به گزارش ایرنا، ندامتگاه ها خواسته یا ناخواسته می تواند موجب ایجاد برخی مشکلات و آسیب های اجتماعی شود که تنها یکی از آنها مهاجرت افراد نزدیک به خانواده زندانیان به حاشیه شهرهایی که زندان ها در آن واقع است.
این افراد به خاطر نداشتن سرپرست خانواده و مشکلات اقتصادی برگرفته از مهاجرت، ممکن است دچار خطرات بسیاری شوند که این معضل در کوتاه مدت و درازمدت اثرات و تبعات اجتماعی مختلفی به همراه دارد.
به گفته برخی کارشناسان گسترش حاشیه نشینی، وجود بافت های ناکارآمد، فرسوده و قارچ گونه طی سال های اخیر، زاییده وجود زندان رجایی شهر، ندامتگاه قزلحصار، ندامتگاه فردیس و ندامتگاه مرکزی کرج است که از این تعداد زندان رجایی شهر و ندامتگاه قزلحصار مربوط به این استان نیست.
از سال های گذشته تاکنون یکی از دغدغه های مسئولان کشوری و استانی، کاهش جمعیت زندانیان در البرز و انتقال این زندان ها به مکان های دیگر بوده است، وجود 2 زندان ملی و 2 ندامتگاه استانی در کرج، در گسترش حاشیه نشینی و عواقب ناشی از آن موثر بوده است.
در دیدار سال گذشته رییس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور از زندان های کرج مطرح شده بود، که در صورت تخصیص بودجه مورد نیاز تا پایان سال 96 از 2 زندان قزلحصار و رجایی شهر که مربوط به استان البرز نیستند، یکی منتقل خواهد شد.
اصغر جهانگیر با بیان اینکه انتقال زندان‌های کرج به خارج از شهر به 142 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، اظهار داشت: برای انتقال زندان ها از داخل شهرها و ایجاد اماکن جدید نیازمند بودجه هستیم، حل مشکلات موجود به ویژه در بخش زندان‌ها در گرو تعامل دستگاه‌های قضایی و اجرایی است که با تشکیل کار گروه نسبت به این موضوع اقدام خواهیم کرد.
وی همچنین بر ضرورت حمایت دولت از ساخت زندان های جدید تاکید کرد و گفت: برای حل مشکل فضای استاندارد زندان های البرز، 7 طرح در دست بررسی و اقدام است که طبق برآوردهای اولیه برای اجرای آنها به اعتباری بالغ بر 142میلیارد تومان نیاز است.
جهانگیر با اشاره به اینکه وجود این 2 زندان سبب بروز مشکلاتی برای استان البرز شده، خاطرنشان کرد: با بهره برداری کامل از ندامتگاه فشافویه زندانیان تهرانی که در استان البرز هستند را منتقل خواهیم کرد تا بخشی از مشکلات استان مرتفع شود.
مشاور رییس دستگاه قضا گفت: هر چند ساخت زندان یک ارزش نبوده و نیست اما واقعیت های اجتماعی این مساله را به یک ضرورت تبدیل کرده و امیدواریم با ساخت زندان های جدید با استاندارد بالا، ضمن انتقال زندان های قدیمی از سطح شهر فضای مناسب برای اجرای طرح های اصلاحی و تربیتی ایجاد نماییم.
وی ادامه داد: با همکاری دولت سعی می شود تا زندانیان تهران در خود تهران مستقر شوند تا مشکل حاشیه نشینی که ناشی از زندان های استان تهران مستقر در البرز است، حل شود.
نماینده ولی فقیه در البرز و امام جمعه کرج نیز در دیدار رییس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور در کرج، گفت: با وجود نوپا بودن استان البرز و تمرکز بخشی از زندانیان کشور در این استان، مجموعه‌ی قضایی استان با عملکرد دلسوزانه و خوبی که داشته، نتایج قابل قبولی کسب کرده است.
آیت الله سید محمد مهدی حسینی همدانی با اشاره به توجه بیشتر به معضلات و آسیب‌های اجتماعی در سال‌های اخیر، اظهار داشت: آسیب‌های اجتماعی مانند حاشیه‌نشینی، طلاق، اعتیاد و مسائلی ازاین‌ دست، می‌تواند یکی از اهرم‌های فرصت‌طلبان برای تبلیغ ناکارآمدی نظام اسلامی باشد و همه باید در کاهش این معضلات تلاش جدی داشته باشیم.
امام‌جمعه کرج با بیان اینکه وجود زندان‌ها در هر منطقه، یکی از عوامل افزایش آسیب‌های اجتماعی است، خاطرنشان ساخت: بافت قومیتی و فکری متنوع و گسترده، در کنار اثرات مثبت فرهنگی خود، شرایط وقوع بزهکاری و جرم را نیز در استان البرز تقویت می‌کند و وجود زندان نیز به این فضا کمک می‌کند.
وی با بیان اینکه امروز در زندان‌های البرز، متهم هایی داریم که چندین سال سابقه زندان دارند و اصلاً مربوط به استان البرز هم نیستند، گفت: این افراد، جرم و بازداشت شان در جای دیگری است ولی آثار اجتماعی آن‌ها متوجه البرز نشینان می‌شود و در آمارها نیز جزو زندانیان البرز به شمار می‌آیند که باید برای این مسئله، فکری عاجل و جدی بشود.
حسینی همدانی ادامه داد: با انتقال زندانیانِ با مدت حبس طولانیِ شهرهای دیگر به البرز، معمولاً خانواده‌ها و بستگان آنان نیز برای قرابت و نزدیکی با فرد زندانی به این منطقه مهاجرت می‌کنند و بخش عمده‌ی حاشیه‌نشینی امروز استان، مربوط به این گروه‌ها است که مشکلات دیگری را برای البرز به وجود می‌آورد.
وی گفت: بعضی از این خانواده‌ها نیز به علت شرایط و مشکلات موجود و گذران زندگی، خود درگیر جرائم شده و بر معضلات اجتماعی می‌افزایند که رسیدگی به این معضل باید در اولویت سیاست‌گذاری‌ها قرار گیرد.
امام جمعه کرج تاکید کرد: بزرگ‌ترین خدمت برای کنترل و اصلاح معضلات و آسیب‌های اجتماعی استان، دور کردن زندان‌های البرز از فضاهای شهری است.
مهدی جوهری معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری البرز نیز درباره آثار اجتماعی وجود این زندان ها در البرز گفت که وجود 2 زندان کشوری در کرج، مهمان بدی برای این کلانشهر است که برای رهایی از این مهمان باید اقدامات جدی تری صورت گیرد.
وی در گفت وگو با ایرنا با اشاره به تبعات استقرار زندان رجایی شهر و ندامتگاه قزلحصار در کلانشهر کرج در استان البرز، اظهار داشت: وجود این زندان ها، زمینه بروز برخی آسیب های اجتماعی را در کرج افزایش داده، چرا که خانواده برخی از زندانیانی که به حبس های طویل المدت محکوم شده اند، به این کلانشهر مهاجرت که این مساله در گسترش حاشیه نشینی در کرج تاثیر بسزایی داشته است.
وی اضافه کرد: این 2 زندان که به واقع کشوری بوده و متعلق به البرز نیستند، اثرات بدی در ساختار شهری کرج گذاشته اند و علاوه بر توسعه حاشیه نشینی، بر روابط اجتماعی کرج و ساوجبلاغ نیز تاثیرات زیادی گذاشته است.
جوهری گفت: بستگان زندانیانی که در زندان رجایی شهر و ندامتگاه قزلحصار، دوران محکومیت خود را به سر می برند، از دیگر استان و شهرستان های کشور با توجه به سخت بودن تردد، ترجیح می دهند که در کرج سکونت کنند و مناطق حاشیه ای مانند مهدی آباد و ملک آباد را ایجاد می کنند.
وی ادامه داد: افزایش سرقت ها و ناهنجاری های اجتماعی در این مناطق زیاد است، فقر مادی و فرهنگی در مناطق حاشیه ای نزدیک زندان ها زیاد و این از تاثیرات مخرب زندان ها است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری البرز افزود: یکی دیگر از تاثیرات وجود این زندان ها در کرج، بعد روانی آن است، بخشی از زندانیانی که در این زندان ها به سر می برند مرتکب جرائم خشن شده اند که باید مجازات های سنگین را تحمل کنند، وجود این زندان ها در کرج موجب ایجاد هر چه بیشتر احساس ناامنی می شود چرا که گفته می شود زندان کرج هر چند که آن زندانی مربوط به این استان نباشد.
جوهری افزود: وجود زندان ها در کرج سبب شده تا دیگر استان های کشور اینگونه نگاه کنند که همه جرائم متعلق به البرز و کرج بوده و خود این مساله احساس ناامنی ایجاد می کند.
وی ادامه داد: در پاره ای موارد نیز دیده شده که زندانی بعد از اتمام دوران حبس خود، به دلیل فقر زیاد حتی هزینه تامین کرایه برگشت به شهر خود را نیز ندارد و با بیرون آمدن از زندان مرتکب جرائمی چون سرقت می شود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری البرز خاطر نشان کرد: یکی دیگر از تبعات وجود این زندان ها این است که زندانی که چندین ساله را در کرج برای سپری کردن دوران محکومیت خود گذرانده، حتی اگر خانواده اش به این شهر مهاجرت نکرده باشند، به این دلیل که در این دوران ارتباطاتی گرفته، ترجیح می دهد که در کرج بماند و حتی اقدام به تشکیل باندهای خلاف بکنند.
جوهری افزود: نیاز است تا متهمان به استان و شهرستان های خود و یا حوزه ای که مرتکب جرم شده اند برگردانده شوند، تا کرج را به این شکل نشان ندهیم، گردشگران و کسانی که بخواهند مطالعاتی در مورد این کلانشهر داشته باشند، وجود این زندان ها تاثیر بدی در دیدگاه آنان خواهد داشت.
رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت وگو با ایرنا در این باره، گفت: تمامی تلاش نمایندگان همواره بر این بوده که انتقال زندان ها از البرز اجرایی شود، که به همین منظور یکی از برنامه ها تبدیل زندان کچویی به یک مرکز آموزشی بوده است که به این زندان به 2 قسمت آموزشی سربازان و بخش دیگر در ارتباط با زندانیان رای باز که بتوانند حرفه یاد بگیرند تقسیم شده است.
محمد جواد کولیوند افزود: با تبدیل زندان کچویی به مرکز آموزشی، می توان گفت که 4 زندان کرج تبدیل به 3 زندان شده است، زندان رجایی شهر به این دلیل که یک زندان تخصصی است انتقال آن بعید به نظر می رسد و کاری است که به سادگی امکان پذیر نیست، چرا که انتقال این زندان ها نیازمند تامین اعتبارات است.
وی اضافه کرد: برای زندان قزلحصار و ندامتگاه کرج نیز، اولین اولویت به کاهش تعداد زندانیانی است که مربوط به استان البرز نیستند، که در طول یک سال و نیم گذشته 20 هزار زندانی که مربوط به استان های دیگر کشور بودند از زندان های البرز جابه جا و به زندان های تهران و زندان استان های خودشان منتقل شده اند.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان البرز نیز در گفت وگو با ایرنا، گفت: بحث انتقال زندان ها کماکان مطرح است، اما چون نیازمند برنامه مفصلی بوده و هزینه سنگینی نیز در بردارد، در زمان حاضر، امکان انتقال زندان رجایی شهر وجود ندارد، زندان قرلحصار و ندامتگاه مرکزی کرج نیز در برنامه هست که زندان قزلحصار اگر امکانش وجود داشته باشد، به تهران منتقل و آن مجموعه در اختیار سازمان زندان مرکزی قرار بگیرد.
حاجی رضا شاکرمی افزود: برای انتقال زندان‌های ملی از استان‌ها بند قانونی تعریف ‌شده، اما نکته مهم این است که انتقال زندان‌ها نیازمند وجود زیرساخت‌های بسیار سنگینی است و به نظر نمی‌رسد به‌راحتی انجام شود.
وی اضافه کرد: انتقال زندان ها از البرز کار بسیار سنگینی است و این انتقال نیازمند این است که در ابتدا بودجه آن تامین شود.
7414/1535
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.