انقلاب اسلامی ایران بر خلاف پیش بینی های آمریکایی ها از روز گذشته جشن چهل سالگی اش را برپا کرده تا بار دیگر تحلیل ها و پیشگویی های غربی ها از آینده نظام جمهوری اسلامی غلط از آب درآمده و اشتباه تعبیر شود. آنها مبتنی بر نظریات اندیشمندان خود درباره سرنوشت انقلاب ها و وضعیت سختی که از حیث اقتصادی پیش روی ایران و مردمش نهاده اند، پیش بینی کردند که انقلاب به چهل سالگی نرسد، اما این رویا تعبیر نشد.

به گزارش جماران، تابناک نوشت:  آمریکایی ها در دوره های مختلفی که دموکرات ها و جمهوری خواهان سر کار بودند، تلاش زیادی کرده اند تا بتوانند جمهوری اسلامی را به زانو درآورند و ایران را همان طور که در دوره طاغوت تحت اختیار داشتند، باز هم در ید خود بگیرند، هرچند این بار برنامه آنها وجود ایرانی پهناور و مقتدر نبود، برنامه های زیادی برای تجزیه کشور و شکستن ابهت ایران اسلامی با وضعیت کنونی داشتند.

آنها با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» برنامه های خود را خیلی جدی دنبال کردند. حالا که آنها از تهدید نظامی، تلاش برای تفرقه افکنی داخلی، راه اندازی جنگ نیابتی، تربیت ترویست ها و حمایت از آنها در مقابل جمهوری اسلامی و فشار اقتصادی نتیجه ای نگرفته اند، برای اجماع سازی منطقه ای و جهانی علیه ما تلاش می کنند و در کنار آن تحریم های ظالمانه و فلج کننده ای علیه ملت و مردم ایران به راه انداخته اند.

در سلسله گزارش هایی که به مناسبت چهل سالگی انقلاب اسلامی  منتشر خواهد شد، تلاش خواهیم کرد که انقلاب ایران را از نگاه تحلیلگران، اندیشمندان و سیاستمداران غربی و شرقی به نظاره بنشینیم تا ببینیم آنها در مورد جمهوری اسلامی چه می گویند؛ موضوعی که دولتمردان آمریکایی هم اگر نگاهی به آن داشته باشند، راه فعلی شان را در مقابل ملت بزرگ ایران پی نخواهند گرفت و تلاش می کنند از موضع عزتمندانه با ایران و ایرانی برخورد کنند.

«هنری کیسینجر»، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی سابق آمریکا و یکی از برجسته‌ترین استراتژیست‌های ایالات‌متحده معتقد است، اگر غرب بدون یک راهکار ژئواستراتژیک درگیر منازعات جهان شود، بی‌نظمی حاکم خواهد شد. او همچنین براین باور است که در خاورمیانه معاصر «دشمن دشمن شما احتمالا دشمن شماست.»

 

کیسینجر، پیشتر در مقاله‌ای که با نام «نظم و بی‌نظمی در جهان در حال تغییر» در سایت «کپ‌اکس» منتشر کرد، به بررسی نظم نوین جهانی پرداخت. او معتقد است اگر غرب بدون یک راهکار ژئواستراتژیک درگیر منازعات جهان شود، بی‌نظمی حاکم خواهد شد. او همچنین براین باور است که در خاورمیانه معاصر «دشمن دشمن شما احتمالا دشمن شماست.» کیسینجر در مقاله خود درباره خاورمیانه می‌نویسد: «در اوراسیا و در مرزهای روسیه، نظم جهانی از طریق پیامدهای یکپارچگی به چالش کشیده می‌شود، ولی این نظم در پیرامون خاورمیانه از جانب آشفتگی‌های ناشی از تجزیه تهدید می‌شود.

«سیستم نظم وستفالیایی که پس از جنگ جهانی اول در خاورمیانه به وجود آمد، در حال قربانی شدن است.» به اعتقاد کیسینجر چهار کشور این منطقه حاکمیت خود را از دست داده‌اند؛ سوریه، عراق، لیبی و یمن به میدان جنگ گروه‌هایی تبدیل شده‌اند که به‌ دنبال اعمال حاکمیت خود هستند. در مناطق وسیعی از عراق و سوریه، گروه تروریستی داعش خود را دشمن بی‌رحم تمدن مدرن شناسانده و قصد دارد از طریق اعمال خشونت یک امپراتوری واحد را که براساس قوانین شریعت اداره می‌شود، جایگزین سیستم بین‌المللی چند‌حکومتی کند. در چنین شرایطی این ضرب‌المثل قدیمی که «دشمن دشمن شما، می‌تواند دوست شما باشد» دیگر کاربرد ندارد.

در خاورمیانه معاصر دشمن دشمن شما ممکن است دشمن شما باشد. خاورمیانه از طریق بی‌ثباتی‌های ایدئولوژی‌هایش به همان اندازه اقدامات خاصش، جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. جنگ جهان خارج با گروه تروریستی داعش می‌تواند این مساله را توضیح دهد. اکثر قدرت‌های غیرداعش، از جمله ایران و کشورهای عربی، درمورد لزوم نابودن کردن این گروه تروریستی توافق دارند. اما کدام گروه قرار است قلمرو داعش را به ارث ببرد؟ یک ائتلاف سنی؟ یا یک حوزه نفوذ تحت سلطه ایران؟

پاسخ این پرسش پیچیده است، زیرا روسیه و کشورهای عضو ناتو از جناح‌های مختلف حمایت می‌کنند. کیسینجر معتقد است اگر قلمرو داعش با دست نیروهای مورد حمایت ایران به تصرف درآید، یک کمربند ارضی از تهران تا بیروت ایجاد می‌شود که نشان‌دهنده ظهور امپراتوری ایران خواهد بود. این در شرایطی است که محاسبات غرب به دلیل دگردیسی ترکیه پیچیده شده است. ترکیه زمانی یک عامل تعدیل‌کننده کلیدی و حکومتی بین یک کشور سکولار و نسخه اسلام ایدئولوژیک بود. ترکیه از طریق کنترل جریان ورود مهاجران از خاورمیانه بر اروپا تأثیر می‌گذارد و از طریق کنترل انتقال نفت و کالا از مرزهای جنوبی خود، برنامه‌های واشنگتن را برهم می‌زند. حمایت ترکیه از جنبش سنی با تلاش‌هایش برای تضعیف استقلال کردها همراه شده است، کردهایی که پیشتر غرب از آنها حمایت کرده است.

از سوی دیگر، نقش جدید روسیه بر نوع نظمی که به وجود خواهد آمد تأثیرگذار است. آیا هدف روسیه کمک به شکست داعش و جلوگیری از به وجود آمدن گروه‌های مشابه است؟ یا اقدامات روسیه از نوستالژی مأموریت تاریخی سلطه استراتژیک ناشی می‌شود؟ اگر اولی درست باشد، سیاست همکاری غرب با روسیه سازنده خواهد بود؛ اما اگر دومی درست باشد، ظهور مجدد الگوهای جنگ سرد محتمل خواهد بود؛ بنابراین رویکرد روسیه در مورد کنترل قلمرو داعش، یک آزمون کلیدی خواهد بود. غرب نیز با آزمون بزرگی روبه‌رو است؛ جهان غرب باید تصمیم بگیرد کدام نتیجه با نظم جهانی نوظهور سازگار است و چطور باید آن را تعریف کند. غرب نمی‌تواند تسلیم گزینه‌ای شود که صرفا بر مبنای گروه‌بندی‌های مذهبی قرار دارد، زیرا درمیان این گروه‌های مذهبی تفرقه وجود دارد. حمایت غرب باید با هدف ثبات صورت گیرد و جهان غرب باید با هر گروه‌بندی که بیشترین تهدید را برای ثبات ایجاد می‌کند، مخالفت کند.

همچنین محاسبات غرب باید بلندمدت باشد و نباید از تاکتیک‌های لحظه‌ای ناشی شود. اگر غرب بدون داشتن یک برنامه ژئواستراتژیک درگیر منازعات شود، بی‌نظمی افزایش خواهد یافت. اگر غرب به لحاظ مفهومی و به لحاظ حقیقی عقب‌نشینی کند، قدرت‌های بزرگی مانند چین و هند که نمی‌توانند از عهده بی‌نظمی و آشفتگی در طول و درون مرزهای خود برآیند، به همراه روسیه به تدریج جایگاه غرب را تصاحب خواهند کرد. در صورتی که این اتفاق روی دهد، الگوی سیاست جهانی که در قرن‌های اخیر حاکم بوده است، دچار فروپاشی خواهد شد.

*هنری کسینجر، استراتژیست و مشاور یهودی الأصل رئیس جمهور سابق آمریکا در جایی دیگری در مورد انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره) نیز گفته است: آیت‌الله خمینی، غرب را با بحران جدی برنامه ریزی مواجه کرد، تصمیمات او آنچنان رعدآسا بود که مجال هر نوع تفکر و برنامه ریزی را از سیاستمداران و نظریه پردازان سیاسی می‌گرفت. هیچ کس نمی‌توانست تصمیمات او را از پیش حدس بزند، او با معیارهای دیگری، غیر از معیارهای شناخته شده در دنیا، سخن می‌گفت و عمل می‌کرد. گویی از جایی دیگر الهام می‌گرفت، دشمنی آیت الله خمینی(ره) با غرب، برگرفته از تعالیم الهی او بود. او در دشمنی خود نیز خلوص نیت داشت.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.