تروئیکای اروپایی طرف توافق هسته‌ای با ایران امروز چهارشنبه در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی بیانیه‌ای را درباره فرایند راستی آزمایی و نظارت بر برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (قطعنامه تأیید برجام) صادر کردند.

به گزارش جماران؛ تروئیکای اروپایی طرف توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ در بیانیه‌ای در نشست شورای حکام آژانس بی اشاره به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت از سوی آمریکا اعلام کرد: تهران فرصت گفتگوهای وین را مغتنم بشمارد.

تروئیکای اروپایی طرف توافق هسته‌ای با ایران امروز چهارشنبه در نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی بیانیه‌ای را درباره فرایند راستی آزمایی و نظارت بر برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (قطعنامه تأیید برجام) صادر کردند.

تروئیکای اروپایی طرف توافق هسته‌ای با ایران بدون اشاره به نقض تعهدات برجامی آمریکا در سال ۲۰۱۸ همراه با انفعال اروپا در قبال تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در این بیانیه ادعا کردند: ما به عنوان سه کشور اروپایی به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پایبندیم! این توافق چنانچه به صورت کامل اجرا شود، در راستای منافع امنیتی جمعی همه ما است.

انگلیس، فرانسه و آلمان در این بیانیه اعلام کردند: ما بر پشتیبانی کامل خود از مذاکرات جاریِ طرف‌های برجام و آمریکا در وین در خصوص تسهیل بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای و پایبندی کامل ایران به تعهدات این کشور و احیای مزایای برجام برای همه است، تاکید می‌کنیم.

در بیانیه کشورهای اروپایی مذکور با طرح ادعایی عجیب آمده است: عمیقاً از ادامه عدول ایران از تعهدات هسته‌ای خود از جمله اقدامات انجام‌شده توسط این کشور از ژانویه ۲۰۲۱ نگرانیم!

بیانیه مذکور بی اشار به علت اقدام ایران مطابق با ماده ۳۶ برجام که به دلیل تداوم بدعهدی های واشنگتن و بروکسل در قبال تعهداتشان ذیل این توافق بود، در ادامه مدعی شد: این گام ها نشان دهنده خطر اشاعه هسته ای بوده، تبعات جبران ناپذیری برای توانمندی های هسته ای ایران داشته و مزایای عدم اشاعه در برجام را تضعیف می کند. این موضوع از آن جهت تأسف‌آور است که برخی از این اقدامات زمانی انجام شده اند که همه طرف های برجام و ایالات متحده درگیر رایزنی‌های اساسی با هدف یافتن راه حلی دیپلماتیک جهت احیای برجام هستند!

در ادامه این بیانیه آمده است: ایران همچنین ذخیره سازی اورانیوم کم‌غنی شده خود را ادامه داده و توانایی غنی سازی اش را گسترش داده است.

بیانیه تروئیکای اروپایی بدون اینکه به تعهدات بروکسل و یا آمریکا ذیل برجام اشاره ای کند، در ادامه می افزاید: ما از ایران می‌خواهیم ضمن توفف تمامی اقدامات مغایر با برجام و به عقب برگرداندن آنها فرصت دیپلماتیک گفتگوهای وین را مغتنم شمرده و به پایبندی کامل تعهداتش در برجام بازگردد.

۳ کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان همچنین مدعی شده اند در حال انجام تلاش هایی فشرده با آمریکا برای احیای کامل توافق هسته‌ای برجام هستند!

نکته قابل توجه آن است که در بیانیه این ۳ کشور اروپایی به نقض صریح قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد از سوی آمریکا هیچ‌گونه اشاره‌ای نشده است.

به گزارش مهر، توافقنامه هسته‌ای ایران با نام رسمی «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) در سال ۲۰۱۵ به امضای ایران و گروه ۱+۵ (ایالات متحده، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) و اتحادیه اروپا رسید.

طبق این توافقنامه، ایران مجاز به غنی سازی اورانیوم تا غنای ۳.۶۷ درصد است و در ازای آن، سایر طرف‌های امضاکننده این توافق ملزم به لغو تحریم‌های اقتصادی علیه ایران شدند.

به رغم رضایت تمام طرف‌ها از مفاد این توافقنامه، دولت ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در ۸ ماه می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ماه سال ۹۷) به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریم‌ها علیه ایران را دوباره وضع کرد که این اقدام واشنگتن در کنار انفعال طرف‌های اروپایی و عدم اقدام مستقلانه آنها در جهت جبران پیامدهای این خروج، مقامات تهران را واداشت تا طبق مادتین ۲۶ و ۳۶ برجام در روندی گام به گام تعهدات برجامی خود را کاهش دهند.

ایران روز پنجم اسفند سال گذشته اعلام کرد که مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به تداوم تحریم‌های آمریکا و اجرا نشدن مفاد برجام از سوی طرف اروپایی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف می‌کند و دیگر اجازه نظارت‌های فراپادمانی را به بازرسان نخواهد داد.

دولت جدید آمریکا در تلاش است تا وانمود کند به دنبال بازگشت به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران موسوم به برجام است؛ اما در عمل به بهانه‌های مختلف از انجام این کار سرباز می‌زند.

گفتنی است که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرده بود که تصمیم جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعلیق اجرای پروتکل الحاقی کاملاً مطابق با متن برجام بوده و این تصمیم در راستای ادامه نقض توافق هسته‌ای از سوی آمریکا و انفعال سه کشور اروپاییِ متعهد در برجام در عمل به تعهداتشان صورت گرفته است.

بر این اساس، تفاهم موقت و ۳ ماهه جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز ۳۱ اردیبهشت به پایان رسید؛ اما برای یک ماه دیگر تمدید شد.

طبق این تفاهم، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنان دسترسی به سایت‌های مهم هسته‌ای ایران را حفظ خواهند کرد اما پس از منقضی شدن توافق، در صورت عدم لغو تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی، مقام‌های تهران ضرب‌الاجل تعیین کرده، دسترسی بازرسان را به سایت‌های مهم هسته‌ای قطع خواهند کرد و اطلاعاتی که در دوربین‌های آژانس ضبط شده و ایران آن را محفوظ نگه داشته، از بین خواهند برد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.