتی‌شان وارد نمی‌شود.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بخش دیگری از کنفرانس خبری خود تاکید کرد که به توافقی با ایران درخصوص کارت حافظه‌های گمشده نرسیده است.

وی در پاسخ به اینکه که آیا توجیهی درخصوص ناپدید شدن این کارت‌های حافظه در پی حمله خرابکارنه وجود دارد، بیان کرد:ما شبهه‌های‌مان را داریم و به همین خاطر داریم از آن‌ها پرس‌وجو می‌کنیم. ما از ایرانیان پرسیدیم که آن‌ها کجا هستند و امید دارم که آن‌ها جوابی ارائه دهند چراکه ناپدید شدن آن‌ها عجیب است.

گروسی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد که ممکن است "اشتباهات کوچکی" در گزارش‌ ارزیابی‌هایش به هیات‌های حاضر در وین رخ داده باشد.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جواب به این سوال که آیا احتمال آن وجود دارد که آژانس پاسخی درخصوص فعالیت‌های قدیمی‌تر ایران بگیرد، گفت: من باید به تلاشم ادامه بدهم. تا بدین لحظه برای حدود دو سال است که در این کار ناموفق بوده‌ایم. در آن بیانیه مشترکی که هیچگاه منتشر نشد، ما می‌خواستیم تا حدی این مسئله را پوشش دهیم اما آنجایی که نتوانستیم یکدیگر را ببینیم، این موضوع را کنار گذاشتیم اما قرار است در آینده‌ای نزدیک بار دیگر این گفت‌وگوها را آغاز کنیم و هرچه زودتر شفاف‌سازی‌ها درخصوص این مسائل را دریافت کنیم. من بارها تاکید کرده‌ام این‌ها مسائل جدی هستند که باید درخصوص آن‌ها شفاف‌سازی انجام بگیرد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا امکان دارد این مرتبه جواب‌هایی دریافت کند، گفت: ای کاش می‌دانستم.

مدیرکل آژانس در جواب خبرنگاری که درباره احتمال حصول توافقی دیگر میان سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس طی ماه آتی می‌پرسید، گفت: ما داریم تلاش می‌کنیم تا بر روی مشکلات برجسته تمرکز کنیم. ما سعی نداریم ضرب‌الاجل تعیین کنیم چراکه تعیین ضرب‌الاجل غیرعملی است. در این فرایند تحقیقاتی یک سوال به سوالی دیگر منجر می‌شود و دقیقا نمی‌شود مشخص کرد که این فرایند چقدر زمان می‌برد اما برای ما فوریت الزام دارد. ما تمام تلاش‌مان را می‌کنیم  تا جای ممکن متمرکز و موثر باشیم.

گروسی در پاسخ به سوالی درخصوص مقاومت دوربین‌های آژانس عنوان کرد: این دوربین‌ها نمی‌توانند جلوی غیرممکن را بگیرند. این دوربین‌ها آمادگی مقابله با زمین لرزه و یا انفجار را ندارند. این دوربین‌ها محفظه‌ای محکم و سنگینی دارند. این دوربین‌ها پوشش قوی‌ای دارند اما همه‌جوره مقاومتی ارائه نمی‌دهند.

وی در ادامه تصریح کرد: حملات سایبری علیه این دوربین‌ها امکان‌پذیر نیست چراکه این دوربین‌ها ایزوله هستند. این دوربین‌ها اطلاعات را ثبت و ضبط می‌کنند. زمانی که عملیات تمام می‌شود، بازرسان ما این اطلاعات را دریافت می‌کنند و به تحلیل آن‌ها می‌پردازند. این دوربین‌ها به هیچ‌گونه شبکه‌ای متصل نیستند و با کابل به هیچ رایانه‌ای وصل نمی‌شوند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.