فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با موضع ریال دیجیتال خاطر نشان کرد: ریال دیجیتال یکی اولویت‌های بانک مرکزی است که می‌تواند کارایی و اثر بخشی سیستم پرداختی کشور را گسترس دهد. در حال حاضر ۲۳ کشور در حال مطالعه بر روی ارز دیجیتال ملی خود هستند و ما نیز در حال مطالعه و کار بر روی این موضوع هستیم و به صورت آزمایشی در جزیره کیش ریال دیجیتال فعال است و ما در تلاس هستیم ریال دیجیتال را تقویت کرده و در کشور گسترس دهیم.

به گزارش جماران؛ رئیس کل بانک مرکزی گفت: امروز ما در تلاش برای توسعه ریال دیجیتال و بازمهندسی نظام نظارتی پرداخت و مبادلات در کشور هستیم.

به نوشته ایسنا، محمدرضا فرزین در افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت که با عنوان زیست بوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه در حال برگزاری است، گفت: این همایش فرصت مناسبی است تا سیاست‌ها و نقاط قوت و ضعف خود را مرور کنیم و با آنها آشنا شویم.

وی افزود: نظام بانکی ایران در حال حاضر از مجموعه‌ای از نقاط قوت و ضعف برخوردار است که خوشبختانه شبکه پرداخت ما یکی از نقاط قوت است و شبکه شتاب در کشور ما نیز با قدرت پردازش دو ثانیه امروز یکی از بهترین شبکه‌های پرداخت در منطقه است.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: امروز با توجه به توسعه سریع فناوری در این حوزه به ویژه هوش مصنوعی، باید هم در این حوزه ارزیابی لازم را داشته و هم برای آن برنامه ریزی کنیم. همچنین از آنجایی که با تحریم روبرو هستیم در تعاملات بین‌المللی بیشترین چالش‌ها را داریم.

فرزین گفت: با این حال اقداماتی در حوزه نظام‌های پرداخت، انجام داده‌ایم که طراحی سامانه acu یکی از این اقدامات است. این پیام رسان یک جایگزین برای سوئیفت است و از استانداردهای سوئیفت نیز برخوردار است که از دهم مهر امسال کار خود را آغاز کرده است.

 

توسعه همکاری‌ها در بریکس

وی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات ما توسعه روابط بانکی در حوزه بریکس بوده است. این بلوک سهم بزرگی در اقتصاد جهانی دارد و افزایش سهم ارزهای محلی در معاملات ارزی اعضای بریکس، تقویت همکاری کشورهای عضو در حوزه نظام‌های پرداخت از استراتژی‌های آن است.

رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: اتصال شبکه پرداخت ایران به شبکه میر روسیه یکی از اقدامات اخبار است که شامل سه مرحله می‌شود که در حال حاضر سامانه در حال کار کردن است و چهار بانک ایرانی به آن متصل شده و چهار بانک دیگر در حال اتصال به این شبکه هستند. فاز دوم این اتصال، امکان استفاده‌ گردشگران روسی از سیستم خودپرداز در ایران است و مرحله سوم شامل امکان بهره برداری شهروندان ایرانی از سیستم های پوز در روسیه می‌شود.

فرزین افزود: در این رابطه با بانک مرکزی روسیه توافق شده که مبنای تسویه نرخ ارز توافقی در مرکز مبادله ایران باشد و در نهایت اکوسیستم نظام پرداخت با روسیه طراح ریزی شده است و اماده گسترش این نوع همکاری با دیگر کشورهای منطقه هستیم.

 

فرزین

 

لزوم تقویت ریال دیجیتال  

وی در رابطه با موضع ریال دیجیتال خاطر نشان کرد: ریال دیجیتال یکی اولویت‌های بانک مرکزی است که می‌تواند کارایی و اثر بخشی سیستم پرداختی کشور را گسترس دهد. در حال حاضر ۲۳ کشور در حال مطالعه بر روی ارز دیجیتال ملی خود هستند و ما نیز در حال مطالعه و کار بر روی این موضوع هستیم و به صورت آزمایشی در جزیره کیش ریال دیجیتال فعال است و ما در تلاس هستیم ریال دیجیتال را تقویت کرده و در کشور گسترس دهیم.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: موضوع دیگر، به رمز پول‌ها باز می‌گردد. امروز رمز پول‌ها در جهان توسعه سریعی داشته و استفاده بسیاری از این ابزار می‌شود با این حال قاعده گذاری در حوزه رمز پول‌ها کار بسیار سختی است. در طرف دیگر، در حوزه مقررات گذاری، موضوع رمز پول‌ها و مسئله تحریم باعث می‌شود بتوانیم در حوزه تجارت استفاده مطلوبی داشته باشیم.

فرزین ادامه داد: در قانون جدید بانکداری بانک مرکزی نحوه مقررات گذاری مربوط به رمز پول‌ها پیش بینی شده است. برای مثال نظارت بر کارگزاران رمز پول‌ها چگونه باشد، بنابراین باید با احتیاط سیاستگذاری کرد. چراکه مسائل پیچیده زیادی در این زمینه وجود دارد.

وی ادامه داد: طبق آخرین آمار امروز ۲۱۸ کارگزار در این حوزه داریم که تراکنش ماهانه آن ۳۵ همت است و روزانه ده میلیون تراکنش دارند. بنابراین در رابطه با معاملات، ما به عنوان مقام پولی نگران این موضوع هستیم که مبادلاتی صورت نگیرد که مقرراتی بر آن ناظر نباشد و امروز به دنبال آن هستیم که بانک‌ها چارچوب مشخصی در حوزه فینک‌ها داشته باشند.

 

لزوم باز مهندسی نظام نظارتی

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: ما در بانک مرکزی در حوزه نظارت دچار مشکل هستیم، بانک مرکزی باید یک مدل مشخص در حوزه نظارت و اشراف داشته باشد و امروز استانداردهای ناهمگون بین بانک‌ها یکی از مشکلات ما است. همچنین نظارت ما امروز با هوشمندی فاصله دارد و این یک نقد مناسب در این رابطه است.

فرزین افزود: در سال‌های اخیر حجم حملات سایبری به نظام بانکی و مالی بسیار شدت یافته و ما باید تلاش کنیم پایداری شبکه و امنیت داده‌های خود را توسعه داده و تقویت کنیم.

وی در پایان با اشاره به موضوع صدور گواهی امضای الکترونیک گفت: اخیرا در تاریخ ۳۰ آبان ماه مجوز صدور گواهی امضای الکترونیک اخذ شده که در حوزه بانکداری الکترونیکی و فناوری می‌تواند نقش مطلوبی داشته باشد. همچنین در حوزه هوش مصنوعی، یکی از ابزارهای پیشرفت برای ما هوش مصنوعی است که باید نظارت خود در حوزه پول شویی را از طریق هوش مصنوعی تقویت کنیم و امیدواریم بتوانیم این فعالیت را ارتقا ببخشیم.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.