به گزارش ایرنا، چاقوی محلی (بگده) با چنین فرم و کیفیتی مختص آهنگران چیره دست ملکشاهی است که سبقه تاریخی به درازای تمدن این منطقه دارد، از دیر باز مردم ایلات استان ایلام که به شغل عشایری و دامداری مشغول بوده اند از بگده به عنوان سلاح دفاعی در مقابل حیوانات وحشی ، دزدان و راهزنان استفاده کرده اند.
بگده امروزه نمادی از فرهنگ اصیل عشایری و ایلاتی مردم ملکشاهی است که مردان در مناسبت های ملی همچون هفته دفاع مقدس با پوشیدن لباس محلی و بستن بگده در کمر آمادگی رزمی خود را در مقابل دشمنان به نمایش می گذارند.
صید محمد جعفرزاده قدیمی ترین آهنگر سنتی و بگده ساز معروف ملکشاهی می گوید: هنر ساخت بگده را از شاگردی پدر آموخته است و این هنر ریشه تاریخی طولانی داشته است .
این آهنگر کهنه کار ملکشاهی یادآور شد: از دوران نوجوانی به ساخت بگده مشغول بوده اما در سال 1372 با ایجاد یک کارگاه و اخذ مجوز این کار به صورت حرفه ای دنبال کرده است و تاکنون بیش از 20 شاگرد نزد وی دانش و هنر این کار آموخته و اکنون خود صاحب کارگاه و کسب و کار شده اند.
جعفرزاده تاکید کرد: این حرفه می تواند زمینه کسب و کار بیشتری را ایجاد کند که لازمه آن اطلاع رسانی و تبلیغات فروش از طرف دستگاههای متولی است چرا که امروزه از اقصی نقاط کشور و حتی از کشور عراق نیز مشتری دارند.
وی اضافه کرد: ماهانه درآمدی بین 15 تا 25 میلیون ریال دارد و در طول ماه بیش از 15 بگده و تعدادی نیز وسایل دامداری و کشاورزی می سازد.
در یک بررسی میدانی از شهر ارکواز 9 کارگاه آهنگری سنتی و چاقوسازی فعال است که بیش از 50 نفر در این حرفه مشغول به فعالیت هستند و از مهمترین خواسته های مطرح در این حرفه حمایت های بیمه ای و تسهیلات بانکی با بهره پایین است.
مدیر میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون هفت کارگاه آهنگری سنتی (چلنگری) از این سازمان مجوز فعالیت گرفته اند که به این کارگاه ها تاکنون تسهیلات کم بهره 200 میلیون ریالی پرداخت شده است و به نمایشگاه های مختلف سراسری و منطقه ای نیز معرفی شده اند.
طالب خزان افزود: یکی از برنامه سازمان توسعه و حمایت از مشاغل و افراد کارآفرین است که در این خصوص مذاکراتی با صندوق کار آفرینی مهر امید نیز داشته ایم.
وی یادآور شد: تحت پوشش قرار دادن آهنگران سنتی از حمایت های بیمه تأمین اجتماعی در حال پیگیری است.
شهرستان 22 هزار نفری ملکشاهی در 35 کیلومتری جنوب ایلام قرار دارد ، 15 کارگاه فعال و دارای مجوز از سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری از جمله آهنگری سنتی ، نمد مالی ، چرم دوزی ، معرق کاری و چادردوزی در این شهرستان فعال است که زمینه اشتغال بیش از 200 نفر را فراهم کرده است.
خبرنگار: روح اله احمدی ** انتشار: حسن کهزادیان
7179/6119
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.