به گزارش ایرنا، در این روز ارتفاعات میمک با از خود گذشتگی صدها نفر از عشایر بومی منطقه از اشغال صدامیان خارج شد اما این رویداد مهم نظامی که در سرنوشت جنگ تاثیر بسزایی داشت از حافظه تاریخی مردم این استان فراتر نرفته است.
همه ساله با فرارسیدن 19 دی ماه، سالروز حماسه فتح میمک و عملیات ضربت ذوالفقار در ذهن و یاد مردم ایلام به ویژه ایل خزل که نقشی اساسی در این عملیات داشتند، زنده می شود.
20 شهریورماه سال 59 و 10 روز قبل از حمله رسمی عراق به ایران صدام در حرکتی غافلگیرانه و متجاوزانه بلندی های استراتژیک میمک را به تصرف خود درآورد تا پیروز جنگ تحمیلی باشد.
مردم ایل خزل که میمک را متعلق به خود و محل قشلاق عشایر خود می دانند این حادثه تلخ را برنتافته و برای بازپس گیری این منطقه به میدان رزم آمدند و همپا و هم دوش ارتش جمهوری اسلامی ایران برای خروج متجاوزان از میمک تلاش کردند.
پس از بازپس گیری بلندی های میمک برای حفظ آن جمعی از دیگر ایلات و طوایف استان همچون ارکوازی و بولی و نیز دیگر نیروهای مسلح در منطقه مستقر شدند و از این منطقه راهبردی دفاع کردند.
یکی از روزهای مهم و تاریخ ساز در ایران اسلامی 19 دی است که یادآور قیام خونین مردم قم بر علیه رژیم ستمشاهی است که در تاریخ این مرز وبوم جاودان و ماندگار شد اما در همین روز یک اتفاق و رویداد بسیار بزرگ و مهم دیگری نیز روی داد که کمتر کسی در ایران اسلامی از وقوع و اهمیت آن با خبر و مطلع است.
هرچند از لحاظ بعد سرزمینی و پهنه، عملیات فتح میمک در محدوده کوچکی رخ داد اما از بعد نظامی با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه و تاثیر آن بر جبهه های جنگ در همان ماه های ابتدایی آغاز تجاوز عراق به ایران، از اهمیت بسیار مهمی برخوردار است.
اما این واقعه مهم در هیچ جای تقویم ملی و جنگی ایران جایگاهی در خور شان ندارد و علاوه بر اینکه جانفشانی و رشادت دلاورانه و خودجوش عشایر و ایلات و رزمندگان به بوته فراموشی سپرده شده است، نقش حساس ارتفاعات میمک ( که مشرف به سرزمین های درونی عراق و ایران است) در مدیریت ادامه جنگ نیز کم اهمیت جلوه داده شده است.
در طول هشت سال جنگ تحمیلی در استان ایلام عملیات های کوچک و بزرگ زیادی همچون فتح میمک، فتح مهران، حادثه ورزشگاه چوار، بمباران سال 64 ایوان، واقعه کوشک و سارات ایوان و ... رخ داد و با توجه به مهم بودن این رویدادها اما حوادث جنگی ایلام هیچ گونه جایگاهی در تقویم رسمی و در آئین های ملی کشور ندارد.
با توجه به اهمیت ثبت فتح میمک در تقویم رسمی و معرفی آن در سطح ملی خبرگزاری ایرنا اقدام به برگزاری میزگردی در خصوص عوامل و موانع ثبت وقایع جنگی استان ایلام با محوریت فتح میمک، کرده است.
این میزگرد با حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران، مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام، جانشین فرمانده سپاه ناحیه ایلام و جانشین اسبق سپاه حضرت امیرالمومنین (ع) و از کهنه سربازان استان ایلام در زمان دفاع مقدس برگزار شد.
**فتح میمک تنها عملیاتی در دفاع مقدس است که هیچ نوع برآورد نظامی نداشت
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین (ع) ایلام و از رزمندگان عملیات آزادسازی میمک گفت: عملیات فتح میمک تنها عملیاتی در دوران دفاع مقدس است که هیچ نوع برآورد نظامی نداشته و در اجرای آن بدلیل اینکه عراق در اوج قدرت قرار داشت، مدیریت کلاسیک نظامی مطلقا کارآمدی نداشت.
سرهنگ محمدتقی قاسمی افزود: ارتفاعات میمک در جنوب استان ایلام 18 شهریور سال 59 و پیش از آغار رسمی جنگ بین ایران و عراق مورد حمله مستقیم عراق قرار گرفت و پس از مقاومت یکروزه گروهی حدود 40 نفره از نیروهای مردمی و ژاندارمری سرانجام در 20 ام شهریور 59 تنها در عرض سه ساعت به اشغال نیروهای عراقی درآمد.
وی اظهار کرد: تیپ 37 مکانیزه عراق با پشتیبانی 13 هلی کوپتر و جنگنده، 10 قبضه کاتیوشا و 35 گردان توپخانه در منطقه میمک به مساحت 12 کیلومتر مستقر شده بودند در حالیکه نیروهای ما تا آن لحظه چنین تجهیزاتی را به چشم ندیده بودند و حتی نمی دانستند از طریق هلی کوپتر امکان تیراندازی وجود دارد.
**شکسته شدن قواعد نظامی در فتح میمک/عشایر آموزش ندیده پیاده در مقابل کماندوهای حرفه ای و ورزیده عراقی به پیروزی رسیدند
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام یادآور شد: در جریان عملیات آزادسازی میمک تمامی قواعد نظامی شکسته شد و رزمندگان اسلام با دستان خالی و تنها با تکیه بر نیروی ایمان و حب وطن دوستی به پیروزی رسیدند.
سرهنگ قاسمی با بیان اینکه عملیات آزادسازی میمک دارای مراحل مختلفی شامل آماده سازی، شناسایی، آفند(شکستن خطوط دفاعی دشمن، تثبیت و پدافند است، اظهار کرد: نیروهای اصلی در مرحله آفند 300 نفر از نیروهای خط شکن ایل خزل بودند و با وجود اینکه اسلحه ژه سه تنها سلاحی بود که در اختیار داشتند در 19 دی ماه 59 موفق به شکستن خطوط دفاعی دشمن شدند.
وی تاکید کرد: در مرحله تثبیت که از 20 دی ماه 59 تا 16 بهمن ماه همان سال و بصورت شبانه روزی ادامه داشت تمامی ایلات و نیروهای مردمی و ارتش استان های مختلف کشور حضور داشتند و در این مدت بیش از 70 پاتک سنگین و شدید عراقی ها دفع شد.
فرمانده سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام گفت: در نبرد نفس گیر 30 شبانه روزی تثبیت آزادسازی ارتفاعات میمک، نیروی پیاده با نیروی مکانیزه و زرهی و عشایر آموزش ندیده ما با کماندوهای حرفه ای و ورزیده عراقی به مقابله پرداختند و شاهد نبرد تن با تانک بودیم.
سرهنگ قاسمی افزود: پیروزی نیروهای پادگان ندیده و آموزش ندیده ما بر زبده ترین نیروهای آموزش دیده و مجهز به امکانات نظامی روز عراقی ها با هیچکدام از قواعد نظامی منطبق نیست.
**فتح میمک قدرت و هیمنه عراق را در اوج برتری سیاسی و نظامی در هم شکست
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام گفت: فتح ارتفاعات میمک به عنوان یک منطقه استراتژیک، هیمنه عراق را در اوج برتری سیاسی، نظامی و حتی بین المللی در هم شکست و این حماسه ای است که باید در تاریخ ملت ایران ثبت شود.
سرهنگ قاسمی افزود: ارتفاعات میمک به عنوان یک نقطه حساس نظامی تهدید کننده امنیت بغداد پایتخت عراق بود به همین دلیل عراقی ها تمام توان خود را برای اشغال این منطقه بکار گرفتند.
وی اظهار کرد: عملیات آزادسازی میمک از نظر وسعت جزو عملیات های کوچک به حساب می آید اما از نظر اهمیت در یک مقطع حساس تاریخی و یک نقطه استراتژیک قرار دارد و اگر در زمان جنگ در اختیار عراقی ها قرار می گرفت استان ایلام در تیررس قرار می گرفت.
**تجهیزات لازم برای ثبت و مستندسازی حماسه فتح میمک وجود نداشت
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام با بیان اینکه تجهیزات لازم برای ثبت و مستندسازی حماسه فتح میمک وجود نداشت، گفت: سال 1366 و نزدیک به پایان جنگ برای نخستین بار دوربین فیلمبرداری به میان رزمندگان آمد به همین دلیل امکان ثبت حماسه بزرگ مردم ایلام در فتح میمک و دیگر عملیات های دفاع مقدس ایجاد نشد.
سردار قاسمی افزود: عشایر این استان به عنوان خوداکتفا ترین و چالاک ترین نیروی بومی منطقه دوشادوش یکدیگر علیه دشمن جنگیدند و حماسه خلق کردند اما در هیچ جایی ثبت و ضبط نشده است.
وی تاکید کرد: اتفاقات جبهه ایلام به عنوان جبهه میانی دفاع مقدس ناگفته های زیادی دارد که رسانه ها در این زمینه رسالت سنگینی دارند و باید این ناگفته ها را برای مردم بازگو کنند.
**هشت سال دفاع مقدس در ایلام همواره مورد بی مهری و بی توجهی قرار گرفته است
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام نیز گفت: واقعه میمک، رزمندگان و شهدای این رویداد تاریخی همواره مظلوم واقع شده و به درستی و روشنی پردازش نشده است و رزمندگان بومی و عشایر بعد از سقوط میمک و برای بازپس گیری آن بدون هیچ چشمداشتی به دفاع پرداختند.
سلمان رستمیان افزود: رشادت عشایر و طوایف استان ایلام در بازپس گیری ارتفاعات میمک و ناکامی رژیم بعث در این منطقه هیمنه و ابهت صدامیان را در هم شکست و می توان گفت زمینه شکست های بعدی صدام در ادامه جنگ را فراهم ساخت.
وی اظهار کرد: هرچند مردم محلی و عشایر استان ایلام نقشی شگرف و بی بدیل در جنگ هشت ساله داشتند ولی این رشادت ها و حضور مداوم در عرصه های نبرد و وضعیت جنگی استان ایلام هیچ جایگاهی در تاریخ جنگ تحمیلی کشور ندارد.
رستمیان یادآور شد: از جمله عواملی که باعث شده موقعیت استان ایلام در حوزه دفاع مقدس مورد توجه قرار نگیرد عدم مطالبه گری استان در این خصوص است و مردم و مسئولان استان ایلام به دنبال احقاق حق خود نبوده اند و اکنون نیز مسئولان ارشد استان پیگیر مطالبات ایلام در زمان جنگ نیستند.
وی افزود: از دیگر موانع موجود در این زمینه فقر اسناد و مدارک رسمی و مکتوب یا فیلم است و جنگ در استان ایلام در آثار و اسناد رسمی ثبت نشده عمده تاریخ جنگ در استان ایلام در قالب تاریخ شفاهی و بیان خاطرات رزمندگان و راویان جنگ و مردم بومی است.
**نبود اسناد مرتبط با فتح میمک از اصلی ترین موانع ثبت ملی این حماسه است
مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام نیز گفت: یکی از مهمترین چالش های ما بعد از اتمام جنگ این است که اسناد مرتبط با حماسه های مردم این استان در هشت سال جنگ تحمیلی خصوصا عملیات فتح میمک وجود ندارد.
جواد رحیمی مقدم افزود: مردم این استان در دوران دفاع مقدس در خط مقدم جنگ قرار داشتند و از این ناحیه آسیب های فراوانی نیز دیدند اما در سطح ملی هیچ نام و نشانی از آنها نیست.
وی با بیان اینکه اتفاقاتی در جریان عملیات آزادسازی میمک رخ داده است که باور کردنی نیست، اظهار کرد: واقعیت های این حماسه عظیم باید از راه های مختلف برای مردم بازگو شود.
وی با تاکید بر اینکه عملیات آزادسازی میمک بر اساس اصول کلاسیک نظامی و دفاعی عاقلانه نبود و عشایر منطقه تنها با تکیه بر نیروی ایمان و اراده خود این عملیات را به پیروزی رساندند، یادآور شد: رشادت هایی که رزمندگان و عشایر در جریان این عملیات از خود نشان دادند در باور بسیاری از افراد جامعه نمی گنجد اما باید این واقعیت ها با زبان هنر و رسانه برای مردم بازگو شود تا این فداکاری ها به فراموشی سپرده نشود.
**شهدای استان ایلام مهجور مانده اند
مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام گفت: سرداران شهید و شهدای این استان مهجور مانده و آنطور که باید در سطح ملی معرفی نشده اند.
رحیمی مقدم افزود: نهادها و سازمان های فرهنگی بخصوص متولیان ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در زمینه معرفی رشادت ها و ایثارگری های مردم این استان فعالیت های مناسبی انجام نداده اند.
وی ادامه داد: استان ایلام دارای سرداران شهید شاخصی است که گمنام مانده و دلاورمردی ها و نقش موثر آنها در دفاع مقدس به جامعه معرفی نشده است.
رحیمی مقدم اظهار کرد: در حالیکه کوچکترین خدمات رسانی به خانواده شهدا بزرگنمایی شده و بعضا با اعتراض دیگر افراد جامعه مواجه می شود اجرای برنامه های فرهنگی در زمینه معرفی شهدا و عملیات های انجام شده در این استان صورت نگرفته است.
وی تاکید کرد: انعکاس و معرفی این رشادت ها و از خودگذشتگی ها باعث ترویج فرهنگ والای ایثار و شهادت در جامعه می شود.
**فتح میمک متعلق به همه ایران است/قومیتی کردن این حماسه آسیب زا است
مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام گفت: حماسه فتح میمک یک حماسه ملی و متعلق به همه ایران است و کسی حق ندارد آنرا در حد یک عملیات محلی کم ارزش جلوه دهد.
رحیمی مقدم تاکید کرد: قومیتی کردن این حماسه و انحصار آن آسیب زاست و باعث می شود نتوان واقعیت های آن را بدرستی در ابعاد ملی مطرح کرد.
** فقر اسناد مکتوب و تصویری موجب غریب و ناشناخته ماندن وضعیت جنگی ایلام در سطح ملی شده است
جانشین فرمانده سپاه ناحیه ایلام نیز گفت: یادگاران به جای مانده از فتح میمک و دیگر عملیات های واقع شده در استان ایلام حین و بعد از اتمام جنگ به وظیفه معنوی خود که همانا برجسته کردن وضعیت جنگ تحمیلی در استان ایلام است به خوبی عمل نکرده اند.
سرهنگ حیدر الفتی افزود: برخلاف جبهه های جنوب و غرب کشور که دارای اسناد و مدارک مکتوب و آرشیوهای تصویری غنی از زمان جنگ در مناطق خود هستند اما نبود اسناد و مدارک جنگی در استان ایلام به عنوان جبهه میانی باعث بی توجهی و گمنام ماندن چهره جنگ تحمیلی در استان ایلام شده است.
وی یادآور شد: باید خاطرات رزمندگانی که در جبهه های استان ایلام همچون منطقه رزمی میمک بوده اند باید توسط رسانه ها و افراد اهل فرهنگ و قلم برجسته شود اما این حلقه مفقوده مورد غفلت همگان قرار گرفته است.
الفتی نقش عشایر و روحانیت را در فتح میمک را بسیار قابل توجه ارزیابی کرد و گفت: روحانیت مورد وثوقی چون آیت الله حیدری ایلامی در بسیج مردم و تهیج ایلات و طوایف برای مقابله با متجاوزان بعثی و نیز حضور خودجوش عشایر و مردم بومی، دفاع از ارتفاعات میمک را جلوه ای خاص بخشید.
وی تاکید کرد: باید تاریخ شفاهی جنگ مستند سازی و مکتوب شود هرچند سپاه استان در این زمینه تلاش های زیادی را انجام داده اما تلاش های سپاه به تنهایی قادر به تولید اسناد مکتوب جنگ نیست و این امر عزمی جدی و همکاری همه جانبه از سوی مسئولان، رزمندگان و روایان جنگ و حتی عامه مردم دارد.
به گزارش ایرنا، در عملیات ضربت ذولفقار با رمز یا الله خسارات مهمی به عراق وارد شد که ازجمله آن انهدام 2 فروند هواپیما، سه فروند بالگرد، 46 دستگاه تانک، 50 خودرو و به غنیمت گرفتن10 قبضه ادوات جنگی، پنج دستگاه ماشین مهندسی، پنج قبضه توپ، 21 دستگاه تانک و نفربر و 2 دستگاه خودرو و 2 هزار کشته و مجروح و 164 اسیر بود.
با تصرف ارتفاعات میمک با 15 کیلومتر ارتفاع و عرض هفت کیلومتر، آزادی بلندی های محکم کله قندی و قلههای 620 و 625 و 540میمک تثبیت شد و همچنین در این عملیات 200 کیلومتر از سرزمینهای اشغالی آزاد شد.
ارتش متجاوز بعث عراق در تاریخ 20 دی ماه یک روز بعد از شکست، سعی کرد به هر طریق ممکن میمک را پس بگیرد که تلاش ها برای رسیدن به این مقصود ناکام ماند و به خاطر این شکست تعداد زیادی از مسئولان و سران ارتش عراق اعدام و مجازات شدند.
خبرنگاران: معصومه امیدی و زهرا موسوی**انتشار دهنده: شهریار حیدری فر
6032/7172/6034
همه ساله با فرارسیدن 19 دی ماه، سالروز حماسه فتح میمک و عملیات ضربت ذوالفقار در ذهن و یاد مردم ایلام به ویژه ایل خزل که نقشی اساسی در این عملیات داشتند، زنده می شود.
20 شهریورماه سال 59 و 10 روز قبل از حمله رسمی عراق به ایران صدام در حرکتی غافلگیرانه و متجاوزانه بلندی های استراتژیک میمک را به تصرف خود درآورد تا پیروز جنگ تحمیلی باشد.
مردم ایل خزل که میمک را متعلق به خود و محل قشلاق عشایر خود می دانند این حادثه تلخ را برنتافته و برای بازپس گیری این منطقه به میدان رزم آمدند و همپا و هم دوش ارتش جمهوری اسلامی ایران برای خروج متجاوزان از میمک تلاش کردند.
پس از بازپس گیری بلندی های میمک برای حفظ آن جمعی از دیگر ایلات و طوایف استان همچون ارکوازی و بولی و نیز دیگر نیروهای مسلح در منطقه مستقر شدند و از این منطقه راهبردی دفاع کردند.
یکی از روزهای مهم و تاریخ ساز در ایران اسلامی 19 دی است که یادآور قیام خونین مردم قم بر علیه رژیم ستمشاهی است که در تاریخ این مرز وبوم جاودان و ماندگار شد اما در همین روز یک اتفاق و رویداد بسیار بزرگ و مهم دیگری نیز روی داد که کمتر کسی در ایران اسلامی از وقوع و اهمیت آن با خبر و مطلع است.
هرچند از لحاظ بعد سرزمینی و پهنه، عملیات فتح میمک در محدوده کوچکی رخ داد اما از بعد نظامی با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه و تاثیر آن بر جبهه های جنگ در همان ماه های ابتدایی آغاز تجاوز عراق به ایران، از اهمیت بسیار مهمی برخوردار است.
اما این واقعه مهم در هیچ جای تقویم ملی و جنگی ایران جایگاهی در خور شان ندارد و علاوه بر اینکه جانفشانی و رشادت دلاورانه و خودجوش عشایر و ایلات و رزمندگان به بوته فراموشی سپرده شده است، نقش حساس ارتفاعات میمک ( که مشرف به سرزمین های درونی عراق و ایران است) در مدیریت ادامه جنگ نیز کم اهمیت جلوه داده شده است.
در طول هشت سال جنگ تحمیلی در استان ایلام عملیات های کوچک و بزرگ زیادی همچون فتح میمک، فتح مهران، حادثه ورزشگاه چوار، بمباران سال 64 ایوان، واقعه کوشک و سارات ایوان و ... رخ داد و با توجه به مهم بودن این رویدادها اما حوادث جنگی ایلام هیچ گونه جایگاهی در تقویم رسمی و در آئین های ملی کشور ندارد.
با توجه به اهمیت ثبت فتح میمک در تقویم رسمی و معرفی آن در سطح ملی خبرگزاری ایرنا اقدام به برگزاری میزگردی در خصوص عوامل و موانع ثبت وقایع جنگی استان ایلام با محوریت فتح میمک، کرده است.
این میزگرد با حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران، مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام، جانشین فرمانده سپاه ناحیه ایلام و جانشین اسبق سپاه حضرت امیرالمومنین (ع) و از کهنه سربازان استان ایلام در زمان دفاع مقدس برگزار شد.
**فتح میمک تنها عملیاتی در دفاع مقدس است که هیچ نوع برآورد نظامی نداشت
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین (ع) ایلام و از رزمندگان عملیات آزادسازی میمک گفت: عملیات فتح میمک تنها عملیاتی در دوران دفاع مقدس است که هیچ نوع برآورد نظامی نداشته و در اجرای آن بدلیل اینکه عراق در اوج قدرت قرار داشت، مدیریت کلاسیک نظامی مطلقا کارآمدی نداشت.
سرهنگ محمدتقی قاسمی افزود: ارتفاعات میمک در جنوب استان ایلام 18 شهریور سال 59 و پیش از آغار رسمی جنگ بین ایران و عراق مورد حمله مستقیم عراق قرار گرفت و پس از مقاومت یکروزه گروهی حدود 40 نفره از نیروهای مردمی و ژاندارمری سرانجام در 20 ام شهریور 59 تنها در عرض سه ساعت به اشغال نیروهای عراقی درآمد.
وی اظهار کرد: تیپ 37 مکانیزه عراق با پشتیبانی 13 هلی کوپتر و جنگنده، 10 قبضه کاتیوشا و 35 گردان توپخانه در منطقه میمک به مساحت 12 کیلومتر مستقر شده بودند در حالیکه نیروهای ما تا آن لحظه چنین تجهیزاتی را به چشم ندیده بودند و حتی نمی دانستند از طریق هلی کوپتر امکان تیراندازی وجود دارد.
**شکسته شدن قواعد نظامی در فتح میمک/عشایر آموزش ندیده پیاده در مقابل کماندوهای حرفه ای و ورزیده عراقی به پیروزی رسیدند
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام یادآور شد: در جریان عملیات آزادسازی میمک تمامی قواعد نظامی شکسته شد و رزمندگان اسلام با دستان خالی و تنها با تکیه بر نیروی ایمان و حب وطن دوستی به پیروزی رسیدند.
سرهنگ قاسمی با بیان اینکه عملیات آزادسازی میمک دارای مراحل مختلفی شامل آماده سازی، شناسایی، آفند(شکستن خطوط دفاعی دشمن، تثبیت و پدافند است، اظهار کرد: نیروهای اصلی در مرحله آفند 300 نفر از نیروهای خط شکن ایل خزل بودند و با وجود اینکه اسلحه ژه سه تنها سلاحی بود که در اختیار داشتند در 19 دی ماه 59 موفق به شکستن خطوط دفاعی دشمن شدند.
وی تاکید کرد: در مرحله تثبیت که از 20 دی ماه 59 تا 16 بهمن ماه همان سال و بصورت شبانه روزی ادامه داشت تمامی ایلات و نیروهای مردمی و ارتش استان های مختلف کشور حضور داشتند و در این مدت بیش از 70 پاتک سنگین و شدید عراقی ها دفع شد.
فرمانده سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام گفت: در نبرد نفس گیر 30 شبانه روزی تثبیت آزادسازی ارتفاعات میمک، نیروی پیاده با نیروی مکانیزه و زرهی و عشایر آموزش ندیده ما با کماندوهای حرفه ای و ورزیده عراقی به مقابله پرداختند و شاهد نبرد تن با تانک بودیم.
سرهنگ قاسمی افزود: پیروزی نیروهای پادگان ندیده و آموزش ندیده ما بر زبده ترین نیروهای آموزش دیده و مجهز به امکانات نظامی روز عراقی ها با هیچکدام از قواعد نظامی منطبق نیست.
**فتح میمک قدرت و هیمنه عراق را در اوج برتری سیاسی و نظامی در هم شکست
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام گفت: فتح ارتفاعات میمک به عنوان یک منطقه استراتژیک، هیمنه عراق را در اوج برتری سیاسی، نظامی و حتی بین المللی در هم شکست و این حماسه ای است که باید در تاریخ ملت ایران ثبت شود.
سرهنگ قاسمی افزود: ارتفاعات میمک به عنوان یک نقطه حساس نظامی تهدید کننده امنیت بغداد پایتخت عراق بود به همین دلیل عراقی ها تمام توان خود را برای اشغال این منطقه بکار گرفتند.
وی اظهار کرد: عملیات آزادسازی میمک از نظر وسعت جزو عملیات های کوچک به حساب می آید اما از نظر اهمیت در یک مقطع حساس تاریخی و یک نقطه استراتژیک قرار دارد و اگر در زمان جنگ در اختیار عراقی ها قرار می گرفت استان ایلام در تیررس قرار می گرفت.
**تجهیزات لازم برای ثبت و مستندسازی حماسه فتح میمک وجود نداشت
جانشین سابق سپاه امیرالمومنین(ع) ایلام با بیان اینکه تجهیزات لازم برای ثبت و مستندسازی حماسه فتح میمک وجود نداشت، گفت: سال 1366 و نزدیک به پایان جنگ برای نخستین بار دوربین فیلمبرداری به میان رزمندگان آمد به همین دلیل امکان ثبت حماسه بزرگ مردم ایلام در فتح میمک و دیگر عملیات های دفاع مقدس ایجاد نشد.
سردار قاسمی افزود: عشایر این استان به عنوان خوداکتفا ترین و چالاک ترین نیروی بومی منطقه دوشادوش یکدیگر علیه دشمن جنگیدند و حماسه خلق کردند اما در هیچ جایی ثبت و ضبط نشده است.
وی تاکید کرد: اتفاقات جبهه ایلام به عنوان جبهه میانی دفاع مقدس ناگفته های زیادی دارد که رسانه ها در این زمینه رسالت سنگینی دارند و باید این ناگفته ها را برای مردم بازگو کنند.
**هشت سال دفاع مقدس در ایلام همواره مورد بی مهری و بی توجهی قرار گرفته است
مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام نیز گفت: واقعه میمک، رزمندگان و شهدای این رویداد تاریخی همواره مظلوم واقع شده و به درستی و روشنی پردازش نشده است و رزمندگان بومی و عشایر بعد از سقوط میمک و برای بازپس گیری آن بدون هیچ چشمداشتی به دفاع پرداختند.
سلمان رستمیان افزود: رشادت عشایر و طوایف استان ایلام در بازپس گیری ارتفاعات میمک و ناکامی رژیم بعث در این منطقه هیمنه و ابهت صدامیان را در هم شکست و می توان گفت زمینه شکست های بعدی صدام در ادامه جنگ را فراهم ساخت.
وی اظهار کرد: هرچند مردم محلی و عشایر استان ایلام نقشی شگرف و بی بدیل در جنگ هشت ساله داشتند ولی این رشادت ها و حضور مداوم در عرصه های نبرد و وضعیت جنگی استان ایلام هیچ جایگاهی در تاریخ جنگ تحمیلی کشور ندارد.
رستمیان یادآور شد: از جمله عواملی که باعث شده موقعیت استان ایلام در حوزه دفاع مقدس مورد توجه قرار نگیرد عدم مطالبه گری استان در این خصوص است و مردم و مسئولان استان ایلام به دنبال احقاق حق خود نبوده اند و اکنون نیز مسئولان ارشد استان پیگیر مطالبات ایلام در زمان جنگ نیستند.
وی افزود: از دیگر موانع موجود در این زمینه فقر اسناد و مدارک رسمی و مکتوب یا فیلم است و جنگ در استان ایلام در آثار و اسناد رسمی ثبت نشده عمده تاریخ جنگ در استان ایلام در قالب تاریخ شفاهی و بیان خاطرات رزمندگان و راویان جنگ و مردم بومی است.
**نبود اسناد مرتبط با فتح میمک از اصلی ترین موانع ثبت ملی این حماسه است
مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام نیز گفت: یکی از مهمترین چالش های ما بعد از اتمام جنگ این است که اسناد مرتبط با حماسه های مردم این استان در هشت سال جنگ تحمیلی خصوصا عملیات فتح میمک وجود ندارد.
جواد رحیمی مقدم افزود: مردم این استان در دوران دفاع مقدس در خط مقدم جنگ قرار داشتند و از این ناحیه آسیب های فراوانی نیز دیدند اما در سطح ملی هیچ نام و نشانی از آنها نیست.
وی با بیان اینکه اتفاقاتی در جریان عملیات آزادسازی میمک رخ داده است که باور کردنی نیست، اظهار کرد: واقعیت های این حماسه عظیم باید از راه های مختلف برای مردم بازگو شود.
وی با تاکید بر اینکه عملیات آزادسازی میمک بر اساس اصول کلاسیک نظامی و دفاعی عاقلانه نبود و عشایر منطقه تنها با تکیه بر نیروی ایمان و اراده خود این عملیات را به پیروزی رساندند، یادآور شد: رشادت هایی که رزمندگان و عشایر در جریان این عملیات از خود نشان دادند در باور بسیاری از افراد جامعه نمی گنجد اما باید این واقعیت ها با زبان هنر و رسانه برای مردم بازگو شود تا این فداکاری ها به فراموشی سپرده نشود.
**شهدای استان ایلام مهجور مانده اند
مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام گفت: سرداران شهید و شهدای این استان مهجور مانده و آنطور که باید در سطح ملی معرفی نشده اند.
رحیمی مقدم افزود: نهادها و سازمان های فرهنگی بخصوص متولیان ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در زمینه معرفی رشادت ها و ایثارگری های مردم این استان فعالیت های مناسبی انجام نداده اند.
وی ادامه داد: استان ایلام دارای سرداران شهید شاخصی است که گمنام مانده و دلاورمردی ها و نقش موثر آنها در دفاع مقدس به جامعه معرفی نشده است.
رحیمی مقدم اظهار کرد: در حالیکه کوچکترین خدمات رسانی به خانواده شهدا بزرگنمایی شده و بعضا با اعتراض دیگر افراد جامعه مواجه می شود اجرای برنامه های فرهنگی در زمینه معرفی شهدا و عملیات های انجام شده در این استان صورت نگرفته است.
وی تاکید کرد: انعکاس و معرفی این رشادت ها و از خودگذشتگی ها باعث ترویج فرهنگ والای ایثار و شهادت در جامعه می شود.
**فتح میمک متعلق به همه ایران است/قومیتی کردن این حماسه آسیب زا است
مشاور امور ایثارگران استاندار ایلام گفت: حماسه فتح میمک یک حماسه ملی و متعلق به همه ایران است و کسی حق ندارد آنرا در حد یک عملیات محلی کم ارزش جلوه دهد.
رحیمی مقدم تاکید کرد: قومیتی کردن این حماسه و انحصار آن آسیب زاست و باعث می شود نتوان واقعیت های آن را بدرستی در ابعاد ملی مطرح کرد.
** فقر اسناد مکتوب و تصویری موجب غریب و ناشناخته ماندن وضعیت جنگی ایلام در سطح ملی شده است
جانشین فرمانده سپاه ناحیه ایلام نیز گفت: یادگاران به جای مانده از فتح میمک و دیگر عملیات های واقع شده در استان ایلام حین و بعد از اتمام جنگ به وظیفه معنوی خود که همانا برجسته کردن وضعیت جنگ تحمیلی در استان ایلام است به خوبی عمل نکرده اند.
سرهنگ حیدر الفتی افزود: برخلاف جبهه های جنوب و غرب کشور که دارای اسناد و مدارک مکتوب و آرشیوهای تصویری غنی از زمان جنگ در مناطق خود هستند اما نبود اسناد و مدارک جنگی در استان ایلام به عنوان جبهه میانی باعث بی توجهی و گمنام ماندن چهره جنگ تحمیلی در استان ایلام شده است.
وی یادآور شد: باید خاطرات رزمندگانی که در جبهه های استان ایلام همچون منطقه رزمی میمک بوده اند باید توسط رسانه ها و افراد اهل فرهنگ و قلم برجسته شود اما این حلقه مفقوده مورد غفلت همگان قرار گرفته است.
الفتی نقش عشایر و روحانیت را در فتح میمک را بسیار قابل توجه ارزیابی کرد و گفت: روحانیت مورد وثوقی چون آیت الله حیدری ایلامی در بسیج مردم و تهیج ایلات و طوایف برای مقابله با متجاوزان بعثی و نیز حضور خودجوش عشایر و مردم بومی، دفاع از ارتفاعات میمک را جلوه ای خاص بخشید.
وی تاکید کرد: باید تاریخ شفاهی جنگ مستند سازی و مکتوب شود هرچند سپاه استان در این زمینه تلاش های زیادی را انجام داده اما تلاش های سپاه به تنهایی قادر به تولید اسناد مکتوب جنگ نیست و این امر عزمی جدی و همکاری همه جانبه از سوی مسئولان، رزمندگان و روایان جنگ و حتی عامه مردم دارد.
به گزارش ایرنا، در عملیات ضربت ذولفقار با رمز یا الله خسارات مهمی به عراق وارد شد که ازجمله آن انهدام 2 فروند هواپیما، سه فروند بالگرد، 46 دستگاه تانک، 50 خودرو و به غنیمت گرفتن10 قبضه ادوات جنگی، پنج دستگاه ماشین مهندسی، پنج قبضه توپ، 21 دستگاه تانک و نفربر و 2 دستگاه خودرو و 2 هزار کشته و مجروح و 164 اسیر بود.
با تصرف ارتفاعات میمک با 15 کیلومتر ارتفاع و عرض هفت کیلومتر، آزادی بلندی های محکم کله قندی و قلههای 620 و 625 و 540میمک تثبیت شد و همچنین در این عملیات 200 کیلومتر از سرزمینهای اشغالی آزاد شد.
ارتش متجاوز بعث عراق در تاریخ 20 دی ماه یک روز بعد از شکست، سعی کرد به هر طریق ممکن میمک را پس بگیرد که تلاش ها برای رسیدن به این مقصود ناکام ماند و به خاطر این شکست تعداد زیادی از مسئولان و سران ارتش عراق اعدام و مجازات شدند.
خبرنگاران: معصومه امیدی و زهرا موسوی**انتشار دهنده: شهریار حیدری فر
6032/7172/6034
کپی شد