با توجه به فروش ارزی صیفیجات به کشورهای همسایه، که سود زیادی برای صادرکنندگان دارد، انگیزه تجار برای صادرات این محصولات زیاد است. وزارت جهاد کشاورزی نیز در مواجهه با صادرات بیرویه تصمیم به ذخیره این محصولات مانند سیبزمینی کرده تا در شرایط خاص که بازار به هم میریزد، در بازار داخلی توزیع کند.
به گزارش جماران؛ بر اساس مشاهدات میدانی قیمت هرکیلوگرم سیب زمینی در سطح شهر تهران تا ۶۰ هزار افزایش یافته است و با وجود اینکه این محصول در میادین میوه و تره بار به قیمت ۲۷ هزار تومان عرضه می شود اما عرضه به اندازه ای نیست که نیاز مردم را رفع کند.
تسنیم نوشت: تنظیم بازار داخلی صیفیجات در فصل سرد سال یکی از مشکلات سالهای اخیر وزارت جهاد کشاورزی به ویژه برای محصولاتی مانند سیبزمینی و پیاز است.
در فصل سرما، تقاضا برای خرید صیفیجات از عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس افزایش مییابد و این موضوع باعث افزایش صادرات این محصولات و کاهش عرضه آنها در بازار داخلی میشود.
در سال 1401، وزارت جهاد کشاورزی برای متعادل کردن بازار داخلی، با ارسال نامهای صادرات محصولات سیبزمینی، گوجهفرنگی، پیاز و بادمجان را ممنوع اعلام کرد؛ اما با شکایت تجار به دیوان عدالت اداری، این اقدام وزارت جهاد کشاورزی باطل شد.
با توجه به فروش ارزی صیفیجات به کشورهای همسایه، که سود زیادی برای صادرکنندگان دارد، انگیزه تجار برای صادرات این محصولات زیاد است. وزارت جهاد کشاورزی نیز در مواجهه با صادرات بیرویه تصمیم به ذخیره این محصولات مانند سیبزمینی کرده تا در شرایط خاص که بازار به هم میریزد، در بازار داخلی توزیع کند.
قیمت هرکیلوگرم سیب زمینی به ۶۰ هزار تومان رسید
با این وجود، بر اساس مشاهدات میدانی، قیمت سیبزمینی در تهران تا هر کیلوگرم 60 هزار تومان افزایش یافته است. هر کیلوگرم از این محصول در محلههای بهار، هفت تیر، میرزای شیرازی و محله بهجتآباد به قیمتهای 37 تا 60 هزار تومان به فروش میرسد و در محلههای فردوس، کاشانی و جنتآباد بین 39 تا 45 هزار تومان است. یک فروشگاه در ستارخان نیز این محصول را 50 هزار تومان به فروش میرساند.
قیمت سیبزمینی در فروشگاههای عرضهکننده این محصولات در فضای مجازی نیز متفاوت است؛ به طوری که از 29 هزار تومان تا 60 هزار تومان این محصول قیمتگذاری شده است. این محصول در فروشگاه دیگری در فضای مجازی که قیمتهای منصفانهتری دارد، برای هر کیلوگرم سیبزمینی درشت 35 هزار تومان و سیبزمینی ریز 29 هزار تومان در نظرگرفته شده است.
نرخ عمدهفروشی سیبزمینی چقدر است؟
قیمت عمدهفروشی هر کیلوگرم سیبزمینی در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران بین 22 تا 38 هزار تومان است. همچنین قیمت هر کیلوگرم سیبزمینی در میادین میوه و ترهبار 27 هزار تومان است که اگر بخواهید این محصول را به صورت آنلاین خریداری کنید، باید 32 هزار تومان پرداخت کنید.
سیب زمینی در برخی از میادن میوه و تره بار نیست
اما همه میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران سیب زمینی برای عرضه ندارند و جایگاههای سیبزمینی در برخی از میادین میوه سطح شهر خالی است.
در چنین شرایطی، با مداخلات در بازار، افزایش عرضه و رسیدن محصولات تولیدی جدید، بازار به تدریج متعادل شده و به آرامش خواهد رسید.
لبنیات گران نشد؟!
محمد فربد سخنگوی انجمن صنایع لبنی گفت: بنابر آمار گمرک در ۹ ماهه امسال ۴۶۰ هزار و ۹۹۶ تن محصولات لبنی به ارزش ۷۴۷.۲ میلیون دلار به ۳۷ کشور دنیا صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۱۳ درصد و ارزشی ۳۶ درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینکه افزایش مجدد قیمت لبنیات صحت ندارد، افزود: از ابتدای سال تاکنون ۲ بار افزایش قیمت لبنیات در چارچوب ضوابط و مقررات داشتیم و فراتر از آن هیچ گونه افزایش قیمتی رخ نداده است.
فربد ادامه داد: بررسی های میدانی از میادین میوه و تره بار شهرداری نشان می دهد که پنیر ۵۴ هزارتومانی، شیر ۲۹۸۰۰ تومانی و سایر اقلام تنظیم بازاری وجود دارد.
باشگاه خبرنگاران نوشت : سخنگوی انجمن صنایع لبنی افزود: ۴ قلم محصولات لبنی با نرخ مصوب داریم که تغییر قیمتی از مهرماه به بعد اعمال نشده است و مابقی اقلام گروه ۴ کالایی در چارچوب ضوابط، هر شرکتی مجاز به تعیین قیمت بوده است، براین اساس امسال در مجموع طی 2 نوبت مجموعا ۳۰ درصد افزایش قیمت داشتیم که یکبار مربوط به مرداد و شهریور تا حدود ۱۶ درصد و دیگری مهرماه حدود ۱۴ درصد بوده است.
به گفته وی، در اقلامی که در گروه ۴ کالایی هستند، نمی توان تولیدکننده را مکلف به اعمال قیمت یکسان کرد، اما مشتری حق انتخاب دارد برحسب برندهای مختلف قیمت های متفاوت را دارد. به عنوان مثال یکی از برندهای لبنی پنیر کاکائویی زده است درحالیکه در سابقه تولید پنیری با این مشخصات نبوده است و ممکن است افراد خوششان بیاید و بخرند اما ملاک ما برای ارزیابی قیمت نیست.
فربد سرانه مصرف را بر پایه شیر ۷۰ کیلو اعلام کرد و گفت: از این میزان کره حداکثر نیم درصد سرانه مصرف را تشکیل می دهد که براین اساس نقش اساسی در سبد مصرفی ندارد. اما به طور کلی تخلف و گرانفروشی مشاهده نمی شود.
قیمت بلیت اتوبوس افزایش می یابد
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسافربری کشور از افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت اتوبوس در تمامی مسیرهای برون شهری خبر داد.
باشگاه خبرنگاران نوشت : احمدرضا عامری مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسافربری کشور از افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت اتوبوس برون شهری خبر داد و گفت: با دستور سازمان راهداری و هماهنگی دستگاهها نرخ بلیت تمامی مسیرهای برون شهری ۲۵ درصد افزایش یافت.
وی ادامه داد: در حال حاضر نرخ نفر مسافر در هر کیلومتر ۱۰۰۰ تومان بوده، اما نرخی که برای ما اعمال میشود به صورت میانگین ۴۵۰ هزار تومان است که این میزان نرخ برای رانندگان اتوبوسهای برون شهری به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارد.
عامری گفت: پیش از قیمت بلیت در مسیر تهران- اصفهان ۲۹۰ هزار تومان بوده که با افزایش ۲۵ درصدی به ۳۶۲ هزارو ۵۰۰ تومان افزایش یافته است.