براساس اعلام بانک مرکزی در مدت اجرای این طرح 7 میلیون و 600 هزار قطعه سکه تمام بهار آزادی پیش فروش شده است که با احتساب وزن هر سکه که 8 گرم و 133 صوت است، وزن این سکههای پیش فروش شده به بیش از 61 تن میرسد.
به گزارش جماران؛ روزنامه ایران نوشت: حدود هفت ماه از اتمام طرح پیش فروش سکه میگذرد. از نیمه بهمن ماه سال گذشته تا 16 اردیبهشت ماه امسال بانک مرکزی با هدف کاهش التهابات در بازار ارز و طلا، هفت میلیون و 600 هزار قطعه سکه در سررسیدهای مختلف به متقاضیان فروخت. برخی از مسئولان اعتقاد داشتند که ورود این تعداد سکه به بازار به میزان زیادی قیمتها را کاهش و حباب قیمتی سکه را تخلیه میکند.
اما با فرارسیدن موعد تحویل سکههای پیش فروشی آنطور که باید از قیمتها در بازار کاسته نشد. حتی تحویل سکههای ودیعهای که با شرایط متفاوت یعنی 4 درصد کمتر از نرخ روز تحویل شد قیمتها را تا 300 هزار تومان بالا کشید.
فروش 61 تن طلا برای مدیریت بازار
براساس اعلام بانک مرکزی در مدت اجرای این طرح 7 میلیون و 600 هزار قطعه سکه تمام بهار آزادی پیش فروش شده است که با احتساب وزن هر سکه که 8 گرم و 133 صوت است، وزن این سکههای پیش فروش شده به بیش از 61 تن میرسد. اگرمیزان طلایی که به تدریج از آن سکه ضرب و تحویل پیش خریداران می شود را با نرخ اونس جهانی طلا محاسبه کنیم ارزش آن به 2.2 میلیارد دلار میرسد. در واقع دراین مدت 1.9 میلیون اونس (بیش از 31 گرم) پیش فروش شده است که با نرخ
1200 دلار رقم بالا به دست میآید. البته درزمان پیش فروشها اونس جهانی طلا بیش از 1300 دلار بود.
از سوی دیگر هرچند عیار سکههای طلا بهطور معمول 22 است، ولی با درنظر گرفتن قیمت ریالی هرگرم طلای 18 عیار نیز ارزش سکههای پیش فروش شده به بیش از 12 هزار میلیارد تومان میرسد.
علاوه براین در اوایل اجرای طرح پیش فروش، در بانک کارگشایی سکه حراج میشد که طبق آمار ۲۲۵ هزار قطعه سکه نیم بهار آزادی (هر نیم سکه ۴.۰۶۶ گرم) حراج شده و نزدیک به دو تن طلا برای آن لازم است.
ضرب الاجل بانک ملی برای تحویل سکههای پیش خرید شده
روز گذشته و همزمان با اعدام سلطان سکه، بانک ملی به کسانی که سکه با سررسید یک ماهه پیش خرید کرده بودند، ضرب الاجل داد تا هرچه سریعتر نسبت به تحویل سکههای خود اقدام کنند. البته هرچند آمار دقیقی از تعداد متقاضیانی که برای تحویل سکههای خود به بانک ملی مراجعه نکردهاند وجود ندارد، اما براساس اطلاعاتی که در طول این طرح از سوی بانک مرکزی منتشر شد، تنها حدود 5 درصد از خریداران سکه برای تحویل سکههای خود مراجعه نکردهاند. در ابتدای اجرای طرح پیش فروش سکه بانک مرکزی با هدف جلب اعتماد متقاضیان ضمن تأکید براین که تمام سکهها در موعد مقرر تحویل میشود، اعلام کرد که متقاضیان میتوانند سکههای خود را به صورت ودیعه نزد بانکی که ثبت نام کردهاند نگهدارند تا مشکلات نگهداری آنها از بین برود.
پیش فروش سکه با سر رسید یک ماهه از 26 تا 28 فروردین ماه انجام شد و گرچه قرار بود تحویل این سکهها از روز 26 اردیبهشت ماه آغاز شود اما با دستور بانک مرکزی، تحویل سکهها چند روز زودتر از موعد مقرر، از روز 19 اردیبهشت ماه در تهران و روز 22 اردیبهشت ماه در سایر استانها آغاز شد.
بر این اساس، پیش خریدکنندگان از زمان سر رسید تحویل سکه، 6 ماه مهلت داشتند تا با مراجعه به همان شعبهای که پیش خرید کردهاند، سکههای خود را تحویل بگیرند.
دیروز بانک ملی ایران در اطلاعیهای اعلام کرد که مهلت 6 ماهه تحویل سکههای پیش خرید شده با سر رسید یک ماهه بزودی پایان مییابد.«با نزدیک شدن به مهلت انقضای 6 ماهه تحویل سکههای پیش فروش شده با سر رسید یک ماهه، ثبت نام کنندگان این طرح باید پیش از اتمام مهلت خود، با مراجعه به شعب بانک ملی ایران، نسبت به دریافت سکههای خود اقدام کنند؛ مراجعه کنندگان باید هنگام حضور در شعبه، کارت ملی و اسناد پیش خرید سکه را به همراه داشته باشند.»
بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی در صورت مراجعه نکردن پیش خریداران سکه و پس از انقضای مهلت 6 ماهه مذکور، تنها اصل مبلغ دریافتی بابت پیش خرید به مشتری بازگردانده میشود و بانک ملی ایران و بانک مرکزی تعهدی نسبت به تحویل سکه به متقاضیان نخواهند داشت.
در طرح پیش فروش سکه که از هفدهم بهمن پارسال آغاز شد و تا شانزدهم اردیبهشت امسال ادامه داشت، در مجموع هفت میلیون و 600 هزار قطعه سکه پیشفروش شد؛ روند تحویل سکههای پیشفروش شده تا اردیبهشت ماه سال 99 ادامه مییابد. پیش خرید این سکهها توسط 114 هزار و 463 نفر و اغلب در استانهای تهران و اصفهان انجام شده است.