گروه اقتصاد و درآمد: یک کارشناس بازارهای مالی با بیان اینکه ممکن است رمز ارزی که قرار است آینده دنیا را متحول کند، نیامده باشد، اما در اینکه آینده دنیا در اختیار رمز ارزها است، هیچ شکی نیست، گفت: در ایران، به دلیل استمرار سالیانه تورم و خصوصا با شرایطی که بعد از تحریمهای سال 96، افزایش یافته، میان مردم و در بازارها، حس جاماندگی ایجاد شده که تلاش می کنند این جاماندگی را از طریق بازار رمز ارزها تخلیه کنند. به نظر می رسد اکنون این بازار، تبدیل به امید ناامیدان شده است، در حالی که اساسا چنین چیزی مطابق با واقعیت نیست.
محمد غفاری، کارشناس بازارهای مالی در گفت و گو با جماران، با بیان اینکه هنوز بازار رمز ارزها توسط جامعه جهانی بازار پذیرفته شده ای نیست، رویکرد دولتها نسبت به این بازار را اصلی ترین دلیل این مساله عنوان کرد و اظهارداشت: دولتها نمی توانند مانند پولهای فیات ،اسکناس های کاغذی و سکه های فلزی، از روی رمز ارزها مالیات کسب کنند، به همین دلیل با آنها مشکل دارند. با این حال، هر دولتی که بتواند زودتر رمز ارزها را برای معاملات در سیستم خود به رسمیت بشناسد، توانسته زودتر از بقیه دنیا با این گرایش مردم همراه شود؛ اما در عین حال پذیرش این مساله از سوی یک دولت، ممکن است در ابتدا، پول رسمی آن کشور را مقداری تضعیف کند؛ چرا که یکسری از مردم به سمت خرید رمز ارزها می روند.
باید راهکار جامعی برای پذیرفتن رمزارزها به عنوان ارز مستقل ایجاد شود
وی ادامه داد: با این حال ، بخشی از مردم همچنان رمز ارزها را قبول ندارند و عده ای هم محتاج به پول رسمی کشور هستند؛ بنابراین بازار در مدت زمان کوتاهی تعادل خود را پیدا می کند و می تواند درخواست برای پول رسمی آن کشور بالا رود. باید راهکار جامعی برای پذیرفتن رمزارزها به عنوان ارز مستقل مانند آنچه که درباره دلار آمریکا یا یوروی اتحادیه اروپا وجود دارد، ایجاد شود.
هنوز ریال ایران حرف برای گفتن دارد
این کارشناس بازارهای مالی، با بیان اینکه تاکنون تنها دو کشور در این مسیر گام برداشته اند، افزود: حدود 20 ارز توانسته اند در صد سال گذشته پابرجا بمانند و حدود 500 ارز فیات وجود دارد که در صد سال گذشته، با اینکه پشتوانه دولتها را هم داشته اند اما از بین رفته اند. یکی از ارزهای پابرجا، ریال ایران است و با اینکه ارزشش را مقداری در برابر دیگر ارزها از دست داده، اما در مقایسه با مثلا لیر ترکیه که یک بار هر یک میلیون لیر تبدیل به یک لیر شده و اکنون هر 27 لیر برابر یک دلار است، هنوز ریال ایران حرف برای گفتن دارد.
فرصتهای استفاده رسمی از رمز ارز برای ایران
غفاری گفت: در این شرایط، اگر ایران اولین کشوری باشد که راهکاری پیدا کند که بتواند از روی رمز ارزها مالیات بگیرد و خرید و فروش رمز ارزها را در کشور آزاد کند، هم می تواند به دور زدن تحریم ها کمک کند و هم جزء کشورهایی باشد که در این موضوع توانسته اند خود را به سرعت با جهانی که قرار است در آینده ایجاد شود، تطبیق دهد.
آینده دنیا در اختیار رمزارزها خواهد بود
وی با بیان اینکه معتقد است آینده دنیا در اختیار پولهای فیات نیست و دست رمزارزهای مختلف خواهد بود، اضافه کرد: شاید آن رمز ارزی که در آینده فراگیر خواهد شد هنوز نیامده باشد و شاید بیت کوین هم نباشد، اما قطعا آینده دنیا در اختیار پولهای فیات و بانکهای مرکزی نیست و در اختیار مردم و رمز ارز قرار خواهد گرفت.
این کارشناس بازارهای مالی، درخصوص افزایش گرایش عمومی به خرید رمز ارزها، درباره وضعیت ایران در این رابطه، خاطرنشان کرد: از آنجا که ایران، یکی از کشورهایی است که در آن انرژی بسیار ارزان است، استخراج بیت کوین در آن صرفه اقتصادی بسیار زیادی دارد، خصوصا زمانی که بیت کوین از محدوده 30 تا 35 هزار بالاتر می رود. قیمت گاز در ایران، یک دهم قیمت جهانی است. این گاز را به بیت کوین تبدیل می کنند و آن را به دلار می فروشند. این شرایط می تواند برای ایران ارزآوری داشته باشد و به جای اینکه گاز را مستقیما صادر کند، آن را تبدیل به بیت کوین کند و بعد بفروشد.
امکان کسب درآمد دلاری برای بانک مرکزی از طریق استخراج بیت کوین
غفاری تاکید کرد: اگر بانک مرکزی وارد این موضوع شود، بسیار به صرفه تر است. می تواند در تعاملی با بخش گاز، گاز را به قیمت جهانی بخرد و با استخراج بیت کوین و فروش آن در بازار جهانی، دلارش را در بازار ایران تزریق کند. این اقدام برای ایران با توجه به قیمتهای موجود، قابل اجرا است.
به دلیل تورم، مردم حس می کنند از رشد در بازارها جامانده اند
بازار رمز ارزها، به اشتباه تبدیل به امید ناامیدان شده است
وی با بیان اینکه استقبالی که از سوی جامعه نسبت به رمز ارزها می شود، بسیار قابل توجه است، تصریح کرد: در ایران، به دلیل استمرار سالیانه تورم و خصوصا با شرایطی که بعد از تحریمهای سال 96، افزایش یافته، میان مردم و در بازارها، حس جاماندگی ایجاد شده که تلاش می کنند این جاماندگی را از طریق بازار رمز ارزها تخلیه کنند. به نظر می رسد اکنون این بازار، تبدیل به امید ناامیدان شده است، در حالی که اساسا چنین چیزی مطابق با واقعیت نیست.
بیش از 90درصد افرادی که وارد بازار رمزارزها می شوند، در انتها بازنده خارج می شوند
این کارشناس بازارهای مالی، توضیح داد: تعداد افرادی که در این بازار پول از دست دادند، بیشتر از افرادی است که پولی به دست آوردند. با این حال، به نظر می رسد بازار رمز ارزها تبدیل به محلی شده که افراد در آن قمار می کنند تا بتوانند چندین و چند برابر پول خود را به دست آورند و این حس را داشته باشند که از تورم جا نماندهاند، اما مانند هر بازار دیگری که در آن تنها تعداد محدودی تبدیل به برند ویژهای میشوند و بقیه در حدی می مانند که مخارج زندگیشان را درآورند یا شاید کمتر، بازار رمز ارزها نیز این چنین است. متاسفانه اکثر افرادی که وارد بازار ارز و یا رمز ارز میشوند بیشتر به جای اینکه پول به دست آورند پول از دست میدهند.
هیچ توصیه ای برای ورود به این بازار ندارم، مگر اینکه...
غفاری با یادآوری اینکه براساس اقتصاد رفتاری، آدمها تمایل دارند چیزها را ارزان بخرند و گران بفروشند، اما به طور معمول این گونه است که افراد تحت تاثیر هیجانات گران می خرند و ارزان می فروشند، گفت: بر این اساس، بیش از 90درصد افرادی که وارد بازار ارزها می شوند، در انتها بازنده خارج می شوند. بنابراین هیچ توصیه ای برای ورود به این بازار ندارم، مگر اینکه رمز ارز با ثباتی را در قیمت پایین بخرند و آن را برای سالیان سال حفظ کنند.
در بازار رمز ارزها نوسان گیری نکنید
وی با بیان اینکه نوسان گیری در بازار رمز ارزها باعث می شود تمام پولشان را از دست بدهند، ادامه داد: موفقیت در این بازار، مهارت بسیار و توان تسلط بسیار قابل توجهی بر خویشتن نیاز دارد. در حالی که اکثر افراد، این دو مقوله را در کنار هم ندارند و به همین دلیل پول خود را از دست می دهند. بنابراین باید قبل از این شکل فعالیت در این بازار، چند سالی آموزش ببینند و حتی دیرتر وارد آن شوند، نه اینکه بی محابا وارد شوند و تمام سرمایه شان را از دست بدهند.
حدود 6درصد بیت کوینی که استخراج می شود، توسط ایران است
چین 30درصد فعالیت دارد
این تحلیلگر بازارهای مالی افزود: حدود 6درصد بیت کوینی که استخراج می شود، توسط ایران است. این رقم در برابر 30درصد فعالیت چین، واقعا رقم اندکی است. با اینکه ما پتانسیل بیشتری داریم، اما کشورهای زیادی از ما پیش افتاده اند. این بازار در ایران به رسمیت شناخته نشده و به گونه ای بازارِ جامانده است، اگر، هر چه زودتر این بازار و استخراج ها به مردم واگذار شود، حداقل این نتیجه را دارد که ما می توانیم بدون اینکه گاز را صادر کنیم و هزینه های جانبی آن شامل لوله کشی و یا تبدیل آن به گاز مایع را تقبل کنیم، می توانیم به قیمت صادراتی به کسانی که می خواهند بیت کوین استخراج کنند به صورت دلاری بفروشیم. مبدا این دلار هم از خارج از ایران باشد و دلار وارد شده به بازار ایران تزریق شود.
ممکن است رمز ارزی که قرار است آینده دنیا را متحول کند، نیامده باشد
در اینکه آینده دنیا در اختیار رمز ارزها است، هیچ شکی نیست
غفاری با بیان اینکه این اقدام ریال ایران را تقویت می کند و ما می توانیم بدون داشتن زیرساخت، گاز زیادی را به افرادی که می خواهند بیت کوین استخراج کنند، بفروشیم و نهایت استفاده را از سرمایه هایی که داریم، داشته باشیم، درباره برخی انتقادها که این بازار ما به ازایی ندارد و این مساله چالشی برای این بازار است، تاکید کرد: ممکن است رمز ارزی که قرار است آینده دنیا را متحول کند، نیامده باشد، اما در اینکه آینده دنیا در اختیار رمز ارزها است، هیچ شکی نیست. در این شرایط، هر دولتی که بتواند خود را زودتر با رمز ارزها مطابقت دهد، برنده است. بازار رمزارزها، بیشتر اقبال مردمی دارد و نه اقبال دولتی. هر دولتی زودتر با مردم همراه شود، در آینده دنیا برنده تر خواهد بود.
این کارشناس بازارهای مالی، درباره تردید دولتها برای گرایش به بازار رمز ارزها به دلیل عدم امکان ایجاد شفافیت در این بازار و نظارت بر نقل و انتقالات پولی و ایجاد سازوکارهای این نظارت مانند آنچه که در چارچوب FATF وجود دارد، گفت: در نهایت، دولتها رو به روی قدرت مردم به زانو در می آیند و آن را خواهند پذیرفت. اگر بتوانند از فعالیتها در این بازار مالیات بگیرند، قطعا این اقدام تسریع خواهد شد؛ همانطور که دولت ایران می تواند با در نظر داشتن میزان تراکنشها در کیف پولها مالیات بگیرد.
اواخر 2024 تا اواسط 2025، شاهد حرکت نزولی بسیار شدید در بازارهای مالی خواهیم بود
غفاری درخصوص برخی نگرانی ها نسبت به تاثیر رسیدن زمان رویداد هاوینگ بیت کویت که اتفاق از پیش برنامه ریزی شده در پروتکل بیت کوین است بر چشم انداز فعالیت ها این بازار، توضیح داد: قرار است سال 2024، در سراسر دنیا حدود 50 انتخابات برگزار شود. این شرایط انبساط مالی بسیار گسترده ای را در سراسر جهان ایجاد می کند. به دلیل برگزاری این انتخابات، منابعی از آینده قرض می کنند تا در میان مردم توزیع شود تا مردم به آن حزب رای دهند. این موضوع باعث می شود که علی رغم انقباض پولی و انبساط مالی، قیمت بیت کوین و طلا در سراسر دنیا، بسیار بالا برود. قیمتها بالا می روند، اما خریداری برای آنها نیست. در انتها بعد از پایان انتخابات و در انتهای سال 2024 تا اواسط 2025، شاهد حرکت نزولی بسیار شدید در بازارهای مالی خواهیم بود. این موضوع در بازار طلا و رمز ارزها رخ خواهد داد.
ممکن است سه یا چهار سال طول بکشد تا سقف پس گرفته شود
وی افزود: با پایان این انتخابات، خریداری در این بازارها باقی نمی ماند و در این دوره این بازارها با کاهش چشم گیری روبرو می شوند و ممکن است سه یا چهار سال طول بکشد تا بتوانند آن سقف را پس بگیرند.
پولهای رمز ارزی هیچ پشتوانه ای ندارد؛ یا صفر می شوند، یا خیلی بالا می روند
نوسان بالا، زیان بیشتری را برای نوسان گیرها در بازار رمز ارزها ایجاد می کند
این تحلیلگر بازارهای مالی مهمترین تفاوت میان بازار رمز ارز و فارکس را پشتوانه داشتن پولها عنوان کرد و گفت: پولهای رمز ارزی هیچ پشتوانه ای ندارد. یا صفر می شوند، یا خیلی بالا می روند. در صورتی که پولهایی که در بازار فارکس هستند، هیچ گاه صفر نمی شوند. نهایت نوسان قیمتی که در بازار فارکس در یک روز اتفاق می افتد، شاید دو درصد باشد. در صورتی که در بازار رمز ارزها، 5 یا 6 درصد برای یک روز معمولی است. این نوسان بالا، زیان بیشتری را برای نوسان گیرها در بازار رمز ارزها ایجاد می کند.
بازار فارکس را بهتر از بازار رمز ارز می دانم
وی افزود: در بازار فارکس، با بروکرها کار می شود که باید چندین مجوز گرفته باشند. کار در بازار فارکس، با بانکها، کارگزاری ها و دولتها است، اما در بازار رمز ارزها، تنها با صرافی ها کار می شود و سطح بازار نسبت به بازار فارکس بسیار پایین تر است. علاوه بر آن، در بازار فارکس، فعالان بازار بسیار حرفه ای تر از بازار رمز ارزها هستند. بنابراین بازار فارکس را بهتر از بازار رمز ارز می دانم و احتمال از دست رفتن همه پول در بازار فارکس کمتر از بازار رمز ارز است.