در بیانیه ای که از سوی سخنگوی رسمی آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شد، آمده است که این سازمان بصورت علنی درباره جزئیات ماجرای عدم ورود یکی از بازرسان این آژانس به سایت غنی سازی نطنز ورود نمیکند اما بر اساس اطلاعات موجود، آژانس با روایت ایران پیرامون ماجرای بازرسی که وظایف پادمانی خود را در ایران پیگیری می کرده ، موافق نیست.
به گزارش جماران؛ سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه اعلام کرد که این سازمان برای روشن شدن ماجرای عدم ورود یکی از بازرسان این آژانس به سایت غنی سازی نطنز، به مشورت با ایران ادامه میدهد.
در بیانیه ای که از سوی سخنگوی رسمی آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شد، آمده است که این سازمان بصورت علنی درباره جزئیات این مساله ورود نمیکند اما بر اساس اطلاعات موجود، آژانس با روایت ایران پیرامون ماجرای بازرسی که وظایف پادمانی خود را در ایران پیگیری می کرده ، موافق نیست.
هفته گذشته مسئولان سازمان انرژی اتمی ایران از ورود یکی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به سایت غنیسازی نطنز جلوگیری کردند. سازمان انرژی اتمی ایران، علت این اقدام را نگرانی از احتمال همراه داشتن مواد مشکوک اعلام کرد.
سازمان انرژی اتمی ایران عصر چهارشنبه اعلام کرد: به طور معمول وسائل همراه تمام بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در بدو ورود به هر یک از سایتهای هستهای مورد تفتیش و کنترل قرار میگیرد.
در گزارش سازمان انرژی اتمی آمده است: در ظاهر هنگام ورود این خانم بازرس تجهیزات کنترلی علامت هشدار را نشان داده و به همین دلیل ضمن کنترل وسایل همراه بازرس از ورود او به سایت جلوگیری شده و مراتب امر به آژانس بینالمللی انرژی اتمی منعکس شد و از طرف جمهوری اسلامی ایران به آژانس اعلام میشود که پذیرش قبلی این بازرس لغو شده تلقی میشود.
این گزارش میافزاید: ایران همچنین خواستار همکاری آژانس برای ادامه تحقیقات در این خصوص شده است که آژانس نیز در پاسخی کتبی این موضوع را میپذیرد. در نتیجه لغو پذیرش بازرس، وی با ناتمام گذاشتن ماموریت خود ایران را به مقصد وین ترک کرده است.
در همین پیوند سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی در وین امروز در نشست ویژه شورای حکام گزارش مبسوطی را به اعضای شورای حکام و آژانس، ارائه و تاکید کرد که ایران در این خصوص دغدغه های امنیتی دارد.
وی در گفت وگو با خبرنگاران افزود: اینجا بحث نقض مزایا و مصونیت های بازرسان سازمان بین المللی انرژی اتمی مطرح نیست و ما حقوق آنها را نقض نکردیم.
غریب آبادی افزود: ما به حقوق و تعهداتمان در این زمینه واقف هستیم اما زمانی که بازرس در تاسیسات نطنز بود دیتکتورهای ما شناسایی کردند که این بازرس می تواند مواد خطرناک به همراه خودش داشته باشد.
وی ادامه داد: پس از آن اقدامات متعددی صورت گرفت و تنها یک بار از دیتکتور استفاده نشد بلکه در محیط های مختلف از دیتکتور استفاده شد.
سفیر کشورمان با اشاره به این که این موضوع با آژانس تحت بررسی است، خاطر نشان کرد: من به اعضای شورا گفتم با توجه به سوابق خرابکاری در تاسیسات هستهای ما، به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی امنیت ملی و همچنین ایمنی و امنیت تاسیسات هستهای کشور را مورد مصالحه قرار نخواهیم داد و اصرار داریم که آژانس باید با ما همکاری کامل کند که تحقیقات را به صورت کامل انجام بدهیم.
آژانس انتقال گاز اورانیوم به فردو را تأیید کرد
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه با صدور بیانیه ای اقدام ایران در خصوص انتقال یک سیلندر گاز هگزافلوراید اورانیوم به سایت فردو و اتصال آن به سانتریفیوژها در این مرکز را تأیید کرد.
در بیانیه ای که از سوی سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شد، آمده است که این اقدام مقدمات قبل از عملیات غنی سازی است.
آژانس تاکنون در ۱۶ گزارشی که بعد از اجرای برجام ارائه کرده، پایندی ایران به این توافق را تایید کرده است. با این حال آمریکا اردیبهشت ماه سال گذشته با وجود تلاشهای طرفهای برجام، از این توافق خارج شده و تحریمهای رفع شده را علیه ملت ایران بازگرداند.
ایران که همواره بر حفظ برجام و غیرقابل مذاکره بودن آن تأکید کرده است، یک سال پس از خروج آمریکا از این توافق نیز پایبندی کامل خود به آن را حفظ کرد.
ایران در نهایت پس از مشاهده بدعهدی اروپاییها در اجرای تعهدات خود برای حفظ بهرهمندیهای اقتصادی ایران از برجام، از اردیبهشت ماه امسال گامهایی را در جهت کاهش تعهدات خود طبق این توافق آغاز کرد.
نخستین گام جمهوری اسلامی ایران ۱۹ اردیبهشتماه امسال و در قالب افزایش میزان تولید اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصد کلید خورد. بر این اساس تهران اعلام کرد که به محدودیتهای برجام در زمینه میزان ذخایر اورانیوم ۳.۶۷ درصد و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهد بود.
به دنبال پایبند نبودن گروه ۱+۴ به تعهداتشان و برآورده نشدن مطالبات تهران در این توافق، گام دوم کاهش تعهدات خود در توافق هستهای از ۱۶ تیرماه اجرایی شد. بر اساس این برنامه، ایران دیگر محدودیت سطح غنیسازی تا سقف ۳.۶۷ را رعایت نخواهد کرد و این میزان به ۴.۵ درصد افزایش یافت.
گام سوم را رئیس جمهوری اسلامی ایران ۱۳ شهریورماه بعد از پایان جلسه سران قوا اعلام کرد و گفت از ۱۵ شهریور این مرحله کلید میخورد. حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی تأکید کرد؛ هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هستهای نیاز دارد، سازمان انرژی اتمی اقدام کند.
درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی در تاریخ ۱۶ شهریورماه در نشست خبری گفت: قرار بود از ابتدای سال یازدهم برجام، گازدهی ماشین آی. آر۶ (IR۶) انجام شود که ما آن را در گام سوم شروع کردیم.
در خصوص گام چهارم نیز حسن روحانی سه شنبه ۱۴ آبان در آیین افتتاح کارخانه نوآوری آزادی گفت: از فردا با نظارت آژانس گام چهارم و جدید را برمیداریم. ما طبق برجام یکهزار و ۴۴ سانتریفیوژ در فردو داریم. در برجام قرار ما این بود که اینها در فردو بچرخند اما گاز به آنها تزریق نشود. امروز به سازمان انرژی اتمی دستور خواهم داد که از فردا گازدهی را در فردو آغاز کند.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی دوشنبه ۱۳ آبان در مراسم راه اندازی و رونمایی زنجیره ۳۰ تایی سانتریفیوژهای نسل جدید(IR۶) در سایت هستهای نطنز حضور یافت و خبر داد: امروز سه افتتاحیه به صورت نمادین داریم که یکی از آنها زنجیره میانی ۳۰ تایی سانتریفیوژهای نسل ۶ است که پیش از این زنجیره ۲۰ تایی را در ۲۰ فروردین نصب کرده بودیم و یک زنجیره ۱۰ تایی هم داشتیم؛ بنابر این الان تعداد سانتریفیوژهای IR۶ به ۶۰ ماشین رسیده که هر کدام ۱۰ سو و در مجموع ۶۰۰ سو به ظرفیت موجود اضافه کردند.