نخست وزیر نیوزیلند این تیراندازی را یکی از تاریکترین روزهای این کشور توصیف کرده و گفت که این رویدادها در شهر کرایستچرچ نمایانگر یک اقدام به خشونت غیرقابل منتظره و غیرعادی است.
به گزارش جماران؛ در جریان تیراندازی امروز (جمعه) به دو مسجد در نیوزیلند ۴۹ تن از شرکت کنندگان در نماز جمعه کشته و دهها تن دیگر زخمی شدند.
به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، در پی وقوع این حمله پلیس نیوزیلند به مردم هشدار داده تا در منازل بمانند و تدابیر امنیتی نیز در مرزها و فرودگاهها تشدید شده است.
جاسیندا آردرن، نخست وزیر نیوزیلند این تیراندازی را یکی از تاریکترین روزهای این کشور توصیف کرده و گفت که این رویدادها در شهر کرایستچرچ نمایانگر یک اقدام به خشونت غیرقابل منتظره و غیرعادی است.
مایک بوش، کمیسیونر پلیس نیوزیلند گفته بدون اعلام رقم کشته شدگان و مجروحان حمله به مسجد نور و مسجد لینوود، از بازداشت چهار مظنون خبر داد.
به گفته بوش، سه نفر از مظنونان مرد و یکی از آنها زن است.
مقامهای نیوزیلند هویت افراد بازداشت شده را اعلام نکردند اما یکی از این افراد که ادعا میشود مسئول این تیراندازیها باشد، یک مانیفست ۷۴ صفحهای ضد مهاجرت از خود برجای گذاشته که در آن توضیح داده که چه کسی است و دلیلش از این تیراندازیهای چه بوده است. وی همچنین گفته که این اقدامش "مصداق یک حمله تروریستی" است.
رسانههای محلی تعداد کشته شدگان را ابتدا دست کم ۲۷ نفر عنوان کردند ولی نخست وزیر بعدا تعداد کشتهها را ۴۰ تن اعلام کرد.
نخست وزیر نیوزیلند در یک نشست خبری احساسات ضد مهاجرتی را مقصر این اقدام دانسته و گفت: بسیاری از مردمی که متأثر از چنین تیراندازیهایی هستند را مهاجران یا آوارگان تشکیل میدهند و آنها نیوزیلند را خانه خود انتخاب کردهاند و این خانه آنهاست. آنها از ما هستند. اما فردی که چنین حملاتی را انجام میدهد، از ما نیست.
یکی از این تیراندازیهای مرگبار در مسجد النور در مرکز کرایستچرچ و در ساعت ۱۳:۴۵ به وقت محلی رخ داده است.
دومین تیراندازی هم در مسجد لینوود رخ داد.
در تصاویر منتشر شده در فیسبوک به وسیله یکی از مظنونان، فردی دیده میشود که با یک سلاح نیمه خودکار وارد مسجد میشود و با شلیک به همه افراد حاضر در آن، آنها را نقش بر زمین میکند.
پلیس گفته در تلاش است تا این تصاویر را از شبکههای اجتماعی حذف کند.
همزمان با این حمله، اعضای تیم ملی کریکت بنگلادش قصد ورود به مسجد نور را داشتند که با شنیدن صدای تیراندازی از محل گریختند.
در همین حال نخست وزیر استرالیا مهاجم اصلی این حملات را یک تبعه راستگرای استرالیایی معرفی کرده است.
نخستوزیر نیوزیلند نیز در تازهترین اظهاراتش حمله به دو مسجد را حمله "تروریستی" دانست و گفت: در این حمله ۴۰ تن کشته و دهها نفر دیگر زخمی شدند و ۲۰ نفر در وضعیت بدی قرار دارند.
در اطلاعات بعدی تعداد کشتهها به ۴۹ تن افزایش یافت و اعلام شد ۴۸ تن هم زخمی شدهاند.
وی گفت که عامل حمله در لیست تروریستی و افراد تحت تعقیب نبوده و حمله از قبل برنامهریزی شده بود.
نخستوزیر نیوزیلند گفت: به محض حمله، پلیس تمامی مساجد منطقه را بست. من از همگان میخواهم به توصیههای پلیس گوش دهند. من نمیتوانم جزئیات اضافی در این باره بدهم و منتظر تکمیل تحقیقات هستیم. اسنادی داریم که نشان میدهد طرحهایی برای حملات دیگر وجود داشته اما نمیتوانیم اطلاعات دقیقتر بدهیم.
وی افزود: وضعیت تهدید امنیتی در کشور افزایش یافته است. ما باید همواره محتاط و مسئولیتپذیر باشیم. ما همواره آماده مقابله با چنین اقداماتی هستیم. ما به مردم تضمین میدهیم که توانایی و آمادگی لازم را برای مقابله با این حملات داریم. ما با استرالیا همکاری داریم و از این کشور به خاطر همکاری قدردانی میکنیم.
وی گفت که سه تن تاکنون بازداشت شدهاند.
همزمان در تازهترین خبرها فرد مهاجم "برنتون تارانت"، ۲۸ ساله از استرالیا با تصویر زیر معرفی شده است:
خشابهای اسلحه فرد مهاجم که بر روی آنها نامهای برخی فرماندهان جنگهای صلیبی علیه مسلمانان نوشته شده است.
***
واکنش جهان به حمله تروریستی نیوزیلند
رهبران سیاسی و مسلمان در سراسر جهان انزجار خود را بابت تیراندازیهای مرگبار به دو مسجد در نیوزیلند که ۴۰ کشته برجای گذاشت، ابراز کردند.
به نقل از خبرگزاری رویترز، رنتو مرسودی، وزیر خارجه اندونزی در بیانیهای اعلام کرد: اندونزی قویاً این تیراندازیها را محکوم میکند به ویژه در مکان عبادت و در جریان برگزاری نماز جمعه.
وی به گزارشهای رسانهای نیز اشاره کرد که براساس آنها، شش شهروند اندونزیایی در زمان حمله در مسجد بودند که سه تن فرار کردند و از وضعیت سه تن دیگر اطلاعی نیست.
"تانتووی یحیی"، سفیر اندونزی در نیوزیلند به رویترز گفته که تحقیقات برای اعلام وضعیت شهروندان اندونزیایی گرفتار در این تیراندازی در جریان است. ۳۳۱ اندونزیایی در کرایستچرچ ساکن هستند که از این تعداد ۱۳۴ تن دانشجو هستند.
انور ابراهیم، رهبر بزرگترین حزب در ائتلاف حاکم مالزی نیز گفت که یک شهروند این کشور در میان مجروحان این تیراندازی است و اعلام کرد که این یک تراژدی سیاه است که بشریت و صلح جهانی با آن روبرو است.
وی در بیانیهای اعلام کرد: من به شدت بابت این اقدام غیر انسانی که علیه ارزشهای بشری رخ داده و جان غیرنظامیان را گرفته است، ناراحت هستم. ما تسلیت و همدردی عمیق خود را به خانوادههای قربانیان و مردم نیوزیلند ابراز میکنیم.
مقامهای نیوزیلند کشته شدن تعداد زیادی را در این حملات تیراندازی تأیید کردهاند اما آمار دقیق را اعلام نکرده و هویت آنها را نگفتهاند.
ابراهیم کالین، سخنگوی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در توئیتر خود حمله "فاشیستی و نژادپرستانه" در نیوزیلند را محکوم کرده و نوشت: این حمله نشان داد خصومت و عداوت به اسلام و مسلمانان به چه حدی رسیده است. ما چندین بار شاهد این بودهایم که اسلام هراسی علیه اسلام و مسلمانان به یک ایدئولوژی نابهنگام و مرگبار تبدیل شده است. جهان باید علیه چنین استدلالی برخیزد و باید کاری کند تا تروریسم فاشیستی اسلام هراسی متوقف شود.
در همین حال، کمال فاروقیری، مؤسس هیأت "تمام مسلمانان هندوستان" که یک نهاد غیردولتی از نخبگان است نیز گفت: این حمله به شدت محکوم است و ادامه داد: یک ویروس ضد اسلامی در حال گسترش در سراسر جهان است. مردم همه مذاهب باید بسیار نگران باشند.
وحیدالله ویسی، سفیر افغانستان در استرالیا، نیوزیلند و فیجی نیز در توئیتر خود نوشت: سه افغان در این حمله مجروح شدهاند. فکر من پیش خانوادههای این افغانهاست.
محمد فیصل، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان نیز ضمن محکومیت این حمله در توئیتر از هشتگ "پاکستان علیه تروریسم" استفاده کرد.
مردم در سراسر جهان نیز در رسانههای اجتماعی به محکومیت این حملات در نیوزیلند پرداختهاند.
اردوغان نیز حمله تروریستی در نیوزیلند را محکوم کرد و آن را جدیدترین نمونه افزایش نژادپرستی و اسلام هراسی دانست.
وی گفت: انزجار ضد اسلامی که باعث بروز این حملات شده، به سرعت در حال گسترش در جوامع غربی همچون یک سرطان است.
عمران خان، نخست وزیر پاکستان نیز در توئیتی نوشت: من این حملات تروریستی را که ناشی از اسلام هراسی میدانم.
ژان کلود یونکر، کمیسیونر اروپا نیز در توئیتی نوشت که با وحشت و ناراحتی زیادی متوجه این حمله شده است و افزود: اتحادیه اروپا همواره در کنار نیوزیلند و در مقابل کسانی است که میخواهند جوامع و روش ما برای زندگی را نابود کنند.
کریستوف کاستانر، وزیر کشور فرانسه نیز به مقامهای منطقهای فرمان داد تا به عنوان یک اقدام احتیاطی امنیت را در مساجد بیشتر کنند.
صادق خان، شهردار لندن نیز گفت که نیروی پلیس متروپولیتن نیز در مقابل مساجد حضور دارند.
وی افزود: لندن در کنار مردم کرایستچرچ ایستاده است. لندن همواره از تنوعی که برخی به دنبال تخریب آن هستند، استقبال کرده است.
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات در توئیتی مراتب تسلیت خود را به نیوزیلند ابراز داشت و نوشت: همکاری جامع ما در مقابل خشونت و انزجار باید قدرت جدیدی ادامه یابد. فکر و دعای ما برای خانواده قربانیان است.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نیز مراتب همدردی کشورش با دوستان و خانوادههای قربانیان این حمله ابراز داشت و گفت: این حمله وحشتناک تروریستی در کرایستچرچ مسلمانان در حال نماز را هدف قرار داده است. اگر مردم تنها به خاطر مذهبشان کشته میشوند این حمله علیه همه ماست./ ایسنا
ایران حمله به مسلمانان نیوزیلند را محکوم کرد
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه حمله به دو مسجد مسلمانان در شهر چرچ کرایست در نیوزیلند را که منجر به شهادت و مجروحیت تعداد زیادی از مسلمانان از ملیت های مختلف شد را به شدت محکوم کرد و آن را اقدامی غیرانسانی و کاملا سبعانه دانست.
سخنگوی وزارت خارجه موکدا از دولت نیوزیلند خواست با شناسایی سریعتر عاملین این اقدام نژادپرستانه، با اجرای عدالت و فارغ از هرگونه ملاحظه ای، با آنان برخورد کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: هر اقدام تروریستی در هر جا و توسط هر کس و به هر بهانه و انگیزه ای صورت بگیرد باید از سوی تمامی کشورها محکوم شود و دولت ها اجازه ندهند جریان ها و افکار نژادپرستانه و اسلام ستیزانه امنیت و آرامش شهروندان کشورها را به مخاطره بیاندازند.
سازمان ملل حمله تروریستی به مسلمانان نیوزلند را محکوم کرد
دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی حمله تروریستی به مسلمانان نیوزلند را محکوم کرد و گفت باید بر ضد تنفر علیه مسلمانان متحد باشیم.
آنتونیو گوترش روز جمعه با انتشار پیام توئیتری اظهار کرد: از اینکه مردم بی گناهی که به طور صلح آمیزی مشغول عبادت در مسجدی در نیوزلند بودند، بسیار ناراحت هستم و به شدت آن را محکوم می کنم.
وی تصریح کرد: من عمیق ترین مراتب تسلیت خود را به خانواده های قربانیان ابراز می کنم. ما باید امروز و هر روز در برابر تنفر علیه مسلمانان و تمام اشکال تعصب و ترور متحد باشیم./ ایرنا