به گزارش ایرنا، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در تبیین مشخصه های اقتصاد مقاومتی تاکید کردند که این اقتصاد درون زا است. یعنی از دل ظرفیتهای کشور و مردم میجوشد. رشد این نهال به امکانات کشور متکی است. اما اقتصاد مقاومتی درون گرا نیست. یعنی اقتصاد کشور، محدود و محصور داخل کشور نمیشود. این اقتصاد با اقتصاد جهانی تعامل دارد و با قدرت با آنها روبرو میشود، پس اقتصاد مقاومتی درونزاست ولی درون گرا نیست.
بسترسازی توسعه پایدار با رفع موانع صادرات به عنوان موتور متحرک چرخه اقتصاد می تواند در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و توسعه هر چه بیشتر نقش آفرینی داشته باشد.
یکی از ارکان مهم سیاستهای اقتصاد مقاومتی که توجه ویژهای به آن شده، صادرات بوده و اقتصاد وقتی رونق میگیرد که تولید بر صادرات متکی باشد،از طرف دیگر تأکید بر برونگرایی همراه با درونزایی که در سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی مورد تأکید قرار گرفته نشانه دیگری از لزوم توجه به محوریت صادرات در اقتصاد است.
در برنامه ششم نیز قرار است به سمت توسعه صادرات مجدد حرکت کنیم تا ایران به کانون تجارت منطقه تبدیل شود.
در میزگردی به همین منظور با حضور مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی و توسعه بین الملل استانداری البرز، معاون امور گمرکی استان و دبیرکل اتاق بازرگانی استان البرز، مشکلات این حوزه و وضعیت صادرات در استان البرز بررسی شد.
دبیرکل اتاق بازرگانی استان البرر حضور کمرنگ کشور در بازار جهانی صادرات را ناشی از تحریم های چهار دهه گذشته عنوان کرد.
مسعود قاسمی در میزگرد ایرنا، گفت: باید در برنامه ریزی های دولت رفع موانع صادرات در اولویت ویژه قرار گیرد تا بستر برای حرکت به سمت توسعه پایدار فراهم آید.
**آگاه سازی بخش تولید نسبت به نیاز بازارهای خارجی
وی موفقیت در توسعه صادرات را مستلزم آگاهی کامل بخش تولید نسبت به نیاز بازار های بین المللی و منطقه ای دانست و افزود: دراین راستا اتاق بازرگانی البرز ارایه مشاوره های ضروری به فعالان اقتصادی استان را در دستور کار قرار داده است تا محصولات مطابق با نیاز بازارهای مصرف خارجی تولید و صادر شود.
دبیر کل اتاق بازرگانی البرز گفت: سالهای طولانی تحریم ها موجب شد ازحرکت به سمت تولید محصولات قابل صادرات فاصله بگیریم و از حضور فعال در بازار رقابت صادرات جهانی محروم شویم.
وی با تاکید براین نکته که برای تحول دراقتصادبایدتولید را به مسیر تولیدات یا محصولات صادرات محور هدایت کنیم، اظهار کرد: کم توجهی ها به کیفیت کالای تولیدی، عدم بسته بندی مناسب و نیز ضعف در ارایه خدمات بعد از فروش از مشکلاتی است که به صادرات کشور لطمه وارد می کند.
قاسمی از عدم توان رقابت با تجارخارجی از لحاظ قیمت در برخی محصولات را مشکل مهم دیگری عنوان کرد که ضعف در توسعه صادرات را به همراه داشته است.
وی همچنین اضافه کرد: دولت می تواند با تخفیف ها و یا معافیت های صادراتی در پایین آوردن قیمت تمام شده، به رقابتی شدن تولیدات کمک کند.
**برخی هیات های تجاری خارجی با هدف فروش کالای خود می آیند
مسعود قاسمی گفت: برخی هیات های خارجی درسفر به البرز هدف فروش کالا به ما را مطرح می کنند که این مساله با سیاست اقتصادی ما همخوانی ندارد .
وی افزود: تصور این هیات ها این است که ما همچون سالیان گذشته صرفا خریدار و یا مونتاژ کننده محصولات آنها باشیم ، لاکن در حین مذاکره به این واقعیت می رسند که ما فقط در چارچوب سیاست های اقتصاد مقاومتی حاضر به همکاری تجاری و سرمایه گذاری مشترک با آنان هستیم.
دبیرکل اتاق بازرگانی البرز تاکید کرد: درصورتی می توانیم خریدار کالاهای مورد نیازمان از تجار خارجی باشیم که در مقابل آنان نیز خریدار کالاهای ما باشند.
قاسمی تاسیس شرکت توسعه صادرات و اقتصادی البرز با مساعدت و همکاری شایان توجه استانداری و سایر ادارات استان را حرکتی بسیار موثر درمسیر توسعه صادرات عنوان کرد و افزود: این شرکت با هدف ایجاد مراکز تجاری برای بازاریابی و عرضه محصولات مان در خارج از کشور تاسیس شده است و درنخستین مرحله فعالیت این شرکت، مرکز عرضه محصولات صادراتی البرز با عنوان مرکز 'البرزی - ایرانی' در مسکو افتتاح شد.
وی تصریح کرد: شرکت توسعه صادرات استان البرز برای ایجاد مراکز عرضه محصولات صادراتی در 2 کشور عمان و مجارستان به ترتیب به عنوان مراکزتجاری در کشورهای خلیج فارس و اروپا نیز اقدامات اولیه را انجام داده و مقدمات لازم فراهم شده است.
دبیر کل اتاق بازرگانی البرز انتخاب این کشورها با هدف سهولت به دست یافتن به بازار دیگر کشور ها عنوان کرد.
**برگزاری سمینار های آموزشی برای حضور فعال در صادرات
قاسمی برگزاری سمینارهای آموزشی برای تولید کنندگان و فعالان اقتصادی به ویژه در بخش کشاورزی را از اولویت های اتاق بازرگانی البرز ذکر کرد و گفت: انواع محصولات کشاورزی استان ازکیفیت خوبی برخوردار است، اما متاسفانه به دلیل عدم نگهداری، بسته بندی ضعیف و حمل نامناسب، وضعیت صادرات این محصولات در حد انتظار نیست .
**ضعف در بسته بندی و محرومیت از عرضه محصولات کشاورزی در مسکو
وی افزود: در سفرهیات بازرگانی استان به مسکو که استاندار البرز در راس این هیات حضور داشتند شاهد عرضه محصولات کشاورزی ایران با کیفیت بسیار بالا بودیم، ولی متاسفانه به دلیل بسته بندی ضعیف و نگهداری نامناسب این محصولات مرغوب نتوانست بازار داغ مسکو را تصاحب کند.
قاسمی از ایجاد زیرساخت های مناسب، قیمت و کیفیت به عنوان سه فاکتور مهم برای حضور پر رنگ در بازار جهانی صادرات نام برد.
وی به عنوان شاهد مثال گفت: هنگامی که بازار قطر برای کالاهای ایران باز شد، روزانه یکصد تن از محصولات کشاورزی استان البرز به آن کشور صادر می شد، اما متاسفانه به دلیل مشکلات ساختاری با گذشت یک هفته بازارمان را در آن کشور از دست دادیم.
دبیر کل اتاق بازرگانی البرز افزود: نبود زیرساختهای لازم و بالا بودن قیمت تمام شده از جمله مشکلاتی بود که در مسیرصادرات محصولات به قطر دست انداز ایجاد کرد .
وی اظهار کرد: وجود فرودگاه پیام در استان البرز می تواند به عنوان یک امتیاز بزرگ برای صادرات استان مطرح باشد، اما متاسفانه بنا به
دلایل عدیده از جمله مشکلات عدم هماهنگی گمرک، قرنطینه و استاندارد با صادر کننده فعالان اقتصادی استان از امکانات این فرودگاه محروم شده اند که می تواند در صورت اجرای درست پنجره واحد این مشکل را حل کرد.
قاسمی در بخش دیگر از اظهاراتش گفت: متاسفانه برخی این تصور غلط و غیر منطقی را باور کرده اند که گمرک صرفاً برای ارایه خدمات به منطقه ویژه اقتصادی پیام دایر شده است، در صورتی که این گمرک متعلق به استان است و باید همه مردم و فعالان اقتصادی استان از خدمات آن بهره مند شوند.
وی ضرورت جدا شدن ورودی گمرک استان از منطقه ویژه اقتصادی پیام را مورد تاکید قرار داد و گفت: مسوولان ذیربط باید برای رفع مشکلات حاکم در این گمرک که در روند صادرات محصولات استان خلل ایجاد کرده چاره اندیشی کنند.
وی عدم دسترسی به آمار و ارقام صحیح کالاهای صادراتی را یک معضل حاد عنوان کرد و عزم و اراده قوی و همکاری همه دستگاه های اجرایی برای استفاده همگان از سیستم اطلاع رسانی نوین 'آی تی' را ضروری دانست.
مدیرکل هماهنگی اموراقتصادی و توسعه بین الملل استانداری البرز نیز در این میزگرد گفت: امروز هرچه بیشتر باید اطلاع رسانی در خصوص فعالیت های خوب دولت در بخش تولید داشت.
پرویز زرگر افزود: برای مردم باید تلاش های دولت را در حوزه اشتغال و تولید ترسیم داشت چراکه با توجه به این حوزه های مهم می توان در زمینه اشتغالزایی برای جوانان گام برداشت .
وی ادامه داد: بخش فیزیکی توسعه علم و صنعت ممکن است نوسان داشته باشد اما نتایج حاکی از آن است که همه مردم از عملکرد دولت به آینده ای روشن امیدوار شده اند .
زرگر گفت: اقتصاد امروز کشور دریک سال بهم نریخته که درمدت زمان کم بتوان آسیب های وارده را جبران ساخت باید هدف گذاری داشت و پس از مطالعه دقیق به سمت توسعه و پیشرفت هرچه بیشتر پیش رفت.
وی اضافه کرد: یکی از موضوعات مهم امروز اقتصاد کشور صادرات محور بودن است که باید تولید کننده ها بدانند در تولیدات کالاها اشباع هستیم و کسی که تولید می کند باید در ابتدا تاجر خوبی باشد.
مدیرکل اقتصادی استانداری البرز خاطرنشان کرد: موضوع فروش در واحدهای تولیدی اهمیت بسزایی دارد که هرچه بیشتر در جهت رونق این مهم باید تلاش داشت.
وی ادامه داد: در بخش صادرات رشد 110 درصدی داشتیم که حاکی از وضعیت خود دراین بخش است در دولت قبل 32 میلیون دلار صادرات داشتیم ولی امروز در دولت تدبیرو امید به 322 میلیون دلار افزایش یافته است.
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی و توسعه بین الملل استانداری البرز گفت: در بحث مهم صادرات باید به موانع توجه داشت چراکه در بخش کشاورزی اب مانع سوخت یارانه و منابع آبی مواجه هستیم که هزینه تولید را بالا می برد .
وی تاکید کرد: دربخش کشاورزی حامل های انرژی بالاست که باید به این نکته مهم توجه بیشتری داشت و یکی از مشکلات ما این است که ملی فکر نمی کنیم و منطقه ای فکر می کنیم و امروز شاهد ان هستیم که دربحث صادرات آمار دقیقی در استانها نیست.
زرگر اضافه کرد : براین اساس دومین کارگروه اقتصادی البرز برای بررسی صادرات بخش کشاورزی که بیشتر مشکلات دراین حوزه است تشکیل شد .
وی گفت: امروز با مشکل فاسد شدن مواد غذایی به دلیل انجام نقطه نظرات کارشناسی بهداشتی درمدت زمان طولانی مواجه هستیم که دراین زمینه مقرر شد تا نسبت به رفع قرنطینه محصولات کشاورزی اقدام شود و این مهم در مزرعه مورد بررسی قرار گیرد .
این مسئول در خصوص استفاده از ظرفیت فرودگاه پیام استان البرز ادامه داد: این فرودگاه اعلام آمادگی داشته اما به دلیل بالا بودن نرخ حمل هوایی و رغبت صادرکنندگان به حمل زمینی با مشکلاتی مواجه هستیم بنابراین دراین زمینه باید یارانه سوخت برای صادرکنند گان در نظر گرفت .
وی با اشاره به حضور 34 هیات تجاری خارجی از کشورهای مختلف از اثرات مثبت برجام گفت: تفاهم نامه هایی بسته شده و سرمایه گذاری هایی نیز شده که بی تاثیر نیست
زرگر یادآورشد: درهمین ماه گذشته یک نمایشگاهی ایجاد شد برای نمایش توانمندی های استان در بخش صنعت که از کشورهای متعدد بازدید کردند 123 غرفه هم بود دستاوردهای خوبی برای استان داشت که باید از این فرصت ها بهره بیشتری برد .
وی افزود: زمانی موفق در تولید می شویم که از محصولات ما استقبال شود واز نظر فرهنگی ،سیاسی، کیفی سازی محصولات اقدامات موثرتری باید داشت که بخش مردمی کردن اقتصاد مقاومتی همین است.
زرگر ادامه داد:تولید کنننده این عرق را باید داشته باشد و خود را باور کند بطوریکه با استفاده از تکنولوژی روز گام های موثرتری را دراین زمینه برداریم .
وی گفت: امروز نوسان قیمت برای تولید کننده ها آزار دهنده است و همین موضوع سبب از دست رفتن اعتماد خریدار می شود ز دست می رود وقتی تعهدی را با کشوری امضا می کنیم باید پای بند باشیم و درصورت بد عهدی این اعتبار از دست می رود و مشتری ما نخواهند بود .
وی اضافه کرد: یکی از پتانسیل های البرز دارو است که تولیدات خوبی داریم و باید هرچه بیشتر دراین زمینه سرمایه گذاری داشت.
زرگر ادامه داد: درسال گذشته 170 هزارتن انواع محصولات کشاورزی و 6500تن تخم مرغ صادرات به کشورهای همسایه داشتیم و سهم استان سه و دو دهم درصد بوده است .
این مسئول گفت: ارزآوری این صادرات درسال گذشته 175 میلیون دلار بوده است.و 80 درصد بخش کشاورزی کشور از استان البرز داره انجام می شود .
معاون امور گمرکی البرز نیز در این میزگرد خبری گفت: با توجه به اهمیت صادرات با شرایط حساسی که کشور در رقابت های با کشورهای منطقه در جهت دست یابی به بازارهای مصرف دارد، صادر کننده های ما می بایست به نحوی عمل کنند که بازارهای رقابت را در اختیار کشور رقیب قرار ندهند.
علی اصغر بناساز افزود: با قیمت های پائین ،بسته بندی های مناسب ،عرضه کالا با کیفیت خوب و عرضه صحیح کالا به بازارهای مصرف صادراتی می توان بازارهای جدید مصرف را پیدا کرد.
وی اضافه کرد: فرودگاه پیام یکی از ظرفیت هایی است که صادرکنندگان ما می توانند برای ارائه بهتر محصولات خود به بازارهای مصرف از آن بهره برده بدون اینکه از کیفیت محصولات کاسته شود .
بناساز گفت: استفاده از ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی پیام که بدون انجام تشریفات ورود کالا، صادر کننده می توانند کالاهای وارداتی را در انبارهای اقتصادی منطقه نگهداری و با ایجاد تغییر ،پردازش و ایجاد ارزش افزوده نسبت به صادرات مجدد آنها اقدام کنند.
وی ادامه داد: این در حالی است که اگر این صادرات و واردات از طریق دیگر مکان ها صورت گیرد باید تشریفات اجرا و ضمانت های لازم نیزجهت اطمینان از صادرات کالای وارد شده اخذ گردد، که در مناطق ویژه این مساله به بهترین شکل وبدون هر گونه تشریفات و ضمانت کالاهای وارده را با ایجاد ارزش افزوده مجددا می توانند این کالاها را صادر کنند.
معاون امور گمرکی البرز خاطر نشان کرد: تسهیلاتی که گمرک در اختیار تمام صادر کنندگان قرار می دهد این است که بدون مراجعه حضوری در طول 24 ساعت شبانه روز در بستر اینترنت می توانند کالا ها خود را به گمرک اظهار و اعلام نمایند و در صورت قرار گرفتن در مسیرهای زرد وسبز گمرکی بدون انجام تشریفات و در صورت نیاز صرفا با الصاق پلمپ نسبت به انجام صادرات خود اقدام نمایند.
بناساز افزود: در طول شبانه روز درخواستی اگر وجود داشته باشد مامورین گمرک در محل شرکت یا کارخانه تولیدی حاضر ، تو نسبت به بازدید کالا اقدام می کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه انجام تشریفات صادرات در گمرگ جهت هر اظهار نامه به صورت میانگین در ظرف مدت 2 ساعت قابل انجام است اظهار داشت: صاحبان کالا می توانند نسبت به انجام تشریفات صادرات خود از کلیه گمرکات کشور استفاده کنند و در این خصوص هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.
بناساز اظهار داشت: برخی کالاها برای صادرات نیاز به مجوز خاص از قبیل استاندارد ، بهداشت و قرنطینه مانند میوه جات که نیازمند مجوز اخذ قرنطینه دارند ممکن است صدور این مجوزها زمان بر باشد، که خوشبختانه استاندارد و بهداشت در این زمینه همکاری های خوبی داشته اند.
معاون امور گمرکی البرز ادامه داد:یک ظرفیت سیستمی وجود دارد، درخواست به صورت الکترونیکی به نماینده استاندارد و سایر دستگاههای مرتبط که در گمرک مستقر است در هر ساعت از شبانه روز ارجاع داده شده و امکان صدور مجوز به صورت برخط مهیا می باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به پیگیری برای راه اندازی آزمایشگاه گیاه پزشکی در منطقه ویژه اقتصادی پیام جهت تهسیل د صدور مجوز قرنطینه نباتی اشاره و گفت: با استقرار این آزمایشگاه با توجه به ظرفیت بالایی که فرودگاه پیام دارد صادر کننده می تواند در همان روزی که درخواست داده باشد نسبت به صادرات کالای خود اقدام کند.
بنا ساز افزود: با توجه به اینکه گمرک البرز در منطقه ویژه مستقر است اگر کسی قصد صادرات داشته باشد باید به فرودگاه مراجعه و با انجام امور گمرکی در کوتاهترین زمان ممکن و نزدیکی به فرودگاه می تواند کالای خود را در کمترین زمان ممکن و به بهترین شیوه صادر کند.
بناساز در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد که در پنج ماه گذشته 71میلیون و 780 هزار دلار کالا ازطریق گمرک البرز به خارج از کشور صادر شده است.
این میزان صادرات از رشد 154 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل در این گمرک برخوردار است.
وی بیان داشت: میزان صادرات کالا در این استان درسال 95 حدود 88 میلیون دلار ، در سال 94 ، 89 میلیون دلار و در سال 93 ، 53 میلیون دلار بوده است.
وی اضافه کرد: آرد گندم، خمیرهای غذایی، مواد شوینده، ماشین آلات و دستگاه های مکانیکی، قند و شکر، کانکس و ساختمان های پیش ساخته، رب گوجه فرنگی و سایر اقلام از جمله محصولاتی بوده که از استان صادر شده است.
بناساز گفت: عمده این محصولات به کشورهای عراق، افغانستان، ترکمنستان،ترکیه، پاکستان، امارات متحده عربی، سومالی، انگلستان و روسیه صادر شده اند.
/7414/8029/7411خبرنگار:حکیمه کشاورز،سیده فرناز مرتضوی،وحیده عسگری** انتشاردهنده:داریوش غفاری
بسترسازی توسعه پایدار با رفع موانع صادرات به عنوان موتور متحرک چرخه اقتصاد می تواند در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و توسعه هر چه بیشتر نقش آفرینی داشته باشد.
یکی از ارکان مهم سیاستهای اقتصاد مقاومتی که توجه ویژهای به آن شده، صادرات بوده و اقتصاد وقتی رونق میگیرد که تولید بر صادرات متکی باشد،از طرف دیگر تأکید بر برونگرایی همراه با درونزایی که در سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی مورد تأکید قرار گرفته نشانه دیگری از لزوم توجه به محوریت صادرات در اقتصاد است.
در برنامه ششم نیز قرار است به سمت توسعه صادرات مجدد حرکت کنیم تا ایران به کانون تجارت منطقه تبدیل شود.
در میزگردی به همین منظور با حضور مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی و توسعه بین الملل استانداری البرز، معاون امور گمرکی استان و دبیرکل اتاق بازرگانی استان البرز، مشکلات این حوزه و وضعیت صادرات در استان البرز بررسی شد.
دبیرکل اتاق بازرگانی استان البرر حضور کمرنگ کشور در بازار جهانی صادرات را ناشی از تحریم های چهار دهه گذشته عنوان کرد.
مسعود قاسمی در میزگرد ایرنا، گفت: باید در برنامه ریزی های دولت رفع موانع صادرات در اولویت ویژه قرار گیرد تا بستر برای حرکت به سمت توسعه پایدار فراهم آید.
**آگاه سازی بخش تولید نسبت به نیاز بازارهای خارجی
وی موفقیت در توسعه صادرات را مستلزم آگاهی کامل بخش تولید نسبت به نیاز بازار های بین المللی و منطقه ای دانست و افزود: دراین راستا اتاق بازرگانی البرز ارایه مشاوره های ضروری به فعالان اقتصادی استان را در دستور کار قرار داده است تا محصولات مطابق با نیاز بازارهای مصرف خارجی تولید و صادر شود.
دبیر کل اتاق بازرگانی البرز گفت: سالهای طولانی تحریم ها موجب شد ازحرکت به سمت تولید محصولات قابل صادرات فاصله بگیریم و از حضور فعال در بازار رقابت صادرات جهانی محروم شویم.
وی با تاکید براین نکته که برای تحول دراقتصادبایدتولید را به مسیر تولیدات یا محصولات صادرات محور هدایت کنیم، اظهار کرد: کم توجهی ها به کیفیت کالای تولیدی، عدم بسته بندی مناسب و نیز ضعف در ارایه خدمات بعد از فروش از مشکلاتی است که به صادرات کشور لطمه وارد می کند.
قاسمی از عدم توان رقابت با تجارخارجی از لحاظ قیمت در برخی محصولات را مشکل مهم دیگری عنوان کرد که ضعف در توسعه صادرات را به همراه داشته است.
وی همچنین اضافه کرد: دولت می تواند با تخفیف ها و یا معافیت های صادراتی در پایین آوردن قیمت تمام شده، به رقابتی شدن تولیدات کمک کند.
**برخی هیات های تجاری خارجی با هدف فروش کالای خود می آیند
مسعود قاسمی گفت: برخی هیات های خارجی درسفر به البرز هدف فروش کالا به ما را مطرح می کنند که این مساله با سیاست اقتصادی ما همخوانی ندارد .
وی افزود: تصور این هیات ها این است که ما همچون سالیان گذشته صرفا خریدار و یا مونتاژ کننده محصولات آنها باشیم ، لاکن در حین مذاکره به این واقعیت می رسند که ما فقط در چارچوب سیاست های اقتصاد مقاومتی حاضر به همکاری تجاری و سرمایه گذاری مشترک با آنان هستیم.
دبیرکل اتاق بازرگانی البرز تاکید کرد: درصورتی می توانیم خریدار کالاهای مورد نیازمان از تجار خارجی باشیم که در مقابل آنان نیز خریدار کالاهای ما باشند.
قاسمی تاسیس شرکت توسعه صادرات و اقتصادی البرز با مساعدت و همکاری شایان توجه استانداری و سایر ادارات استان را حرکتی بسیار موثر درمسیر توسعه صادرات عنوان کرد و افزود: این شرکت با هدف ایجاد مراکز تجاری برای بازاریابی و عرضه محصولات مان در خارج از کشور تاسیس شده است و درنخستین مرحله فعالیت این شرکت، مرکز عرضه محصولات صادراتی البرز با عنوان مرکز 'البرزی - ایرانی' در مسکو افتتاح شد.
وی تصریح کرد: شرکت توسعه صادرات استان البرز برای ایجاد مراکز عرضه محصولات صادراتی در 2 کشور عمان و مجارستان به ترتیب به عنوان مراکزتجاری در کشورهای خلیج فارس و اروپا نیز اقدامات اولیه را انجام داده و مقدمات لازم فراهم شده است.
دبیر کل اتاق بازرگانی البرز انتخاب این کشورها با هدف سهولت به دست یافتن به بازار دیگر کشور ها عنوان کرد.
**برگزاری سمینار های آموزشی برای حضور فعال در صادرات
قاسمی برگزاری سمینارهای آموزشی برای تولید کنندگان و فعالان اقتصادی به ویژه در بخش کشاورزی را از اولویت های اتاق بازرگانی البرز ذکر کرد و گفت: انواع محصولات کشاورزی استان ازکیفیت خوبی برخوردار است، اما متاسفانه به دلیل عدم نگهداری، بسته بندی ضعیف و حمل نامناسب، وضعیت صادرات این محصولات در حد انتظار نیست .
**ضعف در بسته بندی و محرومیت از عرضه محصولات کشاورزی در مسکو
وی افزود: در سفرهیات بازرگانی استان به مسکو که استاندار البرز در راس این هیات حضور داشتند شاهد عرضه محصولات کشاورزی ایران با کیفیت بسیار بالا بودیم، ولی متاسفانه به دلیل بسته بندی ضعیف و نگهداری نامناسب این محصولات مرغوب نتوانست بازار داغ مسکو را تصاحب کند.
قاسمی از ایجاد زیرساخت های مناسب، قیمت و کیفیت به عنوان سه فاکتور مهم برای حضور پر رنگ در بازار جهانی صادرات نام برد.
وی به عنوان شاهد مثال گفت: هنگامی که بازار قطر برای کالاهای ایران باز شد، روزانه یکصد تن از محصولات کشاورزی استان البرز به آن کشور صادر می شد، اما متاسفانه به دلیل مشکلات ساختاری با گذشت یک هفته بازارمان را در آن کشور از دست دادیم.
دبیر کل اتاق بازرگانی البرز افزود: نبود زیرساختهای لازم و بالا بودن قیمت تمام شده از جمله مشکلاتی بود که در مسیرصادرات محصولات به قطر دست انداز ایجاد کرد .
وی اظهار کرد: وجود فرودگاه پیام در استان البرز می تواند به عنوان یک امتیاز بزرگ برای صادرات استان مطرح باشد، اما متاسفانه بنا به
دلایل عدیده از جمله مشکلات عدم هماهنگی گمرک، قرنطینه و استاندارد با صادر کننده فعالان اقتصادی استان از امکانات این فرودگاه محروم شده اند که می تواند در صورت اجرای درست پنجره واحد این مشکل را حل کرد.
قاسمی در بخش دیگر از اظهاراتش گفت: متاسفانه برخی این تصور غلط و غیر منطقی را باور کرده اند که گمرک صرفاً برای ارایه خدمات به منطقه ویژه اقتصادی پیام دایر شده است، در صورتی که این گمرک متعلق به استان است و باید همه مردم و فعالان اقتصادی استان از خدمات آن بهره مند شوند.
وی ضرورت جدا شدن ورودی گمرک استان از منطقه ویژه اقتصادی پیام را مورد تاکید قرار داد و گفت: مسوولان ذیربط باید برای رفع مشکلات حاکم در این گمرک که در روند صادرات محصولات استان خلل ایجاد کرده چاره اندیشی کنند.
وی عدم دسترسی به آمار و ارقام صحیح کالاهای صادراتی را یک معضل حاد عنوان کرد و عزم و اراده قوی و همکاری همه دستگاه های اجرایی برای استفاده همگان از سیستم اطلاع رسانی نوین 'آی تی' را ضروری دانست.
مدیرکل هماهنگی اموراقتصادی و توسعه بین الملل استانداری البرز نیز در این میزگرد گفت: امروز هرچه بیشتر باید اطلاع رسانی در خصوص فعالیت های خوب دولت در بخش تولید داشت.
پرویز زرگر افزود: برای مردم باید تلاش های دولت را در حوزه اشتغال و تولید ترسیم داشت چراکه با توجه به این حوزه های مهم می توان در زمینه اشتغالزایی برای جوانان گام برداشت .
وی ادامه داد: بخش فیزیکی توسعه علم و صنعت ممکن است نوسان داشته باشد اما نتایج حاکی از آن است که همه مردم از عملکرد دولت به آینده ای روشن امیدوار شده اند .
زرگر گفت: اقتصاد امروز کشور دریک سال بهم نریخته که درمدت زمان کم بتوان آسیب های وارده را جبران ساخت باید هدف گذاری داشت و پس از مطالعه دقیق به سمت توسعه و پیشرفت هرچه بیشتر پیش رفت.
وی اضافه کرد: یکی از موضوعات مهم امروز اقتصاد کشور صادرات محور بودن است که باید تولید کننده ها بدانند در تولیدات کالاها اشباع هستیم و کسی که تولید می کند باید در ابتدا تاجر خوبی باشد.
مدیرکل اقتصادی استانداری البرز خاطرنشان کرد: موضوع فروش در واحدهای تولیدی اهمیت بسزایی دارد که هرچه بیشتر در جهت رونق این مهم باید تلاش داشت.
وی ادامه داد: در بخش صادرات رشد 110 درصدی داشتیم که حاکی از وضعیت خود دراین بخش است در دولت قبل 32 میلیون دلار صادرات داشتیم ولی امروز در دولت تدبیرو امید به 322 میلیون دلار افزایش یافته است.
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی و توسعه بین الملل استانداری البرز گفت: در بحث مهم صادرات باید به موانع توجه داشت چراکه در بخش کشاورزی اب مانع سوخت یارانه و منابع آبی مواجه هستیم که هزینه تولید را بالا می برد .
وی تاکید کرد: دربخش کشاورزی حامل های انرژی بالاست که باید به این نکته مهم توجه بیشتری داشت و یکی از مشکلات ما این است که ملی فکر نمی کنیم و منطقه ای فکر می کنیم و امروز شاهد ان هستیم که دربحث صادرات آمار دقیقی در استانها نیست.
زرگر اضافه کرد : براین اساس دومین کارگروه اقتصادی البرز برای بررسی صادرات بخش کشاورزی که بیشتر مشکلات دراین حوزه است تشکیل شد .
وی گفت: امروز با مشکل فاسد شدن مواد غذایی به دلیل انجام نقطه نظرات کارشناسی بهداشتی درمدت زمان طولانی مواجه هستیم که دراین زمینه مقرر شد تا نسبت به رفع قرنطینه محصولات کشاورزی اقدام شود و این مهم در مزرعه مورد بررسی قرار گیرد .
این مسئول در خصوص استفاده از ظرفیت فرودگاه پیام استان البرز ادامه داد: این فرودگاه اعلام آمادگی داشته اما به دلیل بالا بودن نرخ حمل هوایی و رغبت صادرکنندگان به حمل زمینی با مشکلاتی مواجه هستیم بنابراین دراین زمینه باید یارانه سوخت برای صادرکنند گان در نظر گرفت .
وی با اشاره به حضور 34 هیات تجاری خارجی از کشورهای مختلف از اثرات مثبت برجام گفت: تفاهم نامه هایی بسته شده و سرمایه گذاری هایی نیز شده که بی تاثیر نیست
زرگر یادآورشد: درهمین ماه گذشته یک نمایشگاهی ایجاد شد برای نمایش توانمندی های استان در بخش صنعت که از کشورهای متعدد بازدید کردند 123 غرفه هم بود دستاوردهای خوبی برای استان داشت که باید از این فرصت ها بهره بیشتری برد .
وی افزود: زمانی موفق در تولید می شویم که از محصولات ما استقبال شود واز نظر فرهنگی ،سیاسی، کیفی سازی محصولات اقدامات موثرتری باید داشت که بخش مردمی کردن اقتصاد مقاومتی همین است.
زرگر ادامه داد:تولید کنننده این عرق را باید داشته باشد و خود را باور کند بطوریکه با استفاده از تکنولوژی روز گام های موثرتری را دراین زمینه برداریم .
وی گفت: امروز نوسان قیمت برای تولید کننده ها آزار دهنده است و همین موضوع سبب از دست رفتن اعتماد خریدار می شود ز دست می رود وقتی تعهدی را با کشوری امضا می کنیم باید پای بند باشیم و درصورت بد عهدی این اعتبار از دست می رود و مشتری ما نخواهند بود .
وی اضافه کرد: یکی از پتانسیل های البرز دارو است که تولیدات خوبی داریم و باید هرچه بیشتر دراین زمینه سرمایه گذاری داشت.
زرگر ادامه داد: درسال گذشته 170 هزارتن انواع محصولات کشاورزی و 6500تن تخم مرغ صادرات به کشورهای همسایه داشتیم و سهم استان سه و دو دهم درصد بوده است .
این مسئول گفت: ارزآوری این صادرات درسال گذشته 175 میلیون دلار بوده است.و 80 درصد بخش کشاورزی کشور از استان البرز داره انجام می شود .
معاون امور گمرکی البرز نیز در این میزگرد خبری گفت: با توجه به اهمیت صادرات با شرایط حساسی که کشور در رقابت های با کشورهای منطقه در جهت دست یابی به بازارهای مصرف دارد، صادر کننده های ما می بایست به نحوی عمل کنند که بازارهای رقابت را در اختیار کشور رقیب قرار ندهند.
علی اصغر بناساز افزود: با قیمت های پائین ،بسته بندی های مناسب ،عرضه کالا با کیفیت خوب و عرضه صحیح کالا به بازارهای مصرف صادراتی می توان بازارهای جدید مصرف را پیدا کرد.
وی اضافه کرد: فرودگاه پیام یکی از ظرفیت هایی است که صادرکنندگان ما می توانند برای ارائه بهتر محصولات خود به بازارهای مصرف از آن بهره برده بدون اینکه از کیفیت محصولات کاسته شود .
بناساز گفت: استفاده از ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی پیام که بدون انجام تشریفات ورود کالا، صادر کننده می توانند کالاهای وارداتی را در انبارهای اقتصادی منطقه نگهداری و با ایجاد تغییر ،پردازش و ایجاد ارزش افزوده نسبت به صادرات مجدد آنها اقدام کنند.
وی ادامه داد: این در حالی است که اگر این صادرات و واردات از طریق دیگر مکان ها صورت گیرد باید تشریفات اجرا و ضمانت های لازم نیزجهت اطمینان از صادرات کالای وارد شده اخذ گردد، که در مناطق ویژه این مساله به بهترین شکل وبدون هر گونه تشریفات و ضمانت کالاهای وارده را با ایجاد ارزش افزوده مجددا می توانند این کالاها را صادر کنند.
معاون امور گمرکی البرز خاطر نشان کرد: تسهیلاتی که گمرک در اختیار تمام صادر کنندگان قرار می دهد این است که بدون مراجعه حضوری در طول 24 ساعت شبانه روز در بستر اینترنت می توانند کالا ها خود را به گمرک اظهار و اعلام نمایند و در صورت قرار گرفتن در مسیرهای زرد وسبز گمرکی بدون انجام تشریفات و در صورت نیاز صرفا با الصاق پلمپ نسبت به انجام صادرات خود اقدام نمایند.
بناساز افزود: در طول شبانه روز درخواستی اگر وجود داشته باشد مامورین گمرک در محل شرکت یا کارخانه تولیدی حاضر ، تو نسبت به بازدید کالا اقدام می کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه انجام تشریفات صادرات در گمرگ جهت هر اظهار نامه به صورت میانگین در ظرف مدت 2 ساعت قابل انجام است اظهار داشت: صاحبان کالا می توانند نسبت به انجام تشریفات صادرات خود از کلیه گمرکات کشور استفاده کنند و در این خصوص هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.
بناساز اظهار داشت: برخی کالاها برای صادرات نیاز به مجوز خاص از قبیل استاندارد ، بهداشت و قرنطینه مانند میوه جات که نیازمند مجوز اخذ قرنطینه دارند ممکن است صدور این مجوزها زمان بر باشد، که خوشبختانه استاندارد و بهداشت در این زمینه همکاری های خوبی داشته اند.
معاون امور گمرکی البرز ادامه داد:یک ظرفیت سیستمی وجود دارد، درخواست به صورت الکترونیکی به نماینده استاندارد و سایر دستگاههای مرتبط که در گمرک مستقر است در هر ساعت از شبانه روز ارجاع داده شده و امکان صدور مجوز به صورت برخط مهیا می باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به پیگیری برای راه اندازی آزمایشگاه گیاه پزشکی در منطقه ویژه اقتصادی پیام جهت تهسیل د صدور مجوز قرنطینه نباتی اشاره و گفت: با استقرار این آزمایشگاه با توجه به ظرفیت بالایی که فرودگاه پیام دارد صادر کننده می تواند در همان روزی که درخواست داده باشد نسبت به صادرات کالای خود اقدام کند.
بنا ساز افزود: با توجه به اینکه گمرک البرز در منطقه ویژه مستقر است اگر کسی قصد صادرات داشته باشد باید به فرودگاه مراجعه و با انجام امور گمرکی در کوتاهترین زمان ممکن و نزدیکی به فرودگاه می تواند کالای خود را در کمترین زمان ممکن و به بهترین شیوه صادر کند.
بناساز در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد که در پنج ماه گذشته 71میلیون و 780 هزار دلار کالا ازطریق گمرک البرز به خارج از کشور صادر شده است.
این میزان صادرات از رشد 154 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل در این گمرک برخوردار است.
وی بیان داشت: میزان صادرات کالا در این استان درسال 95 حدود 88 میلیون دلار ، در سال 94 ، 89 میلیون دلار و در سال 93 ، 53 میلیون دلار بوده است.
وی اضافه کرد: آرد گندم، خمیرهای غذایی، مواد شوینده، ماشین آلات و دستگاه های مکانیکی، قند و شکر، کانکس و ساختمان های پیش ساخته، رب گوجه فرنگی و سایر اقلام از جمله محصولاتی بوده که از استان صادر شده است.
بناساز گفت: عمده این محصولات به کشورهای عراق، افغانستان، ترکمنستان،ترکیه، پاکستان، امارات متحده عربی، سومالی، انگلستان و روسیه صادر شده اند.
/7414/8029/7411خبرنگار:حکیمه کشاورز،سیده فرناز مرتضوی،وحیده عسگری** انتشاردهنده:داریوش غفاری
کپی شد