مونیز با اشاره به گزارش های پی در پی آژانس بین المللی اتمی تاکید کرد که ایران تاکنون از توافق هسته ای سال 2015 عدول نکرده است.
به گزارش جماران؛ وزیر پیشین انرژی آمریکا روز شنبه تاکید کرد تحقیقات دانشمندان ایرانی چیزی خارج از توافق برجام نیست بلکه براساس موارد تعیین شده و مورد توافق است و شواهد کافی و قطعی وجود دارد که ایران همواره به این توافق پایبنده بوده است
به گزارش شبکه تلویزیونی یورونیوز، 'ارنست مونیز' وزیر پیشین انرژی آمریکا درحالی پایبندی ایران به توافق هسته ای سال 2015 را تائید می کند که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به همین بهانه از این توافقنامه بین المللی خارج شد.
مونیز که در فرآیند مذاکرات هستهای همیشه پای ثابت کار بود و حضوری پررنگ داشت، گفت: الزامات مشخصی برای ایران به مدت 15 سال درنظر گرفته شده که این مرحله رویه نظارتی سفت و سختی دارد. امید این بود که بتوانیم در این 15 سال روابطی مبتنی بر اطمینان در حوزه توافق هستهای ایجاد کنیم اما نکته مهم اینکه ذات این توافق براساس اعتماد نیست بلکه بر تحقیق و تصدیق مدام استوار است.
مونیز با اشاره به گزارش های پی در پی آژانس بین المللی اتمی تاکید کرد که ایران تاکنون از توافق هسته ای سال 2015 عدول نکرده است.
در همین ارتباط، فدریکا موگرینی مسوول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به تازگی در پی ثبت کانال مالی اروپا با ایران تاکید کرده بود که مطابق 13 گزارش سازمان انرژی اتمی، ایران در چارچوب توافق هستهای عمل کرده و به آن پایبند است.
گزارشی که دستگاه امنیتی آمریکا به تازگی در سنا ارایه کرده نیز نشان از آن دارد که ایران تاکنون هیچ فعالیتی خارج از برجام انجام نداده است.
'دن کوتس' مدیر اطلاعات ملی آمریکا و 'جینا هاسپل' رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در نشست هفته گذشته کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا، به سناتورهای کنگره گزارش دادند که براساس اطلاعات آنها، ایران همچنان به برجام پایبند است و درحال حاضر این کشور به دنبال توسعه توانایی نظامی هسته ای خود نیست.
گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا درخصوص موضوع هسته ای ایران و همچنین تهدیدهایی که منافع آمریکا را تهدید می کند، با سیاست خارجی دونالد ترامپ، از کره شمالی و ایران گرفته تا خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و تهدید داعش، کاملا در تضاد آشکار است.
براساس این گزارش، مدیران ارشد نهادهای اطلاعاتی آمریکا درحالی پایبندی ایران به توافق اتمی را تأیید می کنند، که عدم اطمینان به پایبندی ایران یکی از دلایل خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از توافق هسته ای در ماه مه سال گذشته بوده است.
ترامپ در ماه های گذشته در سخنان و توئیت های خود بارها بر خطرساختن بمب اتمی از سوی ایران تأکید کرده است. ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا همچنین با اظهارات جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید همخوانی ندارد. درحالی که جامعه اطلاعاتی آمریکا پایبندی ایران به توافق اتمی را تأیید می کند، جان بولتون همواره ادعا می کند که ایران به طور مخفیانه ابعاد نظامی برنامه هسته اش را پیش می برد و درصدد ساختن بمب اتمی است.
گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا در تائید پایبند بودن ایران به توافق هسته ای 2015 درحالی منتشر می شود که چندی پیش نیز 'یوکیا آمانو' مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، گزارش فصلی خود را در وین منتشر کرد و در این گزارش بر پایبندی ایران به همه تعهدات خود تاکید کرده بود.
گزارش فصلی آژانس بین المللی انرژی اتمی، طبق روال 10 تا هفت روز قبل از برگزاری نشست فصلی شورای حکام منتشر و در گزارش آمانو آمده بود که ایران به همه تعهدات خود در چارچوب توافقنامه هسته ای 2015 عمل کرده و همه مراکز هسته ای خود را برای بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی بازگذاشته است.
گزارش های جامعه اطلاعاتی آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خوبی بیانگر این موضوع است که ایران پایبند به توافق هسته ای (برجام) بوده و صرفا به دنبال استفاده از انرژی هسته ای در راستای اهداف مسالمت آمیز است.
'دونالد ترامپ' رییس جمهوری آمریکا 18 اردیبهشت ماه امسال خروج این کشور از برجام را اعلام کرد، اما بلافاصله کشورهای امضاکننده این توافق یعنی انگلیس، فرانسه،آلمان، چین و روسیه ضمن محکوم کردن خروج این کشور از این توافق چندجانبه بین المللی، تاکید کردند که به برجام پایبند مانده و از تجارت شرکت هایشان با ایران حمایت می کنند.
ترامپ با حربه تروریسم اقتصادی و تحریم های یک جانبه غیرقانونی و فشار به جامعه جهانی به دنبال ایجاد جنگ روانی و القای انزوای ایران است، اما تجربه ماه های اخیر و همراهی نکردن جهان با آمریکا نشان داد که این کشور هیچ گاه به هدف خود دست نخواهد یافت و اکنون برخلاف تحریم های اعمال شده قبلی علیه ملت ایران تنهاتر از هر زمان دیگر است.
به دنبال این اقدام ترامپ کشورهای اروپایی اعلام کردند که به دنبال ساز وکاری برای ادامه مبادلات اقتصادی با ایران هستند.
از جمله موارد مهمی که تاکنون برای تقویت روابط تجاری تهران و اروپا مورد بررسی قرار گرفته، تشکیل یک نظام پرداختی مستقل از اقتصاد آمریکا است.
چندی پیش، «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در این رابطه تاکید کرد تقویت خودمختاری اروپا با ایجاد کانال های پرداخت مستقل از ایالات متحده و تاسیس نهاد مالی اروپایی و نظام سوئیفت بدون وابستگی، کاملا ناگزیر و ضروری است.