حاجی میرزایی در ادامه گفت: بودجه آموزش و پرورش از مشکل ساختاری رنج می برد و این مشکل دائما سال به سال منتقل شده است. همیشه بودجه آموزش و پرورش با کسری بسته شده و این مهم موجب می شود حقوق حق التدریس پرداخت نشود.
به گزارش جماران؛ وزیر آموزش و پرورش از حذف مدارس خشت و گلی سراسر کشور تا آبان امسال خبر داد.
محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش شنبه (۳۰ شهریور) با حضور در برنامه نگاه یک با اشاره به اخبار منتشر شده درباره اخذ وجه از والدین برای ثبت نام عنوان کرد: بخشی از این وجوه دریافتی پس از اطلاع ما استرداد شده و در بخش هایی نیز مدیران متخلف به نهادهای ذی ربط معرفی شده اند.
وی ادامه داد: در مدارس دولتی کسی حق ندارد بابت ارائه خدمات آموزشی وجهی را طلب کند و نباید به اجبار مطالبه وجهی وجود داشته باشد و ما این موضوع را مراقبت می کنیم اما نگاه دیگر این است که مدرسه خانه دوم فرزندان ما است و بخش مهمی از زمان بچه ها در مدارس می گذرد و والدین باید از مدرسه فرزندانشان مطلع باشند اگر والدین اختیاری مشارکتی داشته باشند می توانند در این مهم شرکت کنند.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: مدرسه و خانه دو کانون یادگیری هستند سعی می کنیم این کمک های ارادی را نیز کنترل کنیم اما پرداخت ها اجباری نباید باشد. فیلمی اخیرا در این باره در فضای مجازی منتظر شده بود که پس از آنکه درباره محتوای آن قطعیت حاصل شد مدیر مدرسه مربوطه را برکنار کردیم.
حاجی میرزایی ادامه داد: ۱۱۰ هزار واحد آموزشی داریم و ممکن است اشکالاتی دربرخی از این واحد ها باشد و سعی می کنیم با ارسال بازرسان این موضوع را مورد ارزیابی قرار دهیم.
حذف مدارس خشت و گلی
حاجی میرزایی در ادامه با اشاره به وجود مدارس کپری عنوان کرد: باید برای سازه های این مدارس بر اساس اقتضای فضا، فکری شود. در عین حال مدارس خشت و گلی خطرناک تر است و تا پایان آبان حذف تمامی مدارس خشت و گلی را جشن خواهیم گرفت و تا ابتدای مهرماه همه استان ها به جز سیستان مدارس خشت و گلی حذف شده است.
وی ادامه داد: با تامین اعتبار تمام مدارسی که گاز به آنجا رسیده بخاری گازی مطمن خواهند داشت و در بقیه مدارس از انرژی های تابشی یا رادیاتورهای روغنی استفاده خواهد شد و برای سایر مدارس نیز تدابیری برای آموزش به مدیران درنظر گرفته شده است.
فاصله زیاد با سند تحول آموزشی
وی درباره سند تحول آموزش و پرورش عنوان کرد: همکاران ما دوره های آموزشی برای انتقال مفاهیم بنیادین سند تحول درنظرگرفته اند اما نیازمندیم محتوای سند را با گفت وگو به آموزش و پرورش و جامعه بکشانیم. داشتن یک سند هرچقدر که خوب باشد کافی نیست برای اجرا و استقرار یک نظام نیازمند درک مشترک هستیم. تا مفاهیم به درک مشترک تبدیل نشود اجرای سند با مشکل روبرو خواهد بود.
وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: بین معلمان و مدیران و بخش های مختلف آموزش و پرورش و در سطح جامعه باید سند تحول را معرفی کنیم و این مفاهیم را بیان کنیم. این سند می تواند ماموریت آموزش پرورش به مثابه تربیت برای زندگی عزت مند و ایفای نقش اجتماعی و مواجه با تغییرات پرشتاب تسهیل کند.
حاجی میرزایی افزود: هرچقدر بتوانیم مهارت نوجوانان و ظرفیت های فکری را توسعه دهیم موفق تر خواهیم بود. در نظام جاری آموزش فرض شده همه قابلیت های یک فرد نتیجه انتقال دانش است. دانش شرط لازم است اما بخش عبادی، اعتقادی و فناوری و هنر و زیستی ساحت های وجودی یک فرد است که همراه در کنار دانش رشد کند.
وی با اشاره به ریل گذاری برای دستیابی به اهداف تعلیم و تربیت از طریق سند تحول آموزش و پرورش ادامه داد: تاکید شده است نقاط اهرمی و پیشران را پیدا کنیم تا نتایج بهتری داشته باشیم. به عنوان نمونه معلم در سیستم آموزشی ما جانشین تمام نداشته ها است؛ اگر محتوای خوب و مدرسه و تجهیزات خوب داشته باشیم اما معلم خوب نداشته باشیم نتیجه حاصل نمی شود ما باید روی تربیت مدیران و معلمان زمان بیشتری صرف کنیم.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: فاصله ما سند تحول بنیادین زیاد است و مفاهیم سند عمیق و کسترده است و اجرایی کردن آن زمان می خواهد اما تا ۱۴۰۴ توفیقات خوبی را در عرصه تعلیم و تربیت بدست می آوریم.
مشکلات بودجه
حاجی میرزایی در ادامه گفت: بودجه آموزش و پرورش از مشکل ساختاری رنج می برد و این مشکل دائما سال به سال منتقل شده است. همیشه بودجه آموزش و پرورش با کسری بسته شده و این مهم موجب می شود حقوق حق التدریس پرداخت نشود. امسال برای شروع مهر ۱۰۸ هزار معلم کم داشتیم و ۴۵ هزار معلم تا اواخر شهریور بازنشسته شدند. تلاش کردیم ۱۰۸ هزار معلم را تامین کنیم و دستور پرداخت بخشی از مطالبات را در آغاز سال تحصیلی گرفته ایم. ما تمام تلاش خود را می کنیم به موقع این حقوق پرداخت شود و ۹۰۰ میلیارد تومان نیاز داریم تا این مطالبات پرداخت شود.
وی ادامه داد: به تدریج این مطالبات پرداخت خواهد شد اما در بودجه ۹۹ باید برای این مهم فکری کنیم.
وزیر آموزش و پرورش درباره مشکل کمبود مدارس در بخش های مختلف اظهار داشت: ۵ هزار مدرسه زیر ۵ نفر و ۱۴ هزار مدرسه زیر ۱۰ نفر دانش اموز دارند و برنامه ریزی کردیم با همکاری دستگاه ها به جمع بندی واحدی برسیم و این مسئله را حل کنیم.
حاجی میرزایی همچنین یادآور شد: ۲ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح رتبه بندی اختصاص داده شده و این مهم در حال پیگیری است. همچنین تلاش می کنیم با ساززن بیمه مرکزی برای بیمه تکمیلی فرهنگیان گامی نیز برداریم. تا پایان شهریور ۵۰ درصد کل بازنشستگان سال ۹۷ پاداش خود را دریافت کرده اندو الباقی نیز در مهرماه دریافت خواهد شد.
کیفیت و کمیت
وی در ادامه درباره کمیت و کیفیت آموزشی کشور توضیح داد: آموزش و پرورش دست به یک انتخاب زده که یک مشکلی را حل کند که این اقدام، مشکلی دیگر ایجاد شده است. تلاش بر این بوده پوشش حداکثری آموزش در کشور انجام شود اما پهن شدن سفره آموزش و پرورش در همه مناطق کشور کیفیت آموزشی را آسیب زده است؛ یا باید روی کیفیت اصرار کنیم یا توسعه کمی آموزش. اصرار روی توسعه کمی آموزش به ضرر توسعه کیفی آموزش منجر شده است و برای رعایت استانداردهای آموزشی باید تعداد دانش آموزان در هر کلاس و مدرسه مشخص باشد. باید بین کیفیت و کمیت نقطه تعادل پیدا کنیم و به مدارس آموزش و پرورش کیفیت ببخشیم.
شهریه مدارس غیردولتی
وزیر آموزش و پرورش یادآور شد: بیش از ۸۶.۶ مدارس ما دولتی هستند و بیشترین حجم دانش آموزان ما در این مدارس هستند و هدفگذاری ما برای ارتقای کیفی منحصر به این مدارس است تا کیفیت این مدارس را ارتقا دهیم. سازمان مدارس غیر دولتی آیین نامه ای را تعیین کرده و میزان خدمات و شهریه را مشخص کرده و مدارس غیر دولتی موظف هستند این امر را در تابلوی اعلانات خود نصب کنند.
حاجی میرزایی تاکید کرد: غیر از این آیین نامه، هیچ مدرسه ای حق ندارد هزینه ای دریافت کند. برخی ممکن است سرویس یا غذاخوری یا آموزش زبان های خاصی قرار دهند که توافقی است و الزامی نیست. ۱۶ هزار مدرسه غیر دولتی داریم و شاید ۱۰۰ مدرسه رفتار اینچنینی داشته باشد.
وی درباره برخی خوانش ها نسبت به عدم برخورداری جامعه از عدالت آموزشی تصریح کرد: برخورداری های ناعادلانه گاه انعکاسش در آموزش و پرورش اینچنین می شود و امیدواریم خدمات آموزشی با کیفیت در دسترس همه آحاد جامعه باشد.
مافیای ۱۰ هزار میلیاردی
حاجی میرزایی در ادامه گفت: مافیایی ۱۰ هزار میلیاردی شکل گرفته که از یک طرف نگرانی به خانواده و اضطراب به دانش آموزان و جریان تربیت را آسیب می رساند و این حجم عظیم اقتصادی ارزش افزوده ای به تعلیم و تربیت نمی رساند و حاصل این تبادلات مالی ارتقای واقعی دانش آموزان نیست و خانواده های تحث تاثیر این شرایط آسیب می بینند.
وی خطاب به این مافیا یادآور شد: شما برنده و کل دانش آموزان بازنده این سرمایه گذاری هستند.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به مسیر ۱۲ ساله تحصیلی و رسیدن مسیر تحصیل به کنکور تاکید کرد: باید این پدیده مافیایی را مدیریت کرد و از همه اندیشمندان درخواست می کنم که اندیشه های خود را بیاورند تا با این پدیده منفی مقابله موثر داشته باشیم. از صدا و سیما گله دارم و خواهش می کنم این کتب آموزشی را تبلیغ نکنند. همه محتوای آموزشی دانش آموز در کتاب های درسی تامین شده و وقت او ظرفیت همین محتوا را دارد و توصیه می کنیم به سمت این کتاب ها نروند.
واگذاری مدارس دولتی به بخش خصوصی صحت ندارد
حاجی میرزایی در ادامه تاکید کرد: واگذاری مدارس دولتی به بخش خصوصی صحت ندارد. مدارس هیات امنایی داریم که نقشی به والدین می دهند اما درباره املاک آموزش و پرورش مراقبت می شود و یکی از برنامه های ما مولدسازی این دارایی ها است و به دارایی های آموزش و پرورش چوب حراج نمی زنیم و باید این اموال را بهینه سازی کنیم. آموزش و پرورش امر حاکمیتی است و قابل واگذاری به دیگران نیست از اینرو استانداردهای آموزشی در بخش های مختلف رعایت و کنترل می شود.
وی همچنین یادآور شد: تعدادی مدارس است که متعلق به یکی از بنیادها است و این بنیاد اصرار به خرید مدارس از سوی آموزش و پرورش داشت که در نهایت قرارداد اجاره این مدارس به امضا رسید.
وزیر آموزش و پرورش در ادامه درباره اعتیاد نیز یادآور شد: گام اول در مدارس ما پیشگیری از اعتیاد است و باید مهارت های آنان افزایش یابد. اگر بتوانیم این مهارت تقویت ارتباط با والدین را ایجاد کنیم وی در مواجهه با بسیاری از مسائل از جمله اعتیاد مصونیت دارد. اگر کسانی گرفتار باشند درمان می شوند و با والدین صحبت می شود و با سازمان های متعدد فعالیت هایی در این باره صورت می گیرد.
حاجی میرزایی در پایان گفت: آموزش و پرورش را باید جدی گرفت زیرا آینده ما را آموزش و پرورش می سازد کما اینکه امروز ما را آموزش و پرورش دیروز ساخته و باید دانش آموزانی با تراز جمهوری اسلامی ایران تربیت کنیم که در سازندگی کشور مشارکت داشته باشد.