آیتالله العظمی مکارم شیرازی با تاکید بر احترام به مقدسات کشور میزبان، گفت: عربستان سعودی باید به گونهای برنامهریزی کند که حجاج با احترام به سرزمین وحی اعزام شوند و در این زمینه مشکلی متوجه آن ها نشود.
به گزارش جماران؛ با نزدیک شدن زمان اعزام زائران ایرانی به حج تمتع، سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی با جمعی از مراجع تقلید دیدار کرد که با توصیه هایی برای انجام بهتر حج با توجه به سطح روابط دو کشور، همراه بود.
بازارگردی نکنید
آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی با تاکید بر احترام به مقدسات کشور میزبان، گفت: عربستان سعودی باید به گونهای برنامهریزی کند که حجاج با احترام به سرزمین وحی اعزام شوند و در این زمینه مشکلی متوجه آن ها نشود.
او اظهار کرد: همه ما باید بدانیم مسئله حج از مسائل سیاسی دولتها جدا است. حج یک فریضه با ویژگیهای خود به شمار میآید و نباید آن را با مسائل سیاسی دولتها دخالت داد، البته طرف سعودی نیز این قضیه را فهمیده و این دو موضوع را از هم جدا کرده است که در حج سال گذشته شاهد این موضوع بودیم.
این مرجع تقلید ادامه داد: با توجه به حساسیت زائران، امیدواریم طرف سعودی به گونهای برنامه ریزی کند که زائران در هنگام عزیمت به سرزمین وحی و بازگشتشان به ایران اسلامی دچار مشکلی نشوند، اگر عربستان به این موضوع اهمیت بدهد، به یقین زائران ایرانی نیز همکاریهای لازم را انجام خواهند داد.
وی یادآور شد: نظم و انضباط خوبی را در زائران شاهدیم و اگر طرف مقابل احترام حجاج را رعایت کند این نظم و انضباط در میان زائران افزایش چشمگیری خواهد داشت. عربستان سعودی باید به گونهای برنامهریزی کند که حجاج با احترام به سرزمین وحی اعزام شوند تا در این زمینه مشکلی متوجه آنان نشود. هر چقدر احترام به حجاج بیشتر شود نظم و انضباط زائران نیز افزایش خواهد یافت.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم افزود: زائران ایرانی نیز باید به مقدسات طرف مقابل احترام بگذارند تا خدای نکرده این مسئله جریحه دار نشود. زیرا این موضوع مسئله بسیار ظریفی است.
وی گفت: روحانیان کاروانها نیز با تسلط کامل به مسائل حج باید زائران را با مسائل حج آشنا کنند و به مقدسات کشور میزبان نیز احترام بگذارند، این احترام سبب میشود برنامهها با کیفیت بهتر انجام شود و زائران بهتر و راحتتر به زیارت بپردازند.
مکارم شیرازی با بیان اینکه حج باید سبب تحول در حاجی شود، بیان کرد: اینکه حاجی به همان حالتی که به حج رفته به موطن خود برگردد، حج مقبولی نیست. حج مقبول آن است که تحولی در انسان ایجاد کند؛ از این رو تحول زمانی در زائران ایجاد میشود که برنامه های فرهنگی مناسب برای آن ها تدارک دیده شده باشد تا قبل از سفر و با آمادگی کامل اعزام شوند.
او، رعایت مسائل بهداشتی و آراستگی زائران ایرانی را یادآور شد و ادامه داد: زائران باید با لباس مناسب و نظافت کامل در ملأ عام حاضر شوند، پوشیدن لباسهای نامناسب در شان زائران ایرانی نیست.
پرهیز از بازارگردی و خریدهای اضافی از دیگر توصیههای مرجعیت به زائران ایرانی بود و یادآور شد: خوشبختانه حضور زائران در بازارها کاهش یافته است ولی باید به زائران توصیه شود که سفر حج از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است و فرصت استثنایی برای آنها فراهم شده و نباید از این فرصت به راحتی بگذرند.
وی بار دیگر بر آموزش مسائل حج به زائران تاکید کرد و گفت: برخی موضوعات نیاز به تکرار دارد تا زائران با مناسک و مسائل حج آشنایی کامل پیدا کنند و در این زمینه روحانیان کاروانها نقش بسزایی خواهند داشت و نباید از این مهم غفلت کرد.
حجت الاسلام والمسلمین نواب نیز در این دیدار با اشاره به توصیههای آیت الله العظمی مکارم شیرازی مبنی بر هماهنگی و همراهی روحانیان کاروان ها در آموزش زائران حج گفت: خوشبختانه آموزش های حج به زائران به صورت متمرکز و کاروانی برگزار میشود.
وی افزود: در انتخاب روحانیان کاروانها بسیار دقت میشود و آموزشهای تخصصی برای آن ها برگزار میکنیم که پس از گذراندن دوره ای آموزشی و تخصصی و استفاده از تجربیات در چرخه اعزام قرار میگیرند.
توصیه ای برای زیارت بقیع
آیتالله العظمی وحیدخراسانی در این دیدار خطاب به زائران ایرانی توصیه کرد: حجاج با پای پیاده در اطراف بقیع قدم بزنند و سوره توحید بخوانند و به امام زمان (ع) هدیه کنند. سعی کنید این سنّت را عملی کنید. حجاج باید بفهمند آنجا کجاست. مرقد امام ششم علیهالسلام، رأس و رئیس مذهب، مزار امام مجتبی علیهالسلام که زائر قبرش هر شب جمعه سید الشهداء علیهالسلام است. قبر صدیقه کبری علیهاالسلام که مطاف جمیع انبیاء و اولیاء است.
وی بیان کرد: انشاءالله این آداب رعایت بشود. عظمت آن مشاهد به مردم تفهیم بشود. اجر شما هم حساب ندارد. همه در آن مواقف به یاد امام زمان علیهالسلام باشند و سوره توحید را بخوانند و به همه معصومین (ع) تقدیم کنند.
اختلاف درباره روز عرفه جایز است؟
آیتالله العظمی سید موسی شبیری زنجانی نیز گفت: امر و عبادت مهمی را قبول کردهاید و انشاءالله مورد عنایت حضرت ولیعصر (عج) خواهید بود و مشکلات هم سبک خواهد شد. یقیناً عنایات مخفی در کار است و اگر نباشد مشکلات زیاد خواهد بود، زیرا اموری که در راه اهلبیت است، آن حضرات عنایت دارند و انشاءالله کارهای شما موردقبول خداوند و ولیعصر خواهد بود.
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود راجع به اختلاف در مورد روز عرفه بیان کرد: روش ائمه دستوری بوده که هماهنگ با عامه انجام میدادند، پیروان اهلبیت نیز باید همانگونه انجام دهند. در روایات یک مورد سؤال نشده که روز عرفه تاریخش با تاریخ ما متفاوت است. هماهنگی در روز عرفه مرضی خداوند و اهلبیت است و نیازی نیست به دنبال مسائل اختلافی بروید.
وی افزود: تقوی این است که به دستورات الهی عمل شود، نه اینکه کاری را دل بخواهی انجام داد. در بعضی روایات آمده است که یکی از معصومین جزو قافله حج بودند و در میان راه حضرت از مرکب میافتند، پس از این اتفاق امیرالحاج، کاروان را متوقف میکند، ولی حضرت میفرمایند، امیرالحاج کاروان را متوقف نکند و به راه خود ادامه بدهد.
آیتالله العظمی شبیری زنجانی کرد: حج برای نشان دادن روحیه معنوی در میان حجاج بسیار مهم است و نباید از آن غفلت کرد، از اینرو در اکثر دعاهای ماه مبارک رمضان دعای تشرف به حج وجود دارد و این نشان دهنده عنایت خداوند متعال است.
جای نگرانی برای حج نیست
آیتالله رضا استادی ـ عضو شورای عالی حوزههای علمیه ـ نیز با اشاره به تلاشهای صورت گرفته برای اعزام زائران ایرانی به سرزمین وحی گفت: امیداریم امسال حجی آرام و موفق داشته باشیم و زائران با آرامش به موطن خود بازگردند. إن شاءالله جای نگرانی برای اعزام زائران وجود نخواهد داشت.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه بیان کرد: همه ما باید برای سفر زائران دعا کنیم که امیدواریم سفری موفق و با برکتی داشته باشند.
نماینده ولی فقیه در امور حج پیش تر نیز با آیات عظام آیتالله جوادی آملی، آیتالله صافی گلپایگانی، آیت الله جعفر سبحانی و حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی دیدار داشت.
نخستین کاروان از زائران ایرانی ۱۷ تیرماه عازم عربستان میشود و آخرین کاروان نیز ۱۷ شهریور به کشور باز میگردد.