گزارشگر ویژه سازمان ملل خواستار تحقیقات مستقل و بین المللی برای روشن شدن سرنوشت جمال خاشقجی شد.
به گزارش جماران، دیوید کی گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حمایت و ترویج حق آزادی بیان و عقیده، در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از روایت های مختلف ترکیه و عربستان از حادثه ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار مخالف سعودی چیست، گفت: در شرایط کنونی دید واضح و دقیقی از اوضاع و حوادث نداریم و از این رو من معتقدم باید تحقیقات مستقل و بین المللی در این زمینه صورت گیرد. در حال حاضر ما فقط می دانیم دولت ترکیه یا بخشی از مراجع قانونی در این کشور معتقدند جمال خاشقجی کشته شده است و در مقابل سعودی ها به این اظهارات اعتراض دارند اما تا کنون هیچ گونه سندی برای اثبات اعتراض خود ارائه نداده اند. با توجه به مسائل دیپلماتیک و درجه اهمیت این موضع ما نیازمند تحقیقات مستقل هستیم.
وی در پاسخ به این پرسش که اگر ثابت شود خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول کشته شده است شما به عنوان گزارشگر سازمان ملل چه واکنشی نشان خواهید داد، گفت: اگر به صورت قطعی مشخص شود خاشقجی کشته شده است و تا کنون نیز دولت ترکیه چنین اعتقادی دارد، حداقل کاری که ما انجام می دهیم این است که از جامعه بین المللی بخواهیم از راه های مختلف تصمیماتی را در این خصوص اتخاذ کنند، نخست: از طریق ایجاد ساز و کارهای مستقل بازخواست و محاکمه. دوم: باید به پیامدهای دیگری که حکومت سعودی به دلیل این اقدام باید تحمل کند فکر کنیم. ما تصمیمات متعددی را در این زمینه بررسی خواهیم کرد هر چند در حال حاضر از ماهیت این تصمیم ها اطلاع درستی نداریم، ولی جنایتی در این سطح اگر رخ داده باشد نمی توان از آن به آسانی گذشت و شاهد هیچ گونه پاسخی از سوی جامعه جهانی نباشیم.
گزارشگر سازمان ملل در خصوص اتخاذ تدابیر حمایتی برای دفاع از کسانی که می خواهند نظرات خود را با آزادی کامل و در سلامت بیان کنند، گفت: من نگرانم و می ترسم ناپدید شدن جمال خاشقجی و انتشار خبر کشته شدن او با هدف ارسال پیام برای روزنامه نگاران و مخالفان صورت گرفته باشد مبنی بر اینکه آنان نباید احساس امنیت کنند و جرأت کنند علیه حکومت مطلب بنویسند و اظهار نظر کنند. روزنامه نگاران به روند اصلاحاتی که ولیعهد سعودی اخیرا آغاز کرده است اعتراض و انتقاد دارند. بدون بازخواست و تحقیقات در خصوص مسئله خاشقجی حکومت سعودی و سایر حکومت هایی که روزنامه نگاران و اهالی رسانه را هدف قرار می دهند احساس می کنند از قدرت کافی برای ساکت کردن منتقدان برخوردارند. این مسئله نه فقط حق آزادی بیان بلکه حق همه افراد را در دستیابی به اطلاعات صحیح در مورد اقدامات حکومت ها نقض می کند.