با انتشار اظهارات محمود خاقانی، مدیر کل پیشین وزارت نفت، درخصوص بررسی بخش هایی از لایحه بودجه 1403 و برنامه هفتم توسعه کشور و آسیب شناسی فروش نفت خام و میعانات گازی خارج از مجموعه وزارتخانه مربوطه؛ روابط عمومی وزارت نفت، جوابیهای به اظهارات این کارشناس نفت و انرژی برای جماران ارسال کرد.
به گزارش جماران، در این جوابیه آمده است: " پیرو انتشار مصاحبه آقای محمود خاقانی با سایت جماران نیوز، با عنوان «خاقانی: مجوزهای متعدد فروش نفت، احتمال فساد و اختلاس را افزایش میدهد! فروشندههای متعدد فقط قیمت نفت ایران را کاهش میدهد! سعی میکنند صنعت نفت را منحل کنند/ با برنامه هفتم توسعه دیگر بیت المالی وجود ندارد»، اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به منظور تنویر افکار مخاطبان سایت جماران نیوز توضیحاتی درخصوص این اظهارات به این شرح ارسال میدارد:
1. وزارت نفت در دولت سیزدهم به مدد به کارگیری سیاست های متنوع فروش و با استراتژی حفظ بازارهای خود در شرایط بی ثبات و پرتلاطم بازار نفت موفق شده است صادرات خود را استحکام و تقویت نموده، به گونه ای که هم اکنون حجم صادرات نفت و میعانات گازی ایران در مقایسه با حجم صادرات ابتدای فعالیت دولت سیزدهم بیش از 2 برابر شده که اثر آن در گزارش های رسانه های تخصصی بین المللی حوزه نفت که از جمله منابع ثانویه استعلام فعالیت کشورهای صادرکننده نفت هستند، به خوبی قابل مشاهده و انعکاس یافته است. صادرات 87میلیون بشکه میعانات گازی ذخیره شده در دولت قبل که به فروش نرسیده بود و وصول وجوه ناشی از آن، درحالی است که صنعت نفت در دولت سیزدهم در خط مقدم جبهه جنگ اقتصادی با شدیدترین تحریم ها و محدودیت ها رو به روست، موضوعی است که دوست و دشمن به آن معترفند.
2. برخلاف ادعای آقای خاقانی، هر چند کشور چین به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ جهان از دیرباز همواره یکی از مشتریان اصلی نفت خام صادراتی ایران بوده است، اما چین تنها مشتری نفت ایران نیست. در شرایط جنگ تمام عیار اقتصادی نظام استکبار علیه ایران عزیز و به ویژه صنعت نفت، فروش و صادرات نفت کشور تحت شرایط خاص و با تلاش جهادگونه پرسنل خدوم صنعت نفت بدون یک روز تعطیلی و به مقاصد مختلف انجام گرفته که ثمرات و برکات این تلاش در بیش از 2سال فعالیت دولت سیزدهم سبب تقویت بنیه اقتصادی دولت در عمل به تکالیف خود شده است. بدیهی است با توجه به امکان سوءاستفاده دشمنان، نمیتوانیم هیچ یک از این روش ها و تلاش های صورت گرفته و در حال انجام را به صورت عمومی بیان کنیم. اما افزایش وصولی درآمدهای نفتی، کاهش حجم بدهی های خارجی و تسویه بسیاری از تعهدات دولت قبل، به خوبی موید فعالیت جهادگونه پرسنل خدوم صنعت نفت در عمل به تکالیف خود است.
3. اعطای مجوز تخصیص نفت خام به نهادهای صلاحیت دار مشخص شده از سوی مجلس شورای اسلامی در حجم و ارزش مشخص، از جمله تکالیف وزارت نفت در سال های اخیر بوده است که با توجه به شرایط تحریمی از حداکثر توان سایر بخش ها در این خصوص بهره برداری شود و مختص دولت سیزدهم نیست. این رویه از دولت قبل آغاز شده و در این دولت نیز ادامه دارد. در عین حال، با توجه به حساسیت های این امر، سازوکارهای نظارتی و بازرسی قدرتمند تعریف شده، بسترهای فسادزا حذف و عملکردها با استفاده از سامانه ها و سیستم های مختلف، از جمله سامانه رصد لحظهای تحویل نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی به صورت دقیق پایش می شود. بنابراین این موضوع سبب تضعیف وزارت نفت نبوده، بلکه نقش حاکمیتی و انعطاف عملیاتی آن را افزایش داده و در عین حال کشور را از بن بستی که دولت قبل در بحث فروش در آن گیر افتاده بود، خارج کرده است.
4.نحوه اداره و فروش نفت در عربستان و آنچه آقای خاقانی از آن به عنوان سهمیه نفت شاهزاده ها نام می برد، در مقایسه با سازوکار فروش نفت در ایران، کاملا بلاوجه و قیاس مع الفارق است. درخصوص اعمال تخفیف و یا ارزان فروشی نفت توسط نهادهای موازی فروش نفت ایران نیز موضوع از اساس نادرست بوده و درخصوص اعمال تخفیف در فروش نفت باید گفت با توجه به شرایط بازار و تغییرات فصلی در میزان عرضه و تقاضای نفت خام های سبک و سنگین، موقعیت رقبا و مشتریان، استفاده از تکنیک های معاملاتی برای حفظ سهم بازار با رعایت صرفه و صلاح و منافع کشور یک امر معمول بوده و در نظرگرفتن تسهیلاتی در این زمینه در چارچوب ضوابط و مجوزهای لازم و حسب روال مرسوم، امکان پذیر است.
5. آقای خاقانی در فرازی، بحث انحلال وزارت نفت را مطرح کرده اند و معلوم نیست این گزاره را چگونه کشف کرده اند و چگونه به این نتیجه رسیده اند که مدیران فعلی صنعت نفت که همگی آنان از پرسنل قدیمی این صنعت و فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت بوده و برخلاف مدیران وارداتی از شیلات، مترو و اه آهن و گمرک و ... سازمان های غیرمرتبط و جناحی و غیرمتخصص نفت در دولت قبل، مراتب رشد را از سطوح کارشناسی تا مدیریتی طی کرده اند، نسبت به این صنعت بی تفاوت هستد. امروز پرسنل خدوم و مدیران و متخصصان صنعت نفت، همدل و همدوش برای اعتلای نام صنعت پرآوازه و ملی نفت و برای خدمت به ملت شریف ایران از جان مایه گذاشته و شبانه روز تلاش می کنند. حال برخی تلاش دارند این انسجام را با طرح مباحث غیرواقعی و شیطنت آمیزی مانند انحلال صنعت نفت از طریق «قانونی شدن فروش نفت توسط غیردولتیها» تضعیف کنند، در واقع بی اطلاعی و تفکر جناحی خود را برجسته می کنند.
متاسفانه آقای خاقانی علی رغم بی اطلاعی محض از موضوعات مختلف، در سال های اخیر مصاحبه های متعددی درباره موضوعاتی که اطلاعی از آنها و یا سابقه آنها ندارد، انجام می دهد و ادعاهایی مطرح می کند که به وضوح حتی صلاحیت ایشان برای مسئولیتی که مدتی در صنعت نفت در اختیار ایشان بوده است را نیز زیر سوال می برد.
به گزارش جماران، لازم به توضیح است که اظهارات محمود خاقانی - مدیرکل پیشین وزارت نفت، بخشی از یک مجموعه مصاحبه در بررسی بودجه 1403 کشور بوده است که در این مجموعه، «سیدحمید حسینی»، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی نیز ضمن تشریح نگرانی ها و تلاش های صورت گرفته در راستای تامین بودجه کشور، با برشمردن معایب و مزایای چنین طرح هایی، خاطرنشان کرده بود با ورود نهادهای دیگر در امر فروش نفت، میزان صادرات ایران، افزایش یافته است.
همچنین با توجه به اهمیت حیاتی این مسائل برای کشور، که روابط عمومی وزارت نفت نیز به آن اشاره کرده، بررسی ابعاد و جوانب آن، در راستای وظایف ذاتی رسانهها و کارشناسان قرار دارد و قطعا در هیچ دولتی، تصمیم سازان و تصمیم گیران، از دیدگاههای کارشناسان امر، بی نیاز نیستند.
میرترابی: خطر ایجاد بابک زنجانی ها در نبود شفافیت/ خاقانی: تعدد بازیگران فروش
نفت ایران، احتمال اختلاس را بالا می برد / حسینی: قرارگاه ها میزان فروش نفت را بالا
برده اند