سلام امینی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: انعقاد قرارداد با شرکت توتال در شرایطی که ایران اسلامی تحت شدیدترین تحریم های ظالمانه آمریکایی ها قرار دارد، می تواند با عنوان یک سد شکنی در برابر این اقدامات تخریبی ایالات متحده تلقی شود.
وی افزود: اهمیت بیش از پیش این قرارداد در شرایطی است که کشور مقابل یعنی قطر برداشت از این میدان مشترک را آغاز کرده و اگر ایران نتواند برداشت از میدان پارس جنوبی را شروع کند، متضرر شده و منافع ملی در این بخش به خطر خواهد افتاد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: نباید قرارداد با توتال را با سایر قراردادهای نفتی و گازی که در گذشته منعقد شده و در برخی موارد منافع ملی محقق نشد مقایسه و به آن حمله کرد، اینکه برخی عنوان می کنند این قرارداد نوعی خام فروشی است، صحیح نیست.
امینی یادآور شد: فعالیت بخش اقتصادی کشور موتور محرکه سایر حوزه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است که در این میان با توجه به ظرفیت های ایران در بخش انرژی انعقاد قراردادهای نفتی و گازی با طرف های خارجی می تواند کشور را در مسیر رسیدن به اهداف بلند خود کمک کند.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه بخش زیادی از منابع انرژی کشور در میادین مشترک با سایر کشورها قرار دارد، برداشت از این مناطق دغدغه اصلی رهبر معظم انقلاب و مسئولان قوای سه گانه است ولی باید در انعقاد قراردادها ملاحظات فنی و حقوقی رعایت شود تا بتوانیم در چارچوب منافع ملی این پروژه ها را به سرانجام برسانیم.
نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی گفت: این قرارداد بر اساس شیوه جدید قراردادهای نفتی و به شکل IPC منعقد شده است، 2 سکوی نفتی با 30 حلقه چاه در این پروژه احداث می شود که 2 چاه توصیفی و 28 چاه نیز توسعه ای است، همچنین 2 خط انتقال گاز به طول 250 کیلومتر برای اجرای این طرح ایجاد می شود و مراحل جداسازی و شیرین سازی نیز در 2 مرحله طراحی شده است.
امینی ادامه داد: مرحله دوم این پروژه نیاز به تکنولوژی پیچیده ای دارد که تنها در اختیار شرکت توتال است، مدت زمان اجرای این قرارداد 20 ساله است و پس از سه سال اقدامات در حوزه گاز نیز آغاز و پیش بینی می شود روزانه 56 میلیون متر مکعب گاز از این میدان برداشت شود.
وی گفت: 23 میلیارد دلار درآمد از محل مشتقات گاز و 31 میلیارد دلار نیز از محل برداشت گاز متان نصیب کشور می شود و در مجموع اگر هر متر مکعب گاز را 10 سنت در نظر بگیریم حدود 84 میلیارد دلار درآمدزایی از محل اجرای این پروژه به ایران تعلق خواهد گرفت.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: هزینه اجرای این پروژه 12 میلیارد دلار پیش بینی شده که مربوط به مراحل پیش از تولید و پس از آن است که باید توسط پیمانکار تامین شود ضمن اینکه بر اساس این قرارداد تمامی تجهیزات بکار رفته پس از 20 سال در اختیار شرکت ملی نفت ایران قرار می گیرد.
امینی اظهار کرد: هزینه اصلی اجرای این پروژه بر عهده طرف فرانسوی است و اگر به هر دلیلی این طرح به سرانجام نرسد، شرکت توتال متضرر می شود چراکه بر اساس قرارداد تامین هزینه های پیمانکار از محل برداشت از میدان خواهد بود و همین عامل باعث می شود طرف های خارجی خود راغب باشند این پروژه هرچه زودتر به سرانجام برسد.
نماینده مردم ایلام، چرداول، ایوان، مهران، ملکشاهی و سیروان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: انتقال دانش فنی در این قرارداد پیش بینی شده و امیدواریم در راستای این پروژه متخصصان داخلی روز به روز در زمینه اجرای پروژه های توسعه میادین نفتی و گاز توانایی بیشتری کسب کنند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: اجرای 80 میلیارد دلار قرارداد به شکل فاینانس هم اکنون توسط وزارت نفت طراحی شده که باید زمینه های لازم به منظور مشارکت شرکت های خارجی را در این قراردادها فراهم کنیم، پروژه های حوزه نفت و گاز کشور به 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی نیاز دارند که با توجه به منابع درآمدی کشور که 90 درصد آن صرف امور و هزینه های جاری می شود امکانی برای سرمایه گذاری های کلان وجود نخواهد داشت و تنها راه ممکن اجرای آنها با مشارکت طرف های خارجی است.
امینی با اشاره به برخی نگرانی ها در خصوص محقق نشدن منافع ملی در قرارداد با توتال گفت: هیات نظارتی متشکل از نمایندگان قوه قضاییه و روسای کمیسیون های انرژی و برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی بر نحوه اجرای این قرارداد نظارت خواهند داشت.
به گزارش ایرنا، ارزش قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی چهار میلیارد و ٨٠٠ میلیون دلار است که با به ثمر رسیدن آن، روزانه 56 میلیون مترمکعب (معادل 2 میلیارد فوت مکعب) به ظرفیت برداشت ایران از میدان گازی پارس جنوبی مشترک با قطر افزوده می‌شود.
این قرارداد، نخستین قرارداد در قالب مدل جدید قرادادهای نفتی است که پس از لغو تحریم ها امضا شد.
بر اساس این قرارداد، یک کنسرسیوم بین المللی به رهبری توتال فرانسه ایجاد شده است که شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین و پتروپارس ایران اعضای دیگر آن را تشکیل می دهند.
سهم توتال به عنوان رهبر این کنسرسیوم در این قرارداد 50.1 درصد است. شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین و پتروپارس ایران نیز به ترتیب 30 و 19.9 درصد سهم دارند.
این طرح با هدف تولید حداکثری و پایدار روزانه 2 میلیارد فوت مکعب (برابر با حدود 56 میلیون مترمکعب) گاز غنی ترش از منابع بخش فراساحل فاز 11 میدان گازی مشترک پارس جنوبی و انتقال آن به خشکی اجرا می شود
خبرنگار : حسن کهزادیان ** انتشار دهنده: مجید سلیمانی
6119/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.