چامسکی گفت: اقدام اخیر ترامپ مصداق بارز یک تروریسم بین المللی بود. این اقدام تروریستی به حدی واضح بود که حتی اروپاییها نیز از چشم پوشی کردن از آن ابا داشته و سعی کردند به نوعی خط خود را از واشنگتن جدا کردند.
به گزارش جماران، بعد از اقدام جنایت بار ایالات متحده آمریکا مبنی بر ترور شهید سردار قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس، بسیاری از تحلیلگران و رسانههای آمریکایی نسبت به این اقدام واکنش نشان دادند.
به جز بررسی ابعاد این اقدام و حقوقی بودن آن، بسیاری از نزدیک بودن درگیری نظامی مستقیم بین ایران و آمریکا سخن گفته و نگرانیهای خود را ابراز داشتند.
بعد از ترور شهید سلیمانی و پاسخ ایران و حمله با عین الاسد بسیاری از بحرانیتر شدن اوضاع و احتمال جنگ سخن گفتند. نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا بین ایران و آمریکا درگیری زمینی مستقیم شکل میگیرد؟
چامسکی: به نظرم اگر ایران بخواهد کمی استراتژیکی نگاه کند باید از انجام هرگونه اقدام فوری و تحریککننده دیگری اجتناب کند چرا که آمریکا با اقدامات اخیرش هر روز در حال تضعیف بیشتر خود است و خودش اسباب ضعف خود را فراهم نموده است. آمریکا مدتها است که دیگر جایی در عراق ندارد و قبل از این اقدام هم اسباب اخراج خود را (از منطقه) فراهم کرده بود. زمانی که ارتش این کشور پشت متحد اصلی خود یعنی کردها را خالی کرده و زمینه ساز بازشکلگیری و سازماندهی مجدد داعش میشود یعنی زمینه ساز خروج خودش شده است.
آمریکا اعلام کرده که اقدام اخیرش در فرودگاه بغداد یک واکنش دفاعی بوده و نه یک ترور. از طرفی طبق قانون، اقدام جنایی و نظامی علیه فردی در خاک کشور سوم بدون اجازه آن دولت یک عمل تروریستی است. نظر شما در این رابطه چیست؟ ایا اقدام اخیر آمریکا ترور نبود؟
چامسکی: اقدام اخیر ترامپ مصداق بارز یک تروریسم بین المللی بود. این اقدام تروریستی به حدی واضح بود که حتی اروپاییها نیز از چشم پوشی کردن از آن ابا داشته و سعی کردند به نوعی خط خود را از واشنگتن جدا کردند.
بسیاری از احتمال وقوع جنگ جهانی سوم در منطقه خبر داده اند. در روز جمعه این عنوان ترند گوگل شده بود. آیا وقوع یک جنگ عظیم در منطقه نزدیک است؟
چامسکی: وقوع نوعی جنگ بستگی به خیلی چیزها دارد. اکنون روسیه خودش را به عنوان یک بازیگر مهم و قدرت مسئول در منطقه شناسانده است. او با وجود قدرتهای خاندانهای سلطنتی کشورهای حاشیه خلیج فارس توانسته به موفقیتهایی برسد. مشخص است که هرگونه تصمیمی بدون دخالت و اقدام او ممکن نیست.
با این حال اینکه چه اتفاقی در این مورد خاص خواهد افتاد و آیا جنگی به وقوع خواهد پیوست یا نه، هنوز قابل پیش بینی نیست.
چرا ترامپ چنین تصمیمی(حمله به شهید سلیمانی و ترور او) گرفت؟ ایا به دنبال این بود که در انتخابات 2020 پیروز شود یا قصد انحراف افکار از استیضاحش را داشت یا مساله دیگری در میان بوده است؟ تحلیل شما از این موضوع چیست؟
چامسکی: ما دقیقا نمی دانیم که چرا ترامپ چنین تصمیمی گرفت. طبق گزارشهایی که امروز مخابره شد، این تصمیم با مخالفت مقامات ارشد نظامی که گزینه های مختلفی را به ترامپ ارائه داده بودند، روبرو شد. آنها گمان داشتند که ترامپ این گزینه( ترور شهید سلیمانی) را به هیچ وجه انتخاب نمیکند چرا که این گزینه پرخطرترین گزینه بود اما او چنین نکرد. با این حال، ممکن است بسیاری او را ترسانده باشند که ممکن است سفارت آمریکا در عراق محاصره شده و همان بلایی بر سر او بیاید که سر کارتر در سال 1979 آمد.
ترامپ میداند که آمریکا دارای قدرت نظامی گسترده و سابقه جنایات و خشونتهایی است که جهان را به وحشت میاندازد و گمان دارد که تهدیداتش در مورد جنگ باعث می شود که مردم زیر چتر قدرت درگیر شده و به نگرانیهای اصلی و مهم دیگر توجه نداشته باشند. این همان داستان قدیمی آمریکا است که با تهدید به جنگ و ملتهب کردن اوضاع توجه شهروندانش را از اوضاع داخلی دور میکند.