اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام اظهار داشت: روسیه امیدوار است که واشنگتن در راستای احیای برجام از شکست های خود درس بگیرد؛ سیاست فشار کارساز نیست. اگر توافق بر سر احیای برجام حاصل شود، تحریم های اصلی ایران از جمله تحریم های نفتی احتمالا در ماه آگوست برداشته خواهد شد.
به گزارش جماران؛ میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات برجام گفت: کار بر روی احیای برجام تقریبا ۹۰ درصد تکمیل شده، برخی موارد سیاسی از جمله موضوعات مربوط به تعهدات آمریکا باقی مانده است.
اولیانوف عصر روز یکشنبه به رسانه روسی گفت: مذاکرات احیای برجام در وین احتمالا حداقل ۱۰ روز دیگر و یا دیرتر آغاز خواهد شد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات برجام تصریح کرد: برنامه ایران برای تولید اورانیوم فلزی نتیجه مستقیم سیاست فشار حداکثری آمریکاست.
وی گفت : روسیه امیدوار است که واشنگتن در راستای احیای برجام از شکست های خود درس بگیرد؛ سیاست فشار کارساز نیست.
اولیانوف اظهار داشت: اگر توافق بر سر احیای برجام حاصل شود، تحریم های اصلی ایران از جمله تحریم های نفتی احتمالا در ماه آگوست برداشته خواهد شد.
اولیانوف در باره تاریخ جدید مذاکرات اظهار داشت: تا به امروز، هیچ کس، حتی طرف ایرانی، این را نمی داند. «این را می توان فهمید: یک رئیس جمهور جدید به تازگی در ایران انتخاب شده است، تیم جدیدی در حال آمدن است، آنها برای تصمیم گیری به زمان نیاز دارند. این مسئله برای جامعه ایران و تشکیلات بسیار مهم است. بحث های شدیدی وجود دارد. بنابراین جای تعجب نیست»
وی گفت: ما با این فرض پیش می رویم که هرچه مذاکرات زودتر شروع شود، بهتر است. فکر می کنم حداقل 10 روز دیگر باشد.
روسیه با احیای برجام چه چیزی بدست خواهد آورد؟
اولیانوف در جواب این سوال کامرسانت گفت: در اینجا دو بعد بین المللی و دو طرفه وجود دارد. اگر در مورد اول صحبت کنیم، در سیاست خارجی ما مسئله منع گسترش سلاح های کشتار جمعی جایگاه بسیار برجسته ای دارد. این یکی از اولویت های ما است. احیای برجام اطمینان از برنامه مسالمت آمیز برنامه هسته ای ایران را فراهم می کند، که ایران بدون شک حق آن را دارد.
نماینده دائمی روسیه در سازمان های بین المللی در وین، که رئیس هیئت روسی در مذاکرات برجام است، گفت: اگر "توافق هسته ای" قابل احیا باشد موفقیت چشمگیری در تقویت منع گسترش سلاح های هسته ای خواهد بود.
میخائیل اولیانوف، افزود: اگر احیای برجام عملی شود ، راه برای گفت و گوی منطقه ای در مورد مسائل امنیتی که در آن همه کشورهای خلیج فارس شرکت می کنند، باز می شود.
وی تصریح کرد: اکنون اوضاع در آنجا متشنج است. اما توجه ما به علاقه روزافزون کشورهای حاشیه خلیج فارس برای مقابله با این مسئله است و تلاشی که برای کاهش تنش ها ؛ برقراری روابط عادی و اعتمادسازی و امنیت وجود دارد.
اولیانوف تصریح کرد: «تکرار می کنم؛ اگر توافقاتی در مورد بازگرداندن فرصت های برجام حاصل شود، شانس پیشرفت در این مسیر به وضوح افزایش می یابد.
وی افزود: در مورد روابط دو جانبه، احیای برجام به معنای لغو بیشتر تحریم های اقتصادی و تجاری آمریکا علیه ایران است، به این معنی که کار تجارت روسیه با ایران به صورت دولتی و خصوصی راحت تر است. این نیز یک نکته اساسی است.»
وی در مورد تعهدات آمریکا گفت: «من نمی توانم جزئیات مذاکرات را فاش کنم. اما برخی از موارد قبلاً به رسانه ها درز کرده است. به عنوان مثال، یکی از سوالات کاملاً معقول : آیا تضمین هایی وجود دارد که اتفاقی که در زمان دونالد ترامپ اتفاق افتاد، تکرار نشود و نتایج فاجعه باری به همراه نداشته باشد؟ این مشکلاتی دارد.»
اولیانوف اظهار داشت که آمریکایی ها به این واقعیت اشاره می کنند که قانون آنها اجازه دادن هیچ تضمینی را نمی دهد. اصولاً من بارها و بارها در جلسات کمیسیون مشترک در مورد این صحبت کردم، در واقع ضمانت وجود دارد. اگر یکی از طرفین شروع به بد رفتاری کند، طرف دیگر می تواند بلافاصله پاسخ دهد. اگر آمریکایی ها شروع کنند، به احتمال زیاد ایرانی ها دوباره در مسیر کاهش تعهدات خود در توافق هسته ای پیش می روند. و این برای همه از جمله آمریکایی ها بسیار ناخوشایند خواهد بود و بالعکس.
وی اظهار داشت: امیدوارم آمریکایی ها بتوانند از شکست های خود درس بگیرند. از این گذشته، مخالفان توافق هسته ای، به ویژه در ایالات متحده، به مدت سه سال فرصت داشتند تا اطمینان حاصل کنند که سیاست فشار حداکثر نتیجه ای دارد که دقیقاً برعکس آن اتفاق افتاد.
اولیانوف تصریح کرد: کار به جایی رسید که ایران برای اولین بار در عمل شروع به غنی سازی اورانیوم تا 60 درصد کرد و در حال حاضر تولید فلز اورانیوم غنی شده تا 20 درصد را آغاز کرده است.
وی افزود: «فکر نمی کنم کسی در ایالات متحده از این شرایط خوشحال باشد. اما این دقیقاً نتیجه مستقیم سیاست فشار حداکثری است که اتفاقاً تا امروز نیز ادامه دارد. دولت جدید ایالات متحده آمادگی دارد آن را کنار بگذارد، اما فقط در چارچوب توافق نامه های مربوط به احیای برجام - لغو تحریم ها در ازای بازگشت ایران به اجرای کامل تعهدات هسته ای خود.»
وی گفت: می خواهم یادآوری کنم که پس از خروج ایالات متحده از توافق و شروع سیاست فشار حداکثر، ایرانی ها صبر و حوصله فوق العاده ای نشان دادند و در طول سال به طور کامل به تمام تعهدات خود تحت برجام ادامه دادند. آنها فقط زمانی این اقدام را متوقف کردند که دولت ترامپ تلاش کرد تحریم نفتی را اعمال کند.