در حال حاضر شهروندان 8 منطقه از شهر اصفهان به بازدید از کارخانه پردازش پسماند و تولید کود آلی پرداختند و در خلال این بازدید کلاس آموزشی با موضوع "مدیریت پسماند در خانه" برای آنها برگزار شده است.

به گزارش ایلنا از اصفهان، تفکیک از مبدأ، پسماند ویژه، زباله خطرناک، نه به نایلون و کود ورمی کمپوست واژه‌هایی هستند که این روزها زنان خانه‌دار شهر اصفهان با شرکت در کلاس‌های آموزشی سازمان مدیریت پسماند بیشتر با آن آشنا می‌شوند تا الگوی رفتاری خود را در حوزه بازیافت تغییر داده و به "آلودگی‌های پلاستیکی" به‌معنای واقعی پایان دهند.

سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با همکاری فرهنگسراهای مناطق 15 گانه تورهای بازدید زنان خانه‌دار از کارخانه بازیافت و کود آلی را از تیرماه سال‌جاری ‌به‌منظور فرهنگ‌سازی و ارتقاء سطح دانش شهروندان در زمینه مضرات استفاده از کیسه‌های نایلونی آغاز کرده و تاکنون 300 نفر از شهروندان در این تورها شرکت کردند.

تورها ویژه بانوان خانه‌دار برنامه‌ریزی شده و قرار است از هر منطقه شهرداری ۱۲۰ نفر از کارخانه کود آلی بازدید کنند.

برگزاری دوره آموزشی و اهداء یک مجموعه فرهنگی به بازدیدکنندگان از برنامه‌های جانبی تورهای بازدید از کارخانه کود آلی است و در حال حاضر شهروندان 8 منطقه از شهر اصفهان به بازدید از کارخانه پردازش پسماند و تولید کود آلی پرداختند و در خلال این بازدید کلاس آموزشی با موضوع "مدیریت پسماند در خانه" برای آنها برگزار شده است. این بازدیدها تا پایان مرداد ماه ۹۷ ادامه خواهد داشت.

روزانه 12 ساعت صرف تفکیک زباله‌ها می‌شود

روزانه یک‌هزار تن پسماند خانگی در شهر اصفهان جمع‌آوری می‌شود و از ساعت 11 شب تا 6 صبح وارد کارخانه کود آلی می‌شود. در داخل کارخانه کامیون‌ها زباله را در نزدیک ورودی خط جداسازی روی پانلی خالی کرده، کارگران به شیوه دستی زباله‌های بزرگ و حجیم را جدا کرده، بقیه پسماند توسط چنگک بزرگی بارگیری شده و روی نقاله‌ای که به سمت داخل حرکت می‌کند ریخته می‌شود.

در مرحله بعد زباله‌ها از میان تیغه‌هایی که وظیفه پاره کردن کیسه‌های زباله را برعهده دارند عبور داده شده و در این مرحله هم پلاستیک‌ها به صورت دستی از روی نقاله برداشته شده و سپس زباله وارد سَرَند ( نوعی غربالگر) اولیه شده که مواد درشت آن از قبیل شیشه، چوب، پارچه و سنگ را جداسازی می‌کند. پس از آن جداسازی زباله های فولادی توسط جداکننده مغناطیسی که مگنت نام دارد انجام می شود. در مرحله بعد زباله‌ها وارد سرند ثانویه شده که سوراخ‌های آن ریزتر از سرند اولیه بوده و مواد غیر آلی بیشتری را به دام می‌اندازد.  

در این مرحله زباله های جداشده آلی آماده ارسال به سالن تخمیر شده که در حقیقت ورود به فرآیند کمپوست سازی است. زمان تقریبی برای تولید کمپوست 25 تا 45 روز بر اساس تغییرات آب و هوایی و رطوبت منطقه است.

کارگران کارخانه بازیافت روزانه 12 ساعت مشغول تفکیک زباله‌های آلی و غیرآلی بوده تا مواد بازیافتی را دوباره به چرخه مصرف بیاورند.

7 درصد پسماندهای روزانه شهر اصفهان، نایلون است

این ها بخشی از فعالیت‌های حدود 100 نفر در کارخانه پسماند است که روزانه از ساعت 7 و نیم صبح تا 6 بعد از ظهر یکسره اقدام به تفکیک پسماند می‌کنند. نایلون یکی از اقلامی است که در حال حاضر به میزان زیادی در پسماندهای شهری تولید می‌شود طوری‌که هفت درصد پسماندهای روزانه شهر اصفهان معادل ۷۰ تن "نایلون" است. این مسایل از معضلاتی است که شهر را تهدید می‌کند.

تغییر الگوی رفتاری شهروندان در حوزه بازیافت

زینب مقصودی یکی از شهروندان منطقه 12 در این بازدید شرکت کرده و می‌گوید: در این تورها با موارد جدیدی از جمله پسماند خطرناک آشنا و متوجه شدم به‌هیچ‌وجه لامپ یا باطری را نباید در زباله تر مخلوط کنم.

زهرا حقیقی یکی دیگر از شهروندان در ادامه می‌گوید: نان‌های خشک را به وانت‌بارها و دوره گردها تحویل می‌دادم اما از این به بعد به غرفه‌های بازیافت تحویل می‌دهم چون سلامتی شهر و شهروندان برایم مهم است.

ندا شیروانی از دیگر شرکت کنندگان در دوره‌های آموزشی سازمان مدیریت پسماند می‌افزاید: این آموزش‌ها را به اعضای خانواده هم منتقل می‌کنم تا دیگر زباله‌های خطرناک وارد پسماند نشود.  

یک کارشناس فرهنگی منطقه 12 نیز در حاشیه این بازدید می‌گوید: با توجه به اینکه مدیریت منازل به عهده زنان است، فرهنگسراها با همکاری سازمان مدیریت پسماند نسبت به برگزاری تورهای بازدید زنان خانه دار از کارخانه بازیافت با هدف اطلاع رسانی به شهروندان درباره خطرات پلاستیک برای طبیعت‌ و لزوم کاهش استفاده از آن اقدام کرده است.  

مریم آقایی اضافه می‌کند: لازم است در حوزه بازیافت صداوسیما، رسانه‌ها و حوزه‌های فرهنگ شهروندی کمک کنند چراکه سازمان پسماند به تنهایی نمی‌تواند در زمینه فرهنگ سازی کاهش پلاستیک اقدام کند.

مسوول آموزش خدمات شهری منطقه 12 نیز در حاشیه این بازدید می‌گوید: دیدگاه مردم بعد از برگزاری این دوره‌های آموزشی و بازدید در حوزه تفکیک تغییر می کند و حتی مصرف ظروف یکبار مصرف کاهش می یابد.

شایسته هاشمی افزود: بر اساس بررسی‌های انجام شده با برگزاری دوره‌های آموزشی در حوزه بازیافت میزان و نوع بازیافت تحویلی به غرفه‌ها و ایستگاه‌ها تغییر کرده و شاهد افزایش تفکیک هستیم.

کارشناس آموزش سازمان مدیریت پسماند و بازیافت شهرداری اصفهان در حاشیه این تورهای بازدید از این کارخانه می‌گوید: تورهای بازدید از 21 تیرماه تاکنون با هماهنگی فرهنگسراهای مناطق 15 گانه شهر اصفهان در حال برگزاری است و تاکنون شهروندان 8 منطقه شهر اصفهان در این تورها شرکت کرده اند.

محمدرضا رضوانی ادامه می‌دهد: تاکنون 300 نفر از شهروندان با مراحل مدیریت پسماند، کاهش پسماند، استفاده مجدد و بازیافت آشنا شده اند.

وی با اشاره به اینکه بعد از برگزاری دوره های آموزشی نظرسنجی صورت می‌گیرد، اذعان داشت: براساس این نظرسنجی شرکت کنندگان از این دوره‌های آموزشی رضایت بالایی داشته اند.

گروه هدف بعدی؛ کودکان و دانش آموزان

این کارشناس با تاکید بر تغییر الگوی رفتاری شهروندان در حوزه بازیافت می‌گوید: این دوره‌ها زمانی تاثیرگذار است که الگوی رفتار و نگرش شهروندان تغییر کند که در همین راستا در نظر داریم از اول مهرماه برای کودکان و دانش‌آموزان چنین کلاس های آموزشی را برگزار کنیم.

وی ادامه داد: معضل بزرگی که هم اکنون با آن روبرو هستیم تولید سالانه 6 میلیارد لیتر شیرابه از مواد زائد جامد در کشور است که هنوز اقدامی برای تصفیه آنها صورت نگرفته است، این در حالی است که می توان با تصفیه شیرابه حاصل از پسماندها، از آن در آبیاری فضای سبز استفاده کرد.

رضوانی در ادامه بیان کرد: در صورت نفوذ شیرابه به سفره های آب زیر زمینی، شاهد معضلات زیست محیطی و بهداشتی متعددی خواهیم بود که باید هر چه سریعتر نسبت به اصلاح وضع موجود اقدام کنیم. شیرابه ها حاوی باکتری های خطرناکی هستند که می توانند سلامت مردم را به خطر اندازند.

وی با بیان اینکه نقش رسانه‌ها در انعکاس و آموزش مقوله پسماند و بازیافت حائز اهمیت است، افزود: انتظار می‌رود رسانه‌ها با درک اهمیت مقوله بازیافت و مدیریت پسماند، بیش از گذشته ارگان‌های مرتبط با این مقوله را یاری کنند.

وی افزود: نایلون امروزه یکی از معضلات کلان‌شهرها به شمار می‌رود، زیرا بخش زیادی از آن دفن می‌شود و سال‌های سال طول می‌کشد که در طبیعت تجزیه شود. در این راستا یکی از اقدامات مهم برای کاهش استفاده از نایلون، آموزش و فرهنگسازی است، در واقع مردم باید با خطرات زیست‌ محیطی استفاده از نایلون‌ها آشنا شوند. افراد علاقه‌مند برای حضور در این تورهای بازدید می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به معاونت فرهنگی مناطق ۱۵ گانه شهرداری اصفهان مراجعه کنند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.