واشنگتن پست به نقل از وزیر امور خارجه ایران نوشت، در صورتی که مکانیسم ویژه اروپا برای حفظ توافقنامه هسته ای کارایی نداشته باشد، ایران از این توافقنامه خارج می شود.
به گزارش جماران، 'محمد جواد ظریف' شنبه شب طی میزگردی با خبرنگاران حاضر در نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک، درباره پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای گفت: در صورتی که مکانیسم ویژه ایجاد شده از سوی اروپایی ها کارایی نداشته باشد، ایران احتمالا از این توافقنامه خارج می شود.
در پی خروج آمریکا از توافقنامه هسته ای، کشورهای اروپایی از تصمیم خود برای ایجاد مکانیسم ویژه به منظور تسهیل روند پرداخت های مربوط به صادرات و واردات ایران دارند تا از این طریق، فعالان اقتصادی را به پیگیری داد و ستد قانونی با ایران ترغیب کنند.
ظریف افزود: ایران قصد دارد با فروش نفت و انجام معاملات بین المللی به جای دلار با سایر ارزها، با تحریم های آمریکا بر فروش نفت کشور مقابله کند. مکانیسم اصلی، حذف دلار است.
وی با بیان این مطلب که کشورها شروع به عقد توافقنامه هایی برای استفاده از پول های رایج شان در داد و ستد دوجانبه با ایران کردند، افزود: شما می توانید از پول خودتان استفاده کنید. کالا و اجناس را با پول رایج خود بفروشید، اجناس را با پول رایج سایر کشورها بخرید و در پایان یک دوره مشخص، این را با ارزی غیر از دلار تراز کنید. این کاملا ممکن است و شاید حتی مفید باشد.
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این سوال که ممکن است خروج ایران از توافقنامه هسته ای باب حمله نظامی به ایران را بگشاید، گفت: فکر می کنم اگر آمریکا باور داشت می تواند در چنین حمله ای به ایران موفق شود، این کار را انجام می داد.
به نوشته واشنگتن پست، در حالی که مقامات آمریکا مدعی حضور ایران در درگیری های سوریه، عراق، لبنان و یمن هستند؛ ظریف با زبان انگلیسی سلیس و روان، آمریکا را به عنوان متجاوز منطقه معرفی کرد.
ظریف خاطر نشان کرد: آیا نقشه ای که نشان دهنده همه پایگاه های آمریکایی مستقر در اطراف ماست را دیده و گفته اید چرا ایرانی ها کشورشان را در وسط این پایگاه ها قرار داده اند؟ ما در منطقه خودمان هستیم و به هیچ کشوری حمله نکرده ایم. بدون اینکه از ما درخواست شود، سربازان خود را به هیچ کجا نفرستادیم. ما از اندازه کشورمان، جغرافیای مان و منابع مان راضی هستیم و به خاک، منابع یا مردم هیچ کجای دیگر چشم ندوخته ایم.
'دونالد ترامپ' 18 اردیبهشت امسال به طور یکجانبه از توافقنامه هسته ای ایران خارج شد و متعاقب آن، خزانه داری آمریکا اعلام کرد تحریم های هسته ای ایران که طبق این توافقنامه لغو شده بود، طی دوره های 90 و 180 روزه احیا خواهند شد.
ترامپ شامگاه دوشنبه 15 مرداد دستور اجرای اولین بسته تحریم ها علیه ایران را صادر کرد.
تصمیم ترامپ با مخالفت بسیاری از کشورها در سراسر جهان رو به شد و موافقت با آن، محدود به رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی بود.