سخنگوی شورای نگهبان با حضور در جمع نمایندگان پارلمان جدید عراق به معرفی نظام حقوقی ایران و شورای نگهبان پرداخت.

 به گزارش جماران، عباسعلی کدخدایی در این کارگاه که در مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی برگزار شده بود، گفت: عراق و ایران از جهات مختلف پیوندهای عمیقی دارند و ملت های دو طرف در کشور یکدیگر هیچ گاه احساس غربت ندارند و هر دو بخشی از امت بزرگ اسلامی‌اند.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: قانون اساسی هر کشور با نظر مردمی که اهداف و باورهای مشترک دینی، مذهبی و سیاسی دارند شکل می‌گیرد که هم از حقوق مردم سخن می‌گوید و هم از تکالیف و رابطه صاحبان مناصب با یکدیگر پرده بر می‌دارد.

قائم مقام دبیر شورای نگهبان با بیان اینکه اساس و پایه قانون اساسی ایران، افغانستان و عراق به عنوان سه کشور اسلامی و همسایه در منطقه غرب آسیا از اسلام نشأت می‌گیرد، افزود: شما در ماده دوم قانون اساسی خودتان اعلام کرده اید که همه قوانین مبتنی بر احکام اسلامی باید باشد، همان چیزی که در اصل چهارم قانون اساسی ایران و در ماده سوم قانون اساسی افغانستان تأکید شده است و این باعث می شود که اسلام به شکل پویا و مبتنی بر نیازهای زمان، در اداره حکومت نقش داشته باشد.

این استاد حقوق دانشگاه تهران با اشاره به نقش شورای نگهبان در انطباق قوانین عادی با احکام اسلامی و موازین شرعی توسط فقها، گفت: تحقق انطباق احکام اسلامی در قوانین بدون نظارت امکان‌پذیر نیست و با توجه به اینکه در نظام حقوقی عراق، نهاد نظارتی برای انطباق قوانین با احکام اسلامی پیش بینی نشده، مسئولیت نمایندگان پارلمان عراق در این خصوص سنگین تر است.

کدخدایی نقش نظارتی نمایندگان را از قانونگذاری مهم‌تر دانست و با اشاره به نظارت پارلمانی در نظام حقوقی عراق، سئوال از رئیس جمهور و وزرا و استیضاح آنان را ابزارهای مهمی برشمرد و افزود: نباید از صلاحیت های نظارتی خودتان غافل نشوید زیرا بسیاری از قوانین خوب و درست در مقام اجرا از هدف اساسی خود منحرف شده و یا درست اجرا نمی شوند و همین امر زمینه بروز برخی مشکلات و مفاسد را فراهم می کند.

عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان نقش پژوهش در قانونگذاری را مهم برشمرد و با اشاره به وجود مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و پژوهشکده شورای نگهبان در این خصوص، توصیه کرد: حتماً کلیه طرح ها و لوایح پشتوانه پژوهشی و مطالعاتی داشته باشد و هیچ طرحی بدون بررسی کارشناسانه و دقیق توسط نمایندگان پیشنهاد دهنده، امضا یا رأی داده نشود و چنانچه در این زمینه ها همکاری هایی لازم باشد می تواند تفاهم نامه همکاری میان نهادهای پژوهشی دو کشور در زمینه قانونگذاری منعقد گردد.

قائم مقام دبیر شورای نگهبان در بخش دیگری افزود: در موضوعات واحد و مرتبط به جای قانونگذاری متعدد و پراکنده به قوانین جامع توجه ویژه شود و قوانینی تصویب شود که ناظر بر همه اجزای موضوع باشد تا از سرگردانی و ابهام پرهیز شود.

کدخدایی پاسداری از قانون اساسی عراق را وظیفه مهم نمایندگان پارلمان عراق برشمرد و گفت: قانون اساسی عاملی برای پاسداری و حراست از وحدت و هویت مردم عراق است و نمایندگان باید مراقب باشند قوانینی تصویب شود که ضامن شرافت، عزت و استقلال ملت عراق باشد.

سخنگوی شورای نگهبان تصویب قوانین شفاف را یک ضرورت مهم ارزیابی کرد و گفت: با تصویب قوانین شفاف و بدون ابهام، مانع تفسیرهای احتمالی غلط و نادرست مجریان شوید.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد همبستگی ملت های دو کشور باعث اعتلای آرمان های مردم دو کشور شود و همکاری دولت‌ها پاسخی به دشمنی های آمریکا و صهیونیست ها و زمینه ای برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی دو کشور گردد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.