نیاز داریم که یک نوع احساس امنیت و اعتماد نسبت به ایران در دنیا ایجاد کنیم.
علی ماجدی، حدود دوماه پیش در پی اجرای قانون منع به کارگیری بازنشستگان، مسوولیت سفارت ایران در آلمان را به کاردار تهران در این کشور اروپایی غربی واگذار کرد و راهی کشور شد و این روزها بعضا در برخی از جلسات کارشناسی و راهبردی که در مورد سیاست خارجی کشور برگزار می شود شرکت کرده و نظرات خود را اعلام می کند، معتقد است: اوپاییها میخواهند سازوکار SPV را به نحوی طراحی کنند که این سازوکار اجرایی و عملیاتی شود و شرکتها بتوانند در چارچوب این ساز و کار فعالیت کنند، در همین راستا موافقت ضمنی آمریکا را نیز لازم دارند؛ چراکه آنها به خوبی میدانند که اگر این توافق حاصل نشود اجرای SPV مشکل خواهد بود.
به گزارش جماران در خلاصه گفت و گوی ایسنا با سفیر سابق ایران در آلمان آمده است:
- حق ایران است که برای دفاع از خود از فناوری موشکی برخوردار باشد. ایران خارج از تعهدات بینالمللی در این زمینه عمل نکرده است و اگر اروپاییها در این زمینه نگران هستند فقط نباید به موضوع ایران توجه کنند.
- برجام فقط یک توافق اقتصادی نبود، بلکه مجموعهای از مسائل سیاسی، امنیتی و اقتصادی بود. ما باید سعی کنیم برجام و آن چه را که تاکنون به دست آورده ایم را حفظ کنیم. تعاملمان را با اروپایی ها را گسترش دهیم. باید بر اساس منافع مالی با روسیه و چین کار کنیم و در سیاست گذاری ها فقط بر مبنای منافع ملی حرکت کنیم. ما متاسفانه بر اساس نوع نگاه مان میخواهیم یک قدرت هژمونی را در دنیا حذف کنیم، در حالی که این قدرت حذف شدنی نیست و دیگران نیز آن را حذف نمیکنند، بلکه با آن کار میکنند و قدرت آن را مدیریت میکنند.
- آمریکایی ها در امور داخلی اتحادیه اروپا دخالت میکنند. آنها تلاش دارند که این اتحادیه را از هم بپاشند. حتی در امور داخلی آلمان نیز دخالت میکنند و تلاش دارند که راستگراها که به نوعی مخالف اتحادیه اروپا هستند در این کشور تقویت شوند. در حال حاضر یکی از مهمترین چالشها بین آلمان و آمریکا همین موضوع است، گرچه آنها این اختلافات را رسانهای نمیکنند.
- در بحث ورشو نیز به جای این که این موضوع را تبدیل به چالش و یک موضوع حیثیتی کنیم باید آن را مدیریت کنیم. سیاست خارجی امری ظریف و هنرمندانه است. بیشتر به هنر نزدیک است، ریزه کاریهایی در آن وجود دارد که اگر به آن توجه نکنیم، به ضررمان تمام میشود. ما باید به برگزار کنندگان این نوع اجلاس ها بگوییم که اگر شما دلسوز منطقه هستید باید کل منطقه را مدنظر قرار دهید. باید این نشست را به یک موضوعی تقریبا کم ارزش تبدیل کنیم، آن را مدیریت کنیم و سعی کنیم به جای پرداخت رسانهای از زوایای دیگر به آن بپردازیم.
- در آلمان تلاش زیادی کردیم که اسدالله اسدی به بلژیک استرداد نشود، اما این تصمیمی بود که در داخل اتحادیه اروپا گرفته شده بود. وقتی ما در این زمینه اعتراض کردیم طرف های اروپایی به ما گفتند که این یک دستور اروپایی است و قوه قضاییه مستقل از قوه مجریه است. همان چیزی که ما در داخل کشور به طرفهای خارجی میگوییم.
- متاسفانه اختلافات داخلی تاثیر زیادی بر روی سیاست خارجی ایران دارد. در حالی که چنین چیزی را در کمتر کشوری شاهد هستیم. در ایران بخشی از رسانهها سیاست خارجی را قربانی منافع حزبی و گروهی خود میکنند. در مدت اخیر تاثیر مشکلات داخلی بر روی سیاست خارجی به صورت بی سابقهای پر رنگ شده است.
- در مذاکره با آلمانیها و اروپایی ها، آنها خیلی مواقع به ما گفتهاند که سیستم یکپارچهای در ایران برای تصمیم گیری وجود ندارد. ما قطعا ما این موضوع را ردکرده ایم و من نیز نمیخواهم بگویم که سیستم یکپارچه نیست، سیستم یکپارچه است ولی در آن خطا وجود دارد حال این خطاها عمدی است یا سهوی؟، نمی دانم. من متخصص مسائل داخلی نیستم ولی آثار این خطاهای سهوی و یا عمدی را در سیاست خارجی کشور مشاهده میکنم.
- ما باید یاد بگیریم که در برابر هر اتفاقی که در صحنه بینالملل رخ میدهد حتما نباید عکس العمل نشان دهیم. بعضی وقتها نیازی نیست که در برابر یک موضوع عکس العمل روشن و علنی داشته باشیم، بلکه میتوانیم خودداری کنیم و با انجام مذاکرات پنهان کشورهای دیگر را بدهکار خود کنیم
- اروپایی ها در بحث مبارزه با مواد مخدر مدیون ما هستند ولی ما نتوانسته ایم اقدامات خود در این زمینه را به خوبی تبیین کنیم
- ما نیاز داریم که یک نوع احساس امنیت و اعتماد نسبت به ایران در دنیا ایجاد کنیم و اگر کسانی مثلا منافقین به نام ایران اقدام به انجام برخی ازعملیاتهای خراب کارانه می کنند، باید بتوانیم آن را اثبات کنیم و این اعتماد را به وجود بیاوریم که این اقدامات در حالی به اسم تهران صورت میگیرد که از سوی ایران انجام نشده است. باید آنقدر در دستگاههای امنیتی مان تسلط درباره این موضوعات وجود داشته باشد که اول مطمئن شویم که کسانی در داخل کشور این گونه اقدامات را انجام نمیدهند. ایجاد اعتماد امری زمان بر است ولی تخریب آن راحت است، متاسفانه برخی فکر میکنند که با انجام برخی از اقدامات خودسرانه میتوانند منافع کشور را تامین کنند در حالی که این اشتباه است.
- در هنگامی که آقای روحانی به اتریش سفر میکند مسائل آلمان رخ میدهد. قبل از آن نیز مسائل دیگری وجود داشت. آنها با یک دوگانگی در سیاست ایران مواجه شدهاند. ما در داخل کشور با موضوعی همچون "عملیات خودسرانه" مواجه هستیم، آیا میتوانیم منکر شویم که در خارج از کشور نیز نمونه ای از این اتفاقات رخ نمی دهد؟
- درست است که بودجه دفاعی ما کمتر از دیگر کشورهای منطقه است و یا این که دو قرن است که ایران در حمله به هیچ کشوری پیش قدم نبوده است، ولی در این جا بحث امنیت و احساس امنیت مطرح است. خیلی از اروپاییها به ما می گفتند که کشورهای عربی به آنها گفتهاند که ما از ایران می ترسیم چون حالت تهاجمی دارد. در واقع از ما این احساس امنیت را دریافت نمیکردند.
- یک سال اول اجرای برجام فرصت بسیار خوبی بود، ولی متاسفانه این فرصت را از دست دادیم. کندی دستگاههای مالی و دولتی باعث شد که ما نتوانیم در سال اول که همچنان دموکرات ها در آمریکا بر روی کار بودند بهرهبرداری لازم را از این توافق داشته باشیم. وقتی که برجام در حال اجرا شدن بود در موضوع تامین مالی پروژه ها مساله اسنپ بک ابهاماتی را به وجود آورده بود. در هنگامی که در آلمان بودم متوجه شدیم که یکسری تنگناها با توجه به این موضوع وجود دارد، بنابراین سیستم های مالی می ترسیدند که به صورت عملی وارد فایناس شوند، گرچه امور بانکی انجام میشد ولی تامین مالی پروژه ها دچار ابهام بود. تیم مذاکره کننده کشور برای حل این مشکل اقدام کرد تا اُفِک به صورت صریح نظر خود را در ارتباط با موضوع اسنپ بک اعلام کند، این اقدام در آخر دولت اوباما انجام شد و اگر دموکراتها انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را می بردند گشایشهایی ایجاد میشد
- در اراده اروپاییها جهت ایجاد SPV تردیدی نیست اما قدرت و توان اروپایی ها در این زمینه کم است، از دیگر سو آنها میخواهند وقتیSPV اعلام میشود، زمینه برای اجرایی شدن داشته باشد هر چند که دامنه آن محدود و کوچک باشد. اروپاییها نمیتوانند به راحتی در برابر آمریکا ایستادگی کنند؛ چراکه محدودیتهای خاص خود را دارند، ولی من معتقدم که این ساز و کار صرفا به موضوع نفت در برابر غذا خلاصه نخواهد شد.
- برجام از جمله معدود توافقاتی است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در رابطه با آن به صورت یکپارچه عمل کردند و آنها نمیخواهند این موفقیت را از دست بدهند.